Interní newsletter: Cestujeme online prostorem, máme rychlejší aplikace, rozjetou předvolební přípravu, zkrátka jdeme až na krev (zpět)

To vše, a ještě mnohem více se dozvíš v dnešním newsletteru. Není to skvělé? Je to skvělé.
Pirát/ka ví a co neví, to se dočte v dnešním newsletteru.

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor předložil celostátnímu fóru ke schválení usnesení, jímž CF vyhlásí volbu RV. Snahou je posunout volební období tak, aby RV nebyl volen v době svátků, schvalování rozpočtu, změny republikového předsednictva, dovolených, potřeby volebního dohledu nebo horké fáze voleb.

Republikový výbor předložil celostátnímu fóru ke schválení v referendu Výroční finanční zprávu.

Republikový výbor započal jednání o obsazení pozic ve správní radě politického institutu.

 

Zprávy z administrativního odboru

Jednání CF
Začalo jednání CF v referendu (zrychlené jednání) na žádost RV ve věci CF 8/2021 Zahájení volby republikového výboru.

Byla prodloužena členská rozprava k jednání CF 7/2021 Volba členů správní rady institutu. S kandidáty do správní rady proběhne debata v pondělí 22. března od 19 hodin.

Běží jednání CF 6/2021 Pořad 2. zasedání CF květen 2021.

 

Zprávy z technického odboru

Přesunuli jsme databáze našich aplikací na nové úložiště. A co to vlastně znamená pro tebe? Tak především zrychlení našich aplikací, a v konečném důsledku i práce s nimi. Tudíž méně čekání u klikání.

 

Zprávy z mediálního odboru

Apelujeme na vládu, aby nenachávala přípravu na bezpečný návrat žáků do škol na poslední chvíli, a nevznikl tak stejný chaos jako u firem. Představili jsme proto i své návrhy pro efektivní testování studentů.

Opětovně jsme také jednali s ministrem zdravotnictví Janem Blatným o epidemiologické situaci a jejích řešeních. Žádali jsme, aby vláda zveřejnila data, na základě kterých zavádí jednotlivá opatření a aby doložila efektivitu daných nařízení - například nošení roušek v zástavbě, když v okolí nejsou žádní lidé. Pokud se některé pravidlo ukáže jako neúčinné, budeme požadovat jeho zrušení. Blatný slíbil, že v pondělí požadované údaje dodá. Také jsme předložili ministrovi znovu řadu návrhů, které by pomohly zemi vyvést z krize.

Spolu se STAN a několika dalšími stranami jsme požádali předsedu Sněmovny o svolání mimořádné schůze k Národnímu plánu obnovy. Ten má vláda sestavit do konce dubna a bude základem pro čerpání až 180 miliard korun z tzv. evropského Fondu obnovy. Pro Česko jde o velkou příležitost. Chceme proto slyšet, jak hodlá kabinet finance zužitkovat a zda budou efektivně využity na pomoc lidem i firmám z krize a modernizaci země.

Ústavně právní výbor i přes naše silné protesty schválil návrh Marka Bendy, aby o části přidělených mandátů ve volbách nerozhodovali přímo voliči, ale šéfové stran po volbách. Před takovým postupem přitom varovali i ústavní právníci. Se záměrem zásadně nesouhlasíme a navrhneme férové alternativy, které by zajistily spravedlivý systém přerozdělení mandátů odpovídající ústavním požadavkům.

Klára Kocmanová a Markéta Gregorová se zapojily do kampaně Vraťte nám naše tváře. Ta má za cíl upozornit veřejnost na nové sledovací technologie a nasbírat podpisy pod evropskou petici za zákaz biometrického šmírování.

Online část mediálního týmu v tomto týdnu směřovala pozornost především k dlouhodobým projektům a přípravě pro volební kampaň. Pracovali jsme na zadání pro volební web, plánovali jednotlivé formáty video obsahu do kampaně, koordinujeme v rámci kampaně Humans of Piráti focení v jednotlivých krajích a nově také zapojení kandidátů ze strany Starostů. V neposlední řadě jsme tento týden organizovali výběrová řízení pro posílení našeho týmu do kampaňových měsíců.

 

Zprávy z personálního odboru

E-learning - aktuality
Vzhledem k tomu, že se na Moodle množí materiály obsahující důvěrné informace, rozhodli jsme se toto úložiště zabezpečit. Pro čerpání materiálů z pirátského Moodle je nyní potřeba být registrovaným příznivcem nebo členem strany. Děkujeme za pochopení.

Plánované události ze světa e-learningu
19. 3. 18:00 Přednáška s prostorem pro dotazy na téma Vedení městských společností
Témata a hosté:
Jiří Brůžek: Vize a role politických nominantů
Viktor Máhrik: Proč městské společnosti? Typy společností a typy rolí, které jsou obsazovány
Sylvie Kloboučková: Korupce v městských společnostech
Jaroslav Vlk: Představenstvo
Jindřich Lechovský: Dozorčí rada

22. 3. 19:30 Cestovatelská přednáška Severní Indie
Zveme Tě do země neuvěřitelných kontrastů. Začneme v subtropickém pásu nížin a vystoupáme až do 4500 m n.m. v západní části Himalájí. Popovídáme si o zdejší přírodě, památkách, lidech i místní kultuře.

23. 3. 18:00 workshop na téma Jak založit místní sdružení
Žiješ v oblasti, kde není žádné pirátské MSko a spolu s kolegy uvažuješ o jeho založení? Na online semináři zazní odpovědi na tyto i další otázky: Přemýšlíte, jakou zvolit strategii, jak nastavit spolupráci a čeho se vyvarovat? Co všechno můžeme dělat bez MS? K čemu je vlastně MS dobré? Jak MS postupně vybudovat? Jaké jsou potřebné kompetence členů? Probereme i vaše motivace a plány a bude prostor také pro diskuzi.

23. 3. 19:00 Škola doma - inspirace a informace pro rodiče
Zveme Vás na inspirativní a informativní setkání pro všechny rodiče, kteří mají děti doma.

24. 3. 18:00 Cestovatelská přednáška Transsibiřská magistrála: z Moskvy přes Bajkal do Vladivostoku
Jaké to je, přejet Asii z jednoho konce na druhý vlakem? Nechte si v rámci naší cestovatelské přednášky povyprávět o svérázu ruských železnic, malebném Bajkalu, sibiřském buddhismu či stopách československých legionářů ve Vladivostoku.

25. 3. 20:00 Panelová diskuze na téma (reforma) školství
Diskuze účastníkům poskytne pestrou paletu postojů a argumentů, přiblíží inovativní a alternativní metody a odpoví na otazníky.
Cílem je poskytnout podklady pro tvorbu postojů a vytvořit komplexní pohled z více perspektiv. Probereme s odborníky trendy, směřování, příklady dobré a špatné praxe a dotkneme se vize roku 2025 a další let.

25. 3. 20:00 workshop na téma Jak si udržet přehled o svých úkolech pomocí systému GTD aneb jak efektivně využít čas

26. 3.18:00 Bezpečnost v komunále
Představujeme první webinář z pětidílné série „Bezpečnost v komunále“. Tento pětidílný kurz má za cíl účastníkům poskytnout co nejvíc informací o tématu bezpečnosti na obecní a městské úrovni. Doporučujeme jej všem zájemcům o účast v komunální politice a zejména všem, kteří mají ambice vedoucí pozice kandidátek. Otázka bezpečnosti se týká každého komunálního politika.

Z důvodu eliminace rizika přítomnosti nezvaných hostů je nutná registrace v Moodle
"Zapsat se do kurzu" > kliknout na černé políčko "RESERVE".
Kdybys měl/a s registrací problém, volej 608360206.

A víš, kde najdeš další plánované akce, jako například webinář na téma Jak na HOAXy, trolly, hnojomety a další? Či diskusní workshop k oblasti bezpečnost a zdravotnictví v komunále, nebo webinář o virtuální cirkulární obci Pirátín?

Tady: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

E-learning - nové materiály v Moodle
Pro Tvou pohodlnou orientaci a práci s Moodlem tu máme videomanuál Jak na Moodle.
Doporučujeme na video mrknout i pokud si myslíš, že Moodle ovládáš. Nikdy nevíš, co všechno nevíš, dokud to nezjistíš. :-)

Předsednictví ČR v radě EU
Od července do prosince 2021 bude ČR předsedat Radě EU a pro novou vládu to bude jeden z prvních velkých projektů. Na tomto webináři chceme představit jaké povinnosti a rizika se s předsednictvím pojí a zároveň jaké jsou příležitosti pro Piráty+STAN. Hosté: Aleš Pecka a Zuzana Picková. Uvádí František Kopřiva

V úterý se konala další skvělá cestovatelská přednáška: PAŠERÁCKOU STEZKOU
Tři tisíce kilometrů starou pašeráckou stezkou z Maroka do Gambie. Jízda VW T4 přes pestré Maroko, okupovanou Západní Saharu, dramatickou Mauretánii, dynamický Senegal až do Gambie. Desítky vojenských checkpointů, jízda na korbě nákladního vlaku do dolů na železnou rudu v Mauretánii nebo průjezd největším minovým polem na světě na hranicích Západní Sahary. Spousta srandy na dlouhé cestě. :-)

Zajímavá přednáška Martina Kákony o epidemii: Člověk se bojí neznáma, poznané přestává děsit; O virech, způsobu jejich přenosu a o tom, jak funguje virová epidemie po biologicko-fyzikální stránce.

A záznam z přednášky o konopí a jeho léčebným účelech:
Konopí a senioři, léčebné technické konopí, legislativa, možnosti využití, úhrady pojišťovnou a odrůdy. Na to a na další souvislosti se podíváme s Vojtěchem Karbanem, Tomášem Vymazalem a Olgou Richterovou.

A nezapomeň se podívat na wiki.pirati.po/elearning, kterou průběžně aktualizujeme, na další dostupné materiály.

Dotazník
Organizace Flexjobs.cz vytvořila dotazník o 13ti zaklikávacích otázkách. Jeho vyplněním můžeme přispět k rozvoji pracovního trhu. Za vyplnění je možné získat výsledky průzkumu a zdarma 1 tréninkové video z jejich e-learningu "Jak pracovat efektivně a bez stresu" (po zanechání e-mailové adresu při vyplňování, což je dobrovolné).

 

Borci na konci

Dnešními borci na konci jsou členové a členky skupiny, která organizuje kampaň Až na krev. Iniciativa pomáhá odstranit tabu menstruace a menstruační chudoby, která nabývá o to větších rozměrů, nakolik se prohlubují existenční problémy ohrožených skupin v době pandemie.

Kampaň Až na krev se zrodila na Vysočině. Tamní crew našla inspiraci v projektu Piráti pomáhají a v aktivitě Pirátů a Pirátek z Prahy 3. Ti začátkem roku vyhlásili sbírku na pořízení menstruačních kalíšků pro samoživitelky a další skupiny ohrožených žen a dívek. Vysočina ke sbírce přidala hashtag #ažnakrev a informační kampaň zaměřenou na menstruační chudobu a tabu, dostupnost hygienických pomůcek či ekologické a zdravotní aspekty používání jednorázových potřeb.

Obě sbírky měly obrovský úspěch a zatím se podařilo vybrat přes 26 tisíc korun. Začala i samotná distribuce kalíšků, která se děje ve spolupráci se sociálními službami, OSPOD, neziskovými a dalšími organizacemi. Úspěch sbírek inspiroval další kraje, které se postupně do kampaně zapojují. Organizátoři a organizátorky iniciativu zastřešili pod společným názvem Až na krev a rozšířili na území celé ČR. Cílem pro rok 2021 je vybrat postupně 100 000 Kč, které pomohou až tisícovce žen.

Na Praze 3 u zrodu projektu stáli Jan Bartko, Nikol Marhounová a Lenka Žďárská. Na Vysočině Hana Hajnová, Tereza Mašková, Eva Nováková, Martina Nováková, Barbora Pokorná, Jiří Svoboda, Viktorie Vidláková a Kateřina Závrská. A celé by se to neobešlo bez skvělé podpory Sámira Shanaáha. Děkujeme, že pomáháte dělat svět přívětivějším místem pro co nejvíce lidí.

Pokud byste se rádi/y zapojili/y, sledujte vlákno na Zulipu, vlákno na fóru, facebookovou stránku Až na krev nebo se ozvěte Evě Novákové (eva.novakova@pirati.cz). Také stále běží pirátská sbírka.

 

Za personální odbor Pirátů
Adéla Snížková
zástupkyně vedoucí personálního odboru
adela.hradilova@pirati.cz
608 517 171