Interní newsletter: Připravujeme druhé zasedání CF v roce 2021, byl schválen digitalizační balíček, zarazili jsme dětské dluhy, máme novinky z oblasti vzdělávání! (zpět)

To vše a ještě mnohem více se dozvíš v dnešním newsletteru. Není to skvělé? Je to skvělé.
Pirát/ka ví a co neví, to se dočte v dnešním newsletteru.

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor schválil pravidla hospodaření koalice.

Republikový výbor zřídil trvalé pracovní skupiny - rozpočtovou, PaRo, programovou, technickou, senátní, předpisovou a skupinu pro rozvoj odborně-politické sekce strany. Další informace a složení skupin jsou zde.
Máte-li zájem o participaci, prosím, ozvěte se RV na Zulipu.

Republikový výbor doporučil RP zajistit, aby namísto navrhovaných změn JdŘ v oblasti členských podnětů, byl pro členy vypracován manuál. Ten by měl obsahovat návod, jak ke členským podnětům přistupovat a co se doporučuje členům vykonat před založením členského podnětu. Členský podnět je jedno z hlavních práv člena strany a omezování těchto práv by bylo v rozporu s bodem Přímá demokracie v dlouhodobém programu strany. Přečtěte si celé usnesení.

RV připomíná nedávno přijaté doporučení k zápisům stranických týmů a své doporučení k užívání technických systémů strany.

RV poptává dobrovolníky/dobrovolnice na občasnou pomoc se zápisem na víkendových zasedáních (cca 1x za 3 měsíce) a schůzkách. V případě zájmu o víc informací prosím kontaktujte asistentku RV na kristina.kubcova@pirati.cz.

 

Zprávy z administrativního odboru

Jednání CF
CF právě jedná o pořadu 2. zasedání CF 2021, které proběhne 29. 5. 2021.

Dále probíhá volba členů správní rady institutu. Prosíme o vaše návrhy kandidátů.

Členské podněty
Podporu pro rozeslání získaly členské podněty týkající se nominací do správní rady Institutu:
Nominace Marka Havrdy
Nominace Jiřího Kadeřávka
Nominace Markéty Gregorové
Nominace Janky Michailidu
Nominace Ivora Kollára

 

Zprávy z technického odboru

První a nejdůležitější zpráva: Technický odbor důrazně doporučuje všem aktualizovat klientskou aplikaci Mumble. Obsahuje závažnou bezpečnostní chybu CVE-2021-27229. Verze 1.3.4 tuto chybu opravuje. Stahujte z této adresy.
Jitsi v posledních dnech naráželo na limity výkonu při překročení osmdesáti současně běžících schůzek s dohromady stovkami účastníků. Servery posílíme pro hladší chod. Děkujeme, že voláš s námi. :)
Proběhlo výběrové řízení na asistenci TO. Administrativní a jiné požadavky směřuj na Helču Buchtovou (helena.buchtova@pirati.cz).
Stále běží výběrové řízení na Helpdesk. Hlásit se můžeš do 15. března.
Zajímáš se o dění v TO a chceš se aktivně zapojit? Nahoď nám na Mraku, kdy se ti hodí on-line setkání se členy TO.

 

Zprávy z mediálního odboru

Povedlo se finálně schválit digitalizační balíček, tzv. DEPO. Díky našim návrhům u sebe nově například řidiči nebudou muset mít řidičský průkaz, ale postačí jen občanka. Prosadili jsme i zveřejňování všech veřejně přístupných informací ze státních registrů ve formě otevřených dat.

Sněmovna také konečně stopla nemorální praxi dětských dluhů. Za to několik let bojoval Lukáš Kálařík. Zákonná úprava pomůže desítkám tisíc lidí.

Ministerstvo zdravotnictví i díky tlaku Pirátů oficiálně aktivovalo zahraniční pomoc a požádalo o lůžka pro české pacienty v Německu, Švýcarsku a Polsku. K tomuto kroku Petr Třešňák vyzýval už od ledna. Vláda bohužel převoz do ciziny zatížila nesmyslnou byrokracií, zasazujeme se proto o zjednodušení pravidel.

Zahájili jsme sběr podpisů ke svolání mimořádné schůze Sněmovny ohledně kompenzací pro podnikatele. Dva nové vládní programy podpory jsou totiž zcela nedostatečné, stát ale nesmí podnikatele nechat padnout na dno. Budeme po vládě požadovat férovější nastavení kompenzací.

Kromě výše zmíněných témat jsme na sociálních sítích reflektovali aktuální dění okolo prezidentovy snahy vyměnit část vládních ministrů, tlačili jsme úspěch jihomoravských Pirátů a jejich očkování sociálních pracovníků v přímé péči. Připravili jsme scénář k plánovanému videu o exekučním byznysu, pracujeme na zadání pro velký volební web, připravujeme manuál pro komunikaci osobnostních profilů na sociálních sítích. Dále pokračujeme v A/B testování obsahu na sociálních sítích.

 

Zprávy ze zahraničního odboru

Společně s Pirátkami Markétou Gregorovou a Lydií Bartošovou jsme u příležitosti Mezinárodního dne žen spustili osvětový web s ilustracemi aktivistky Toy Box Tojestwojna, který má upozornit na omezování práv žen v Polsku a absurdní téma kriminalizace interrupcí.
Ženy mají právo na svobodnou volbu.

Minul/a jsi zatím příležitosti zapojit se do práce ohledně českých voličů v zahraničí? Stále je čas naskočit, a zkusit informovat desítky tisíc našich spoluobčanů mimo hranice Česka!
Informace najdeš na fóru. V pondělí je další schůzka.
Zapoj se i ty!

 

Zprávy z personálního odboru

E-learning - aktuality
Vzhledem k tomu, že se na Moodle množí materiály obsahující důvěrné informace, rozhodli jsme se toto úložiště zabezpečit. Pro čerpání materiálů z pirátského Moodle je nyní potřeba být registrovaným příznivcem nebo členem strany. Děkujeme za pochopení.

Plánované události ze světa e-learningu

16. 3. od 13:30 Předsednictví ČR v radě EU
Od července do prosince 2021 bude ČR předsedat Radě EU a pro novou vládu to bude jeden z prvních velkých projektů. Na tomto webináři chceme představit jaké povinnosti a rizika se s předsednictvím pojí a zároveň jaké jsou příležitosti pro Piráty+STAN. Hosté: Aleš Pecka, Zuzana Picková. Uvádí František Kopřiva.

16. 3. od 18:00 Cestovatelská přednáška: PAŠERÁCKOU STEZKOU
Tři tisíce kilometrů starou pašeráckou stezkou z Maroka do Gambie. Jízda VW T4 přes pestré Maroko, okupovanou Západní Saharu, dramatickou Mauretánii, dynamický Senegal až do Gambie. Desítky vojenských checkpointů, jízda na korbě nákladního vlaku do dolů na železnou rudu v Mauretánii nebo průjezd největším minovým polem na světě na hranicích Západní Sahary. Spousta srandy na dlouhé cestě. :-)
Přednáška proběhne zde.

18. 3. Jak si udržet přehled o svých úkolech pomocí systému GTD aneb jak efektivně využít čas?
Nabízíme dva termíny v jeden den! Vyber si ten, který ti vyhovuje.

19. 3. od 18:00 Přednáška s prostorem pro dotazy na téma Vedení městských společností
Témata a hosté:
Jiří Brůžek: Vize a role politických nominantů
Viktor Máhrik: Proč městské společnosti? Typy společností a typy rolí, které jsou obsazovány
Sylvie Kloboučková: Korupce v městských společnostech
Jaroslav Vlk: Představenstvo
Jindřich Lechovský: Dozorčí rada

23. 3. od 18.00 workshop na téma Jak založit místní sdružení
Žiješ v oblasti, kde není žádné pirátské MSko a spolu s kolegy uvažuješ o jeho založení? Na online semináři zazní odpovědi na tyto i další otázky: Přemýšlíte, jakou zvolit strategii, jak nastavit spolupráci a čeho se vyvarovat? Co všechno můžeme dělat bez MS? K čemu je vlastně MS dobré? Jak MS postupně vybudovat? Jaké jsou potřebné kompetence členů? Probereme i vaše motivace a plány a bude prostor pro diskuzi.

Z důvodu eliminace rizika přítomnosti nezvaných hostů je nutná registrace v Moodle
Zapsat se do kurzu > kliknout na černé políčko RESERVE.
Kdybys měl/a s registrací problém, volej 608360206.

A víš, kde najdeš další plánované akce, jako například webinář na téma Jak fungují organizace pohledem organizačního psychologa, webinář na téma Oblast zdravotnictví v komunálu nebo cestovatelskou přednášku o cestě po transsibiřské magistrále?
No přece na wiki :)

E-learning - nové materiály v Moodle

Pro Tvou pohodlnou orientaci a práci s Moodlem tu máme videomanuál Jak na Moodle. Doporučujeme na video mrknout i pokud si myslíš, že Moodle ovládáš. Nikdy nevíš, co všechno nevíš, dokud to nezjistíš. :-)

Pirátský fundraising: Jak na to?
Rád/a bys uspořádal/a sbírku, ale nevíš jak na to? Nech si poradit!

V pondělí se konal webinář na téma Sedm návyků pro osobní produktivitu. Mrkni na záznam, případně na doprovodnou prezentaci, obojí ti pomůže.

Očkování proti COVID-19 - fakta a mýty. Mrkni na záznam.

Workshop "Staré mapy - jak se v nich vyznat?" trhl rekord v počtu sledujících volnočasové přednášky. Celkem bylo připojeno přes 250(!) sledujících. Podívej se na záznam.

V rámci projektu "Piráti pomáhají" se ve středu konal webinář na tato témata: Jak zatočil Covid-19 s mnohými neziskovými organizacemi? Co jim pomáhá a co naopak nefunguje? Našly na současné situaci něco pozitivního? Proč potřebuje společnost tyto organizace a čemu se věnují? Vše jsme pro tebe zaznamenali.

Dotazník
Organizace Flexjobs vytvořila dotazník o třinácti zaklikávacích otázkách, jehož vyplněním můžeme přispět k rozvoji pracovního trhu. Za vyplnění je možné získat výsledky průzkumu a 1 tréninkové video zdrama z jejich e-learningu "Jak pracovat efektivně a bez stresu" (po zanechání e-mailové adresu při vyplňování, což je dobrovolné).

 

Výběrová řízení
Personální odbor v minulých dnech vypsal rekordní počet výběrových řízení.
Mrkni na ně. Třeba se ti nějaká pozice zalíbí!

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešním borcem na konec se stává Lukáš Kolářík.
Lukáš je pirátským poslancem PSP ČR za Jihočeský kraj. Zároveň je místopředsedou občanského sdružení Rally fans Katovice a hrdý otec tří dětí.
No, a proč je Lukáš borec?
Protože díky němu Sněmovnou v minulém týdnu prošla novela občanského zákoníku, která znamená konec dětských dluhů.
Lukáš se problematice věnoval několik let.
Nová úprava bude mít vliv na životy desítek tisíc lidí. Více než tři tisíce nezletilých jsou dnes v exekuci a další desítky tisíc dospělých mají dluhy, které jim v nezletilosti vznikly.
Lukášovi nyní můžeme poděkovat za to, že dětem nevyskočí k osmnáctinám z narozeninového dortu exekutor.

Děkujeme za tvojí dlouhodobou a systematickou práci. Jsi borec.

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770 113 643