Pirátský newsletter - Kraj Vysočina: Pojďte dělat krajskou politiku s námi (zpět)

Pojďte mluvit do svého kraje

Piráti chtějí dělat krajskou politiku s lidmi. I s nečleny. Je to jeden ze základů pirátského přístupu. Chcete být v bezprostředním kontaktu s pirátskými zastupiteli a zastupitelkami nebo našimi zástupci v komisích a výborech kraje? Dejte nám o sobě vědět.

Vítáme všechny odborníky, kteří souzní s pirátským programem a jsou ochotní věnovat část volného času krajské politice. Zapojit se můžete hned do několika pracovních skupin, jejichž chod bude nově zaštiťovat Krajská expertní komise. Jejich prostřednictvím lze podávat programové návrhy či konzultovat předložené materiály. A nemusíte k tomu ani být členem Pirátů.

Úložiště na Vysočině? Kraj chce být obcím partnerem

Jedním z témat, jehož řešení si bez zapojení občanů nedokážeme představit, je otázka umístění hlubinného úložiště radioaktivního odpadu na Vysočině.
V rámci vedení Kraje Vysočina je hlavní kontaktní osobou v této problematice Pirátka Hana Hajnová, statutární náměstkyně hejtmana. Komunikuje se starosty obcí z uvažovaných lokalit a navrhla společnou platformu pro předávání informací. Ta by měla být i prostorem pro definování společných zájmů všech dotčených obcí a hledání cest, jak jich dosáhnout.

A jak se k nám nalodila Jarka?

S Jarkou jsme se poprvé viděli na dračích lodích na Pilské nádrži ve Žďáru nad Sázavou. Pádlovala s takovým nadšením, že se po krajských volbách přihlásila i jako kandidátka na obsazení Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Kraje Vysočina a v lednu se rozhodla stát naší členkou. Jako místopředsedkyně Spolku Jinak stojí i za založením alternativní školy v Novém Městě na Moravě. Ve volném čase včelaří.

Kalendář akcí

Chápeme, že už jste se těšili, až se budeme moci všichni potkat osobně, ale nedá se nic dělat, ještě chvíli to společně budeme muset vydržet na online vlnách.

První příležitostí bude pravidelné setkání krajského fóra. Protože se nám dny prodlužují, a jedinou kratochvíli mnohým z nás přinášejí venkovní aktivity, sejdeme se tuto neděli v novém čase, a to až od 18 hodin. Odkaz na Jitsi zůstává stejný.

Potřebujete trochu více prostoru pro vaše dotazy a zajímají vás pirátské začátky našich členů a členek? Chcete se zeptat, co je u Pirátů motivuje a baví, a do jakých aktivit se můžete zapojit i vy? Přesně proto pro vás máme připravené další setkání pro nováčky, příznivce a zájemce o členství s názvem Zakotvi u Pirátů. Hostem tentokrát bude Barbora Pokorná, předsedkyně místního sdružení Třebíčsko, která stála u zrodu kampaně #ažnakrev a je aktivní v projektu Piráti pomáhají.

Pokračujeme i ve slibně se formujících Palubách nejen pro seniory. Začali jsme tuto středu životopisným vyprávěním našeho aktivního ambasadora, Zdeňka Gužiho z Havlíčkova Brodu. Protože je pan Guži Rom, a blíží se Mezinárodní den Romů, připravil si pro nás ještě dva tematické bloky:

Středa 24. 3. od 18:00 - Romský jazyk a kultura: Co je to romství?
Středa 7. 4. od 18:00 - Padesát let Mezinárodního dne Romů: České i světové romské hnutí

Seznamte se se svými lokálními Piráty a Pirátkami. Naše místní sdružení pokračují v pravidelných setkáváních i v online prostoru. Stavte se, rádi vás uvidí:
Jihlavsko: 19. března od 17:30
Třebíčsko: 26. března od 18:00

Únor ve Sněmovně

Pirátští poslanci a poslankyně spolu s kolegy ze STAN v únoru představili plán pro zvládnutí pandemické krize s názvem Za pět dvanáct. Obsahuje pětici konkrétních oblastí a návrhů. Jeho pilíři jsou férové kompenzace, pozitivní motivace k testování a karanténě a návrh postupného otevírání škol s ohledem na aktuální situaci. Plán slouží i jako východisko pro průběžná jednání s vládou. A co na to vláda? Dozvíte se v únorovém souhrnu našeho poslance, Jana Pošváře.

Jelikož za současné situace není možné udržovat v provozu poslaneckou kancelář pro veřejnost, připravil si pro vás Jan možnost obrátit se na něj online. Do konce března vám bude k dispozici každé pondělí mezi 15:00 a 16:00.

Telegraficky

• Sbírka #ažnakrev slaví úspěch - díky vašim darům jsme vybrali 150% cílové částky

• Pokračuje i projekt Ženy Vysočiny, který na našem webu představuje jeho autorka Hana Hajnová

• Krajský radní pro oblast školství Jan Břížďala komentuje aktuální politické obchodování premiéra s maturitami

• Nový dotační program Venkovské služby pomůže nejen s provozem prodejen

Změna zásad GDPR

Dovolujeme si vás upozornit, že došlo k aktualizaci Zásad ochrany osobních údajů České pirátské strany. Změna se týká možnosti oslovování členů, příznivců i dalších podporovatelů nejen za účelem dobrovolnictví a expertní pomoci, ale rovněž za účelem finanční pomoci České pirátské straně prostřednictvím webové adresy dary.pirati.cz. Pokud byste se domnívali, že je takové zpracování v rozporu ochranou vašeho soukromého života či právním předpisy, pak můžete vznést námitku v souladu se čl. 21 obecného nařízení o ochraně osobních údajů (nařízení GDPR) na e-mailovou adresu info@pirati.cz či poštou na adresu Na Moráni 360/3, 128 00 Praha 2.

Brzy na viděnou!

Jsme rádi, že s vámi můžeme zůstat ve spojení alespoň přes pravidelný newsletter nebo online setkávání, ale co si budeme povídat - společné pivo, kávu, čaj či limonádu žádná videokonference nenahradí. Až to situace dovolí, rádi přijedeme za vámi. Pokud byste ve vaší obci rádi uspořádali nějakou akci či setkání, dejte nám vědět. Těšíme se i na spolupráci v expertních týmech. A ten, kdo napíše první, má u mě k tomu kafi i dortík ❤

Děkujeme za pozornost

Eva Nováková