Interní newsletter: Připravujeme se na volby, přinášíme vzdělávací kurzy, řešíme pirátskou strategii! (zpět)

To vše a samozřejmě mnohem více se dozvíte v dnešním newsletteru. Tak se začti a obohať se o cenné informace.

PaRo je tu!

Bylo vypsáno participativní rozpočtování pro rok 2021.
Republikový výbor zahajuje 1. kolo participativního rozpočtování v roce 2021 s těmito parametry:
a) Termín pro podání přihlášek: do 30. 4. 2021,
b) Rozpočtový strop: 300 000,- Kč,
c) Počet hlasů na člena: 3 (tři),
d) Výše prostředků na hlas: 250,- Kč (Výše prostředků na jednoho člena je tedy 750,- Kč, na tři 2 250,- Kč.),
e) Nejpozdější přípustný termín ukončení projektu: 1. 12. 2021,
f) Minimální výše prostředků na projekt je 10 000,-,
g) Při posuzování přijatelnosti projektů bude rozhodovat, zda mají nadregionální význam a zda je lze charakterizovat jako veřejně prospěšné,
h) Součástí přihlášky musí být způsob prezentace výsledků dovnitř i vně strany, který bude následně kontrolován.

 

Zprávy z republikového výboru

Na svém únorovém zasedání Republikový výbor projednal následující body a témata. Začalo se Zprávou předsedy Ivana Bartoše za rok 2020, kterou RV dále projednává.
Jako druhá byla představena Výroční finanční zpráva Alešem Krupou a Vojtou Pikalem.
Vojta pokračoval Reportem k plnění Pirátské strategie.
Dana Balcarová otevřela debatu o dopadu koaliční smlouvy na práce na programových prioritách P2021, ke které se vyjadřoval především Jakub Michálek. David Witosz navázal bodem Analýza možných postupů pro volby 2021 a na ní navazujících rozhodnutí v konverzaci s Mikulášem Ferjenčíkem. Poté se nám představila iniciativa Rovné šance, za skupinu prezentovala Šárka Václavíková. Posledním bodem sobotního programu byla debata k aktuální situaci k epidemii koronaviru, kterou navrhl Dalibor Záhora. V neděli se pokračovalo kontrolou minulých úkolů, přešlo se k debatě o metrikách RV a navázalo se tématem Aktivizace RV Janky Michailidu. Následovaly reporty a problematika volebního dohledu, kterou uvedl Michal Gill.
Další debata se týkala předjednání změny JdŘ CF (aneb změny v členských podnětech, kterou navrhl Dalibor Záhora). Přešlo se na proces změny Stanov s navrhovatelem Vojtěchem Pikalem, následně se řešil i Hospodářský koaliční předpis. Na úplný závěr se probíralo koaliční sestavování kandidátek, zkušenosti a realita v jednotlivých krajích.
Podrobnosti najdeš v zápise (pozor, ještě není komplet ověřený, což se může projevit v jeho kvalitě a možných nepřesnostech).

 

Zprávy z administrativního odboru

Jednání CF
CF právě jedná o pořadu 2. zasedání CF 2021, které proběhne 29. 5. 2021.

Prosba o pomoc
Na základě svolání 2. zasedání CF 2021 hlavní předsedající prosí o zapojení se do týmů činovníků, tedy o pomoc při chodu zasedání. Pokud máš chuť pomoci, budeme rádi.

 

Pirátský institut

Víš, že hledání lidí do správní rady a dalších orgánů Institutu je v plném proudu? Díky, že se zamyslíš nad jmény a třeba rovnou někoho nominuješ. Termín na nominace je už do 17. 3.!
1. kolo rozhodujícího hlasování proběhne od 19. 3. 10.00 do 22. 3. 22.00.
Celostátní fórum bude volit tři členy celkem sedmičlenné správní rady Institutu.

 

Zprávy z technického odboru

Výběrko na Helpdesk
Je ti blízká technika? Máš rád/a řešení problémů? Pak tě chceme na palubě. Do 15. 3. můžeš poslat životopis.

Hledáme webmastera!
Stále nabíráme do svých řad webmastery. Cílem je mít na koho se obrátit, když tvé místní sdružení, kraj či tým zatouží po webu.

Chceš se zapojit v TO?
V druhé půlce března plánujeme další online pokec se zájemci o zapojení do technického odboru. Možností spolupráce se letos otevírá hodně, takže neváhej a piš! Třeba naší asistentce: helena.buchtova@pirati.cz nebo přímo na Zulip.

Máme vlastní pirátský formulář pro opouštění okresu. Pokud musíš cestovat, může se ti hodit.

 

Zprávy z mediálního odboru

Vláda schválila námi dlouho prosazovaný motivační příspěvek pro občany v karanténě či izolaci a zavedení homeoffice. Podpořila také povinné testování ve firmách - apelujeme ale, aby byly využívány skutečně kvalitní testy s vysokou mírou spolehlivosti, i kdyby měly být dražší. Stejně tak žádáme o jasný právní rámec pro firmy a zaměstnance, aby věděli, jak postupovat.

Vláda rozhodla také o pokračování vývoje české vakcíny, chce do ní investovat dalších 250 milionů korun. Není přitom jasné, jak se zužitkovalo již vynaložených 30 milionů, jaký má být reálný přínos projektu, harmonogram nebo kdo bude pověřen monitorováním klinické studie. Olga Richterová tak zaslala šéfovi zdravotního resortu Janu Blatnému interpelaci s dotazy.

Ondřej Profant upozornil rovněž na problém občanů při přejezdech mezi okresy, kdy po nich policie protiprávně vymáhá fyzické doložení potřebných dokladů. I když by mělo stačit pouze elektronické potvrzení.

Vyzvali jsme premiéra ke svolání Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů, jehož jsme členy. Chceme projednat výstavbu nového jaderného bloku Dukovan, způsob financování i bezpečnostní rizika ve vztahu k dodavatelům.

Spolu s Evropskou pirátskou stranou žádáme vládu o podpoření iniciativy o dočasném pozastavení patentů na léčiva a vakcíny proti covidu-19. Patentování totiž zbytečně omezuje produkci vakcín, které mohou vyrábět pouze firmy, které je vyvinuly a několik jimi vybraných partnerů.

Vládní poslanci dál tlačí Sněmovnou novelu stavebního zákona z dílny ANO. Ta je odborníky silně kritizována a dle analýz by mohla stát desítky miliard korun a až na rok a půl zbrzdit stavební činnost. Něco takového odmítáme. Budeme proto k této verzi předkládat pozměňovací návrhy, abychom odstranili její největší nedostatky. Chceme digitalizaci, zjednodušení procesů a posílení samospráv.

Obsah na sociálních sítích z převážné většiny vycházel z dění ve Sněmovně. Velký ohlas zaznamenaly příspěvky ke zvýšení nemocenské, výstavbě nových bloků Dukovan a špatně si nevedla ani citace krajské zastupitelky Hanky Ančincové k vyšetřování kauzy Bečva. Kromě toho jsme tento týden spustili testování účinnosti našich postů v jednotlivých podobách, aktualizovali jsme web Piráti pracují, pracujeme na zadání pro volební web, připravujeme medailonky v rámci kampaně Humans of Piráti, píšeme scénář pro video časové osy k exekucím, připravujeme model natáčení video medailonků s lídry pro volby a mnoho dalšího.

 

Zprávy z personálního odboru

E-learning - plánované události
8. 3. od 18:00 Webinář Sedm návyků pro osobní produktivitu nejen pro práci na dálku
Obsah tréninku: Produktivní dohody a pravidla, Zdravé vztahy s kolegy a jejich vliv na produktivitu, Řízení vlastní energie (motivace, vyrušování, prokrastinace, flow), Efektivní organizace práce (inboxy, prioritizace, mistrovský to-do list a plánování kalendáře), Feedback jako generátor energie a Systematické rozšiřování komfortní zóny.

9. 3. od 18:00 Workshop: Staré mapy a jak se v nich vyznat
Jak využít starých map při pátrání po předcích? Jaké mapy můžeme na internetu najít? Jak se v nich vyznat? Co na nich vlastně je zobrazené? Tyto a další otázky si společně položíme na další genealogické přednášce.
Přednáška proběhne zde.

10. 3. od 19:00 Webinář NNO Sociální oblast - raná péče, senioři, osoby s postižením a paliativní péče
Jak zatočil Covid-19 s mnohými neziskovými organizacemi? Co jim pomáhá a co naopak nefunguje? Našly na současné situaci něco pozitivního? Proč potřebuje společnost tyto organizace a čemu se věnují?
Konkrétní návrhy na zlepšení chodu svých organizací budou prezentovat naši hosté - sociální pracovníci a představitelé neziskových nestátních organizací zabývající se ranou péčí, péčí o osoby s postižením, o seniory anebo paliativní péčí.
Přednáška proběhne na Pitube.

Z důvodu eliminace rizika přítomnosti nezvaných hostů je na událostech umístěných na Moodle nutná registrace.
"Zapsat se do kurzu" > kliknout na černé políčko bílým textem "RESERVE". (NE! na malý čtvereček vedle názvu přednášky :-))
Kdybys měl/a s registrací problém, koukni na video nebo volej 608360206.

E-learning - nové materiály
Záznam z workshopu na téma Jak na vyjednávání:
Vyjednávání, Dynamika koaliční spolupráce, Jak být dobrým koaličním partnerem a jak vydržet takového, který není :-) Speakeři: **Jiří Hoskovec**, vedoucí poradců pražského primátora. Člen MO, zastupitel na Praze 6, **Olga Richterová**, pirátská poslankyně, členka vyjednávacího týmu pro koalici se STAN, **Zdeněk Hřib**, primátor Hl. m. Prahy.

Poladili jsme kurz Zapojování a vedení lidí, mrkni na Moodle.

Vyšperkovaný kurz autentického leadershipu od Filipa Vítka
"Být lídrem znamená mj. znát sám sebe a být si jistý svými silnými stránkami, respektovat ty slabé a řídit se vlastními hodnotami. Být lídrem samozřejmě není jen o znalosti sebe, ale o přístupu ke kolegům, nadřízeným i podřízeným. Pojďme společně poznat, jakým lídrem jsi a jakým můžeš být..."

Tohle by se mohlo hodit nejednomu nováčkovi: Tři videonávody na obsluhu fóra

Zvládl/a bys i Ty zpracovat podobně i další témata, a pomoci tak s usnadněním práce s fórem dalším lidem?
Mrkni na CodiMD a pokud Tě něco osloví, napiš na linda.kasparkova@pirati.cz

A nezapomeň se podívat na wiki, kterou průběžně aktualizujeme, na další dostupné materiály.

Pirátský letní kemp
Blížíme se do full stavu, ale nějaké místo ještě je. Pokud máš zájem se s námi a dalšími Piráty a Pirátčaty v létě slunit u rybníka, vzdělávat se, hrát hry a odpočívat, vyplň dotazník.

 

Ve spolupráci s Flexjobs.cz připravujeme seminář Sedm tipů pro osobní produktivitu, který proběhne příští týden. Odměnou jsme slíbili, že organizaci pomůžeme se sběrem dat do anonymního dotazníku. Pokud se i ty chceš podílet na rozvoji pracovního trhu, vyplň, prosím, jednoduchý dotazník (13 zaklikávacích otázek).
Tím nám samozřejmě pomůžeš i s rozvojem pirátského e-learningu.

"Vyplněním tohoto krátkého dotazníku můžete ovlivnit rozvoj pracovního trhu. Vaše odpovědi nám pomáhají tvořit pracovní prostředí více v souladu s potřebami zaměstnanců a skutečně ovlivní, kam se bude pracovní prostředí ubírat. Spolupracujeme nejen s firmami, ale i se státními organizacemi, které se rozvojem pracovního trhu zabývají. Vaše odpovědi jsou anonymní a budou vždy anonymně použity. Velmi si ceníme vašeho zájmu o lepší pracovní prostředí v ČR. Za tým FLEXJOBS Consulting v.o.s., Managing Partner Zdeňka Studená."

A máme pro tebe ještě něco navíc! Pokud se rozhodneš při vyplňování zanechat mailovou adresu, získáš výsledky průzkumu a zdarma 1 tréninkové video z e-learningu "Jak pracovat efektivně a bez stresu".

 

Online PirateCon: Jak dál se samosprávami

Resortní tým Místní rozvoj a veřejná správa tě zve!
Jak vnímáš současné územně správní uspořádání státu? Jak hodnotíš reformu veřejné správy z přelomu tisíciletí? Měl by se redukovat počet obcí po vzoru jiných evropských zemí? Máme krajů moc nebo naopak málo? Měly by se obnovit okresy?

Srdečně zveme k diskuzi nad těmito otázkami. Cílem je otevřít téma a zjistit základní stanovisko Pirátů k této problematice.

Kdy: Ve čtvrtek 1. dubna 2021 od 13.00 do 17.00.
Kde: Na Pitube s možností dotazů v aplikaci Slido. Odkaz na vysílání najdeš za tři týdny v tomto newsletteru.
Zatím se stavte na Zulipu, kde k tématu běží diskuze.

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešní borkou na konec se stává Zdeňka Blahutová z Horažďovic.
Zdeňka byla dříve podnikatelka v gastru - dělala rozvozy jídla pro potřebné spolu se sestrou. Nyní se věnuje účetnictví. Je invalidní, na vozíku.
Ráda by kandidovala v komunálních volbách, zejména proto, že chce upozorňovat na nefunkční bezbariérovost a pomáhat při řešení situace i pro ostatní invalidy.
I přes veškerá úskalí na sobě Zdeňka tvrdě pracuje a nyní se zapojila také do programu SAKO.
Obdivujeme Zdenčinu houževnatost a touhu na sobě pracovat, a to i přes veškeré překážky, které jí život přichystal.
Zdeňko, jsi borec!

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643