Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace z RT Zemědělství (leden, únor,) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil již dvanáctý newsletter z resortního týmu zemědělství. Tento newsletter mapuje posledních šest týdnů od vydání posledního newsletteru.

 

Pomozte nám pomáhat krajině, lesům i zvířatům! Zapojte se do týmu pro zemědělství

Potřebujeme odborníky na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodáře, právníky, ekonomy a další specialisty, abychom společně pracovali na zlepšení situace v České republice. Pro studenty vysokých škol nabízíme možnost se naučit a poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi Vás pozveme na naše setkání.

 

„Konopí bude,“ hlásí poslanci Radek Holomčík a Tom Vymazal

„Konopí bude,“ hlásí naši poslanci Radek Holomčík a Tom Vymazal ze Zemědělského výboru Sněmovny. Nebo je k němu minimálně dobře nakročeno. Výbor totiž na svém posledním zasedání projednal a schválil dva naše návrhy na rozumnější přístup k technickému konopí.

 

Připojujeme se k výzvě Zachraňme lesy

Sdílíme stejnou obavu a připojujeme se k výzvě Zachraňme lesy. Na středečním jednání Zemědělského výboru jsme NEpodpořili pozměňovací návrh poslance Josefa Kotta (ANO), který zneužil tzv. invazní novelu zákona o ochraně přírody a krajiny k dosud nevídanému útoku na desítky chráněných druhů rostlin a živočichů. Nepůjdeme ale jenom cestou aktivního odporu – ve 2. čtení načteme pozměňovací návrh, který zmírní návrh poslance Kotta tak, aby nedocházelo k dalšímu ohrožení silně ohrožených druhů.

 

Pirátský zemědělský PiknikCon 2021

I na letošní rok připravujeme pracovně-oddychový PiknikCon. Chceme, aby se naše akce týkala problematiky, která zajímá hlavně Vás. Proto jsme se rozhodli, že o programu rozhodnete VY.

PiknikCon se bude konat v sobotu 19. 6. 2021.

 

Hlídáme důsledné projednání SZP

Nad objemem agrárních dotací, způsobem jejich rozdělování i celkovou podobou reformované společné zemědělské politiky stále visí otazník. Ministerstvo zemědělství se pokusilo obejít odbornou veřejnost a nevládní organizace při projednávání SZP. Díky naší aktivitě jsme donutili MZe otevřít projednávání SZP. MZe následně otevřelo strategii SZP připomínkám veřejnosti. Náš resortní tým se účastní všech jednání pracovních skupin a sleduje další postup ministerstva.

 

Podpora tradičních způsobů zemědělství zůstává jen na papíře

Jaký je ideální obraz venkovské krajiny? Většině z nás vyvstane v mysli pohled na střídající se chlumy, pole a louky, kde nechybí popásající se skot, ovce a pracovití lidé. Pak otevřeme oči a vidíme lány oranisek přejížděné hlučnými stroji.

 

Na čem pracujeme?

Připravujeme se na velké boje kvůli nastávajícímu projednávání novel mysliveckého zákona a zákona o ekologickém zemědělství.
Mimo legislativní práce připravujeme koncept reformy státní správy ve vztahu k hospodaření v krajině, její obnově a ochraně a územnímu rozvoji, řešíme decentralizaci distribučních sítí v potravinářství (tedy podporu alternativ vůči nadnárodním supermarketům) a připravujeme se na mimořádně těžký a důležitý střet při pokusech ministerstva novelizovat zákon o významné tržní síle.

Dále pracujeme na našich prioritách, kam by se mělo naše zemědělství vyvíjet. Připravujeme 7 pilířů pirátské zemědělské politiky. Na tomto dokumentu pracuje celý resortní tým. Dokument je stále rozpracovaný a i Vy se na něm můžete podílet!

 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216