Interní newsletter: Máme nové zprávy ze Sněmovny i z vnitrostranického dění! (zpět)

A protože Pirát/ka ví, přečti si další důležité informace, které by ti neměly uniknout!

Zprávy z republikového výboru

Finální program víkendového zasedání RV spatřil světlo světa. Připojit se k nám můžete na Jitsi.

Republikový výbor schválil výsledky hospodaření za rok 2020.

Na wiki najdeš aktualizované doporučení k zápisům stranických týmů.

Novým členem RV za Královehradecký kraj je Tomáš Unger.

 

Zprávy z administrativního odboru

Byla zahájena tři hlasování.
CF 3/2021 Prováděcí předpis ke koaliční smlouvě
CF 4/2021 Založení politického institutu
CF 5/2021 Změna Jednacího řádu CF ve věci vládního týmu

Výzva od administrativního odboru
Administrativní odbor prosí všechny PKS a PMS o pravidelnou kontrolu a vyřizování žádostí o ověření příznivců v aplikaci lide.pirati.cz. Pokud si s ověřováním nevíš rady, ozvi se. Administrativní odbor rád pomůže.

 

Zprávy z mediálního odboru

Během týdne jsme několikrát jednali s vládou o prudce se zhoršující epidemiologické situaci a opakovaně navrhujeme možná řešení. Naším hlavním požadavkem je spuštění masového testování v podnicích a jeho finanční podpora ze strany státu. Chceme i povinné nošení bezpečnější formy ochrany úst a nosu tam, kde je vyšší riziko nákazy - stát musí zajistit pomůcky i pro nízkopříjmové skupiny. Dále adekvátní kompenzace, vyšší nemocenskou pro lidi v karanténě, rozšíření kvalitního certifikovaného antigenního testování a hlavně přípravu projektu očkování.

Společně s naším analytickým týmem řešíme kauzu nákupu antigenních testů do škol Ministerstvem vnitra. Tendr proběhl vysoce neprůhledně a v nebývalém spěchu, ačkoliv potřeba nákupu testů je známá již delší dobu. Lukáš Bartoň proto zaslal Ministerstvu vnitra 11 dotazů, ve kterých upozornil na řadu závažných zjištění a žádal ministra Jana Hamáčka o vysvětlení.

Hlavní obsah týdne tvořily na sociálních sítích zprávy k vývoji současné epidemiologické situace. Vzhledem k tomu, že tento týden nezasedala Sněmovna, byla intenzita sdílených postů menší než v jiných týdnech. Měli jsme díky tomu prostor sdílet i úspěchy z regionů. Kromě toho jsme se tento týden aktivně podíleli na přípravě hotfix verze šablon pro komunikaci na sítích během kampaně, vypsali jsme výběrová řízení na posily mediálního týmu do sněmovní kampaně, začínáme se zpracováním prvních medailonků v rámci projektu Humans of Piráti, připravujeme koncept video medailonků lídrů do voleb a řešíme přípravy volebního webu.

 

Zprávy z personálního odboru

E-learning - plánované události

26. 2. od 15:00 (již dnes) Workshop Jak na vyjednávání
Témata workshopu: Vyjednávání, Dynamika koaliční spolupráce, Jak být dobrým koaličním partnerem a jak vydržet takového, který není :-)
Speakeři: Jiří Hoskovec, vedoucí poradců pražského primátora, člen MO a zastupitel na Praze 6; Olga Richterová, pirátská poslankyně a členka vyjednávacího týmu pro koalici se STAN; Zdeněk Hřib, primátor Hl. m. Prahy

27. 2. od 17:00 Webinář: Evropská občanská iniciativa za modernizaci volebních práv
Je v dnešní době ještě nutné, aby se odevzdávaly hlasy osobně u volebních uren? Jaká jsou možná řešení? Jak můžete i Vy situaci na evropské úrovni ovlivnit? A jaké by bylo Vaše řešení? S Lindou Tejchman a Mikulášem Peksou (MEP).
Přednáška proběhne zde.

3. 3. od 19:00 PIRÁTÍN: cirkulární obec
Přijď navštívit virtuální obec Pirátín, kde se daří přecházet z odpadového hospodářství na oběhové. Webinář nejen pro ty, kterým se může přihodit, že jim na radnici spadne do klína životní prostředí, ale pro všechny, které zajímá komunální politika a budoucnost nakládání s odpady. O tom, jak vnímat odpadovou problematiku a jak co nejlépe s odpady v obcích naložit, nám poví: František Elfmark - poslanec za Zlínský kraj a člen výboru pro Životní prostředí poslanecké sněmovny; Betty Crhová - odborná referentka na úseku odpadového hospodářství - město Jesenice, Středočeský kraj; Martin Šmída - radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství a zakladatel Kompostářské asociace.
Nezapomeň si rezervovat místo v Moodle.
Dotazy je možné pokládat již teď na Sli.do.

8. 3. od 18:00 Sedm návyků pro osobní produktivitu nejen pro práci na dálku
Obsah tréninku: Produktivní dohody a pravidla, Zdravé vztahy s kolegy a jejich vliv na produktivitu, Řízení vlastní energie (motivace, vyrušování, prokrastinace, flow), Efektivní organizace práce (inboxy, prioritizace, mistrovský to-do list a plánování kalendáře), Feedback jako generátor energie a Systematické rozšiřování komfortní zóny.
Nezapomeň si rezervovat místo v Moodle.

9. 3. od 18:00 Workshop: Staré mapy a jak se v nich vyznat
Jak využít starých map při pátrání po předcích? Jaké mapy můžeme na internetu najít? Jak se v nich vyznat? Co na nich vlastně je zobrazené? Tyto a další otázky si společně položíme na další genealogické přednášce.
Přednáška proběhne zde.

Z důvodu eliminace rizika přítomnosti nezvaných hostů je na událostech umístěných na Moodle nutná registrace.
"Zapsat se do kurzu" > kliknout na černé políčko bílým textem "RESERVE". (NE! na malý čtvereček vedle názvu přednášky :-))
Kdybys měl/a s registrací problém, koukni na video nebo volej 608360206.

E-learning - nové materiály
Vyšperkovaný kurz autentického leadershipu od Filipa Vítka
"Být lídrem znamená mj. znát sám sebe a být si jistý svými silnými stránkami, respektovat ty slabé a řídit se vlastními hodnotami. Být lídrem samozřejmě není jen o znalosti sebe, ale o přístupu ke kolegům, nadřízeným i podřízeným. Pojďme společně poznat, jakým lídrem jsi a jakým můžeš být..."

Tohle by se mohlo hodit nejednomu Pirátovi: Tři videonávody na obsluhu fóra
Za tyto videonávody vděčíme Michalovi Hribovi.
Zvládl/a bys stejně jako Michal zpracovat i další témata, a pomoci tak s usnadněním práce s fórem dalším lidem?
Mrkni na CodiMD a pokud Tě něco osloví, napiš na linda.kasparkova@pirati.cz
Michal dělá návody, buď jako Michal!

Už jsi slyšel/a pojem Kluci z Písku? Ne? Skillshare webinář na téma Rozpočet obcí/krajů ti to jistě objasní :-)

Přednáška Politologie pro každého

Dvě debaty o Bělorusku pořádané ZO se zajímavými hosty

Příbramský Pirát na misi v Tanzánii

Cestovatelská přednáška: Cookovy ostrovy

A nezapomeň se podívat na wiki, kterou průběžně aktualizujeme, na další dostupné materiály.

 

Pozdrav od Mladých Pirátů

Předsedkyně Mladých Pirátů Georgia Hejduková tě zdraví a prostřednictvím této zprávy by ráda všechny piráty mladší 35 let pozvala do Mladých Pirátů.
Mladí Piráti jsou skupinou Pirátů a Pirátek, která má za cíl podporovat zapojení mladých lidi v politice. Myslíme si, že mladí lidé do politiky patří a je velká škoda, že v současné době je jich v politice tak málo. Vede to poté k nízké volební účasti a k nízkému zapojení mladých do veřejného života.

A co mladí Piráti dělají? Hrají spolu hry, organizují společné aktivity a povídají si o svěžích tématech. Brzy rozjedou také svůj vlastní podcast. Mají například i vlastní Minecraft server. Určitě toho plánují v budoucnosti ještě více. Teď se to teprve rozjíždí. Cílem je, aby se mladí lidé mohli družit a hledat prostor.
Pokud tě to zaujalo, můžeš se přidat na Zulip a případně požádat o členství na fóru Mladých Pirátů. Rádi tě přivítají do svých řad.

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Tedy vlastně dva.
Josef Soumar
Je krajským zastupitelem za Piráty v Jihočeském kraji. Ve svém povolání wealth managera aktivně propaguje bezprovizní ekonomické poradenství, několikrát prostřednictvím finančního arbitra nebo právním zastoupením zachránil větší obnos peněz klientům, kteří naletěli finančním šmejdům. Věnuje se oblastem finančního a investičního plánování, správě a ochraně majetku. Je držitelem evropského finančně poradenského titulu EFA. S kolegy několikátým rokem školí studenty středních škol, pedagogy i firemní zákazníky, a co jiného než finanční gramotnost.

Tomáš Posekaný
Je komunálním zastupitelem v jihočeském Písku. Vystudoval vysokou školu ekonomickou se zaměřením na management. Již v průběhu studia se specializoval na správu osobních i podnikových financí. Od roku 2011 podniká na finančním trhu, kde pomáhá lidem organizovat jejich osobní i rodinné finance. Zpracovává finanční analýzy, sestavuje portfolia jednotlivcům i firemním skupinám, tvoří finanční plány, nastavuje cash flow, organizuje vzdělávání a stará se o dlouhodobé fungování firmy. Zároveň splňuje potřebné certifikace České národní banky.

Co mají tito dva borci společného? Oba jsou z Písku, oba jsou zastupiteli, oba se věnují financím.
No a proč jsou naši borci na konec?
V rámci pirátského e-learningu a programu SAKO připravili velmi povedený workshop zaměřený na finance a rozpočtování, který nám všem pomůže zorientovat se v této problematice. Pokud jsi ho nestihl/a, neváhej a pusť si záznam na Moodle.

Pepovi i Tomášovi moc děkujeme, jste borci!

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643