Interní newsletter: Další novinky z Pirátské strany, sněmovny i odborů! (zpět)

Je tu další newsletter. A co jiného dělat s takovým newsletterem než ho přečíst. Proč? Protože Pirát/ka ví.

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor schválil Hospodářský předpis ke koaliční smlouvě.
Uložil tak republikovému předsednictvu zajistit, aby zástupci Pirátů při vyjednávání návrhu pravidel hospodaření vycházeli z PraH Pirátů a pravidel hospodaření STAN (celé usnesení)
a zároveň provedl související změnu Volebního řádu.

Republikový výbor připomíná své příští zasedání, které se koná už příští víkend, 27.-29. 2. Potkáme se na Jitsi. Program najdete tady.

Republikový výbor také schválil záměr na prostor pro volební štáb,
usnesení, které navazuje na přípravu koaličního programu a vyhlásil 1. kolo PaRo 2021.

Zprávy z mediálního odboru

Ve čtvrtek se Pirátům a Starostům povedlo konečně prosadit úpravy v pandemickém zákoně, který nahradí nouzový stav a nebude tolik omezovat práva či svobody lidí. Legislativu schválila Sněmovna. Dostali jsme do zákona například kompenzace pro lidi zasažené opatřeními, kteří by po konci nouzového stavu jinak nedostali nic. Zavádíme parlamentní kontrolu opatření, jejich povinné odůvodňování a možnost rychlého soudního přezkumu. Nebo povinné testování na pracovištích, která jsou dle studií hlavním rizikem nákazy.

Výbor pro životní prostředí, který vede Dana Balcarová, vyzval vládu k podání žaloby k soudnímu dvoru EU kvůli nezákonné těžbě v polském dole Turów. Chceme také zastavení těžby do rozhodnutí sporu.

Františkovi Elfmarkovi se pak podařilo zavázat usnesením výboru ministerstva životního prostředí a obchodu k přepracování strategií, aby směřovaly k dosažení klimatické neutrality a zlepšení stavu krajiny.

Životnímu prostředí jsme se věnovali i v krajích - naši radní za životní prostředí a další zastupitelé vyzvali vládu k ukončení spalování uhlí do roku 2033, tedy o pět let dříve, než zní doporučení Uhelné komise.

Polské ženy mohou v České republice legálně podstoupit umělé přerušení těhotenství. Po tlaku Františka Kopřivy a Markéty Gregorové to uvedlo ministerstvo zdravotnictví. To původně zastávalo názor, že by šlo o trestný čin.

Šéfové mediálního týmu strany Karolína Sadílková a Jan Vrobel se v rámci webináře pro kandidáty do sněmovních voleb věnovali předávání rad a diskuzi o budování vztahu a jména v médiích, budování profilů na sociálních sítích a předávání know-how týkajícího se krizové komunikace.

Zprávy z technického odboru

Jitsi - tento týden se nám sešlo pár požadavků na rozbité tlačítko Mute na Jitsi. Upgradovaná verze Jitsi je k dispozici tady. Prosíme všechny o testování. Chceme mít jistotu, že je vše v pořádku, než ji Andrej nasadí. Funguje to úplně stejně, jak jsi zvyklá/ý. Za lomítko dopíšeš název místnosti a frčíš.
Příklad: https://jitsi.pir-test.eu/piratskypokec
Moc nám tím pomůžeš! Děkujeme :)

Nově máme možnost přidávat články na webech vytvořených prostřednictvím šablony Uniweb v Majáku. V Uniwebu si můžeš snadno vytvářet jednoduché weby, třeba pro různé pracovní týmy a projekty. Pokud si nebudeš s něčím vědět rady, napiš nám.

Dnes večer od 20:00 hodin proběhne na adrese jitsi.pirati.cz/to on-line seznámení členů TO se zájemci o zapojení. Pokud se ve tvém okolí potuluje bezprizorní ajťák, už víš, kam ho nasměrovat. Možností spolupráce se letos otevírá celá řada.

Zprávy ze zahraničního odboru

I v zahraničním odboru se rozjíždí příprava na sněmovní volby. Češi v zahraničí mohou také volit, pomůžeš nám je oslovit?

Svojí připomínku situace v Bělorusku po půl roce zakončíme v úterý diskuzí o tom, co pro Bělorusy může udělat Evropa a co skutečně dělá. V úterý večer přijď na internet!

Zprávy z personálního odboru

E-learning - plánované události
19. 2. od 17:00 (již dnes) Workshop ROZPOČET OBCÍ / KRAJŮ
Diskusní workshop s krátkou přednáškou na téma obecních a krajských rozpočtů.
- rozpočet obce vs. kraje
- na co si dát z pozice zastupitele pozor?
- rozpočtový výhled
- zhodnocování financí (pozor na nabídky)
- Piráti a finance v obcích a krajích (Jak fungovat, co prosazovat?)
- participativní rozpočet, rozklikávací rozpočet

21. 2. od 19:00 (nedělní vzdělávací okénko) Přednáška Politologie pro každého: Vše co jste o politice kdy chtěli vědět :-)
Přednáška proběhne na tomto odkaze.

22. 2. a 23. 2. máme ještě jednotky volných míst na workshop Jak si udržet přehled o svých úkolech pomocí systému GTD aneb jak efektivně využít čas.

24. 2. od 17:30 Školení Pirátský Moodle - jak na něj a co všechno umí?
Linda a Václav vás provedou Moodlem. Na programu je základní orientace, probereme FAQ a hlavně zde budeme pro vaše dotazy. Už teď můžeš psát své dotazy do Sli.do. Školení proběhne na tomto odkaze.
A nebojte Piráta v Tanzánii stihnete! :-)

24. 2. od 18:00 Příbramský Pirát na misi v Tanzánii
V přednášce představí informace o pomoci v Africe a dozvíte mimo jiné i odpovědi na otázky: Vyplatí se vůbec poskytovat rozvojovou pomoc? Lze v Africe pomáhat na vlastní pěst? Upalují Tanzánci čarodějnice jako Evropané ve středověku? Kdo je nejslavnější Čech v Africe?
Přednáška proběhne na tomto odkaze.

26. 2. od 15:00 Workshop s Olgou Richterovou, Jirkou Hoskovcem a Zdeňkem Hřibem: Jak na vyjednávání
Na tento workshop je nutná registrace v moodle.

27. 2. od 17:00 Webinář: Evropská občanská iniciativa za modernizaci volebních práv:
Je v dnešní době ještě nutné, aby se odevzdávaly hlasy osobně u volebních uren? Jaká jsou možná řešení? Jak můžete i Vy situaci na evropské úrovni ovlivnit? A jaké by bylo Vaše řešení? S Lindou Tejchman a Mikulášem Peksou (MEP).
Webinář proběhne na tomto odkaze.

Z důvodu eliminace rizika přítomnosti nezvaných hostů je na událostech umístěných na Moodle nutná registrace.
"Zapsat se do kurzu" > kliknout na černé políčko s bílým textem "RESERVE". (NE! na malý čtvereček vedle názvu přednášky :-))
Kdybys měl/a s registrací problém, koukni na video.
Pokud ti video nepomůže, volej 608360206.

Víš, kde najdeš další plánované akce, jako například workshop na téma Staré mapy a jak se v nich vyznat, cestovatelskou přednášku o cestě po Transsibiřské magistrále nebo webinář Sedm návyků pro osobní produktivitu nejen pro práci na dálku?
No přece na wiki PO :)

E-learning - nové materiály
Záznam z panelové diskuze Rodina, pracovní trh a daně s hosty: Olga Richterová, Filip Pertold (ekonom IDEA Cerge) a Tomáš Kopečný (analytik poslaneckého klubu Pirátů).

SAKO - zastupitelská akademie
Do první etapy vzdělávacího programu pro zájemce o kandidaturu v komunálních volbách 2022 se nám přihlásilo přes 350(!) účastníků. Průběh projektu můžeš sledovat na webu SAKO. Možnost zápisu do druhé etapy otevřeme pravděpodobně na podzim.

Pirátský letní kemp
Letní dovolená s Piráty (i Pirátčaty)?
Přijímáme náhradníky! Chce s námi vyrazit na skvělou dovolenou? Vezmi rodinu a pojeď!

Bylo vyhlášeno mnoho nových výběrových řízení.
Zaujalo tě některé? Neváhej se přihlásit nebo pošli odkaz známým. Sharing is caring!

Kvízy jsou zpět!

Po nějaké době opět obnovujeme (pirátský) online kvíz, tentokrát jsou otázky namixované z různých okruhů, takže zabodovat může každý. Je jedno, jestli znáš mapu, nebo ne. Připoj se, a zahraj si s námi. Bude prča!
Jediné, co potřebuješ, jsou připojení k internetu a Chrom v počítači (nebo staženou appku Jitsi meet)
Slož si tým, třeba z těch, co s tebou zevlí na gauči a přihlašte se.

Moderuje skvělá jihomoravská koordinátorka Vendula Svobodová.
Již 10. března od 19:00 to rozjedem!

Piráti pomáhají!

V rámci projektu Piráti pomáhají chystáme sérii webinářů na téma nestátní neziskové organizace. Jsi tím/tou, kdo se na tomto poli pohybuje a měl/a by k tématu co říct? Konkrétně sháníme sociální pracovníky, odborníky a další, kteří se pohybují v oblastech raná péče, senioři, paliativní péče, osoby s postižením. Obrať se, prosím, na koordinátorku Zuzanu Petrůvovou (zuzana.petruvova@pirati.cz).

Pracovní skupina Rovné šance

S radostí oznamujeme, že pod personálním odborem vznikla pracovní skupina Rovné šance. Pracovní skupina si klade za cíl vyrovnat počet žen a mužů ve straně, na kandidátkách a ve funkcích (nynější stav je 23 % žen na 77 % mužů). Nalezneš nás na fóru, kde pravidelně zveřejňujeme zápisy, přijímáme členy do skupiny, informujeme o nastávajících akcích a vedeme konstruktivní debatu. K volnější diskuzi nám slouží vlákno na Zulipu. Přidej se! Akce a schůze budeme zveřejňovat v celostátním kalendáři a jsou vždy veřejné.

Příští schůze bude ve čtvrtek 25. 2. ve 20:30 na Jitsi. Program je zde. Schůze jsou vždy jednou za dva týdny ve čtvrtek od 20:30.

Momentálně připravujeme záložku na wiki, kde se o nás dozvíš vše, co potřebuješ, a to přehledně na jednom místě. Stay tuned!
V oblasti ženských práv se ve straně aktivně pohybuje více lidí a my bychom zde rádi pravidelně informovali i o jejich činnosti:

Bára Soukupová je členkou MRT Lidská práva, kde se zabývá tvorbou programových bodů týkajících se nespravedlivých rozdílů ve výdělcích mužů a žen, tzv. gender pay gapu, rovného genderového zastoupení a genderových dopadů nastavení státní rodinné politiky. Programově řeší rovněž větší uznání lidí trans a nebinárních identit.

Hana Chalušová pořádá pravidelné online schůzky reflexivní skupiny Pirátky mezi Piráty - sdílení zkušeností. První setkání bylo inspirované metodou tzv. léčivého kruhu, kde účastnice v bezpečném prostoru sdílely své příběhy a zkušenosti se svým dosavadním působením v Pirátské straně. Další facilitované setkání, kde bude prostor pro diskusi i pro podporu a pomoc v aktuální situaci, proběhne v neděli 21. 2. od 15:00.

Vzdělávací okénko

Jak bojovat proti lživým a manipulativním příspěvkům na Facebooku, které jsou namířeny proti Pirátům? Kromě toho, že se lidem třeba pokusíš vysvětlit pravdu v komentářích, bys měl/a ideálně použít i oficiální nástroje pro nahlášení.

Věděl/a jsi například, že v ČR již existují agentury, které poměrně rychle ověřují na Facebooku fake news v českém jazyce? Pokud na nějaké nesmysly a útoky narazíš, stačí u příspěvku kliknout na tři tečky, vybrat Podpora a nahlášení příspěvku > Nepravdivé informace > Politika a takto definované nahlášení odeslat.

Čím více lidí to bude dělat, tím lépe. Letos nás v tomto ohledu čeká peprný rok, tak využívejme nabízené možnosti na maximum. Zabere to pár sekund a můžeš od dezinformací odříznout nejen autora, ale i stovky či tisíce lidí, kteří by příspěvek přijali jako pravdu a sdíleli bez ověření.

Hýbeme se s Piráty

Stále dřepíš doma na židli před počítačem a hýbeš se málo? Pojď to změnit! Každé pondělí, středu a pátek od 8:00 do 8:30 cvičíme online na Jitsi. Jedná se o nenáročný kruhový trénink, který je dobrý na protažení ztuhlých svalů a na navození lepší nálady pro následující pracovní den. A neboj se, s trochou odhodlání ho zvládne i začátečník 😚 Pokud tě zajímají podrobnosti, podívej se na Zulip do vlákna Pirátského sportovního klubu nebo kontaktuj Blanku Charvátovou.

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešním borcem na konec je Michal Šalomoun, který Pirátskou stranu od roku 2016 obhajoval v trestním řízení ohledně obvinění související s provozováním internetové stránky www.sledujuserialy.cz. Na konci ledna 2021 došlo k definitivnímu ukončení kauzy a stížnosti ČPÚ, ČT a OSA byly zamítnuty, což je skvělá zpráva. Michalovi patří velký dík za všechno vynaložené úsilí! Jsi borec!"

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková