Pirátský newsletter - Kraj Vysočina: Únorová porce lásky (zpět)

Milí Piráti, milé Pirátky,

dobrých zpráv není nikdy dost, a protože sdílení je aktem lásky, připravili jsme pro vás extra porci těch nejžhavějších novinek

Ženy středem pozornosti

Únor u Pirátů na Vysočině patří ženám. Spustili jsme dva nové projekty, z nichž máme velkou radost. Prvním jsou Ženy Vysočiny, kolekce medailonků zajímavých žen z našeho kraje, druhým je kampaň #ažnakrev, která upozorňuje na menstruační chudobu, a jejíž součástí je i sbírka na pořízení menstruačních kalíšků pro matky samoživitelky a další skupiny ohrožených žen a dívek.

Ženy Vysočiny

Víte, kolik ulic ve vašem městě nese jméno po ženě? Tahle „jednoduchá“ otázka stála na začátku našeho projektu. I naše skromné pátrání nás totiž přivedlo ke zjištění, že takových ulic je velmi málo. A my se rozhodly to změnit. Tak vznikla myšlenka vytvořit kolekci medailonků zajímavých žen z Vysočiny, která by mohla být inspirací pro politiky a političky na všech úrovních samosprávy nejen v okamžicích, kdy rozhodují o pojmenovávání veřejného prostoru.

Chcete nám pomoci dodat Ženám originální grafiku, vlastní webové stránky a tištěné materiály, které si budou moci veřejní činitelé pověsit ve svých kancelářích na zeď, aby tuto inspiraci měli pořád na očích? Zapojte se do crowdfundingové kampaně a vyberte si odměnu.

#ažnakrev

O menstruační chudobě a dostupnosti hygienických potřeb se začíná mluvit už i v Česku. Do veřejného prostoru se dostává i téma menstruace samotné, stejně jako ekologických či zdravotních aspektů spojených s používáním jednorázových vložek a tamponů.

Pirátky z Vysočiny se všechny tyto aspekty rozhodly spojit v kampani #ažnakrev. Jejím základním pilířem je sbírka na pořízení menstruačních kalíšků pro ženy v tíživé finanční situaci. Na sbírku naváže informační kampaň zaměřená na prolamování menstruačního tabu.

U žen ještě chvilku zůstaneme - máme novou členku!

Radka Langhammerová už je s námi nějaký ten pátek jako registrovaná příznivkyně. Do nového roku se rozhodla si nadělit členství a posílit tím řady místního sdružení Pelhřimovsko. Absolventka středního odborného učiliště sklářského v současné době působí jako pracovnice v sociálních službách. Ve volném čase se věnuje kreativní tvorbě z keramické hlíny a malování obrazů. Radka by do Pirátské strany ráda přinesla svoje nadšení a energii. Chce se věnovat hlavně sociální oblasti a kultuře. I proto ji zaujal projekt Senioři na palubě, do kterého má v plánu se zapojit.

Kalendář akcí

Dnes nám to na sebe krásně navazuje. Inspirujte se Radkou, a zastavte se na úvodním setkání dobrovolníků projektu Senioři na palubě. Rádi vás uvidíme také na online setkání pro nováčky nebo na některé ze schůzek našich oblastních sdružení.

Už víme, že únor patří ženám, Valentýn zase všem Pirátům a Pirátkám z Vysočiny. Už tuto neděli, 14. února se totiž sejde naše krajské fórum. Dozvíte se, co je nového ve Sněmovně, na krajském úřadě i na radnicích, kde máme své zastupitele a zastupitelky. Zajímá vás, jak pokračuje kampaň a co máme v plánu na další období? Stavte se v 16:00 na Jitsi.

Senioři na palubě jsou novou pirátskou platformou, která je zaměřená na spolupráci a porozumění mezi generacemi. Zveme všechny příznivce Pirátů, především aktivní seniory, kterým záleží na svobodě, demokracii a na budoucnosti naší země. Chcete se zapojit jako ambasador nebo dobrovolník a nevíte, kde začít? Zajímá vás, jak mohou paluby fungovat v době Covidu? Přijďte se dozvědět víc a probrat možnosti. Sejdeme se v úterý 16. února v 18:00 na Jitsi. Hostem bude koordinátorka projektu Nela Melicharová.

Chcete se k nám přidat, ale nevíte, jak na to? Zajímá vás, jak Piráti (nejen) na Vysočině fungují? Co to znamená být členem, a jak se člověk stane registrovaným příznivcem? Právě pro vás je určena další akce ze série “Zakotvi u Pirátů: Online setkání s nováčky a příznivci”. Hostem bude lídr pirátské kandidátky do poslanecké sněmovny, Milan Daďourek. Sejdeme se v pondělí 1. března v 18:00 na pirátském Jitsi.

Chcete poznat Piráty a Pirátky ve vašem okolí? Stavte se na schůzkách našich místních sdružení.
Telčsko: 19. února od 17:00
Jihlavsko: 19. února od 17:30
Třebíčsko: 26. února od 18:00

Všechny plánované akce najdete jako vždy v našem kalendáři.

Hana Hajnová - s koncem nouzového stavu omezení neskončí

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek večer rozhodla, že nouzový stav skončí v neděli 14. února. Vzápětí začala jednání mezi vládou a kraji, kterých se účastnila také 1. náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Hana Hajnová (Piráti):
„Spousta hejtmanů chce otevřít otázku toho, že by požádali o nouzový stav podmíněně. To znamená, že by chtěli revizi opatření, která by měla v rámci nouzového stavu platit a jedním z krajů, který by žádal o úpravu těchto opatření je i Kraj Vysočina. Jedná se nám o to, že bychom chtěli od vlády slyšet konkrétní plán včetně časového harmonogramu, kdy a za jakých podmínek se budou moct například vrátit děti do škol nebo jakým způsobem plánuje vláda pomoci se zajištěním zdravotního personálu pro očkovací centra.“

O dalším vývoji situace vás budeme i nadále informovat.

Leden ve Sněmovně

Přečtěte si shrnutí těch nejdůležitějších událostí, které pro nás připravil pirátský poslanec za Vysočinu Jan Pošvář:

"Přes veškeré potíže se posouvá i jiná agenda než ta související s covidem. Sněmovna konečně schválila zahrádkářský zákon ve třetím čtení. Podařilo se mi tak splnit další slib, který jsem našim voličům před volbami dal a to, že ochráníme zahrádkářské kolonie. Zákon zavádí nové pojmy, které doposud v naší legislativě neexistují, zajišťuje jim základní ochranu a do budoucna umožňuje cíleně podporovat zahrádkářské osady, komunitní zahrady a další jim podobné."

Telegraficky

Děkujeme za pozornost