Senioři na palubě: Zpravodaj #1 (zpět)

První vydání e-mailového zpravodaje pirátské iniciativy Senioři na palubě

Vítejte na palubě!

Milí přátelé a příznivci spolupráce mezi generacemi,

vítáme vás při čtení prvního vydání e-mailového zpravodaje nové iniciativy Pirátské strany zaměřené především na generaci starších a mezigenerační spolupráci.

V tomto čísle chceme shrnout vše, co se zatím v našem projektu událo. Také vás budeme informovat o nejbližších plánovaných akcích.

Na adrese seniori@pirati.cz se těšíme na vaše náměty a připomínky. Další kontakty naleznete na konci této zprávy.

Senioři na palubě v deseti větách

1. Piráti nejsou jen stranou pro mladé, naopak - chceme zapojit všechny generace a využít jejich zkušeností.

2. V jednotlivých regionech připravujeme vznik tzv. Palub – otevřených mezigeneračních klubů.

3. Hledáme ochotné a aktivní seniory ve všech krajích, kteří by nám pomáhali s organizací místních akcí (přihlaste se na seniori@pirati.cz).

4. Zapojujeme do naší činnosti řadové členy a příznivce pirátů, poslance, ale i experty, kteří se zabývají problematikou blízkou seniorům (například odborníky na práva pacientů, důchody nebo bezpečnost na internetu).

5. Chceme také pomoci pirátům srozumitelně a důvěryhodně formulovat program pro nadcházející volby tak, aby mohl oslovit i seniory a další skupiny voličů.

6. Projekt jsme odstartovali na přelomu roku, ale jeho přípravami se zabýváme už několik měsíců.

7. Zatím se potkáváme především na facebookové stránce Senioři na palubě a ve stejnojmenné skupině. Myslíme ale i na ty, kteří Facebook nemají nebo mít nechtějí – brzo proto spustíme vlastní web.

8. Dokud se nám nepodaří vypořádat se s covidem, jsou všechny naše aktivity pouze online, ale už se těšíme, až se budeme moci potkat i tváří v tvář.

9. Do projektu se hned v prvních týdnech aktivně zapojily desítky lidí, dalších téměř tisíc nás sleduje a denně se hlásí další.

10. Budeme rádi, když pošlete tuto zprávu dál, ať se dostane k co nejvíce lidem.

Staňte se tváří projektu Senioři na palubě!

Pokud se nebojíte jít s kůží na trh, jak se říká, a chcete ostatní inspirovat nebo jim něco vzkázat, staňte se tváří projektu Senioři na palubě.

Dnes vám chceme představit první dva odvážlivce: Irenu Koutskou z Prahy a Vladimíra Šípa z Tábora.

Tak co, budete dalšími právě vy?
Pošlete nám svoji fotku, pár vět o sobě a hlavně nám napište, proč podporujete projekt Senioři na palubě.

Irena Koutská, Praha (*1954)

Co dnes nás, seniory, trápí především? Kromě úbytku duševních a fyzických sil a často i chuti do života je to především nižší sebedůvěra a pocit neužitečnosti. Rozčarování z toho, že o naše životní zkušenosti a znalosti není ve společnosti zájem.

Nejsme jen nekritičtí příjemci rouškovného a řetězových e-mailů.

Je povzbudivé vědět, že alespoň část nastupující generace chce s námi aktivními seniory být na jedné palubě.

Vladimír Šíp, Tábor (*1952)

Chci pomáhat nastupující generaci, která neprožila roky 1938, 1948 nebo 1968, aby pochopila, že těch 40 let totality moje vrstevníky stále ovlivňuje. Tato doba vyprodukovala nejen Gottwalda, Čepičku, Husáka nebo Štrougala.

Jejími pozůstatky jsou i Babiš, Zeman, Klaus a další jedinci, kterým vypršel čas a dávno se měli stát jen radou moudrých.

Naše generace sice poslouchala Johna Lennona, ale zároveň se naučila nevěřit slibům o budoucnosti. Rád bych pomohl hledat klíč k její duši.

Děkujeme prvním odvážlivcům a těšíme se, že k nim přidáte i vy.

Jak si poradit se lživými zprávami

Známe to všichni, kdo máme e-mail nebo sledujeme sociální sítě: Poplašné zprávy, vymyšlené informace, nenávistné komentáře nebo anglicky fake news, hoaxy a moře další podobné špíny.

Hodně nepravdivých zpráv, které se dnes šíří, se týká Pirátů a pirátských politiků. Od výmyslů o zabavování řidičáků, přes vyhánění z bytů až po financování Georgem Sorosem.

Chceme pomáhat vyvracet tyto lži a s vaší pomocí také šířit pravdivé a ověřené informace.

Pomozte nám ukazovat pravdu a zbavovat lidi strachu. Zde je pár tipů, jak začít:

• Nepřeposílejte a nesdílejte neověřené zprávy – nenechte za sebe mluvit jiné!

• Ověřujte informace (zde hledejte další informace o vyvrácených nepravdivých zprávách: www.pirati.cz/hoax, www.hoax.cz, manipulatori.cz).

• V klidu odpovídejte těm, kteří vás zásobují lživými zprávami, a nabízejte jim ověřené informace.

• Posílejte nám nepravdivé e-maily, které vám dorazí, na seniori@pirati.cz - budeme je ověřovat a nabízet vám argumenty, jak odpovídat.

• A hlavně – nenechte se otrávit. Občas vypněte počítač a odložte mobil. Šiřte úsměv a dobrou náladu.

Na palubě s Olgou Richterovou a dalšími hosty

Chcete být v centru dění? Máte chuť seznámit se s koordinátory projektu? Setkávat se s pirátskými poslanci a diskutovat s odborníky, kteří se zabývají tématy, týkajícími se seniorů? Pořádáme pro vás sérii online besed a setkání Na palubě s Olgou Richterovou.

Zatím máme za sebou dvě setkání. První proběhlo 7. ledna a kromě poslankyně Olgy Richterové se ho zúčastnil také Petr Fridrich, který představil svoji analýzu zdraví, odolnosti, spokojenosti a dlouhověkosti v ČR. Tu zveřejníme na našem novém webu.

Druhé se uskutečnilo 2. února a vystoupil na něm právník a odborník na dostupnost zdravotní péče JUDr. Ondřej Dostál (na fotografii). Řešila se práva pacientů, doplatky na léky, čekání na operace, nárok na pomůcky a další ožehavá témata.

Zveme vás na třetí setkání, které se uskuteční v úterý 16. března v 15:00 hodin. Hostem bude pirátský poslanec Tomáš Vymazal a konopný aktivista Vojtěch Karban, tématem Konopí léčí.

Setkání bude online zde: jitsi.pirati.cz/NaPalubesOlgou
Videonávod, jak se připojit zde

Seniorské podpalubí každou středu v 19 hodin

Covid nás drží převážně doma a často z dosahu našich přátel. Přesto se chceme neformálně setkávat a mít možnost si jen tak promluvit a pobavit se. Proto jsme připravili pravidelný online video klub, které jsme pracovně nazvali Seniorské podpalubí.

Akce se bude konat každou středu od 19 hodin. Vyhraďte si minimálně hodinu, ale podle zájmu i libovolně více.

Pro připojení vám bude stačit počítač s připojením k internetu, mikrofon a webkamera. Nouzově můžete použít i chytrý mobilní telefon. Pro vstup do našeho podpalubí stačí kliknout sem: jitsi.pirati.cz/SeniorskePodpalubi.

Pokud budete mít s připojením nějaké potíže, napište nám na seniori@pirati.cz nebo volejte na 778 111 472.

Podcast (rozhovor) Olgy Richterové

Poslechněte si rozhovory, které vede Olga Richterová se zajímavými a inspirativními osobnostmi. Nápad na tento pořad sice původně vznikl jako součást projektu Senioři na palubě, ale už první dva díly oslovily daleko širší okruh zájemců.

Poslechněte si první dvě epizody:

Dalším hostem bude rozhlasová reportérka a spisovatelka Pavla Jazairiová. Pokud máte tip na hosta, kterého byste rádi v podcastu slyšeli, napište nám.

Co je podcast? Podcast (vysl. podkast) je sice celkem nové slovo, ale jinak to vlastně žádná novinka není. Jakákoliv zvuková nahrávka – rozhovor, reportáž nebo třeba přednáška či báseň, která je volně dostupná na internetu, je podcast. Dalo by se také říct, že je to rádio, ve kterém dávají jen to, co zrovna chcete poslouchat a právě tehdy, když to chcete slyšet.

Tip: Pokud chcete začít s poslechem podcastů, podívejte se na ceskepodcasty.cz nebo podcasty Českého rozhlasu.

Jak se zapojit, jak nás kontaktovat

Přihlaste se k odběru zpravodaje
Stačí vyplnit a potvrdit váš e-mail zde.

Přečtěte si, jak se můžete aktivně zapojit
Připravili jsme pro vás krátký návod.

Sledujte nás na Facebooku a přihlaste se do naší facebookové skupiny.

Kontaktujte nás
Nejrychlejší a nejspolehlivější způsob, jak nás kontaktovat, je poslat zprávu na seniori@pirati.cz
Můžete také přímo zavolat naše koordinátory Nelu Melicharovou (778 111 472) nebo Jakuba Holzera (778 111 471)

Pokud se chcete zapojit do práce přímo v regionech, můžete se ozvat přímo krajskému pirátskému koordinátorovi

Brzy bude možné sledovat také náš web seniori.pirati.cz
Občas se podívejte, jestli už běží. Makáme na tom!

Děkujeme za vaši přízeň, žijte ve zdraví!

Napadá vás něco k tomuto e-mailu?