Interní newsletter: Piráti mají svůj STAN, kampaň se rozjíždí, šijeme vám SAKO na míru, zasedání CF (snad) bude! (zpět)

To vše a ještě mnohem více se dozvíš v tomto newsletteru. Přečti si ho, ať ti neuteče něco zásadního!

Piráti z Pardubického kraje tě zvou na zasedání Celostátního fóra!

Ahoj Pirátky a Piráti,
zdravíme z Pardubic, kam tě také rovnou zveme. Dlouho jsme nebyli na jedné lodi se stejnou palubou pod nohama, což se snad 29.5.2021 změní.
Celý víkend 29. - 30. 5. 2021 se budeme společně plavit ve městě rozpůleného bílého koně, a to v duchu osobního setkání, párty, poznávání se navzájem a propojování.
Pokud situace kolem covidu a vládní nařízení dovolí, rádi tě uvidíme na pokračování Celostátního fóra Pirátů v Pardubicích.

Jelikož teď nemůžeme nic predikovat, slibujeme pouze, že tě budeme průběžně informovat o všech aktuálních novinkách na Zulipu ve vlákně CF 2021.

Spuštění registračního webu očekáváme koncem března.
Zatím se můžeš rozmyslet, jestli nám nechceš s touhle velkou společnou pirátskou akcí pomoci, uvítáme zapojení všech krajů.
Pokud se chceš zapojit, můžeš kontaktovat Andreu na andrea.linhartova@pirati.cz

Díky a snad na jarní viděnou
Piráti Pardubického kraje

 

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor pověřil předsednictvo poslaneckého klubu udělováním souhlasů se záměry v oblasti výdajů na svou činnost do výše 200 000 Kč.
Dále začal projednávat hospodářský předpis a další změny ke koaliční smlouvě.
Novým členem RV za Karlovarský kraj je Bohdan Vaněk.

Pracovní skupina při RV a RP pro reformu odborně-politické sekce strany (RT, MRT, KET, garanti,...) připomíná výzvu k připomínkování věcného záměru. Své komentáře směřujte prosím přímo do dokumentu a zásadnější připomínky potom do vlákna na fóru.
Pro operativní diskusi použijte příslušný zulip stream.

 

Respekt je profi!

Zdravíme po vánoční pauze. Momentálně zadavatelé připomínkují zjištění a doporučení z našeho šetření napříč stranou - Fáze I - a máme za sebou část Fáze II. Proběhlo jedno osobní setkání a čtyři online schůzky pracovní skupiny, která hledá řešení problematických oblastí. Se skupinou nás čeká probrat poslední ze zvolených tématických okruhů a dostaneme se do závěrečné fáze práce naší skupiny - budeme zpracovávat doporučení a navržená opatření. Brzy vám výsledky spolupráce představíme a přesuneme se do schvalovací a následně implementační fáze. Jestli vás zajímají podrobnosti, kontaktujte vyslance vašeho kraje ve skupině (popř. jiného člena či členku skupiny), nebo napište na zuzana.rathouska@konsent.cz.

 

Zprávy z administrativního odboru

Hlasování
Dnes bylo zahájeno hlasování CF ve věci Ochrany šifrované komunikace.

 

Jednání
Běží rozprava k Založení politického institutu.

Dále se jedná o Prováděcím předpisu ke koaliční smlouvě.

 

Zprávy z mediálního odboru

František Kopřiva dostal ocenění Genderman pro rok 2020 určené mužům, kteří se zasazují o rovnost pohlaví a stejné příležitosti pro všechny. Ocenění si všimla i média. Gratulujeme!

Ústavní soud dal nám i Starostům za pravdu – hlasy voličů neměly doposud stejnou váhu. Zrušil proto D’Hondtovu metodu přepočtu hlasů na mandáty i sčítací klauzuli. Nyní budeme ve Sněmovně jednat o nové podobě volební metody.

Sněmovní výbory v týdnu projednaly náš komplexní pozměňovací návrh ke stavebnímu zákonu, který připravujeme s dalšími opozičními stranami. Chceme, aby se v Česku stavělo rychle, levně, bez byrokracie a korupce, v souladu s územními plány a s maximálním využitím elektronizace procesu stavebního řízení.

Ústavní soud zamítl návrh, který usiloval o vrácení účasti veřejnosti do stavebních řízení. Připravíme proto změnu zákona, není podle nás totiž možné, aby mohla v blízkosti domu někomu vyrůst továrna, aniž by měl dotyčný možnost se k povolení stavby vyjádřit.

Vláda i po našem dlouhodobém tlaku odložila jednání o ukončení spalování uhlí k roku 2038. Dana Balcarová požaduje, aby bylo spalování ukončeno už o pět let dříve nebo bylo rozhodnutí ponecháno na příští vládě. Chce také dopracovat zásadní analýzy dopadů na uhelné regiony, horníky, ochranu klimatu, veřejné zdraví a rozpočty.

Naši novelu exekučního řádu doporučil Výbor pro sociální politiku ke schválení Sněmovně. Chceme v ní teritorialitu exekutorů a slučování exekucí, což by vedlo k poklesu nákladů pro dlužníky, rychlejšímu vymáhání i lepší přehlednosti.

Markéta Gregorová odsoudila polský zákon zakazující tamním ženám potrat kvůli vadám plodu. Chce tlačit na evropské státy, aby případně umožnily provádět Polkám zdarma zákroky u nich.

Novela zákona o elektronických komunikacích chce umožnit dalšímu úřadu šmírovat mobilní telefony občanů. Martin Jiránek spolu s ODS, ANO a případně i s dalšími stranami nyní připraví pozměňovací návrh, který problematickou část novely odstraní.

Situace v chebské nemocnici je opět kritická, náš poslanec Petr Třešňák proto znovu vyzval ministra zdravotnictví, aby okamžitě vyjednal pomoc s Bavorskem a Saskem.

Na sociálních sítích jsme nejvíce reflektovali agendu spojenou s činností jednotlivých sněmovních výborů. Postavili jsme se proti zákazu potratů v Polsku a nejúspěšnějším postem posledních týdnů se stala skvělá odpověď našich odpovídačů na nadávku, která se objevila v inboxu. Na nové sociální platformě Clubhouse jsme uspořádali úspěšnou debatu Ivana Bartoše a Víta Rakušana, kterou sledovaly dva tisíce lidí. Dalším důležitým krokem bylo vytvoření centrální skupiny pro tvorbu online kampaně, do které byli přizváni členové mediálních týmu Pirátů i Starostů. Připravujeme také manuál pro tvorbu kampaně Humans of Piráti a v neposlední řadě jsme vylepšili vzhled našich grafických šablon a vytvořili některé nové.

 

Zprávy z technického odboru

2.2. proběhla on-line schůze Technického odboru. Řešili jsme zejména dlouhodobé projekty a výzvy, které před námi stojí. Čeká nás náročný rok, takže rozšiřujeme tým a pojmenováváme možná rizika, kterým budeme čelit.

Vývoj:
Chobotnice 🐙- Honza Bednařík připravuje na vypuštění první verzi určenou k testování administrativním odborem. Cílem Chobotnice je propojit a sjednotit několik v tuto chvíli používaných systémů a usnadnit tak život nám všem.

Personálie:
ve spolupráci s PO chystáme výběrko na Helpdeskáře/Helpdeskářku - klíčovou posilu týmu, která pomůže řešit požadavky členů a dalších uživatelů a uvolnit tak ruce našim vývojářům.
Stále hledáme frontenďáky i backenďáky, na které můžeme sypat rychlé požadavky např. na tvorbu webu.

Do 10.2. se můžete hlásit na pozici Asistentky/Asistenta TO.

Dobrovolníci: V druhé půlce února si pokecáme se zájemci o zapojení v TO. Probereme s nimi i širší možnosti uplatnění v dalších týmech.

 

Zprávy ze zahraničního odboru

Evropská pirátská strana rozjíždí komunikaci a připravuje další aktivity. Jestli se na této aktivitě chceš podílet, napiš david.wagner@pirati.cz, společně vymyslíme způsob tvého zapojení.

V Zahraničním odboru myslíme na Bělorusko. Půl roku od falešných voleb vás čeká několik připomínkových akcí, do kterých se můžete zapojit. Shrnutí najdete na webu.

 

Zprávy z personálního odboru

SAKO - zastupitelská akademie
Poslední šance se přihlásit do vzdělávacího programu pro zájemce o kandidaturu v komunálních volbách 2022. Mrkni na web sako.pirati.cz pro bližší informace. Nabíráme do 10.2.2021!

E-learning - plánované události
Sobota 6.2.
seminář: Osobní rozvoj a marketing
Dozvíš se, jak spolu tyto dvě disciplíny souvisí a získáš nástroje k jejich využití v praxi.

Neděle 7.2.
workshop: Jak psát, aby se to dalo číst?
Aby byly naše texty pro každého co nejsnáze čitelné i čtivé.

Pondělí 8.2.
workshop: kurz hledání předků
Pojď se ponořit do hlubin rodinné historie a zjistit, jak se sestavuje rodokmen, co všechno k tomu potřebuješ znát, jaké nástrahy tě čekají a neminou nebo kde všude můžeš po svých předcích pátrat. 🙂
Kurzem nás provede Blanka Lednická, Pirátka z Vysočiny.
Začínáme v 18:00.

12.2.- 22.2. - 23.2.
online seminář Jak si udržet přehled o svých úkolech pomocí systému GTD
Máš-li občas pocit, že nevíš, kde ti hlava stojí, je tohle přesně pro tebe!
Lektoruje Pepa Pavlovič, autor manuálu Jak zvládat každodenní šílenství aneb příručka produktivity. Kapacita seminářů je omezena.

Pondělí 15.2.
oblíbený online workshop #IamRemarkable, kde zapracuješ na svém sebevědomí a sebeprezentaci.

Z důvodu eliminace rizika přítomnosti nezvaných hostů je na některé kurzy nutná registrace v Moodle
"Zapsat se do kurzu" > kliknout na černé políčko "RESERVE".
Kdybys měl/a s registrací problém, volej 608360206.

Úterý 16.2.
panelová diskuze: Rodina, pracovní trh a daně aneb Jak sladit rodinný a pracovní život?
Hosty budou Olga Richterová, Filip Pertold a Tomáš Kopečný.

E-learning - nové materiály v Moodle
V rámci projektu Senioři na palubě se konala přednáška na téma Práva pacientů s JUDr. Ondřejem Dostálem, právníkem, který se specializuje na zdravotnickou problematiku. Ondřej je také členem našeho rezortního týmu zdravotnictví.

Ve středu se konalo školení našich mediálních expertů Martina Štěrby a Tomáše Vovsíka Sociální sítě snadno a efektivně

Víš, kde najdeš další plánované akce?
Přece tady: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

Good solutions
"Rozmohl se nám tady takový nešvar... "
Tato věta dala impuls ke zpracování prezentace, kterou již teď najdete v Moodle.
Zaměřili jsme se na nejčastější příklady špatné praxe u Pirátů a pokusili se je překlopit do pozitivních řešení. Pro mnohé je obsah, který nesou, běžnou součástí praxe. Přesto tomu tak není u všech, a proto jej připomínáme touto odlehčenou formou. :)
Máš nějaké další nápady, o které můžeme materiál rozšířit? Napiš na linda.kasparkova@pirati.cz

Piráti pomáhají
V rámci projektu Piráti pomáhají chystáme sérii webinářů na téma nestátní neziskové organizace. Pohybuješ se v této oblasti a měl/a bys k tématu co říct? Obrať se, prosím, na koordinátorku Zuzanu Petrůvovou (zuzana.petruvova@pirati.cz).

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Tedy vlastně dva.
Roman Morávek je zakládajícím členem a prvním místopředsedou MS Jesenice - Jílové. Pochází z Prahy 8, ale již přes 15 let bydlí v Dolních Břežanech.
Vystudoval VŠFS obor: Řízení podniku a podnikové finance.
Mnoho let jako OSVČ dělá poradenství pro zahraniční, hlavně italské společnosti v různých odvětvích.
Rekreačně hraje tenis, nohejbal a lyžuje.

Michal Zachar se narodil v Hořicích v Podkrkonoší, nyní žije v Praze. V roce 2017 spojil svůj život s Piráty.
Michal má dvě děti a pracuje jako freeleancer, lektor soft skills, poradce v tvorbě firemní image.
Ve volném čase se zabývá komunikační podprahovou symbolikou archetypů ve filmech, literaturou faktu, kontextovou historií a archeologií. Rád cestuje do hor nebo k moři. Zajímá se o vše kolem vizuální komunikace, psychologie člověka a vzdělávání.

A co tyto dva borce spojuje? No přece tým odpovídačů, jehož jsou oba členy. Odpovídači jsou lidé, kteří komunikují na sociálních sítích, vysvětlují, odkazují lidi na relevantní zdroje a diskutují. Není to vždy jednoduché, ale kdyby to bylo jednoduché, mohl by to dělat každý.
Každým dnem dokazují, že se slušností člověk nejdál dojde.
A za to jim patří obrovský dík!
Pánové, jste borci.

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643