Interní newsletter: Připravujeme koaliční program, rozjíždíme vzdělávání pro komunální zastupitele, plánujeme odstávku pirátských systémů, máme Gendermana! (zpět)

To vše a mnohem více se dozvíš v dnešním nabitém newsletteru. Tak se pohodlně usaď a přečti si ho, aby ti náhodou neuteklo něco důležitého.

Doporučení pro členy a příznivce

Připravili jsme doporučení pro členy a příznivce vyplývající z koaliční smlouvy mezi Piráty a STAN.
Jaké jsou úkoly koaliční rady? Co je a co není přípustné v kampani? Jaké jsou požadavky na kandidáty?
To vše a ještě mnohem více se dozvíš v dokumentu.

 

Zprávy z republikového výboru

Pracovní skupina při republikovém výboru a republikovém předsednictvu pro reformu odborně-politické sekce strany (RT, MRT, KET, garanti,...) dospěla k návrhu věcného záměru a prosí nejen o připomínky, ale hlavně o návrhy na jeho úpravu. Směřuj je prosím přímo do dokumentu a zásadnější připomínky potom do vlákna na fóru. Pro operativní diskusi použij příslušný zulip stream .

RV schválilo navýšení prahové hodnoty PraH pro RP na 200 000,-, viz Evidence pověření týmů Hospodařením .

 

Připravujeme koaliční program!

V souladu s koaliční smlouvou byl zřízen programový tým jako tým koalice zodpovědný za přípravu programu, v čele jsem je za Piráty Jakub Michálek a za STAN Petr Gazdík. Byly zřízeny expertní týmy koalice (ETKy), které budou zpracovávat jednotlivé resortní oblasti, přičemž v čele je vždy jeden Pirát a jeden člověk ze STAN, kteří si přizvou další členy včetně nezávislých odborníků, jak uznají za vhodné. Rozdělení vychází z koaliční smlouvy, z půdorysu ministerstev a ze stávajících odborných skupin v Pirátské straně a uvnitř STAN. V rozhodování se bude uplatňovat princip kolegiality, tj. musí se shodnout obě strany.
Chceš se dozvědět víc?

 

Zprávy z technického odboru

TENTO VÍKEND proběhne plánovaná odstávka pirátských systémů (spojená s migrací serverů).
Systémy usnou v sobotu 30.1. od 18:00 a spát budou do neděle (podle kolegů budou fungovat už ráno, ale jistota je kulomet, proto raději počítejme s odstávkou i během neděle).
Technický odbor se tímto všem omlouvá za komplikace.

 

Pracovní skupina Rovné šance

Události posledních dní zmobilizovaly řadu členů a členek, kteří založili dobrovolnickou pracovní skupinu Rovné šance. Kladou si za cíl zvýšit počet žen ve straně i na kandidátkách a nastavit prostředí pirátské komunity tak, aby bylo příjemné a bezpečné pro všechny bez ohledu na gender, věk, rasu, náboženství, sexualitu, mentální či fyzické postižení. Zajímá tě to?

 

Zprávy z administrativního odboru

Na základě návrhu skupiny členů bylo zahájeno jednání celostátního fóra ve věci založení politického institutu.
Doba pro podávání jiných návrhů potrvá do 9. 2. včetně, následovat bude doba na rozmyšlenou do 11. 2. a rozhodující hlasování od 12. 2. 10.00 do 15. 2. 22.00.
Doba na rozmyšlenou může být prodloužena, pokud do zahájení rozhodujícího hlasování nebude ministerstvem vnitra zaregistrována nezbytná změna stanov.

 

Dále bylo zahájeno jednání ve věci schválení Prováděcího předpisu ke koaliční smlouvě.
Doba pro podávání jiných návrhů potrvá do 8. 2. včetně, následovat bude doba na rozmyšlenou do 18. 2. a poté rozhodující hlasování od 19. 2. 10.00 do 22. 2. 22.00. (Případné 2. kolo od 26. 2. do 1. 3.)

 

Zprávy z mediálního odboru

Sněmovna finálně schválila novelu zákona o pedagogických pracovnících včetně pozměňovacích návrhů Lukáše Bartoně: Budou garantovat, aby se platy pedagogických pracovníků držely minimálně na 130 procentech průměrné mzdy v ČR. Legislativní podporu získali rovněž sociální pedagogové, kteří pomáhají například žákům ze sociálně znevýhodněných rodin. Díky nám se také budou studenti s pedagogickým zaměřením snadněji zapojovat do praxe.

Spolu se Starosty jsme ve středu předložili premiéru Andreji Babišovi požadavky ohledně rozšiřování jaderné elektrárny Dukovany. Mají zaručit, že se z projektu nestane černá díra na peníze daňových poplatníků či státu a že bude zajištěna bezpečnost České republiky. Za důležitou považujeme také výraznější podporu tuzemských vědců v oblasti jaderné energetiky.

Spolu s dalšími opozičními stranami jsme představili komplexní pozměňovací návrh k novému stavebnímu zákonu. Opírá se především o digitalizaci a co nejjednodušší stavební řízení. Na rozdíl od vlády nechceme centrální stavební úřad, ale zachování více pravomocí samosprávám.

Naši europoslanci sepsali dopis, ve kterém vyzývají vládu, aby podpořila evropský návrh bojující proti úniku daní do daňových rájů. Ten totiž stojí Česko každý rok 10 miliard korun. Dopis může nyní podepsat i veřejnost. K tématu rovněž spustili osvětovou kampaň a informační web.

Markéta Gregorová také zveřejnila tzv. deepfake video s falešným premiérem Andrejem Babišem. Stalo se tak v rámci její kampaně proti dezinformacím, které bude chtít Markéta řešit legislativně i na evropské úrovni.

Na sociálních sítích jsme se věnovali komunikaci celostranických témat, cyklu Sněmovny i natáčení podcastů. Dále antihoaxovému obsahu souvisejícímu se seniorskou kampaní a řetězovými emaily, podpoře a konzultacím krajů či přípravě společné komunikace se STAN.

 

Zprávy z personálního odboru

SAKO - zastupitelská akademie
Stále se můžeš přihlásit do vzdělávacího programu pro zájemce o kandidaturu v komunálních volbách 2022. Pokud i Ty zvažuješ kandidaturu do komunálu, mrkni na web sako.pirati.cz pro bližší informace. Last call - nabíráme do 10.2.2021.

E-learning - plánované události na následující týden

Pátek 29.1. - již dnes!
Interní pirátské školení na téma Pirátský fundraising aneb skillshare jak založit úspěšnou sbírku. Velmi doporučujeme všem členům.

Středa 3.2.
Sociální sítě snadno a efektivně
Přednáška našich mediálních expertů Martina Štěrby a Tomáše Vovsíka. Už jen 15 volných míst!

Sobota 6.2.
seminář Osobní rozvoj a marketing. Dozvíš se, jak spolu tyto dvě disciplíny souvisí a získáš nástroje k jejich využití v praxi.

Neděle 7.2.
workshop: Jak psát, aby se to dalo číst?
Aby byly naše texty pro každého co nejsnáze čitelné i čtivé.

Z důvodu eliminace rizika přítomnosti nezvaných hostů je nutná registrace v Moodle
"Zapsat se do kurzu" > kliknout na černé políčko "RESERVE".
Kdybys měl/a s registrací problém, volej 608360206.

Víš, kde najdeš další plánované akce, jako například workshop na téma Vyjednávání s Olgou Richterovou, Zdeňkem Hřibem a Jirkou Hoskovcem, webinář na téma Rozpočet obcí a krajů, cestovatelskou přednášku o Cookových ostrovech nebo další termín oblíbeného workshopu pro muže i ženy #IamRemarkable?
Tady: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

E-learning - nové materiály v Moodle
Záznam z přednášky naší europoslankyně Markéty Gregorové na téma Co vlastně dělá takový europoslanec?
Záznam z úžasné cestovatelské přednášky ISLAND! od naší koordinátorky Zuzky Petrůvové.

Pirátský letní kemp 2021
Stále máme volná místa! :-) Krásná příroda, super lidi, zábavný i vzdělávací program pro děti i dospělé. Sbal v červenci plavky a opalovák a pojeď s Piráty na týden relaxovat i řádit do České Kanady.

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešním borcem na konec se stává František Kopřiva.
Do Pirátské strany vstoupil na jaře 2014, poté, co jako příznivec pomáhal v několika kampaních. Byl aktivním členem Zahraničního odboru a zapojoval se do činnosti Mladých Pirátů, v letech 2018-2019 byl předsedou Young Pirates of Europe. V roce 2016 byl lídrem v krajských volbách ve Středočeském kraji, kde Piráti získali 3,5 %. V roce 2017 byl zvolen ze třetího místa do Poslanecké sněmovny za Středočeský kraj, kde Piráti obdrželi 12,08 %, a stal se tak nejmladším pirátským poslancem.

V Poslanecké sněmovně působí František jako místopředseda Výboru pro evropské záležitosti, kde aktivně připomínkuje unijní legislativu a pozice české vlády. Je také aktivním členem delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Kromě evropských záležitostí se věnuje lidským právům v Česku i ve světě, obraně online svobod, rovnosti žen a mužů, prosazuje manželství pro všechny a podporuje politickou partici především mladých lidí. Spolupředsedá Parlamentní skupině přátel Tibetu. V rámci poslaneckého klubu vede rezortní tým Evropa, zahraničí, obrana a mezirezortní tým Lidská práva.

No a proč je František borec?
No přece protože se stal Gendermanem za rok 2020!

Toto ocenění se rozhodně zaslouží. Skvěle reagoval na polský protipotratový zákon a odsoudil vulgární výroky poslance Foldyny na adresu feministek.
„Chci žít ve společnosti, kde nejsou žádné uměle vytvářené bariéry a všichni mají stejné startovní podmínky bez ohledu na to, kde vyrůstají, jaké mají zázemí nebo jaké měli příležitosti v minulosti,“ říká nový genderman František Kopřiva.

Franto, jsi borec!

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
Česká pirátská strana
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643