Interní newsletter: Byla podepsána koaliční smlouva, rozjíždí se kampaň, plánujeme vzdělávání pro komunální zastupitele! (zpět)

To vše a ještě mnohem více se dozvíte v dnešním newsletteru. Tak se pohodlně usaďte a čtěte. Proč? Protože Pirát/ka ví!

Máme koaliční radu!

Na RP 3/2021 dne 18.1. byla jmenována koaliční rada, další koordinace koaliční spolupráce probíhá s vedoucími resortních týmů, lídry kandidátek a předsednictvy krajských sdružení.

Usnesením přijatým rovněž na RP 3/02021 došlo ke změně vedoucí resortního týmu práce a sociální věci. Olga Richterová z důvodu zvolení lídryní pro volby 2021 v Praze na pozici vedoucí rezignovala a novou vedoucí se stává Zuzana Freitas.

 

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor schválil záměr na agenturu pro kampaň Pirátů a STAN. Na své členství v RV rezignovali Tomáš Trčka, Stanislav Štipl a Michaela Kleslová. Děkujeme jim za práci, kterou ve výboru odvedli. V příštích týdnech očekávejte dovolbu členů výboru za celostátní fórum.

 

Zprávy z administrativního odboru

Podporu získal členský podnět týkající se založení politického institutu Pirátů.
Jednání bude zahájeno v nejbližší době.

 

Zprávy z technického odboru

V termínu 30.1. od 18:00 do 31.1. do večera (zatím blíže neurčeno) proběhne plánovaná odstávka systémů. Jedná se o víkend. Máš jedinečnou šanci o víkendu nepracovat!
Prosíme krajská sdružení, aby odstávku zohlednili (např. v harmonogramu primárních voleb).

 

Zprávy z mediálního odboru

Lukášovi Kolaříkovi se podařilo po víc jak měsíci dotlačit vládu k vyplácení kompenzací i pro živnostníky v insolvencích. Ti totiž na rozdíl od lidí v exekuci nedostávají nic.

Odmítli jsme prodloužení nouzového stavu do 14. února, protože vláda dál selhává v ochraně lidí a ignoruje výzvy k nápravě. Podmínili jsme naši podporu 9 usneseními na pomoc občanům, živnostníkům i firmám. Vláda všechny smetla, budeme je ale prosazovat dál.

Spolu se Starosty se nám podařilo přimět Ministerstvo zdravotnictví k dennímu zveřejňování dat o vakcinaci na úrovni krajů i věkových skupin. Jednáme také o nedostatečné vládní podpoře krajů v projektu očkování či o navýšení nemocenské pro lidi v karanténě či lepších kompenzacích.

Lukáš Bartoň upozornil v interpelaci na nespravedlnost, která se dotýká až 5 tisíc dětí. Lesní kluby, které poskytují vzdělání a péči předškolákům, jsou totiž zavřené, zatímco mateřinky mohou fungovat bez omezení. Požádali jsme tak ministra zdravotnictví o nápravu.

Sněmovna schválila zahrádkářský zákon, jehož spolupředkladatelem je náš poslanec Jan Pošvář. Zákon přispěje k zadržování vody a celkovému zlepšení stavu městské zeleně a klimatu ve městech. Zároveň brání zahrádkáře proti tlaku developerů.

Se Starosty jsme ve středu podepsali finální znění koaliční smlouvy. Čeká nás společná práce na programu a volební kampaň.

Pogratulovali jsme novému americkému prezidentovi Joe Bidenovi u příležitosti jeho nástupu do funkce. Budí naději, že vrátí do politiky slušnost a také navrátí Spojené státy ke klimatickým závazkům Pařížské dohody.

Naši europoslanci prosadili 30 pozměňovacích návrhů v EP, které pomůžou členským státům s férovým žádáním o dotace do výzkumu nebo snadněji provádět rozsáhlé reformy systému.

Na sociálních sítích jsme především monitorovali dění probíhající na jednání pléna Sněmovny. Největší úspěch zaznamenaly posty ke kvótám na potraviny a také naše reakce na lživá tvrzení Václava Klause ml. Mimo to pokračujeme v naší kampani Nalodění pomocí medailonků o členech Pirátů. Také jsme poprvé v tomto týdnu využívali novou streamovací techniku, která má za cíl zlepšit kvalitu živých přenosů po technické stránce. Pracujeme také na aktualizaci obsahu webů a připravujeme instrukce a podklady pro tvorbu seriálu Humans of Piráti, do kterého se zapojí všechny kraje.

 

Zprávy z personálního odboru

SAKO - zastupitelská akademie
Minulý týden spatřilo světlo světa SAKO - vzdělávací program pro zájemce o kandidaturu v komunálních volbách 2022. Zvažuješ kandidaturu do komunálu? Pak je SAKO přesně pro tebe.
Chystáš se navléct sako na jednání? Investuj i do vzdělání!

 

E-learning:
Plánované události na následující týden:

V neděli 24.1. od 18:00 nepropásni přednášku naší europoslankyně Markéty Gregorové "Co vlastně dělá takový europoslanec?"
V úterý 26.1. od 19:00 se vydáme na Island! A to s naší koordinátorkou Zuzkou Petrůvovou.
Obě události poběží na jitsi.pirati.cz/elearning.

A v pátek 29.1. od 18:00 se koná interní pirátské školení na téma Pirátský fundraising aneb skillshare - jak založit úspěšnou sbírku. Velmi doporučujeme všem členům. Z důvodu eliminace rizika přítomnosti nezvaných hostů je nutná registrace v Moodle. ("zapsat se do kurzu"; kliknout na černé políčko "RESERVE").
Kdybys měl/a s registrací problém, volej Lindě: 608360206.

Nové materiály v Moodle:
Záznam z úžasné přednášky našeho tajemníka poslaneckého klubu Matouše Vančy: "Jak funguje poslanecká sněmovna"
Záznam z velmi zajímavé panelové diskuse na téma "Současná situace v USA", se skvělými hosty.
Záznam z přednášky o Anarchismu v severních Čechách 1880-1952
Dvě nová lektorská videa v kategorii soft skills

Chceš se vzdělávat víc? Mrkni na wiki na další plánované akce a dostupné materiály (průběžně aktualizujeme)

Pirátský letní kemp 2021
Stále máme volná místa! :-) Krásná příroda, super lidi, zábavný i vzdělávací program pro děti i dospělé. Sbal v červenci plavky a opalovák a pojeď s Piráty na týden relaxovat i řádit do České Kanady.

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Tedy vlastně rovnou dva.
Prvním z nich je Adam Jaroš. Narodil se v roce 1993 v Jihlavě, kde také vystudoval osmileté gymnázium. Poté se odstěhoval do Prahy a o několik let později zde dokončil bakalářské studium v oboru Chemie a následně magisterské studium v oboru Anorganická chemie na PřF UK.
V současnosti je doktorandem na PřF UK a pracuje na Ústavu organické chemie a biochemie v oboru výpočetní alchymie.

Druhou je Michaela Nepejchalová.
Narodila se 31.5.1996 v Čáslavi, od roku 2014 žije v Olomouci. Předtím strávila většinu života ve Vysokým Mejtě. Má vystudovanou speciálně-pedagogickou andragogiku na PdF UP a nyní studuje adiktologii na 1. LF UK. Pracuje jako osobní asistentka u lidí s mentálním postižením, sociální pracovnice pro lidi bez domova a kontaktní pracovnice ve službách pro uživatele drog (Drop In, o. p. s.). Jejími zálibami jsou kromě práce hlavně její kočky, snoubenec, cestování, fyzika, knihy, hledání ježků v parcích a prozvánění telefonních budek.

No a co mají tito dva borci společného?
Oba dva se angažovali v kontrolní komisi strany, která
- dohlíží na hospodaření a dodržování obecně závazných právních předpisů a předpisů strany
- vyšetřuje stížnosti na porušení předpisů týkajících se činnosti strany
- vyšetřuje kompetenční spory ve straně, které na základě zákona nepřísluší jinému orgánu
- předkládá důvodné stížnosti spolu s výsledky vyšetřování rozhodčí komisi

Je to práce dobrovolnická, náročná, a přesto velmi nedoceněná. Proto bychom chtěli oběma z nich poděkovat za to, že ji pro Piráty vykonávali.
Díky moc, jste borci!

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643