Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace z RT Zemědělství (říjen, listopad, prosinec) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil již jedenáctý newsletter z resortního týmu zemědělství. Tento newsletter mapuje poslední 3 měsíce od vydání posledního newsletteru.

 

Hlídáme důsledné projednání SZP

Nad objemem agrárních dotací, způsobem jejich rozdělování i celkovou podobou reformované společné zemědělské politiky stále visí otazník. Ministerstvo zemědělství se pokusilo obejít odbornou veřejnost a nevládní organizace při projednávání SZP. Díky naší aktivitě jsme donutili MZe otevřít projednávání SZP. MZe následně otevřelo strategii SZP připomínkám veřejnosti.

 

Pomozte nám pomáhat krajině, lesům i zvířatům! Zapojte se do týmu pro zemědělství

Potřebujeme odborníky na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodáře, právníky, ekonomy a další specialisty, abychom společně pracovali na zlepšení situace v České republice. Pro studenty vysokých škol nabízíme možnost poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi Vás pozveme na naše setkání.

 

Prosadili jsme zákaz klecového chovu slepic!

Konečně se nám povedlo prosadit zákaz klecového chovu slepic! Na tento přežitek, který nemá v moderním zemědělství 21. století co dělat, dlouhodobě upozorňujeme v čele s naším poslancem Janem Pošvářem. Po několika pokusech, které vláda smetla ze stolu, se nám nyní podařilo klecový chov od roku 2027 zakázat. Supermarkety i další velké společnosti se zavázaly přestat klecová vejce odebírat nejpozději do roku 2025, chovatelé již nyní většinově počítají s transformací v tomto termínu. Obdobná úprava byla již přijata v několika evropských zemích, včetně sousedního Rakouska a Německa.

 

Máme nový zemědělský web

Na podzim jsme spustili nový zemědělský web, který sdružuje veškeré naše aktivity v oblasti zemědělství. Pokud Vás zemědělství zajímá a chcete mít nejnovější informace z první ruky, tak by Vám náš nový web neměl uniknout.

 

Zahrádky budou!

Zahrádkářský zákon prošel druhým čtením a na zemědělském výboru proběhla už i příprava na čtení třetí. V lednu by tak mohlo dojít k závěrečnému schválení. Podpořili jsme návrhy, které zákon kosmeticky upravily. Pouze nás znepokojuje pozměňovací návrh z pera KSČM, který je zcela mimo mísu. Zbytečně do zákona zavádí pojmy o kulturní důležitosti zahrádkářů, že co pěstuje zahrádkář nelze považovat za invazivní druhy. Samotný zákon jinak bude velký úspěch, pro zahrádkáře velká pomoc a ochrana před developery.

 

Zabránili jsme zvýšení povinného přimíchávání biopaliv do PHM

Navrhli jsme zrušení povinného přimíchávání biopaliv do pohonných hmot, což je jednou ze 20 priorit, kterou jsme si pro toto volební období dali. Jedná se o reakci na návrh poslance ANO Pavla Pustějovského, který se naopak pokouší zvýšit podíl povinného přimíchávání bioethanolu do motorového benzínu na více než dvojnásobek oproti současnému stavu. Bohužel náš návrh neprošel o 2 hlasy (překvapivě zachování současného stavu podpořili poslanci KDU-ČSL) ale alespoň jsme zabránili jeho zvýšení.

 

European Green Deal je nezbytný plán transformace Evropské unie na udržitelnou, oběhovou a klimaticky neutrální ekonomiku

Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny v úterý 8. prosince uspořádal videokonferenci European Green Deal – cesta k prosperitě Evropy?. Videokonference se účastnil i vedoucí našeho RT Jiří Lehejček, který upozorňoval na důležitost tohoto plánu: „Součástí European Green Deal je také změna přístupu k evropské krajině. Je nezbytné posilovat odolnost krajiny, tak aby se stala součástí řešení klimaticko-environmentální krize a pomohla naplnění cílů klimatické neutrality. K tomu by měly sloužit zejména nástroje Společné zemědělské politiky, jejichž nastavení se zatím v České republice zcela míjí účinkem. Veřejné peníze musí být vynakládány na podporu veřejných statků, jako jsou například čistá voda, zdravá půda či biodiverzita,“.

 

Na čem pracujeme?

Připravujeme se na velké boje kvůli nastávajícímu projednávání novel mysliveckého zákona a zákona o ekologickém zemědělství. Podali jsem pozměňovací návrhy k zákonu o potravinách – Značka „Česká potravina” a kontroly malých prodejen kvůli dvojí kvalitě potravin.

Mimo legislativní práce připravujeme koncept reformy státní správy ve vztahu k hospodaření v krajině, její obnově a ochraně a územnímu rozvoji, řešíme decentralizaci distribučních sítí v potravinářství (tedy podporu alternativ vůči nadnárodním supermarketům) a připravujeme se na mimořádně těžký a důležitý střet při pokusech ministerstva novelizovat zákon o významné tržní síle.

Dále pracujeme na našich prioritách, kam by se mělo naše zemědělství vyvíjet. Připravujeme 7 pilířů pirátské zemědělské politiky. Na tomto dokumentu pracuje celý resortní tým. Dokument je stále rozpracovaný a i Vy se na něm můžete podílet!

Za RT zemědělství Martin Huňady

 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216