Resortní tým Místní rozvoj: duben 2021 (zpět)

přinášíme vám shrnutí toho podstatného z oblasti místního rozvoje a veřejné správy do konce dubna 2021.

Tento newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Máte zájem o jeho trvalý odběr? Zaškrtněte prosím v systému svůj zájem o místní rozvoj.
Zajímáte se, jak to chodí v obcích a regionech? Máte nápady a chuť zapojit se do práce týmu? Napište Věře Marušiakové na vera.marusiakova@pirati.cz.

Obsah

  • Zákonem roku je bankovní identita
  • Podpora dostupného bydlení?
  • Odpovědné zadávání veřejných zakázek
  • Spravedlivá transformace by měla být opravdu spravedlivá
  • Veřejné zakázky: poslanci navrhují zřízení Úřadu pro dozor nad jejich zadáváním
  • Připomínkovali jsme aktualizaci dokumentu Politika územního rozvoje ČR
  • Moderní veřejná správa: děkujeme za vaše připomínky

 

Zákonem roku je bankovní identita

Pirátský poslanec Ondřej Profant, který je předsedou sněmovního Podvýboru pro e-Government, byl oceněn cenou Zákon roku za přípravu tzv. bankovní identity. Jedná se o novelu zákona o bankách, která umožní komunikaci s úřady i přístup občanů k elektronickým službám státu přes přihlašovací údaje jejich internetového bankovnictví. Na přijetí této novely spolupracovali poslanci napříč spektrem v rámci Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Stejné ocenění loni získal předseda Pirátů Ivan Bartoš a další poslanci za přípravu digitální ústavy, která občanům dává právo na komunikaci s úřady a státem přes internet postupně do pěti let.

 

Podpora dostupného bydlení?

Od roku 2018 sledujeme činnost vlády při řešení dostupnosti bydlení pro občany a upozorňujeme na neutěšený stav v této oblasti. Nejprve nebylo zřejmé, kdo má předložit zákon o sociálním bydlení. Z původní gesce MPSV se a přesunul pod MMR a změnil název na zákon o dostupném bydlení. Termíny předložení návrhu zákona se neustále posouvaly a do začátku roku 2021 MMR svůj návrh nepředložilo.

Nyní má splnění vládního slibu zachránit nekoncepční a nedotažený poslanecký návrh, který prošel v lednu prvním čtením jako sněmovní tisk 952, návrh zákona o veřejně prospěných společnostech bytových. Dobrá myšlenka umožnit samosprávám budovat dostupné bydlení ve veřejném zájmu je zde však zpracována velmi špatně. Pro celou řadu nedostatků proto vláda vydala nesouhlasné stanovisko.

MMR následně svolalo pracovní skupinu (s účastí dalších parlamentních stran včetně Pirátů, SMO ČR a dalších subjektů) a sněmovním výborům předložilo k projednání společný komplexní pozměňovací návrh (KPN) připravený ve spolupráci s předkladatelem tisku 952, poslancem Janem Birkem. K tomuto KPN se vyjádřila čtyři ministerstva (MMR, MF, MPSV a MS) a také Svaz měst a obcí ČR. Vzhledem k tomu, že ani tento návrh nezískal jediné souhlasné stanovisko (dokonce samo MMR v roli spolupředkladatele vydalo neutrální stanovisko), přerušil garanční Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj projednání tisku do doby, než bude KPN přepracován dle obdržených připomínek. Také Piráti mají vůči tomuto návrhu řadu připomínek, které prostřednictvím Hlavního města Prahy zaslali MMR.

Závěrem nutno připomenout, že ani nový, na sílu prosazovaný stavební zákon nezajistí větší dostupnost bydlení.

 

Odpovědné zadávání veřejných zakázek

Od prvního ledna 2021 vznikla nová povinnost odpovědného zadávání veřejných zakázek, a to díky přijetí zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností v rámci „odpadového balíčku". Ačkoliv principy odpovědného zadávání je potřeba maximálně podporovat, plošná povinnost pro obce bez adekvátní metodické podpory od MMR a bez předchozí odborné diskuze není přiměřená. Proto se domníváme, že by se povinnost odpovědného zadávání měla vztahovat především na zakázky velkého rozsahu.

Nedostatečná podpora MMR a jeho nespolupráce s dalšími resorty kontrastuje s podporou MPSV. Na jeho portálu najdete podrobné informace jak o sociálně odpovědném zadávání, tak o závazku odpovědného nakupování, ke kterému se hlásí ministerstvo životního prostředí.

 

Spravedlivá transformace by měla být opravdu spravedlivá

Operační program Spravedlivá transformace (JFT) má pomoci zaostávajícím regionům vyrovnat se s přechodem na uhlíkově neutrální ekonomiku.

V Karlovarském kraji se intenzivně jedná a připravuje se rozšíření seznamu strategických projektů poté, co Piráti v prosinci 2020 převzali agendu transformace regionu od ANO a vyhodnotili dosavadní přípravu. Jaké změny čekají Karlovarský kraj v příštích letech? O tom hovořil Vojtěch Franta, náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast transformace regionu a přípravu pro čerpání prostředků z Fondu pro spravedlivou transformaci v rozhovoru pro EurActiv.cz.

 

Veřejné zakázky: zřízení Úřadu pro dozor nad jejich zadáváním

V prosinci byl představen společný návrh zákona na zřízení Úřadu pro dozor nad zadáváním veřejných zakázek. Ten by měl nově dohlížet na veřejné zakázky místo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kde vládnou dlouhodobě neuspokojivé poměry. Cílem je omezit prostor pro korupci a učinit systém předvídatelným a transparentním. Nový úřad by měl zároveň poskytovat koordinovanou metodickou podporu zadavatelům veřejných zakázek. Zákon byl nahrán do systému Poslanecké sněmovny v prosinci 2020.

 

Připomínkovali jsme aktualizaci dokumentu Politika územního rozvoje ČR

V rámci meziresortního připomínkového řízení jsme za Poslanecký klub Pirátů odeslali MMR připomínky k návrhu Aktualizace č. 4 Politiky územního rozvoje České republiky. Na připomínkách se podílely RT Doprava, Zemědělství a Životní prostředí.

Bohužel musíme konstatovat, že své čtvrté aktualizaci tento strategický dokument, kterým se musí řídit všechny územní plány, počítá se zastaralými záměry, umožňuje vést nově infrastrukturní stavby přes chráněná území či nijak zvlášť nepodporuje obnovitelné zdroje ani výstavbu dostupného bydlení. Stanovisko MŽP uvádí, že aktualizace bude mít vliv na životní prostředí. Z tohoto důvodu bylo zpracováno Vyhodnocení vlivů návrhu Aktualizace č. 4 Politiky územního rozvoje České republiky na udržitelný rozvoj území. Aktualizace č. 4 Politiky územního rozvoje má být vládě předložena do 30. června 2021.

 

Moderní veřejná správa: děkujeme za vaše připomínky

V minulém newsletteru jsme otevřeli pirátský pracovní dokument s návrhem změn a opatření, která mají nastartovat modernizaci veřejné správy České republiky. Děkujeme vám za všechny vaše připomínky a návrhy, které průběžně vypořádáváme. Pokud jste se nestihli na materiál podívat a rádi byste se ještě zapojili do jeho komentování, tato možnost je stále otevřená.

 

To je vše, přejeme krásné jarní dny a těšíme se na viděnou osobně nebo u dalšího newsletteru,

za resortní tým Ondřej Profant a Věra Marušiaková