Interní newsletter: Schválili jsme koalici se STAN, máme volebního manažera, kampaň se rozjíždí, připravujeme vzdělávací akademii pro komunální zastupitele! (zpět)

To a ještě mnoho dalšího se dozvíš v dnešním newsletteru! Tak se pohodlně usaď a začti se do newsletteru, který ti přináší pravidelné informace z vnitrostranického dění.

Borci na začátek:

Normálně dáváme borce na konec, nicméně tito si zaslouží být na začátku víc, než cokoli jiného!
Republikové předsednictvo, stejně jako spousta dalších, moc děkuje organizátorům letošního zasedání CF, včetně dobrovolníků, kteří vytvořili aplikace pro vzdálené připojení, zajistili hladký průběh jednání a další doprovodný program. Akce proběhla skvěle a v kontextu české politiky byla jedinečná. Kdo chce, může se podívat na záznam. Děkujeme za to, co jste pro nás vytvořili a za to, že jste nám umožnili skvělý zážitek při účasti na celostátním fóru online. Jste borci!

 

Zprávy z republikového výboru

Zasedání republikového výboru bylo svoláno na 27.-28. 2. 2021. Návrhy na program můžeš sledovat tady. Zda bude zasedání online, nebo prezenčně bude upřesněno na konci ledna.

RV schválilo doporučení k zápisům stranických týmů. Během několika dní se objeví na wiki v sekci Návody.

Schválená novela stanov nyní jasně svěřila republikovému výboru plné "zákonodárné" oprávnění. V hlavních věcech má ovšem stále poslední slovo CF, které může každé rozhodnutí RV přezkoumat či zrušit.

 

Zprávy z administrativního odboru

Probíhající jednání celostátního fóra
Byla zahájeno jednání CF 2/2021 Ochrana šifrované komunikace.

 

Administrativní okénko
Každou středu v lichém týdnu od 18:00 do 20:00 a v sudém týdnu od 17:00 do 18:30 probíhá admin okno. Přihlásit se můžeš zde a najdeš zde také možnost položit předem dotaz, který bude následně diskutován a vysvětlen. Právě díky těmto dotazům se všichni učíme. Odkaz najdeš zde.
Jitsi, na kterém admin okno probíhá, je zde .
Minule bylo větším tématem "Přijímání nového člena z pohledu předsednictva od A do Z", které navrhl nový člen PKS Vysočina Pavel Kněžík.

 

Zprávy z mediálního odboru

Celostátní fórum poprvé úspěšně proběhlo celé online, v rámci něj jsme novinářům představili i naše krajské lídry do sněmovních voleb. Akce zaznamenala značný mediální zásah. Jako jediná strana jsme celostátní setkání nezrušili.

Finálně jsme také v celostranickém hlasování schválili koaliční smlouvu se STAN. Do voleb tak jdeme společně. I to vzbudilo velký zájem médií.

Zaslali jsme vládě připomínky k aktualizovanému plánu očkování. Mimo jiné navrhujeme, aby byly mezi prioritní skupiny zařazeny nejen opomenuté skupiny pacientů, ale i medici, dobrovolníci a další lidé v nemocnicích a sociální péči.

Daně Balcarové se podařilo do strategie na ochranu životního prostředí prosadit řadu našich opatření. Například měření úniků z kanalizací, které zajistí bezpečnější pitnou vodu pro tisíce domácností.

Jakub Michálek vystoupil proti nápadu Ministerstva vnitra na znovuzavedení výjimky pro Hrad v zákoně o svobodném přístupu k informacím. O oprávněnosti tajení informací by totiž v případě odvolání opět rozhodoval hradní kancléř Vratislav Mynář. Podle současné legislativy iniciované Piráty má přitom při podobných sporech rozhodovat nezávislý Úřad pro ochranu osobních údajů.

Evropská komise zahájila i na základě našich analýz hloubkovou kontrolu dotací, které byly určené pouze malým a středním podnikům, a přesto je získávaly velké zemědělské koncerny. Mezi nimi také společnosti z holdingu Agrofert.

Lenka Kozlová připravuje strategii pro rozvoj kultury na další léta. Supluje tak opět práci Ministerstva kultury, které se na podrobnější plán vykašlalo.

Ondřej Profant vystoupil s varováním ohledně rezervačního systému na termín očkování. Ten totiž posílá informace o uživatelích společnostem typu Google či FB, což je naprosto nevhodné a neprofesionální.

Na sociálních sítích jsme během víkendu živě přenášeli celé vysílání z Celostátního fóra, které tak bylo dostupné nejen na Facebooku, ale i na Youtube. Spustili jsme také kampaň Nalodění zaměřenou na rozšíření členské základny Pirátů. Kampaň bude možné sledovat v průběhu celého ledna. V neposlední řadě začínáme připravovat pokračování úspěšné kampaně Humans of Piráti, která odstartuje v létě. Ve spolupráci s technickým odborem jsme rovněž vytvořili nové centrální uložiště pirátských vizuálních materiálů a poskytli jej všem krajským spojkám po celé republice.

 

Zprávy z personálního odboru

Aktuality z pirátského e-learningu
Vzdělávej se s námi!
V následujících dnech pro tebe máme několik zajímavých přednášek. Zajímá tě, co vlastně dělá takový Europoslanec? Chceš se dozvědět něco o tom, jak dělat fundraising? Chceš se zdokonalit na sociálních sítích? Zajímá tě anarchismus v severních Čechách nebo jak se žije na Islandu?
To a ještě mnohem více se dozvíš v našich kurzech.
Navštiv naši wiki stránku a přečti si o nich více.
Stránka obsahuje seznam aktuálních kurzů a odkazy na studijní materiály uskutečněných kurzů.

Velmi doporučujeme nový materiál (nejen) pro vedoucí různých týmů. Najdeš zde prezentaci se zajímavými tipy a zábavná a poučná videa, jak pracovat s lidmi.

Zároveň velmi srdečně zveme na panelovou diskuzi k aktuální situaci v USA s exkluzivními hosty. Cílem je zasadit současné dění ve Spojených státech do celosvětového a historického kontextu, shrnout a popsat aktuální situaci a promluvit si o možných vývojových scénářích a jejich rizicích.
Připoj se v pondělí 18. 1. v 18:00!
Našimi hosty budou:
David František Wagner - Asistent europoslance Mikuláše Peksy, poradce pro Piráty v agendách mezinárodních vztahů, Evropské unie, školství a církví
Matěj Schneider - publicista a zahraniční redaktor A2larmu
Vratislav Filípek - PR manažer České pirátské strany a lektor na univerzitě třetího věku
Jan Lipavský - pirátský poslanec PSP ČR, místopředseda Zahraničního výboru a Výboru pro obranu PSP ČR
Moderátor: Michal Škerle, historik, VŠ pedagog, který učí mezinárodní vztahy a historii na Pedagogické fakultě
Připrav si dotazy, bude pro ně prostor. Můžeš je posílat přes sli.do.

 

SAKO - skvělá akademie pro komunál (alias Zastupitelský inkubátor)
Komunální volby v roce 2022 se kvapem blíží. Je proto v našem nejlepším zájmu se na ně dobře nachystat a připravit i naše kandidáty do zastupitelstev, rad, komisí a výborů.
Možná i ty zvažuješ kandidaturu do zastupitelstva ve svém městě/obci/městské části. Pokud ano, tak přesně pro tebe je program SAKO!

Cílem je pomoci kandidátům vyškolit se na práci pro občany a předat co nejvíce potřebných informací, know-how a zkušeností tak, aby byli opravdu kvalitními zástupci strany v čelech našich kandidátek.
Půjde o soubor školení, přednášek, workshopů a tréninků (z větší části online), které účastníkům pomohou vypracovat se na kompetentní adepty na zastupitele/radní/starosty... Účast v programu bude čistě dobrovolná.

Vítáme všechny - jak úplné nováčky, tak stávající zastupitele, radní a starosty a těšíme se, že se zapojí co nejvíce Pirátů (zkušení budou mentory pro méně zkušené).

Pro více informací o projektu SAKO se podívej na web, kde je jeho podrobné představení.
V případě zájmu o účast v SAKU informuj některého z koordinátorů.
Mnoho úspěchů v kandidatuře přeje PO :-)

 

Pirátský kemp
Plánujeme druhý ročník úspěšného Pirátského letního kempu! Oproti loňsku jsme změnili lokalitu. Výměnou za vyšší komfort jsme mírně podražili a zvýšili jsme kapacitu! Chceš více informací nebo se chceš rovnou přihlásit? Tudy, prosím:

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Pavel Gruber je zkušený ředitel s prokazatelnou pracovní historií. Pracoval pro Charitu ČR jako vedoucí oddělení humanitární a rozvojové pomoci a posledních pár let byl generálním ředitelem Lékařů bez hranic. Pavel je člověk se zkušeností s vedením týmů a dokáže vytvořit příjemné pracovní prostředí a atmosféru, což umožňuje a podporuje kreativitu a novátorské přístupy. Je silný ve finančním managementu a kontrole zdrojů.
No a hlavně: je to náš nový volební manažer!
Vítáme tě na palubě, Pavle.
Jsi borec, že jsi do toho šel.
Těšíme se na společnou kampaň!

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643