Mimořádný členský zpravodaj: Tisíce nakažených denně i naděje jménem vakcína. Covid vládne a psů je pořád pět (zpět)

Ahoj Piráti!

Poprvé v novém roce se vám hlásíme s Covid Newsletterem. Bohužel situace není vůbec růžová, nacházíme se ve stavu nejpřísnějších omezení a naděje vkládaná do očkování se alespoň pro nejbližší týdny rozplývá v dáli. Každá krize či špatná zpráva se však lépe snáší s dostatkem informací. Přečtěte si tedy o aktuálních datech, situaci v chebské nemocnici, očkování či o onemocnění dětí spojeném s Covidem.

Co čteme z dat ÚZISu?

- V porovnání s měsícem listopad reflektujeme jednoznačně vyšší zásah onemocnění ve skupině seniorů.
- Model do 21.1. nepředpokládá zlepšení, počet nakažených zůstane na zhruba 15 000 osob denně, při R 1.
- Dle modelu SEIR se odhad blíží horšímu scénáři, vychází z něj potřeba tvrdých opatření. Nicméně nezohledňuje dopad současných opatření.

 

Situace v Chebu

O víkendu vygradovala situace v chebské nemocnici, kde lékaři již museli začít rozhodovat o tom, koho na intenzivní péčidát a koho nikoliv. Poslanec a místopředseda Výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák se obrátil formou otevřeného dopisu na ministra zdravotnictví, zda by bylo možné poprosit o pomoc blízké Sasko a Bavorsko. Bohužel odpovědí bylo mlžení, že situace není natolik vážná. Zájem médií nicméně problém nenechal usnout, výsledkem je ale pouze nesmyslný převoz pacientů do 5 hodin vzdálených Českých Budějovic.

 

Očkování

V médiích slyšíme dnes a denně téměř jediné téma - očkování proti Covidu.
Za Piráty vystupuje k tomuto tématu i JUDr. Ondřej Dostál, který pojmenoval optimální strategii jako 3D - Dobrovolné, Dostupné a Důvěryhodné. Tyto tři elementy jsou nezbytné pro úspěšný průběh očkování u nás. Co to přesně znamená?

Dobrovolné
Nikdo nesmí být nucen se nechat očkovat. Benefity očkování jasně převažují nad jeho riziky, ale je na každém, aby si toto individuálně zvážil a rozhodl se co je nejlepší pro jeho zdraví. Dále stát nesmí vyžadovat očkování jako podmínku pro jakoukoliv oblast lidské činnosti.

Dostupné
Každý, kdo se chce nechat očkovat, musí mít možnost. Stát by měl být garantem, aby vakcíny byly distribuovány v jasném pořadí a v lokální dostupnosti, aby lidé nemuseli cestovat desítky kilometrů za svou vakcínou. Proto žádáme, aby vakcíny byly bezplatné a dostupné v očkovacím centru či u praktického lékaře. Nezbytnou součástí je i možnost si zvolit typ vakcíny, které nejvíce věřím či která má nejméně kontraindikací vzhledem k mému zdravotnímu stavu.

Důvěryhodné
Již před očkováním se rozjely kampaně proti vakcíně například s tím, že vakcína obsahuje 5G čip, který ovládá Bill Gates, protože má zkušenosti s viry ve Windows XP. Tyto jasné hoaxy je poměrně snadné vyvrátit, daleko hůře se vyvrací ty, které třeba tvrdí, že vakcína mění DNA. U těchto sofistikovaných lží je zapotřebí, aby stát vyvracel mýty a zpřístupnil všechna dostupná data o průběhu očkování, sledoval úspěšnost jednotlivých vakcín a závěry všech studii přeložil do češtiny.
Důvěryhodnosti přispěje, pokud bude stát všechna data zveřejňovat i široké veřejnosti bez úprav, aby se lidé sami mohli přesvědčit, že vakcína je bezpečná.

I na základě této strategie jsme připomínkovali vládní očkovací strategii. Velmi dobře je vše podstatné shrnuto v tiskové zprávě, kterou jsme k tomu vydali, kde naleznete i zpracované naše připomínky. Již máme informace, že ve strategii, kterou vláda bude schvalovat, byla velká část našich připomínek zapracována, avšak zatím nevíme přesně, které z nich.

 

Onemocnění u dětí

Zřejmě se k vám už dostala informace o onemocnění dětí spojeném s Covid-19. Přinášíme tedy shrnující přehled toho, proč je Covid-19 nebezpečný i pro naše děti z komentáře Radima Hrbáče. Celý záznam přednášky naleznete v odkazu na konci odstavce.

Z viru a z něj pocházejícího onemocnění Covid vyplynula nová dětská choroba, která má zatím tři užívané názvy - Kawasaki-like disease, PIMS-TS a MIS-C. Všechny tři znamenají totéž a z nich ten první prozrazuje hned názvem podobnost s Kawasakiho syndromem, což je multisystémové zánětlivé onemocnění malých a středních artérií.
PIMS na rozdíl od Kawasakiho nemoci postihuje širší věkovou kohortu dětí, u Kawasakiho nemoci se jedná nejčastěji o 4 - 7leté děti, u PIMS jde o kategorii 2 - 17 let, ale může se vyskytnout i u kojenců až mladých dospělých okolo 21 let. Kawasakiho nemoc má v ČR četnost výskytu cca 1,6/100 tis., PIMS má (zatím) incidenci zhruba 30x vyšší, tedy okolo 48/100. Aktuálně v ČR onemocnělo několik desítek dětských pacientů. Hlavním rozdílem pak je, že PIMS může následovat jako sekundární multiorgánový syndrom v odstupu asi 4 týdnů po prodělané infekci virem SARS-CoV-2 a to i po infekci zcela bezpříznakové.

Podstatou PIMS se jeví autoimunitní reakce v důsledku prodělané virové infekce, kdy imunitní systém začne poškozovat vlastní organismus. Dochází k zánětům, snížení funkce levé srdeční komory a rozšíření koronárních artérií. Poškození myokardu bylo zaznamenáno u 80 % pacientů. Jelikož levá srdeční komora zásobuje krví pod velkým tlakem celý organismus, snížení její funkce, které bylo zaznamenáno až o 50 %, může znamenat životu nebezpečný stav. Dalšími projevy jsou poruchy gastrointestinálního systému, změny krevního obrazu, změny na kůži nebo sliznici a poruchy respiračního systému. Okolo 80 % pacientů vyžaduje umístění na jednotce intenzívní péče, pětina mechanickou plicní ventilaci.

Velmi záludné je, že zdravotní stav pacienta se může změnit k horšímu v řádu pouhých jednotek hodin a ačkoliv ECHO na příjmu může vykazovat normální činnost srdce, za několik hodin dochází ke zjevnému poškození s výrazným klinickým nálezem. Uspokojivé naopak je, že po stabilizaci a vyléčení dochází k obnovení funkcí a normalizaci klinického obrazu. Za pomoci škály léků je nutno překonat akutní fázi a cca sedmidenní potřebu hospitalizace. Bez ní by to v těchto případech nešlo.

Jestliže incidence nyní činí cca 48/100 tis., návaznost na infekci virem SARS-CoV-2 napovídá, že při vyšší promořenosti zřejmě dojde k úměrně vyšší četnosti. Není tak rozhodně pravdou, že dětí se rizika koronavirové infekce nijak netýkají.

 

Krátce na závěr

Zajímá vás jak rychle očkují jednotlivé země?

 

Tým zdravotnictví je na Zulipu!
I resortní tým zdravotnictví migroval na Zulip a naleznete nás tak ve streamu s názvem RT Zdravotnictví, kde můžete pokládat otázky ke zdravotnictví či Covidu.

 

Pro tento týden je to vše. Přejeme vám hodně zdraví a sil. Zůstaňte v kontaktu s nejbližšími, buďte na sebe opatrní a vydržte!

-----------------------------------------------------------------
Za mediální odbor:
Marek Valko
marek.valko@pirati.cz

Za tým zdravotnictví:
Petr Třešňák, Olga Richterová, Radek Holomčík
Josef Pavlovic, Jan Novák, Bára Malíková,

Za personální odbor:
Jana Kolaříková
jana.kolarikova@pirati.cz