Resortní tým Práce a sociální věci: Co se děje ve Sněmovně (a nejen tam) - podzim 2020 (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

zdravíme vás na konci roku s naším pravidelně nepravidelným zpravodajem!

Bilancovat nebudeme, dělo se toho tolik, že by to vydalo na román. Zkusíme alespoň připomenout to nejdůležitější:-)

Příprava volebního programu, návrh koaliční smlouvy se STAN v sociální oblasti, bezpočet apelů na vládu během řádných i mimořádných schůzí k nouzovému stavu, krizovým opatřením a nakonec i k rozpočtu na rok 2021.

Organizačně: newsletter zasíláme přes nalodeni.pirati.cz. V případě zájmu tam najdete i starší vydání. Na dané stránce se můžete zaregistrovat, pokud chcete, aby vám newsletter chodil trvale (zaškrtněte zájem o soc. problematiku), nebo odhlásit, pokud o něj přestanete stát. Na stejném místě můžete odběr i odhlásit.
_____________________________________________________________________________________________________

Volební program a koalice se STAN

Značnou část podzimu jsme s rezortním týmem ladili body za sociální oblast pro volby do poslanecké sněmovny v roce 2021. Mezi hlavní priority pirátského programu se dostaly tyto:
- Dostupné bydlení, důstojné důchody, moderní trh práce, dostupné sociální služby, efektivní dávky

Díky všem, kdo se na jejich zpracování podíleli! V tuto chvíli jsou všechny v "připomínkovém řízení" na pirátském fóru. Až budou připomínky vypořádány, bude program zveřejněn.
Zajímavé jsou z našeho pohledu i další priority, jako je nižší zdanění práce (od finančního týmu), nebo exekuce (od týmu spravedlnost) a další.

Byli zvoleni lídři krajských kandidátek pro sněmovní volby. Máme radost, že hned čtyři mají velmi blízko k sociální tematice - samozřejmě Olga Richterová v Praze, Lukáš Kolářík v Jihočeském kraji (exekuce a insolvence), Tomáš Martínek v Libereckém kraji (důchody), Klára Kocmanová ve Středočeském kraji (dostupné bydlení a další). A vlastně i Mikuláš Ferjenčík v Pardubickém kraji (nižší zdanění práce).

Ze znění společně zpracovaných programových bodů vychází i text pro sociální oblast v návrhu koaliční smlouvy se STAN, která byla předložena k hlasování celostátnímu fóru. Najdete ho na straně 12.

Rozpočet

Ani letos nechybělo handrkování o peníze a šoupání miliony, ba miliardami sem tam.
Přes veškerou snahu se nedá mluvit ani o náznaku odpovědnosti, vláda bere a neříká odkud ani na co.

Zmíním alespoň naši snahu vybojovat víc peněz pro sociální služby. Olga podala pozměňovací návrh, který měl pomoct zejména naplnit slibované zvyšování mezd (v mnoha případech neproběhlo ještě ani to loňské!) Proč je to potřeba, si můžete přečíst ve zdůvodnění návrhu.

Po půl roce máme data, ale jinak...

Už od jara jsme chtěli po vládě, aby zvěřejňovala data o nemoci Covid - 19 tak, jak je to běžné jinde ve světě. Dočkali jsme se až po půl roce. Smutné je, že to není jediné prodlení této vlády.

Už v dubnu jsme představili celkový plán s názvem Budoucnost řešíme teď. Bez reakce vlády.
4.6. jsme ve Sněmovně prosadili usnesení, že je potřeba připravit se na další vlnu včetně chytré karantény, testování apod. Nedělo se nic.
V srpnu jsme sáhli k otevřenému dopisu ministru zdravotnictví a iniciovali svolání mimořádné schůze Zdravotnického výboru. Výbor se sešel, mnoho ale nevyřešil.
18.9. jsme zveřejnili seznam námi doporučovaných 30 opatření, jak pomoct občanům, firmám, živnostníkům. Část se podařilo ve Sněmovně prosadit!
18.11. jsme poslali otevřený dopis premiérovi, chtěli jsme vědět, jak bude v případě prodlužování nouzového stavu řešit školní docházku, očkování, maloobchod a další.

Pro ucelený obrázek si pusťte Interview 24, kde byla Olga hostem.

Mimořádná legislativní nadílka

30.10.2020 se sešla další z mnoha mimořádných schůzi poslanecké sněmovny. Tato byla ale mimořádná i celou řadou našich pirátských úspěchů.

Povedlo se prosadit usnesení, které zajistí navýšení kapacit zdravotního systému. Krom pomoci partnerů z EU a NATO jsme navrhli více zapojit studenty, dobrovolníky, aktivizovat zdravotnický personál na rodičovské (to poslední se nakonec nepovedlo) a všechny tyto skupiny bonifikovat.

Nouzový stav ani 5 tisíc pro důchodce jsme sice nezarazili, povedlo se ale narovnat nespravedlivou valorizaci důchodů - díky skvělé práci Mikuláše Ferjenčíka a jeho týmu dostanou stejně lidé, kterým chodí důchod začátkem měsíce i na konci. Dřív tomu tak nebylo, valorizace se počítala až od termínu výplaty lednového důchodu.

Jako bonus prošel i balíček digi-opatření, který zjednodušuje komunikaci s úřady a dalšími státními institucemi. V covidové době nenahraditelné sociální opatření!

Na shrnutí se podívejte v krátkém videu.

Projekt Senioři na palubě

Chceme ukázat, že Piráti nejsou jen "strana pro mladé".
S nápadem přišel náš kamarád a podporovatel Tonda Pokorný z Krušných hor, kterému je 72 let.

Zatím spouštíme dvě části: 1) zveme seniory, aby se podíleli na tvorbě našeho pirátského programu pro blížící se sněmovní volby tak, aby byl srozumitelný pro všechny generace. 2) v regionech a ve větších městech podporujeme vznik místních klubů pro seniory, kterým říkáme „Paluby“. Bude to prostor pro setkávání a organizování nejrůznějších aktivit.

Díky všem, kdo razíte pozitivní cesty vpřed!
Přejeme vám, ať jsou v příštím roce co nejšťastnější, ať po nich jdete ve zdraví, přímo a v doprovodu svých blízkých a přátel!

Olga & Zuzana

Více na: piratipracuji.cz
Náš "oborový" web: socialnisystem.cz
Informace a rozcestník ke koronaviru: koronavirus.pirati.cz