Resortní tým Životní prostředí: prosinec 2020 (zpět)

Milí piráti a příznivci,

zdravíme Vás s posledním newsletterem Resortního týmu životní prostředí a Poslaneckého resortního týmu pro životní prostředí (PoŽiv) roku 2020. I přestože byl uplynulý rok náročný a nepředvídatelný, snažili jsme se držet kurz a nepolevit v hájení zájmů životního prostředí. Děkujeme Vám, že jste u kormidla stáli s námi, aktivita členů a příznivců v krajích je pro práci poslaneckého i resortního týmu obrovskou posilou. Nyní se již připravujeme na to, co přinese rok 2021. Ale ještě přinášíme shrnutí toho, co se událo v posledních měsících roku 2020.

Čemu jsme se na podzim roku 2020 věnovali?

• Pracovali jsme na legislativě: Konkrétně jsme se zabývali vládním návrhem zákona o opatřeních k přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice (ST 966), který řeší výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, a zákonem o podporovaných zdrojích energie (ST 870). Dana Balcarová se chystá podat podat dva pozměňovací návrhy, které budou zaměřeny na podporu komunitní energetiky. Ve spolupráci s RT Zemědělství pracujeme na pozměňovacích návrzích k novele zákona o myslivosti (ST 954). Ze Senátu se nám vrátila také důležitá legislativa v podobě vodního zákona a balíčku odpadových zákonů. Poslanecká sněmovna za podpory Pirátů schválila senátní návrh novely zákona o vodách, který zjednodušuje revitalizaci vodních toků tak, aby byla v krajině realizována především přírodě blízká opatření, která nám pomohou efektivně zadržovat vodu v krajině. Odpadové zákony byly pro Piráty stále málo ambiciózní a postrádaly podporu recyklace, proto jsme je nepodpořili, i přestože většinu senátorských návrhů podporujeme.
  • Připravovali jsme volební program: Posledních několik měsíců jsme vytvářeli volební program, který v současnosti prochází připomínkováním. Budeme rádi, pokud si najdete čas na jeho přečtení a napíšete nám, které věci bychom podle Vás mohli zlepšit. Odkazy na jednotlivé programové oblasti k připomínkování naleznete zde.
  • Řešili jsme aktuální kauzy: Již více než rok upozorňujeme na kauzu rozšiřování polského dolu Turów, které negativně ovlivňuje kvalitu života a životní prostředí na české straně hranice. 13. 11. konečně proběhlo v Bruselu první jednání v této věci. Dana Balcarová vyjela do terénu, kde byla svědkem vykácení prakticky celého lesa, který na polské straně odděloval české obce od polského dolu. Současně došlo k přemístěni rypadel k našim hranicím, kde těžba probíhá 24 hodin denně. Světelné, hlukové a prachové znečištění výrazně snižuje kvalitu života lidí v obci Uhelná. Evropská komise by se ke sporu měla oficiálně vyjádřit do konce roku 2020. Další ekologickou katastrofou, které se věnujeme, je otrava řeky Bečvy. Vyšetřování probíhá a úřady mlčí. František Elfmark vytvořil informační web https://zazivoubecvu.cz/. Prostřednictvím usnesení VŽP jsme požádali ministerstvo o provedení opatření k prevenci závažných ekologických havárií.
  • Hlídali jsme Vládu: Kritizovali jsme špatně připravený Národní plán obnovy, podle kterého by mělo být investováno 182 miliard korun. Upozorňovali jsme na nekoncepční řešení sucha u záměru vybudovat padesátikilometrový přivaděč vody. Připojili jsme se k protestům proti vyhození 613 miliard za vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe. Stejně tak jsme kritizovali záměr betonování krajiny 68 přehradami. Kromě toho jsme zaslali přes padesát připomínek k připravované Státní politice životního prostředí České republiky 2030 s výhledem do 2050, které by mělo Ministerstvo životního prostředí vypořádat ještě před tím, než politiku předloží ke schválení vládě.
  • Pořádali jsme semináře: 7. října uspořádala Dana Balcarová pod svou záštitou na Výboru pro životní prostředí videokonferenci Jak si nesešlapat národní parky v době zvýšeného turismu?, která hledala odpovědi na to, jak vyjít vstříc rostoucí poptávce občanů po pobytu v přírodě, nabídnout návštěvníkům kvalitní rekreaci a současně neohrožovat přírodu v chráněných územích či v blízkosti měst. 8. prosince se na půdě výboru pod záštitou Dany Balcarové uskutečnila také videokonference European Green Deal - cesta k prosperitě Evropy? reagující na přibývající evropskou i národní legislativu v oblasti ochrany klimatu a adaptace na přicházející změny. Cílem setkání bylo otevřít dialog odborníků a objektivně zhodnotit evropskou transformaci z pohledu environmentálních, hospodářských a sociálních dopadů. V neposlední řadě zorganizovala Dana Balcarová kulatý stůl ke kauze otrávení řeky Bečvy, který se konal na Výboru pro životní prostředí 11. prosince. Videokonference s názvem Co si odneseme z kauzy Bečva? Proces při šetření příčin a zmírňování následků průmyslových havárií na vodách a komunikace státní správy s veřejností měla za cíl revidovat přístup k šetření havárií v životním prostředí a zajistit jednotný přístup, ze kterého by vyplývaly kompetence jednotlivých orgánů státní správy a dalších zúčastněných subjektů, včetně vedení evidence všech úkonů tak, aby mohl být zpětně celý postup vyhodnocen.
  • Dbali jsme na šetrný chod našeho klubu: Pod vedením Františka Elfmarka jsme začali zpracovávat vnitřní systém environmentálního řízení (EMS), díky kterému by měl poslanecký klub Pirátů začlenit ochranu životního prostředí do všech aspektů své činnosti. Ačkoliv je ekologická stopa našeho klubu již nyní relativně nízká díky digitalizaci dokumentů, recyklaci nebo kompostování odpadu, považujeme za potřebné jít příkladem a veškeré ekologické dopady naší činnosti snížit na naprosto nezbytné minimum.
  • Sledovali jsme jednání Uhelné komise: Uhelná komise vydala v pátek 4. 12. doporučení Vládě k ukončení spalování v České republice. Z možných variant vybrali členové a členky bohužel termín 2038. Spalování uhlí musí být podle názoru Pirátů i expertů ale ukončeno nejpozději do roku 2030 a útlum těžby uhlí a transformace uhelných regionů musí proběhnout transparentně a sociálně spravedlivě. V pátek 11.12. následně lídři jednotlivých členských států na jednání Evropské rady dospěli k dohodě na tom, že emise skleníkových plynů EU jako celku mají do roku 2030 klesnout minimálně o 55 % oproti roku 1990. Toto rozhodnutí dokazuje, jak beznadějně pozdě je rok 2038. Vývoj a reakci Vlády budeme bedlivě sledovat, momentálně pracujeme na další strategii.
  •

Přinášíme vám novou rubriku, která bude věnována dění v oblasti životního prostředí na půdě Evropské unie!

• Boj o Turów nevzdáváme ani v Bruselu. 2. prosince Mikuláš Peksa vystoupil na petičním výboru Evropského parlamentu.

• V Evropském parlamentu problém klimatické krize a udržitelnosti prorůstá úplně všemi tématy. Bojujeme, aby evropské peníze nešly na věci, které situaci zhoršují, a naopak se investovalo do obnovitelných zdrojů. V Česku se ale debata zastavila na “potřebujeme uhlí” a nejde to. Alternativy popisuje Mikuláš zde.

• Ekonomické aspekty klimatické krize řeší Unie různě. Nemyslíme si, že je čas na přechod k plánované ekonomice: mnohem účinnější bude donutit znečišťovatele platit férovou cenu za škodu, kterou způsobují. A stejným směrem jdou i nové plánované příjmy evropské kasy.

• Vybrané peníze se také dají rovnou investovat do životnímu prostředí přátelských technologií a rozvoje. Nebo je můžete nalít do obřích chemiček patřících premiérovi země, jak se bohužel děje. K věci se vyjádřil jak Mikuláš, tak naši zastupitelé z krajů, kterých se Fond spravedlivé transformace dotýká. Informace najdete zde.
  •

Chybějí vám podklady o životním prostředí?

• Přehled strategií v oblasti životního prostředí naleznete na webu MŽP a v databázi strategií, další dokumenty vkládáme na pirátské úložiště.

• Doporučujeme také prozkoumat expertní stanoviska AVex od Akademie věd ČR.

• Více o Zelené dohodě pro Evropu naleznete zde.

Chcete o nás vědět víc?

• Podívejte se na naše stránky.

• Prostudujte si pirátský program pro oblast životního prostředí.

• Co se zrovna děje ve sněmovním výboru pro životní prostředí, můžete najít pod tímto odkazem. Čekají tam na Vás programy výborů, dokumenty z jejich jednání i info o pořádaných seminářích. Od našeho posledního newsletteru zasedal výbor dvakrát, 4. listopadu jsme se zabývali aktuálními informacemi k otravě na řece Bečvě či evropskými dokumenty zaměřenými na dosažení klimaticky neutrální budoucnosti. 18. listopadu výbor projednal návrh rozpočtu Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí na rok 2021, na který dohlíží František Elfmark. Kromě tří novel ústavní ochrany vody se jednalo také o evropské legislativě v oblasti právní ochrany veřejnosti v záležitostech životního prostředí.

• Sledujte naši práci ve zprávách pro veřejnost a média.
  • Napište nám, jaké kauzy řešíte u Vás v regionu. Bude dobře, když svoje aktivity budete medializovat, i příspěvek na sociálních sítích má smysl. Ukažme, že Piráti chrání životní prostředí i v konkrétních kauzách, při práci zastupitele či jako volný radikál.

Pirátské platformě životního prostředí i našim příznivcům přejeme hodně štěstí, sil a především pevné zdraví do roku 2021!

Za tým životního prostředí PSP - PoŽiv
    Dana Balcarová, poslankyně PSP ČR, předsedkyně výboru pro životní prostředí