Resortní tým Spravedlnost: Jak jsme si vedli v posledních dvou měsících (zpět)

Milí čtenáři,

v posledním letošním newsletteru informujeme, co se stalo v posledních dvou měsících v pirátském poslaneckém klubu v oblasti justice a spravedlnosti.

Průběh všech projektů, na kterých v rámci rezortního týmu pracujeme, naleznete zde.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o oblast spravedlnosti a justice. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, tento výběr zrušte.

Zastavili jsme diskriminaci malých obchodníků

Sněmovna na svém jednání schválila usnesení našeho poslance Jakuba Michálka, které ukládá vládě narovnání neférových podmínek vůči malým obchodům. Ty totiž musely zůstat uzavřené s ohledem na epidemiologickou situaci, zatímco velké obchody a nadnárodní řetězce dál prodávaly například obuv či oblečení. To Piráti označili za nepřijatelné a vyzvali vládu k nápravě, což plénum potvrdilo. Náš senátor Lukáš Wagenknecht zároveň v této věci inicioval stížnost 63 senátorů k Ústavnímu soudu.

 

Protlačili jsme zrušení kontroverzní výjimky pro Agrofert, premiér tak bude veden jako skutečný majitel holdingu

Povedlo se! Sněmovnou na mimořádné schůzi iniciované Piráty prošel zákon o evidenci skutečných majitelů a vypadla z něj i kontroverzní výjimka pro Agrofert. Už žádná hra na schovávanou za svěřenské fondy, premiér Babiš bude veden jako majitel Agrofertu. Pozměňovací návrh předložil náš poslanec František Navrkal společně s hnutím STAN a KDU-ČSL. Zákon prošel výraznou proměnou a díky společnému úsilí Pirátů, nevládních neziskových organizací a dalších opozičních stran se z něj povedlo odstranit nejproblematičtější ustanovení.

 

Pomohli jsme schválit chráněný účet pro občany v exekucích

Odškrtáváme si další bod z našeho předvolebního seznamu! Zavedení chráněného bankovního účtu pro lidi v exekucích se velkým přispěním poslance Lukáše Koláříka konečně podařilo prosadit. Jedná se o důležitý krok, který pomůže tisícům občanů chycených v exekučních pastech. Chráněný účet představuje zvláštní konto, které zabrání neoprávněným exekucím nezabavitelných peněz, což se dnes běžně děje. Měla by se tak narovnat tristní situace, kdy je mzda dlužníků hned několikrát podrobena srážkám skrz různé instrumenty a nezbyde z ní lidem ani nezabavitelné minimum pro nutné životní potřeby.

 

Opravili jsme zákon o soudních tlumočnících a překladatelích

Původní vládní návrh zákona o soudních tlumočnících a překladatelích obsahoval řadu ustanovení, která by v praxi znamenala značné problémy. Ve Sněmovně se podařilo přesvědčit všechny strany kromě vládních, že schválené znění zákona není v pořádku. Ještě než zákon vstoupil v platnost, začala tedy skupina poslanců pracovat na jeho novele. A to ve spolupráci s tlumočníky a zástupci Ministerstva spravedlnosti, aby se dosáhlo konsenzu a napravily se nedostatky původního návrhu. Ve finále byly všechny původní připomínky zapracovány. Podařilo se tak například snížit výši sankcí, zrušit archivační povinnost či rozšířit možnost odmítnout úkon. Díky tomu nevznikl zmatek v překladatelské a tlumočnické praxi.

 

Vyzvali jsme vládu k pomoci polským ženám

Polskem otřásly protesty proti rozsudku tamního Ústavního soudu, který zakázal polským ženám podstupovat interrupce z důvodu poškození plodu. Již předtím byla možnost podstupování interrupcí v Polsku značně omezena, což ženám odebíralo možnost volby a právo rozhodování o svém těle i budoucnosti. Náš poslanec František Kopřiva proto vyzval premiéra Babiše, aby česká vláda v případě zájmu umožnila polským ženám podstoupit tento lékařský zákrok v českých nemocnicích.

 



Připomínáme, že uvítáme právníky, kteří by byli ochotni nám pomoci.

Pokud máte nápad, návod na jeho zpracování najdete na našem webu Šance pro nové nápady.

Seznam našich výsledků od začátku volebního období najdete na webu pirati.cz/vysledky.

Pokud možno klidné zbývající dny roku 2020 a vše nejlepší v příštím roce přeje Jakub Michálek, vedoucí rezortního týmu Spravedlnost

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.