Interní newsletter: Volíme lídry v krajích, zasedá republikový výbor, probíhají další školení! (zpět)

Pokud nechceš, aby ti něco uteklo, pohodlně se usaď, uvař si kávu nebo čaj a přečti si náš newsletter.

Hlasování CF

Dnes začalo hlasování v jednání Změna Jednacího řádu - Zasedání na Internetu. Hlasování potrvá do pondělí 14. 12.

 

Probíhající jednání celostátního fóra

Co se bude řešit na zasedání celostátního fóra? A co by se řešit mělo?
To všechno řešíme na fóru!

 

Běží jednání o změně stanov - schvalování více návrhů v jednom hlasování.
Cílem této změny je umožnit projednat a schválit v jednom jednání sérii více (neovlivňujících se) změn na jednom programovém dokumentu nebo předpisu bez nutnosti sestavit všechny kombinační varianty. Lze také použít například pro uložení více různých úkolů v obdobné věci (např. uložení přepracování několika různých dlouhodobých bodů programu) nebo schválení několika programových bodů v jednom jednání.

 

A aby těch změn ve stanovách nebylo málo, máme tady ještě další jednání týkající se organizační novely.

 

A do třetice: změna stanov. Tentokrát úprava týkající se Pirátského institutu.

 

Členské podněty

O vaši podporu žádá členský podnět týkající se zařazení bodu ke koalici se STAN na zasedání celostátního fóra v lednu.

 

O vaši podporu žádá členský podnět JdŘ - Změny lhůt.

 

Zasedání republikového výboru

Zasedání RV proběhne už 12. 12.
Pokud chcete poslouchat, můžete se připojit na jitsi.pirati.cz/rv

 

Co jsme prosazovali ve Sněmovně?

Vyjednávání o návrhu koaliční smlouvy se STAN je v plném proudu. V pondělí jsme veřejnosti představili společné programové priority pro sněmovní volby 2021.

Vláda dále šikanuje malé obchodníky a živnostníky. Zaslali jsme proto kabinetu předžalobní výzvu a aktivně to medializovali. V ní mimo jiné žádáme ukončení diskriminace maloobchodu úpravou stupňů v systému PES, aby při vyšších stupních rizika nebyly opět plošně uzavřené menší obchody, zatímco velké nadnárodní řetězce budou moci zboží prodávat.

Ve čtvrtek jsme informovali, že je střet zájmů premiéra Andreje Babiše ještě mnohem větší, než veřejnost tušila. Identifikovali jsme 28 případů, kdy společnosti z holdingu Agrofert v posledních letech pobíraly dotace určené malým a středním podnikům, ačkoliv nesplňovaly podmínky. Získaly neoprávněně přes 20 miliard korun.

Stavební zákon je jednou ze sledovaných priorit. Představili jsme proto spolu s dalšími opozičními stranami komplexní pozměňovací návrh k novele stavebního zákona. Jeho cílem je zrychlit a zjednodušit výstavbu, zlepšit kvalitu života našich obyvatel a ušetřit peníze daňových poplatníků. Klíčovou součástí plánu je digitalizace celého stavebního řízení a posílení samospráv v oblasti územního plánování.

V neposlední řadě jsme také odstartovali první pirátský podcast Na palubě, do kterého si Olga Richterová bude zvát zajímavé hosty z kulturního i politického světa. Podcast je už nyní dostupný na platformách Spotify, Soundcloud, Apple podcasts a České podcasty. Najdete ho také na našem Youtube nebo Facebooku. Zároveň se nám díky několika memům povedlo tento týden velice dobře propagovat náš web Piráti pracují.

 

Mediální odbor by se s vámi také rád podělil o listopadový report.

 

Zprávy z administrativního odboru

Zveme vás na školení předsedajících a mediátorů ve středu 16. 12. od 19 hod. Školit bude Martin Kučera. Školení je určeno pro členy strany, kteří se věnují nebo se chtějí věnovat předsedání CF nebo oblastních fór.

Podmínkou pro účast je (si) předem:
- pročíst Jednací řád CF: https://wiki.pirati.cz/rules/jdr
- pročíst pravidla jednání CF: https://wiki.pirati.cz/ao/pravidla/cf
- pročíst Pravidla internetového fóra: https://wiki.pirati.cz/ao/pravidla/forum
- nahlásit závaznou účast na email alice.hamalova@pirati.cz

Aktuálně je volná kapacita 25 míst. Kapacita je omezená z důvodu přehlednosti a možnosti dotazovat se.
Další termín školení bude vyhlášen na leden, či únor, a to po Novém roce.

 

Zprávy z personálního odboru

Dnes (11. 12.) proběhlo školení pro krajské zastupitele. Nestihli jste to? Nevadí! Již brzy vám přineseme záznam.

Dále bychom vás rádi pozvali na online webinář na téma "Jak se tvoří zákony EU". Webinář povede naše europoslankyně Markéta Gregorová.
kdy: 16. 12. od 18 hodin
kde: jitsi.pirati.cz/elearning

 

Zprávy z finančního týmu

Připravili jsme pro vás přehledný kalendář. Zjistíte zde, jak to bude letos na konci roku v Piroplácení s uzávěrkou žádostí za rok 2020 a s proplácením nových žádostí za rok 2021. Předem moc díky za respektování termínů, které jsou pro nás důležité pro včasné uzavření účetnictví a následné činnosti. A také všem děkujeme za skvělou spolupráci v průběhu letošních volebních kampaní!

 

Hack z technického odboru

Facebook tracker, neboli bonzák či šmírovátko, je část internetové adresy, kterou Facebook používá ke sledování, kdo má jaké kamarády, co čtou, a komu to přeposílají. Facebook není zdaleka jediná ze sociálních sítí, které bonzáky používají, ale vzhledem k jeho rozšířenosti asi nejdůležitější.

Piráti jsou proti šmírování, a tak bychom k němu neměli ani přispívat. Pokud sdílíte odkaz zkopírovaný z Facebooku, buďte ke čtenářům prosím ohleduplní a šmírovátko pokaždé odstraňte.

Příklad: https://www.pirati.cz/&fbclid=RPINoYoY7IeqtjijqVUUFgLTSbj2BzEA

Důležité je odstranit onu část "&fbclid=hromadanesrozumitelnychpismen", zbytek adresy ponechte tak jak je.

A máme ještě jednu skvělou zprávu! V Uniwebu - univerzálním webu pro vaše projekty, týmy, atp., jsme přidali barvičky a další obsahová vylepšení.

 

Burza dobrovolnické práce:

Fundraisingový tým hledá aktivního dobrovolníka pro datovou analýzu a testování!
Pomoz nám analyzovat data z pirátského dárcovského webu a CRM pro správu dárců, optimalizovat fungování systému, vyhodnotit efektivitu jednotlivých kampaní a otestovat jednotlivé prvky systému.
Jestli tě baví vymýšlet, jak díky práci s daty dospět ke konkrétním lepším výsledkům, přidej se do našeho fundraisingového týmu plného lidí zapálených pro společný cíl!
Hodí se nám zkušenosti s webovými analytickými nástroji, schopnost pracovat s daty z nejrůznějších zdrojů, otevřená mysl a tah na branku.
Na spolupráci se těší a další informace ti rád poskytne Aleš Krupa (vedoucí kanceláře Pirátské strany). Ozvi se mu na ales.krupa@pirati.cz.

 

Vánoce jsou svátky klidu

A to platí i u Pirátů.
Jak to tedy o Vánocích bude?

Administrativní odbor vyřídí tento rok pouze žádosti, které budou podané do 13. 12. 2020 včetně. Pozdější žádosti budou řešeny až v novém roce 2021! Prosím, zohledněte to ve svých činnostech.

Personální odbor bude řešit vaše požadavky do 22. prosince a dále až od 4. ledna. Prosíme o respektování volna.

Vánoce jsou svátky klidu. Zvažte, jestli je skutečně nutné volat 25. prosince koordinátorovi nebo podávat žádosti o proplacení.
Zvažte taky, zda je vhodné plnit podatelny na Redmine mezi svátky.
Pokud necháte odbory odpočinout, naberou potřebnou energii a o to lépe budou zvládat plnit vaše požadavky v lednu.

 

Přejeme vám krásný předvánoční čas!

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770 113 643