Mimořádný členský zpravodaj: Turbulence kolem Covidu - Piráti nepodpoří nouzový stav o 30 dnů, sledují příchod vakcín a bojují proti krachu živnostníků (zpět)

Pokud jste si v návalu práce a povinností ještě nevšimli, je tu středa, a to znamená další Covid newsletter. Bohužel dnes to nebude moc radostné čtení. No posuďte - nedostatečná strategie očkování, nárůst počtu infikovaných, nečinná vláda. Naštěstí můžeš zůstat v obraze a dozvědět se nové informace za méně než patnáct minut. Pojďme na to!

Vakcína

Výjimka potvrzuje pravidlo, začneme tedy tím pozitivním - minulý týden schválila Poslanecká sněmovna úhradový mechanismus na úhradu vakcíny. Jak už to ale tak bývá, objevuje se množství hoaxů, proto věz, že vakcína bude díky tomuto zákonu bezplatná a dobrovolná (zákon neříká, že bude povinná, a pokud není povinnost v zákoně, znamená to, že stát nesmí tímto očkování vynucovat).

 

Očkování proti COVID-19

Základní a nejvyšší prioritou je bezpečnost budoucí vakcíny proti Covid-19. Jak už jsme informovali v minulých newslettrech, ve čtvrté (klinické) fázi je více vakcín. Některé budou připraveny k použití dříve než jiné, proto je více možností, která z vakcín bude použita a v jakém scénáři.

Do konce roku 2020 bude pravděpodobně omezený přístup k očkování proti COVID-19, ale v následujících týdnech a měsících se možnost očkování proti COVID-19 bude zvyšovat. Za tohoto stavu může být doporučeno nejdříve očkovat vybrané skupiny osob na základě rozhodnutí odborníků, aby tyto vakcíny byly distribuovány spravedlivě, eticky a transparentně.
Vzhledem k tomu, že se klinické zkoušky provádějí u osob starších 18 let, nebudou zpočátku očkovány děti. Omezení se bude pravděpodobně týkat i těhotných - opět vzhledem k tomu, že u těhotných se klinické zkoušky neprovádějí)

 

Bohužel z našeho pohledu je tato strategie nedostatečná, např. není jasně vyřešena role praktiků, prioritizace jednotlivých skupin. Každopádně máme spoustu otázek, které budou Ministerstvu zdravotnictví klást Olga Richterová a Petr Třešňák na Výboru pro zdravotnictví.

 

Zvyšování restrikcí pro občany a podnikatele za porušování vládních nařízení

Vláda představila zákon, ve kterém chce zvýšit pokuty za nedodržování vládních opatření. Piráti tento návrh důkladně prostudují, obecně ale prosazují cestu pozitivní motivace a osvěty, ne trestu či restrikcí. Ti podnikatelé, kteří porušují pravidla, to nedělají ze zlé vůle, ale z čistého zoufalství a snahy o přežití. Vláda selhala v nastavení férových a dostatečných kompenzací, nezavedla předvídatelná pravidla, nesmí teď vlastní neschopnost látat přísnějšími pokutami a tresty. Lidé už se bojí až dost, je potřeba je naopak konečně efektivně podpořit a dát jim naději i jasný směr do budoucna.

 

Další prodloužení nouzového stavu

Na dnešní schůzi Sněmovny se projednává žádost o prodloužení nouzového stavu.
Podpoří Piráti prodloužení nouzového stavu o 30 dnů? Odpověď je jednoduchá - ne. Budeme proti, stejně jako u minulého hlasování, ale tentokrát vyzýváme vládu k dodržování jejích povinností, narovnání podmínek pro maloobchod a zveřejnění informací pomocí předžalobní výzvy. Pokud vláda nesplní podmínky, podáme Ústavní žalobu.

 

Proč Ústavní žaloba?

Piráti žádají ukončení diskriminace maloobchodu a drobných živnostníků. Je nezbytně nutné upravit stupně v systému PES tak, aby při vyšších stupních rizika nebyly opět plošně uzavřené menší obchody, zatímco velké nadnárodní řetězce budou moci zboží prodávat. Zároveň je nutné maloobchodníkům urgentně začít kompenzovat ušlé ztráty tak, jak je to v sousedních zemích. Protože tato vláda žene tisíce maloobchodníků v zemi do bankrotu, rozhodli se Piráti v případě dalšího nekonání či uzavření maloobchodu přistoupit k právním krokům a obrátit se s předžalobní výzvou na Ústavní soud ČR.

 

Co všechno by vláda musela splnit, aby Piráti za prodloužení nouzového stavu hlasovali?

- Ukončit diskriminaci maloobchodu a drobných živnostníků i v PES4 a v PES5
- Odůvodnit usnesení o vyhlášení nouzového stavu (dosud nám chybí konkrétní odůvodnění pro jednotlivá opatření, která nouzový stav zavádí)
- Odůvodnit jednotlivá opatření v PES
- Ukončit nutnost používání nouzového stavu i v nižších stupních PES
- Připravit vyhodnocení všech přijatých opatření
- Na základě tohoto vyhodnocení požadujeme připravit detailní strategii opatření proti koronaviru
- Žádáme kvalitní plán očkování proti koronaviru
- Přehodnotit vládní návrh zákona o centralizaci hygienických stanic pod jeden superúřad
- Nemarnit čas a neprodleně začít plnit usnesení přijatá Poslaneckou sněmovnou č. 1356

 

Současná situace kolem koronaviru

V centrální databázi ISIN bohužel je evidováno za včerejší den nárůst na 5 848 nových případů s COVID-19.
Je to nárůst odpovídající reprodukčnímu číslu 1,07 - 1,1 a také jde o signál opětovné dynamiky epidemie. Dlouhodobé SEIR modely ukazují, že jsme v jakémsi "bodě ohybu", a nárůst bude pokračovat - otázkou je s jakou dynamikou. V tuto chvíli se jako velmi pravděpodobné jeví dosažení reprodukčního čísla minimálně 1,20 - 1,25 v následujících dnech.

 

Co to znamená?
Čísla se budou v následujících dnech zhoršovat. Zpočátku pomalu, ale exponenciální růst se začne brzo projevovat a čísla začnou skákat za 14 dní hodně nahoru. Očekáváme zpřísnění opatření a snahu zbrzdit nárůst, ale jak se k tomu vláda postaví a zda bude dodržovat opatření v PESu není jisté, neboť postupně vláda tento model opouští, viz. rozhodnutí z tohoto týdne.

 

To je pro dnešek a tento týden všechno. Pevně věříme, že i přes nepřehlednou situaci a ne zrovna pozitivní zprávy, si udržíš pozitivní myšlení. Za Piráty připomínáme 4R a hlavně to poslední - hlavní R - Rozum.
-----------------------------------------------------------------
Za mediální odbor:
Marek Valko
marek.valko@pirati.cz

Za tým zdravotnictví:
Petr Třešňák, Olga Richterová, Radek Holomčík
Josef Pavlovic, Jan Novák, Bára Malíková,