Pirátský newsletter - Kraj Vysočina: Vánoční novinky z Vysočiny (zpět)

Zdravíme Piráty a Pirátky na palubě Vysočiny,

dnes se vám sice hlásíme naposledy v tomto roce, zato hned s několika “poprvé”.

Poprvé z Nalodění a poprvé s novinkami od našich krajských radních. Jak zatím své funkce zvládají a co bylo v začátcích nejtěžší? Zeptali jsme se první náměstkyně Hany Hajnové. A protože budou Vánoce, vzali jsme to odlehčenější formou 😉

Piráti vyplouvají do krajské politiky

“První úspěchy na krajském úřadě se rodily ve sklepních chodbách, kdy se jako výzva ukázalo trefit z garáže do správného výtahu a kanceláře. Na začátek se na nás nahrnuly provozní věci, abychom mohli co nejdříve plnohodnotně fungovat, a zároveň jsme se snažili vstřebat maximum informací k projednávané agendě, a držet tak od samého začátku krok s vedoucími odborů.

Na některé věci přicházíme metodou pokus-omyl. Typicky, když si v autě zapomenete mobil a u dveří do garáže zjistíte, že se zpátky nedostanete bez klíčů, které leží na stole v kanceláři. Nebo když vás hejtman bez varování a přípravy pověří vedením jednání rady, přičemž listujete v materiálech jak zuřiví a snažíte se tvářit, že máte všechno pod kontrolou.

A kvízová otázka na závěr. Jaká je nejčastěji otevíraná aplikace na krajském notebooku? Chvilka napětí a ano, je to kalkulačka!”

Pokud vás zajímá, čemu se věnuje náš druhý radní (tentokrát zcela vážně), přečtěte si rozhovor, který s ním vedl Ondřej Plevák.

Kalendář akcí

Pomalu vystrkujeme růžky a z virtuálního prostoru se opatrně přesouváme k osobnímu setkávání. Pečlivě při tom sledujeme nařízení vlády a protože online máme už vyzkoušený, jsme připraveni se do něj kdykoliv vrátit. A co máme ještě do Vánoc v plánu?

Předvánoční čas je ideální pro provětrání skříní od věcí, které by ještě mohly udělat radost - doneste je už dnes odpoledne na SWAP a přijďte si vybrat něco, co potěší zase vás. Součástí akce bude i sbírka drobného zimního oblečení. Pošlete dál své čepice, šály nebo ponožky a pomozte lidem bez domova přežít zimu v teple.

Že grilovačky patří k létu? Omyl, my pilně grilujeme i v zimě. Specialitou našeho zimního grilu jsou kandidáti a kandidátky na lídra ve volbách do poslanecké sněmovny. Ty už nás totiž čekají za necelý rok, a není čas ztrácet čas. Jedno grilování proběhne v sobotu 12. prosince v Třebíči, po něm se připojíme k Maratonu psaní dopisů pro Amnesty International.

Ten stejný víkend, v neděli 13. prosince, proběhne od 16 hodin pravidelné veřejné zasedání krajského fóra Vysočina. Uvařte si punč, nachystejte cukroví a přidejte se k důležitým debatám o rozpočtu nebo o tom, jaké plány na příští rok mají naše místní sdružení.

Všechny akce najdete jako vždy v našem kalendáři

Listopad ve Sněmovně

“Listopad se nesl v duchu jednoho velkého vítězství. Senát podpořil můj návrh na zrušení klecových chovů slepic od roku 2027, který následně podepsal prezident a byl publikován ve sbírce zákonů. To, co se na začátku zdálo jako nereálné, se stává skutečností,” tak začíná svůj pravidelný souhrn novinek poslanec za Vysočinu, Jan Pošvář. Co se dělo dál? Dočtete se v článku na našem webu.

Vítáme nového člena

Standu Zímu můžete znát jako kandidáta do senátu v obvodu Třebíč. Dlouholetý marketingový ředitel Eximtours a člen Spolku SOS Na Skalním, který vytrvale vystupuje proti záměru výstavby úložiště vysoce radioaktivního odpadu na Vysočině, se rozhodl do toho praštit a pořídil si pásku přes oko!

Telegraficky

Záchranáři se od začátku druhé vlny nezastavili. Své o tom ví Míra Vácha, člen Pirátů, který se s námi podělil o zážitky z první linie.

Celorepublikově jsme pro děti společně nasbírali 269 počítačů. Ty pomohly i deseti rodinám z Vysočiny.

Chcete se podílet na tvorbě příštího newsletteru, starat se o naše PR a určovat naši mediální strategii?

Děkujeme za pozornost

Eva Nováková