Pirátský newsletter - Karlovarský kraj: Důležité informace (zpět)

ROZJÍŽDÍME KRAJSKÉ EXPERTNÍ TÝMY (KET)


Ahoj,
Potřebujeme Tvoji pomoc! Rozjíždíme Krajské expertní týmy (KET) v Karlovarském kraji. KET slouží k řešení krajských témat, sdílení dobré praxe mezi jednotlivými kraji a jako poradní orgán pro naše zvolené zastupitele. Pro vstup do KET není potřeba být členem Pirátů a ani odborníkem na dané téma. Hledáme účastníky nejen mezi členy a chceme dát příležitost zapojit se také lidem, kteří mají o problematiku zájem, ačkoliv nejsou odborníky. Více o Krajských expertních týmech ZDE.

Co pro to můžeš udělat?

I. Vyplň krátký dotazník ZDE

II. Oslov své okolí s žádostí na vyplnění dotazníku

III. Pokud nejsi členem tak ti práci v KET velmi usnadní zřízení statutu Registrovaného příznivce (RegP) Jak na to najdeš ZDE

IV. Zapoj se/začni diskuzi na téma, které tě pálí na fóru pro KET ZDE

V. Staň se vedoucím KET - nejlépe oznámením o tomto záměru na fóru pro určitý KET, budeš tak svolavatelem prvního setkání, kde se bude volit vedoucí (s prvním svoláním a nastavením mechanismů bude nápomocný koordinátor)

VI. Pomoz nám dále vylepšovat systém KET - k nápadům a připomínkám slouží vlákno ZDE

 

SAKO - Skvělá Akademie pro KOmunál

Ahoj,
Komunální volby v roce 2022 se kvapem blíží a je v našem nejlepším zájmu se na ně dobře připravit a připravit i naše kandidáty do zastupitelstev, rad, komisí a výborů. Pod personálním odborem vznikl projekt "SAKO (Skvělá Akademie pro KOmunál) alias Zastupitelský inkubátor", jehož cílem je pomoci Vám vybrat a vyškolit vybrané adepty na práci pro občany a předat jim co nejvíc potřebných informací, know-how a zkušeností tak, aby byli opravdu kvalitními zástupci strany v čelech našich kandidátek. Půjde o soubor školení, přednášek, workshopů a tréninků (z větší části online), které pomohou kandidátům vypracovat se na kompetentní adepty na zastupitele/radní/starosty... Účast v programu bude dobrovolná. Do SAKO se může přihlásit jakýkoliv Pirát, příznivec či RegP. Registrace končí již 10.2.2021.

Více informací o projektu nalezneš zde: https://sako.pirati.cz/

Pokud se chceš přihlásit kontaktuj své PMS, nebo vyplň TENTO DOTAZNÍK

 

SENIOŘI NA PALUBĚ - aneb jak se plavit do budoucnosti společně

Hlavním cílem platformy Senioři na palubě je zjistit, co trápí české seniory, co vše by potřebovali pro svůj důstojný život a zjištěné začlenit do pirátského programu pro volby v r. 2021. Chceme společně s lidmi středního věku a seniory vytvořit program na základě jejich reálných potřeb a problémů, které dennodenně řeší. Společně budeme také zakládat Paluby (pirátské kluby pro seniory) v krajských městech se vzdělávacími i volnočasovými aktivitami pro seniory. Budeme vysvětlovat témata, která jsou často cílem dezinformačních kampaní. Společně s Vámi chceme vyvracet předsudky o Pirátech a uvádět věci na pravou míru. Zasadíme se o zlepšení mezigenerační komunikace a soudržnosti společnosti.

Cíle

1) Vytvoření sítě ambasadorů (pirátských seniorů v krajích) a dobrovolníků
Vytvoříme síť tzv. ambasadorů, aktivních seniorů (lidí 60+) - vyslanců projektu Senioři na palubě v krajích. Ambasador se může podílet na fungování Palub v jeho konkrétním kraji. Může pomáhat krajským koordinátorům a týmu dobrovolníků s programem Paluby, vyhledávat a navazovat kontakty a spolupráci se spolky seniorů, s volnočasovými organizacemi atd. Ambasadoři mohou také komunikovat s místními médii a zastupovat tak Piráty ve vztahu k veřejnosti.

2) Paluby (seniorské kluby)
Rozjedeme Paluby v pirátských centrech v krajích pod vedením krajských koordinátorů, aktivních seniorů a dobrovolníků. Kluby budou nabízet atraktivní program a díky nim se senioři dostanou do pirátského prostředí a třeba i k pirátským tématům. Aktivity Palub mohou být velmi rozmanité a záleží na každém kraji a lidech, co budou chtít realizovat. Aktivity mohou být politické i apolitické. Od přednášek (jak rozpoznávat hoaxy), kurzů (základní práce s PC/internetem), workshopů (focení, editace Wikipedie), autorských čtení, projekcí po výlety a exkurze. K dispozici bude příručka k zakládání a organizaci Palub. Organizace Palub je čistě dobrovolnická, předpokládáme realizaci nejprve v několika krajích a pak šíření.

3)Organizování online/fyzických akcí
Koordinátoři projektu budou organizovat diskuze se seniory, zajímavými hosty a podobné akce na seniorská témata a podporovat organizování akcí v jednotlivých krajích.

4) Nabídka seniorských témat pro celostátní volební program 2021
Do parlamentních voleb 2021 připravujeme srozumitelnou nabídku seniorských témat pro celostátní volební program. Na programu spolupracujeme s odborníky na seniorská témata a ambasadory.

Kdo se může zapojit?

Může se zapojit prakticky kdokoliv, a to ve čtyřech možných oblastech:
→ Krajští koordinátoři - spolupracují s ambasadorem a dobrovolníky na chodu Paluby
→ Dobrovolníci - pomáhájí ambasadorům a koordinátorům s organizací Palub
→ Ambasadoři - ambasadoři budou tvářemi projektu. Půjde o lidi 60+, kteří mohou organizovat dění v Palubách, šířit program mezi svými vrstevníky, komunikovat se seniorskými spolky a iniciativami atp.
→ Odborníci - lidé s praxí v oborech, které se přímo či nepřímo seniorů dotýkají. Pomáhají zejména s volebním programem.

Koordinátoři projektu:
· Jakub Holzer - 778 111 471
Komunikace s ambasadory a odborníky
· Nela Melicharová - 778 111 472
Vznik Palub, komunikace s krajskými koordinátory a dobrovolníky

 

Robin Beitl
Koordinátor krajského sdružení KvK
robin.beitl@pirati.cz
+420 770 113 638