Mimořádný členský zpravodaj: Rozvolňujeme! Aneb je to opravdu za námi? (zpět)

Už zítra nás čeká první větší vlna rozvolnění protiepidemiologických opatření. Jaká je ale aktuální situace, co Piráti hlídají a jak budeme fungovat minimálně do Nového roku? To vše a mnohem více ti přináší dnešní desetiminutový newsletter!

Jaká jsou čísla a aktuální trendy?

Celkem je v těchto dnech hospitalizováno 4 500-4 700 pacientů. Počet nových příjmů (tj . cca průměrně 250-350 denně) odpovídá predikcím, které vycházejí z počtu nakažených seniorů a zranitelných skupin v uplynulých 10 dnech. Z žádného regionu není hlášena eskalace rizikových trendů a počtů hospitalizovaných. Příjmy jsou vyvažovány vysokým počtem propuštěných pacientů, celkové počty hospitalizovaných od včera poklesly. Setrvale postupně klesá počet pacientů na JIP.

 

V číslech

- Hospitalizovaných bylo včera celkem 4 667.
- Hospitalizovaní tvoří 7,3 % z celku pozitivních.
- Na JIP je hlášeno 728 osob, 339 UPV, 9x ECMO.
- Podíl osob v těžkém stavu z celkového počtu hospitalizovaných je 13 %.

 

Aktuální kauzy

Ministerstvo zdravotnictví na příkaz premiéra připravilo v utajení návrh na sloučení všech Krajských hygien do Hygienické státní služby. Dále posiluje jejich oprávnění na vydávání mimořádných opatření bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu, nově by měly možnost si vyžádat od operátora informaci, kde jste se pohybovali za poslední tři týdny. Po mediálním tlaku i od Pirátů se vláda rozhodla udělat alespoň týdenní připomínkové řízení.

Co proti tomuto zákonu ještě můžeme udělat?
Apeluj na své krajské zastupitele, aby tlačili na krajské odbory zdravotnictví, které mohou upozorňovat přímo ministerstvo zdravotnictví na problematické pasáže zákona. To je potom povinno tyto námitky vypořádat.
Rozhodně není vyhráno a o budoucí podobě tohoto zákona ještě bude svedena bitva.

 

Jak budeme fungovat dále?

Od čtvrtka 3. 12. 2020 se rozvolňuje. Jsou povoleny větší skupiny k setkávání, povoluje se fungování maloobchodů a mnoho dalšího. Aktuální opatření naleznete na covid.gov.cz

Co to znamená pro fungování Pirátů?
Právě Piráti ukázali, že během pandemie se dá fungovat i online. Pokud vás k osobnímu potkávání netlačí nezbytné důvody, bude i nadále nejlepší zachovat předběžnou opatrnost, nepořádat velká setkávání a nepřispívat tak k rychlému šíření epidemie.
To, že se situace zlepšuje, stále neznamená, že je vyhráno - v nemocnici je 4500 lidí s koronavirem a denní přírůstek v nemocnicích je přes 300 lidí (propouští se 500). Opět připomínáme 4R (Roušky, Ruce, Rozestup a Rozum).

 

Očkování

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo v polovině listopadu 48 kandidátních vakcín proti nemoci covid-19 v klinickém hodnocení a 164 vakcín je v předklinickém testování. V poslední, třetí fázi klinických studií, WHO uvádí 11 vakcín včetně vakcíny proti covidu-19 od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech, kterou dnes Británie jako první země na světě schválila k použití.
Zatím není jisté, kterou vakcínu má vláda v plánu zakoupit jako hrazenou z veřejného zdravotního pojištění.

Jaký je postoj Pirátů k očkování?
Co se koronaviru týče, požadujeme bezplatné a nepovinné očkování. Zatím naštěstí informace o tom, že by vláda chtěla zavádět povinné očkování na koronavirus, nemáme. Jediný tisk, který byl připraven, je úhradový mechanismus na úhradu vakcín z veřejného zdravotního pojištění obohacený nově o paragraf, ve kterém se vláda zavazuje vyplatit případné odškodnění na zdraví, pokud by k němu došlo při očkování. Za tento paragraf bojovali Petr Třešňák s Olgou Richterovou v rámci žádosti k ministerstvu zdravotnictví.

Od prosince pak ministerstvo zdravotnictví připravuje kampaň na podporu očkování v hodnotě 50 milionů. Budeme chtít, aby informace byly maximálně vyvážené a pravdivé.

 

Mikuláš, Vánoce a další

Maloobchody dostaly velkou ránu v podobě uzavření posledních týdnů. Pokud chceš podpořit lokální ekonomiku, zvaž, zda nenakoupit dárky právě v těchto menších obchodech, abychom je podpořili. Samozřejmě při dodržení hygienických opatření. Stejně tak je dobré zvážit, zda letos pořádat velké mikulášské akce. Mikuláš je především o štědrosti a situace kolem nás dolehla na každého různě. Mnozí, jako například samoživitelky, OSVČ a jiní, jsou před krachem. Podívej se po svém okolí, zda nemůžeš oslavit netradičního Mikuláše a třeba udělat jeden nákup ve prospěch někoho potřebného.

Je vysoce pravděpodobné, že potkávání lidí během Vánoc povede k vyššímu nárůstu případů nakažení koronavirem. Proto se dá reálně předpokládat, že se od ledna opatření opět zpřísní. Buďte na sebe a své blízké opatrní!

 

Za mediální odbor:
Marek Valko
marek.valko@pirati.cz

Za tým zdravotnictví:
Petr Třešňák, Olga Richterová, Radek Holomčík
Josef Pavlovic, Jan Novák, Bára Malíková

Za personální odbor:
Jana Kolaříková
jana.kolarikova@pirati.cz