Interní newsletter: Volíme celostátního lídra, vzděláváme se, sledujeme důležité dění! (zpět)

Máme za sebou velmi nabitý týden! Budeme vyjednávat o spolupráci se STAN, řešíme změnu stanov, máme pro vás další porci vzdělávacích aktivit a hned několik borců na konec! V pirátském newsletteru najdeš vše, co by ti nemělo jako správnému Pirátovi uniknout. Jdeme na to!

Hlasování celostátního fóra

Bylo zahájeno hlasování o celostátním lídrovi pro sněmovní volby 2021. Hlasování potrvá do 30. listopadu.

Dále bylo zahájeno hlasování o dovolbě Rozhodčí komise.
Hlasování potrvá do 30. listopadu.

Probíhající jednání celostátního fóra

Bylo zahájeno jednání o změně Stanov - organizační novela na základě členského podnětu.

Bylo zahájeno jednání ve věci změny Jednacího řádu - Zasedání na Internetu, aby se mohlo v lednu odehrát naplánované zasedání celostátního fóra ve formátu zasedání na internetu.

Probíhá jednání o změně Stanov, která je nezbytným krokem pro založení Pirátského institutu.

Členské podněty

O vaši podporu žádá členský podnět týkající se návrhu změny Stanov - usnášení všech členů.

Další členský podnět žádá o vaši podporu pro uložení vypracování a předložení návrhu zákona k ochraně a nedotknutelnosti šifrované komunikace.

Zasedání republikového výboru

Republikový výbor pořádá své další zasedání, a to už 12. 12. 2020 na Jitsi. Budeme rádi, když se k nám na zasedání připojíte. V příštím newsletteru dodáme další informace.

Ivanův vzkaz k zahájení jednání o konkrétní podobě koaliční spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí pro volby 2021 a následující volební období

"Milé Pirátky a Piráti,
v první řadě všem moc děkuji za proběhlou diskuzi ke vstupu do vyjednávání o zamýšlené volební koalici se STAN, stejně jako za účast na všech podpůrných aktivitách, streamech a vaši rekordní účast na tomto důležitém hlasování. Děkuji jak těm, kteří hlasovali pro, tak i těm, kteří se vyjádřili proti, jejichž oponentní názory vedly v uplynulých týdnech ke konstruktivní debatě a k rozšíření původních návrhů.
Jsme teprve na začátku a jednání ke konkrétní podobě koaliční smlouvy pomalu startují. V souvislosti s tím bych vás rád informoval, že v tomto týdnu došlo ke zřízení vyjednávacího týmu a také referenční skupiny, která bude s vyjednávacím týmem v poměrně těsné spolupráci. Chci vás ujistit, že při vyjednávání budeme mít na paměti (nejen) naše společné vytipované priority pro program do voleb 2021, ale jednání budeme stavět především na programové shodě tak, jak jsme s RP slíbili v usnesení (níže). Krajské otázky pak budeme řešit s vedením jednotlivých krajů...
Věříme totiž, že pokud se nám podaří vyjednat co nejširší programovou shodu, personální obsazení kandidátek a další parametry spolupráce, a pokud poté návrh koaliční smlouvy celostátní fórum schválí, můžeme společně bojovat o vítězství v blížících se sněmovních volbách, a zvýšit tak možnost prosazovat náš program v příští vládě."

Vznikl centrální tým primárních voleb.

Jsi zastupitel/ka?

Pak by tě mohlo zajímat usnesení republikového předsednictva:
Republikové předsednictvo žádá zvolené zastupitele, aby dodržovali dlouhodobě prosazovaný princip veřejného hlasování "Zápisy ze zasedání musí být také vždy zveřejněny a dohledatelné online, včetně návrhů a hlasování jednotlivých zastupitelů a přehledu o jejich účasti." a nepodporovali tajná hlasování. Případné výjimky by měly být jen ojedinělé a vždy předem oznámeny příslušnému oblastnímu fóru, včetně zdůvodnění.´

Respekt je profi!

Setkání pirátské pracovní skupiny se tentokrát točilo okolo tématu online komunikace Pirátů. Toto téma podnítilo velmi zajímavou diskuzi především o uživatelské přívětivosti komunikačních platforem, ideálním způsobu moderace, či nastavení hranic v písemné komunikaci. Ač se účastníci ne vždy shodli na způsobu řešení jednotlivých problémů, panovala shoda na tom, že v rámci zlepšení pirátské komunikace bude některé kroky nutné podniknout. Řešení, která ve skupinách vymysleli, tak ještě budou dopilovávat při osobním setkání, jakmile to situace dovolí.

Zprávy z technického odboru

Vyšel důležitý update vyhlášky o kyberbezpečnosti. Přečtěte si jí, dozvíte se mnoho praktických rad a zásad!

Co jsme prosazovali ve Sněmovně?

Hlavním nejen mediálním tématem týdne je odsouhlasení zahájení vyjednávání koaliční spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí pro volby 2021. Pro tento krok se vyslovilo 81 % hlasujících. Finální návrh vyjednané koaliční smlouvy bude prezentovaný do měsíce, smlouvu pak bude muset opět schválit nejvyšší orgán Pirátů, tedy Celostátní fórum.

V pondělí vypršela lhůta schválená Sněmovnou, do které měla dle jejího usnesení Vláda napravit stav, ve kterém dochází k diskriminaci maloobchodů. Vláda to do dnešního dne nedokázala a senátor Lukáš Wagenknecht společně s dalšími 62 senátorkami a senátory podalo ústavní stížnost, což zaznamenalo i velký ohlas v médiích. Olga Richterová v této souvislosti veřejně apelovala na to, aby stát pomohl zajistit testování na pracovištích.

Opětovně jsme v otevřeném dopise vyzvali premiéra k tomu, aby nám dal odpovědi na otázky k diskriminaci maloobchodů. Protože odpovědi premiéra k prvnímu otevřenému dopisu z 17. listopadu nebyly dostačující, formulovali jsme proto další dopis, a ten rozeslali i médiím.

Ve čtvrtek proběhly dvě mimořádné schůze. Dopolední k výstavbě dalšího bloku Jaderné elektrárny Dukovany a odpolední k úpravě spotřební daně za nespotřebované pivo. U této příležitosti Petr Třešňák na tiskové konferenci zopakoval naše výhrady k investorskému i dodavatelskému modelu a finančním garancím. Jan Lipavský pak varoval před geopolitckými hrozbami a v reakci na bezprecedentní záměr Martina Nejedlého navštívit Moskvu navrhnul ministru Tomášovi Petříčkovi odebrání diplomatického pasu Nejedlému.

Mikuláš Ferjenčík na čtvrtečním brífinku definoval kompromisní podobu daňového balíčku, kterou by byli Piráti ochotní podpořit. Zahrnuje daňovou sazbu ve výši 17 %, zachování slevy na poplatníka v rozsahu 27 až 30 tisíc Kč a navázání slevy na výši průměrné mzdy. Rovněž budeme žádat kompenzace pro rozpočty samospráv.

Personální odbor má pro vás několik nových zajímavých vzdělávacích aktivit:

Webinář o právech dětí ve zdravotnictví:
Stále se bohužel setkáváme s tím, že v některých nemocnicích dochází k porušování práv nezletilých dětí a jejich rodičů/pečujících osob.
Jaká jsou aktuální platná opatření ve zdravotnictví a co prakticky znamenají pro Vás, pokud doprovázíte nemocné dítě v nemocnici? Jaká jsou práva dítěte v době během i mimo mimořádné situace pandemie? Jak v nemocnici předejít konfliktu s personálem? To a ještě mnohá další zajímavá témata přinese Pirátka Agnes Němečková, členka rezortu zdravotnictví, kde působí jako programový garant bodu práva pacientů, resortu sociálních věcí, členka výboru pro práva dítěte při Úřadu vlády a spoluzakladatelka projektu osvetarodicu.cz.

Webinář je pro členy České pirátské strany zdarma. V případě, že byste rádi podpořili projekt Osvěta rodičů, budeme moc rádi za dobrovolný příspěvek na transparentní účet Osvěty: 7120201001/5500
Počet aktivních účastníků je omezen na 8 osob. Pro neomezené množství dalších zájemců budeme streamovat live přenos na PiTube.
Ať už preferuješ účast přímo na webináři nebo live stream, je nutné se registrovat v Pirátském moodlu. Pro login použijte pirátskou identitu. Po registraci bude zaslán link před zahájením webináře.

Základy mediální komunikace nejen pro budoucí političky a politiky
8. 12. 19:00-21:00
13. 12. 18:00-20:00
Základy prezentace a mediální komunikace pro místní sdružení
20. 12. 18:00-20:00

Na tyto webináře je omezený počet účastníků a je nutné se registrovat. Učiňte tak prosím na moodle.pirati.cz (mediální komunikace > úvod do mediální komunikace)

Ruská opozice:
Jaké to je být opozičníkem v Rusku? Proč není Pirátská strana Ruska zastoupena v parlamentu ani v zastupitelstvech? Svět ruské opozice z české perspektivy Vám ve čtyřdílné přednášce přiblíží náš příznivec Pavel Vyroubal. Dozvíte se, kdo představuje ruskou opozici, proč režim nemůže prohrát ve volbách, jakým represím musí politicky aktivní občané čelit i jakými metodami se snaží rozdrolit současný mocenský monopol.

Fitness tréninky:
Máš pocit, že se v karanténě málo hýbeš? Pak máme pro tebe skvělou zprávu! V pondělí, ve středu a v pátek od 8:00 do 8:40 máme online fitness tréninky.

Něco jste nestihli?
Podívejte se na záznam!

Současná situace v Maďarsku

Mikuláš Peksa zve na seminář o současné situaci v Maďarsku, který se bude konat ve čtvrtek, 3. 12. od 19:00. Mezi hosty bude reportér Tomáš Brolík z Respektu, který shrne největší průšvihy a povypráví, jak se vlastně Orbán dostal k moci. Šárka Antošová z Amnesty International bude mluvit o problémech s lidskými právy a Ivanka Průchová, která studovala na Středoevropské univerzitě v Budapešti, představí, jak se nyní v Maďarsku žije a jaká je nálada ve společnosti. Mikuláš bude diskuzi moderovat a řekne, jaký je postoj EU a jaké by měly být další kroky. Pro více informací sledujte Mikulášův Facebook.

Zprávy z administrativního odboru

Žádosti na Administrativní odbor
AO oznamuje, že žádosti na něj podané do 13. 12. 2020 včetně, budou vyřízeny do konce letošního roku 2020. Pozdější žádosti budou řešeny až v novém roce 2021! Prosím zohledněte toto ve svých činnostech (Vánoce chceme všichni, no ne?).

Kdo se čemu v AO věnuje:
AO připravil na stránkách pirátské wiki podrobnou tabulku Rozdělení agendy AO. Na této stránce také můžete najít odkaz na předpisy, návody a seznamy týmů, oblastních sdružení a funkcí ve straně. Nebojte se je používat. Dozvíte se v nich spoustu užitečného pro Vaši práci u Pirátů.

Piráti pomáhají

Covidová, ale i ekonomická krize dopadá nejvíc na ty nejslabší. S příchodem Vánoc se situace sociálně slabých občanů, samoživitelek, ale i seniorů, rozhodně nezlepší.
Piráti proto věrni svému základnímu nastavení připravili ve spolupráci s několika neziskovými organizacemi nový projekt Piráti pomáhají.

Jak se můžete zapojit?
Nakupte vánoční dárek a přidejte k němu balící potřeby. Nebo darujte trvanlivé suroviny na pečení cukroví, které můžete odnést do pirátského centra. Pokud nemáte tu možnost, můžete nám je zaslat poštou. My pak dárky osobně zabalíme a ve spolupráci s neziskovými organizacemi v jednotlivých krajích se postaráme o doručení těm, kterým pomůžou nejvíc. K dárku můžete přidat kartičku s osobním věnováním - to je hlavně pro seniory důležité a budou mít radost.

Více informací vám případně podá byro guru projektu (lucie.spacilova@pirati.cz).

Návykový PirateCon

Meziresortní tým Návykové chování zve na Návykový PirateCon zaměřený na témata týkající se krajské i komunální politiky.
Ať už jste čerstvý zastupitel, a chcete se stran návykového chování cítit pevnější v kramflecích, či jste už zastupitel veterán, ale přesto byste snesli prohloubení svých znalostí, toto je příležitost přímo pro Vás!
kdy: středa 2. 12. od 17:00 do 20:00
kde: audiovizuální přenos bude probíhat na PiTube

Jak lidem s autismem a těžkým funkčním postižením pomáhat na úrovni obcí a krajů?

Dne 19. listopadu proběhla zajímavá přednáška na toto téma. Přednášejícími byli ředitelka organizace Děti úplňku Veronika Žáčková a Petr Třešňák, rodič dítěte s autismem a také novinář Respektu. Přinášíme materiály, které se mohou hodit, souhrn bodů, co dělat a na co si v rámci své obce dávat pozor v sociální oblasti v péči o lidi s autismem.

Burza dobrovolnické práce:

1) Umíš s Pirátským fórem? Cítíš se na to nám pomoci s krátkým instruktážním videem? Pokud ano, ozvi se personálnímu odboru na linda.kasparkova@pirati.cz.
2) Administrativní odbor hledá dobrovolníky na předsedání internetovým jednáním (celostátního fóra, nebo výpomoc v krajích, když je potřeba). Zkušení předsedající zaučí a v začátcích pomohou. Zaujalo vás to? Napište vedoucí administrativního odboru Alici Hamalové na alice.hamalova@pirati.cz
3) Tým PiroVaK hledá dobrovolníky pro přípravu revize stavu soudních sporů v oblasti vodovodní infrastruktury v ČR. Hledá dobrovolníky s orientací v právních a soudních dokumentech a dále dobrovolníky, kteří provedou analýzu personální obsazení účastníků sporů a soudů a jejich případných vazeb. Zájemci pište Alici Hamalové na alice.hamalova@pirati.cz

Borci na konci:

Dnešními borci na konec jsou Honza Maixner, Pavel Reimann a David Lux z Ústeckého kraje. Všichni tři jsou hrdinové posledních týdnů - tisknou totiž na svých 3D tiskárnách ochranné štíty a chrániče pro nemocnice a sociální zařízení napříč celým krajem.
Honza je Pirát z Děčína a tiskem na 3D tiskárně se odreagovává od své náročné práce v chemickém průmyslu. Pavel patří již k dlouholetým členům a jak sám uvádí, tato tiskařská výzva byla přesně pro něj a je pro něj v rámci home office fajn zpestřením. David je příznivec Pirátů z Lovosic, který stojí za celým projektem a kromě záliby v obnovitelných zdrojích elektrické energie je také aktivním sportovcem.
Patří jim velké díky nejen za to, že tisku věnují většinu svého volného času, ale jsou také skvělým příkladem toho, že Piráti myslí na ostatní a když je třeba pomoci, tak neváhají. Moc jim za to děkujeme.

Dnes to bylo trochu delší, ale o to nabitější!
Přejeme vám, ať jsou vám informace k užitku.
Krásný víkend!

Za personální odbor: