Mimořádný členský zpravodaj: Rozvolňování. Můžeme si oddechnout, nebo zůstat v pozoru? (zpět)

Vláda rozvolňuje, což je znamením, že se situace napříč republikou začíná zlepšovat, stále však vidíme regiony na stupni 4 nebo 5 podle vládní škály PES. Naštěstí nedochází k prudšímu nárůstu nemocných, situace se ale může kdykoli změnit. Tým zdravotnictví přináší další porci informací, se kterými zůstaneš v obraze! Dnes bude newsletter kratší, obereme tě jen o pět minut času.

Situace v úterý 24. 11. 2020

- Celkem bylo hospitalizováno 5 497 pacientů
- Hospitalizovaní tvoří 6,6 % z celku pozitivních
- Na JIP je hlášeno 918 osob, 435 na plicních ventilátorech, 23 v nejtěžším stavu na mimotělním oběhu
- Podíl osob v těžkém stavu z celkového počtu hospitalizovaných je 15 %.
- Potvrzeno 60 úmrtí, průměrný věk je 79 let.

 

Necháš se očkovat?

Velké téma, které hýbe společností, je vakcína a povinné či nepovinné očkování, které chystá vláda. Za Piráty žádáme, aby vakcína byla dobrovolná a bezplatná tak, aby se mohli naočkovat všichni, kdo chtějí.
V legislativním řízení se právě projednává zákon, který řeší úhradu vakcíny z veřejného zdravotního pojištění. Nestanovuje žádnou povinnost nechat se očkovat, nebo jakoukoliv jinou bariéru. Nicméně Olga Richterová a Petr Třešňák budou finální podobu zákona bedlivě hlídat.

 

Piráti pomáhají

Covidová krize dopadá nejvíc na ty nejslabší. Blíží se Vánoce a ty nebudou v některých rodinách vůbec jednoduché. Rozhodli jsme se proto zorganizovat sbírku pro ty, kteří pomoc nejvíc potřebují. Je kolem nás spoustu rodičů samoživitelů, osamělých seniorů a dalších, které současná opatření připravila o příjem i veškeré úspory, ale na pomoc ze sociálního systému nedosáhnou.
Více info o projektu najdete v pátečním celostátním newsletteru.

 

Informuj se!

Vakcína proti Covidu na obzoru?
Server zdravé zprávy vysvětluje proces uvedení vakcín na trh a problematiku jejich bezpečnosti. Hned tři vakcíny už úspěšně prošly třetí, tedy klinickou fází.

 

Etika krizového vývoje
Člen resortního týmu Zdravotnictví, JUDr. Ondřej Dostál sepsal informace o COVID-etice k prioritizaci přístupu k intenzivní péči, pro případ, že by v zimních měsících přeci jen nastal italský scénář.

 

Vládní Covid portál
Neuvěřitelné se stalo skutkem. Vláda spustila nový web, kde by měl každý najít aktuálně platná opatření proti šíření koronaviru. Tak určitě mrkni!

 

Pro tento týden je to vše. Buďme obezřetní, opatrujme sebe a své blízké a pomáhejme lidem v okolí a těm, kteří to nejvíc potřebují!

 

Za mediální odbor:
Marek Valko
marek.valko@pirati.cz

Za tým zdravotnictví:
Petr Třešňák, Olga Richterová, Radek Holomčík
Josef Pavlovic, Jan Novák, Bára Malíková,

Za personální odbor:
Jana Kolaříková
jana.kolarikova@pirati.cz