Interní newsletter: Piráti hlasují o vyjednávání se STAN, hledají dobrovolníky, vzdělávají se na webinářích a bojují ve Sněmovně! (zpět)

Máme za sebou velmi nabitý týden, jen co je pravda. Však to znáš - jeden úkol dokončíš, naskočí tři další. Není však důvod si zoufat! V pirátském newsletteru najdeš vše, co by ti nemělo jako správnému Pirátovi uniknout. Tak vypni televizi nebo rádio a ponoř se do světa Pirátů. Alespoň na patnáct minut, slibujeme :)

Hlasujeme!

Tak je to tady. Dnes začalo hlasování v jednání o možnosti vyjednávat s hnutím STAN o předvolební koalici pro volby do Poslanecké sněmovny 2021. Hlasování potrvá 20. - 23. 11.

Co se řeší na fóru?

Bylo zahájeno jednání týkající se změny stanov, která je nezbytným krokem pro založení Pirátského institutu.

Kromě koalice však na úrovni krajských fór probíhají neméně důležité nominace na celostátního lídra pro sněmovní volby 2021. Všechny nominanty na lídra potom budeme znát už 24.11.!

Na žádost rozhodčí komise doplňujeme tento orgán o jednoho člena. Stejně jako v případě volebního lídra můžeš navrhovat kandidáty do 24.11.

Další aktivitou a možností zapojit se do chodu a směřování Pirátů je připomínkování programových bodů do voleb 2021!

Co chystá zahraniční odbor?

Zahraniční odbor ve spolupráci s europoslankyní Markétou Gregorovou pro vás chystá digitální konferenci. Experti, akademici a politici budou hodnotit probíhající zdravotní krizi a to, jak ovlivnila digitální svět. Šest panelů, řada samostatných příspěvků a to vše v jeden den online. Více se dozvíte na https://zo.pirati.cz/digi/.

Novinky z technického odboru

Potřebujete si domluvit termín? Místo Doodle použijte Ankety v mraku! Najdete je v horním menu. V nastavení přístupu zvolte "Viditelné ostatním uživatelům" a ve sdílení si vytvořte odkaz pro sdílení. A na zbytek snad přijdete, nebo se zeptejte na Zulipu TO.

Co jsme prosazovali ve Sněmovně?

Tento týden bylo ve Sněmovně opravdu živo, konalo se hned sedm mimořádných schůzí a prosadili jsme celou řadu věci.

V pondělí se Ivanu Bartošovi povedlo vyjednat s ministrem vnitra Janem Hamáčkem a premiérem Andrejem Babišem zachování práva na informace v novele krizového zákona. Vláda chtěla veřejnosti původně omezit k informacím přístup.
Náš předseda byl také zvolen „eOsobností eGovernmentu 2020” za mimořádný přínos v elektronizaci veřejné správy v České republice. Gratulujeme!

Povedlo se nám prosadit usnesení zavazující vládu ukončit neférovou diskriminaci malých obchodů vůči nadnárodním řetězcům. Ty musely doposud zůstat uzavřené s ohledem na epidemiologickou situaci, zatímco velké obchody dál prodávaly například obuv či oblečení. Stejně tak jsme zaslali premiérovi otevřený dopis s podmínkami, za jakých bychom podpořili prodloužení nouzového stavu o 14 dnů. Kromě napravení situace v maloobchodu jsme žádali předložení celkové strategie boje s covidem, vyhodnocení dosavadních opatření i plán do budoucna, včetně předvánočních nákupů a úprav stupňů v systému PES.

Díky našemu dlouhodobému úsilí se podařilo vypustit nejkontroverznější výjimku pro firmy vložené do svěřenských fondů ze zákona o evidenci skutečných majitelů. Například premiér Babiš se tak už nebude moci vydávat pouze za vlastníka svěřenských fondů a tvářit se, že nemá nic společného s holdingem Agrofert, který do nich vložil.

Mikuláš Ferjenčík uspěl s návrhem na zvýšení daňové slevy na poplatníka. Prošlo nám i zmrazení platů politiků na příští rok, do budoucna budou navíc navázány na celé hospodářství, nikoliv jen na veřejný sektor, jak je tomu dnes.

Pirátský e-learning

Webináře personálního odboru se slušně rozjíždí! Máme za sebou už támata home-office, Finance a Dezinformace. Záznamy pro vás připravujeme, prezentace již brzy budou dostupné na pirátském moodlu!

Další semináře se pro vás připravují, kvůli omezenému počtu účastníků se prosím na jednotlivé webináře registrujte na moodle.pirati.cz.

5.12., 19:00 - 21:00 a 20.12., 18:00 - 20:00:
Základy prezentace a mediální komunikace pro místní sdružení

8.12., 19:00 - 21:00 a 13.12., 18:00 - 20:00:
Základy mediální komunikace nejen pro budoucí političky a politiky

1.12., 9:30 - 12:00:
Práva dětí v nemocnicích

Nevíte, jak se registrovat? Koukněte na návodné video k moodle.pirati.cz

Obleč se po Pirátsku!

Chceš elegantně reprezentovat Piráty nejen na poli politickém, myšlenkovém, ale i módním? Navštiv Pirátský Drop a objednej si nový kousek do šatníku! Do práce, do našich přístavů nebo na výlet? Žádný problém!
Ale pozor - objednávat si můžeš pouze do 29. listopadu. Všechno, co si objednáš, bude po uzávěrce vyrobeno a určitě ti přijde do Vánoc!

Potravinová sbírka

Jednou z nejvýraznějších devíz Pirátů je sociální cítění a pomoc těm nejpotřebnějším. Proto věz, že zítra, tj. 21. listopadu, proběhne od 8 do 18 hodin Národní potravinová sbírka.
Obzvlášť v této složité době má každá pomoc nesmírnou hodnotu. Tak se zapoj!

Hledáme dobrovolníky!

V rámci projektu e-learning by personální odbor rád natočil video v terénu - na Biofarmě našeho příznivce, ve Valči. (KvK) Video bude na téma potravinová soběstačnost a evropská legislativa. Hledáme kameramana/ku, který/á rád/a na víkend přijede na statek s motivací se něčemu dobrovolně věnovat. Farmář Vojtěch ubytuje, nakrmí, zajistí smysluplnou aktivitu. Odměnou pro autora videa bude spoluúčast na osvětě, pomoc Pirátům a víkend v nádherné oblasti. Zaujalo tě to? Piš na linda.kasparkova@pirati.cz

Dále hledáme dobrovolníky, kteří se dobře vyznaji v pirátských systémech (fórum, redmine, mrak, helios,..) a byli by ochotni zpracovat pod vedením Vojty Pikala / Jana Bednaříka krátká návodná videa pro členy. Personální odbor chce pomoci členům a příznivcům, aby těmto systémům více a lépe porozuměli a pak je i víc a lépe používali. Pomůžeš? Pokud tě to zaujalo, piš na linda.kasparkova@pirati.cz

Borec na konec

Dnešním borcem na konec se stává Veronika Kovářová.
Verča je architektka, doktorandka na Fakultě architektury ČVUT v Praze a angažuje se v oblasti udržitelného rozvoje a stavebnictví. Již přes 10 let organizuje Šperkařské a řemeslné workshopy ve Volyni. Zároveň je Verča čerstvě zvolenou krajskou zastupitelkou a předsedkyní zastupitelského klubu Jihočeského kraje.
Nejvíce Verču baví práce s dětmi a jejich vzdělávání formou her, které testuje na svých třech dětech. A to se odrazilo i v její nejnovější iniciativě - učíme se s Piráty. Verča dala dohromady velké množství učebních materiálů a vytvořila přehlednou strukturu pro děti, které se chtějí učit i pro rodiče, kteří tápou, jak své děti rozvíjet.
Díky Verčo, jsi borec!

Dnes to bylo výživné, co? Pokud máš pocit, že jsme na něco zapomněli, chceš dostat své téma, nebo svého borce do newsletteru příští pátek, kontaktuj personální odbor na jana.kolarikova@pirati.cz.
-----------------------------------------------------------
Za mediální odbor: