Interní newsletter: Jednáme o lídrovi a postupu pro volby, dobrovolničíme a vzděláváme se (zpět)

Další týden v lockdownu je za námi, Piráti ale ani náhodou nespí. Pojď si přečíst co nového se stalo, zapoj se, vzdělávej se a zůstaň pozitivně naladěn s pátečním, tentokrát zhruba patnáctiminutovým newsletterem!

Fórum je základ

O projednávané koalici pro Sněmovní volby 2021 se STAN toho bylo řečeno již mnoho, ať už v médiích, na fóru, nebo v každodenní komunikaci. Nyní probíhá doba na rozmyšlenou, hlasování o vyjednávání koalice potom proběhne 20. - 23. listopadu. Tohle nesmíš prošvihnout!

 

Kromě koalice však na úrovni krajských fór probíhají neméně důležité nominace na celostátního lídra pro sněmovní volby 2021. Všechny nominanty na lídra potom budeme znát už 24.11.!

 

Last but not least. Na žádost rozhodčí komise budeme volit nové složení tohoto sedmičlenného orgánu. Stejně jako v případě volebního lídra můžeš navrhovat kandidáty do 24.11.

 

Podpořené členské podněty

Podporu pro svolání jednání získal návrh na změnu stanov, který je nezbytným krokem pro založení Pirátského institutu. Jednání bude zahájeno v nejbližších dnech.

 

Dále na vaši podporu čeká návrh organizační novely stanov reflektující mnohaleté zkušenosti z činnosti stranických orgánů.

 

Podporu pro rozeslání získal též návrh na vypracování zákona k ochraně šifrované komunikace.

 

A svou pozornost věnujte i návrhu na úpravu některých lhůt v Jednacím řádu CF.

 

Dobrovolníci jsou naším pokladem

Podílet se na chodu pirátské strany může každý. Podívej se na poptávku našich odborů, promysli své možnosti a přilož ruku a hlavu k dílu!

 

Chceš pomoci Zahraničnímu odboru a mezinárodnímu pirátskému hnutí i českým Pirátům? Skvěle, jsou otevřené dvě příležitosti.
1. Můžeš pomoci v Evropské pirátské straně. Naši zástupci v PPEU tě rádi zapojí do administrativy, světa médií a mnoho dalšího.

 

2. Okamžitě se pak můžeš zapojit do překladu, tvorby výstupů, zkrátka se stát členem redakce.

 

Administrativní odbor hledá dobrovolníky na předsedání internetovým jednáním celostátního fóra, nebo krajských fór, když je potřeba. Zájemci pište vedoucí administrativního odboru Alici Hamalové na alice.hamalova@pirati.cz

 

Personální odbor Hledá grafika nebo grafičku pro spolupráci na vizuálně líbivějším pirátském e-learningu. Pracujeme na kvalitním obsahu, ale jen ten někdy nestačí, a tak bychom byli rádi za další kreativní ruce, které dokáží kouzlit tak, aby se nám na všem líp koukalo. Pokud jsi to právě ty, napiš Lindě na linda.kasparkova@pirati.cz, bude ráda.

 

Pirátský e-learning

Seriál e-learningových setkání se rozjel naplno!
Jedno setkání již máme za sebou a tak se i ty můžeš přiučit, jak pracovat z domova stejně efektivně, nebo ještě efektivněji, než z kanceláře, dále jak se soustředit a být produktivní i v pohodlí doma.

 

Další webinář, tentokrát zaměřený na finance, problematiku zadlužení, exekucí a osobní bankrot, proběhne 18.11. od 14:30. Tyhle informace se mohou hodit tobě, nebo pomoci tvému blízkému!

 

O den později, tedy 19. listopadu, se od 18:00 bude mluvit o dezinformacích. Hodně se o nich mluví, celkem málo se o nich ví. Jak se jim bránit a co chceme jako Piráti? O tom všem bude přednášet naše europoslankyně Markéta Gregorová, která se tématu intenzivně věnuje. Dotazy s sebou!

 

Co jsme prosazovali ve Sněmovně a v Evropském parlamentu?

Velký úspěch si tento týden připsala Markéta Gregorová - jako hlavní vyjednavačka Evropského parlamentu prosadila stopku na vývoz zneužitelných technologií do autoritářských režimů.

Dařilo se i ve Sněmovně, která poslala do 3. čtení náš návrh na zmrazení platů politiků a ústavních činitelů na rok 2021.

Podařilo se také sehnat dostatek hlasů a svolat na další týden mimořádnou schůzi k projednání zákonů z tzv. protikorupčního balíčku. Česko totiž v boji s korupcí zaostává, kabinet klíčovou legislativu odsouvá a my tomu odmítáme jen tak přihlížet.
Podali jsme i znovu návrh na zrušení povinného přimíchávání biopaliv do pohonných hmot nebo vrátili do hry zákon o místní příslušnosti exekutorů a slučování exekucí.

Je smutné, že ani víc jak měsíc po otravě řeky Bečvy není znám viník. Prosadili jsme proto projednání incidentu ve Sněmovně a také spustili informační web pro veřejnost.

Na sociálních sítích zaznamenala velký úspěch pirátská sbírka počítačů pro děti, která tento týden tvořila jedno z našich hlavních témat. Podařilo se vybrat desítky kusů počítačů, notebooků, monitorů a další potřebné techniky.

 

Pirate Digital Conference 2020

Původně jsme chtěli zasypat stranu setkáními se zahraničními odborníky a Piráty na různá témata pro inspiraci i zpětnou vazbu. Inu, Covid 19 tento záměr poněkud pokazil. Místo toho pro vás v zahraničním odboru ve spolupráci s Markétou Gregorovou chystáme na první prosincový víkend Digitální konferenci. Oceníme vaše příspěvky do jedné ze tří linií, ideálně v délce 20 minutové prezentace s besedou na konci. Aktivně také zveme experty z celého světa - pár jmen už máme potvrzených a budeme vás s nimi v dalších týdnech seznamovat.

 

Agenda stručně

Vznikla oponentura k analýze ohledně koalice se STAN ve volbách 2021.

 

Administrativní odbor oznamuje, že žádosti na něj podané do 13.12.2020 včetně, budou vyřízeny do konce letošního roku 2020. Pozdější žádosti budou řešeny až v novém roce 2021! Prosím zohledněte toto ve svých činnostech.

 

Borci na konec

Dnešní borci na konec jsou rovnou dva, a to Zdeňek Kubala a Ivana Hlušičková. Oba se rozhodli pomáhat potřebným nákupem potravin, protože krize spojená s covidem dopadá nejvíc na nejslabší skupiny obyvatel. Začali v malém, tedy pro pár potřebných v jejich okolí. Brzo zjistili, že lidí, kteří potřebují pomoc je mnohem víc, nyní pomáhají zhruba šedesátce, to je asi 350 kg potravin. Svým příkladem Ivana a Zdeněk motivovali i ostatní k zapojení se do pomoci těm nejpotřebnějším. Tleskáme a děkujeme!

 

Dnes to bylo výživné, co? Pokud máš pocit, že jsme na něco zapomněli, chceš dostat své téma, nebo svého borce do newsletteru příští pátek, kontaktuj personální odbor na adela.hradilova@pirati.cz.
-----------------------------------------------------------
Za mediální odbor:
Marek Valko
marek.valko@pirati.cz

Za personální odbor:
Adéla Hradilová
adela.hradilova@pirati.cz