Interní newsletter: Chystáme se na volby, učíme se a bojujeme ve Sněmovně (zpět)

Další týden v nouzovém stavu je za námi, takže nastal čas relaxace a příjemně stráveného času s pirátským newsletterem! Dnes si přečtete o tom, že začínáme vybírat volebního lídra, jak se na volby připravujeme, jak se můžeš vzdělávat, nebo co jsme prosazovali ve Sněmovně.

Volby 2021

Zdá se to daleko, ale je to blíž, než si myslíš. Už teď by totiž ve všech krajích mělo běžet jednání o celostátním lídrovi do sněmovních voleb 2021! Doba pro navrhování má trvat už jen do 18.11. Stihli jste to?

 

Republikový výbor dále upřesnil podmínky, které musí naši kandidáti splnit k připuštění do primárních voleb. Přečti si více na https://wiki.pirati.cz/rules/vr?do=diff&rev2%5B0%5D=1604495402&rev2%5B1%5D=1604495778&difftype=sidebyside
Při primárních volbách je také zapotřebí dohledu a konzultace s republikovým výborem, který si už rozdělil jednotlivé kraje. Případné podněty zasílejte na adresu kristina.kubcova@pirati.cz.

 

A na závěr věčná otázka: Jaké mají Piráti stanovisko k migraci? Nyní už můžeš diskutovat nad tímto tématem se schváleným stanoviskem Pirátů.

 

Co chystá personální odbor?

Jak už jistě víš, vytváříme vzdělávací systém dovnitř strany - projekt e-learning je v plném proudu.
Máme velkou radost, že už tě můžeme pozvat na první online webináře, které se rozjedou už příští týden!
Pokud se chceš zapojit do tohoto projektu, napiš na linda.kasparkova@pirati.cz
Nashle online!

 

Co jsme prosazovali ve Sněmovně?

Ústavněprávní výbor podpořil náš návrh na zrušení účelové výjimky pro Andreje Babiše v zákoně o evidenci skutečných majitelů firem. Ta umožňuje premiérovi předstírat, že není skutečným vlastníkem Agrofertu vloženého do svěřenských fondů.

Ve čtvrtek Piráti s dalšími opozičními stranami varovali před vládním návrhem stavebního zákona. Podle expertů nezajistí dostupnější bydlení ani nezrychlí výstavbu, naopak přinese další chaos. Proto chceme připravit komplexní pozměňovací návrh, který by stav napravil.

Na Výboru pro životní prostředí se opět řešilo znečištění řeky Bečvy. Dana Balcarová a František Elfmark se nejen zajímali o vývoj vyšetřování, ale také navrhli Ministerstvu životního prostředí zavést opatření, která by do budoucna snížila riziko podobných neštěstí.

Tématem byl v týdnu rovněž tzv. kurzarbeit. Piráti znovu vyzvali vládu, ať nenechává dál v nejistotě tisíce firem a jejich pracovníků, ale připraví předvídatelný systém podpory. Aktuálně totiž může vláda libovolně rozhodovat, jaké firmy dostanou pomoc, a to bez jakýchkoliv objektivních kritérií.

 

Zprávy z technického odboru

V darovacím webu dary.pirati.cz je možné nastavit adresné dary v rámci krajského sdružení. Můžou to být dary na jednotlivá místní sdružení, provoz a akce v pirátském centru, činnost krajských zastupitelů, atp. Narozdíl od projektů by adresné dary měly mít dlouhodobější charakter. Pokud chcete nastavit adresné dary pro váš kraj, obraťte se na Finanční tým v jeho podatelně (v Redmine). Ukázku, jak to může vypadat, najdete na testovacím (!) webu.

 

Borec na konec

Dnešním borcem se stává Václav Kubajlak - věnoval velké množství času v projektu e-learningu pod PO, zajistil místnost na webináře a pomáhá lektorům s technickými problémy a správnou strukturou webinářů.

 

Napiš, jak se ti líbím:
Budeme rádi za každý feedback k celostátnímu newsletteru. Máš komentář, připomínku, prosbu? Napiš autorům, nebo jednotlivým odborům!
------------------------------------------
Za mediální odbor:
Marek Valko
marek.valko@pirati.cz

Za personální odbor:
Jana Kolaříková
jana.kolarikova@pirati.cz