Mimořádný členský zpravodaj: Koronavirus - update pro členy pirátů (zpět)

Roušky se vaří, dezinfekce teče proudem, děti zdolávají osnovy při distanční výuce. Druhá vlna Covid-19 je tu bohužel stále s námi. Naštěstí máme ale jeden druhého a pirátský covidový newsletter! Ten dnešní bude kratší, zato výživnější, takže i tvoje ratolest ho zvládne přelouskat za deset minut :)

Prodloužení nouzového stavu

Minulý pátek se ve Sněmovně diskutovalo o prodloužení nouzového stavu. Ten první, třicetidenní, vyhlásila vláda 5. října, nyní už musela žádat celou Sněmovnu. Piráti podpořili prodloužení nouzového stavu do 20. listopadu 2020, což bylo nakonec Sněmovnou schváleno (vláda chtěla prodloužit do 3. prosince). Navíc jsme navrhli 30 usnesení, kterými jsme chtěli zavázat vládu k řešení současného stavu, např. stále potřebnější digitalizací, správné využívání pandemického semaforu, nebo informace z hygienických stanic o tom, jak se ve skutečnosti daří trasovat potenciálně nakažené.

 

Naštěstí se nám podařilo prosadit naše návrhy! Vláda má tedy dle usnesení vypracovat přesný plán a podmínky návratu žáků do škol, zajistit home office pro státní úředníky, nebo podpořit komunikaci občanů s úřady telefonicky či e-mailem.
Docela slušné na opozici, že? Musíme vládu kontrolovat a doufat, že přijatá usnesení se budou realizovat co nejdříve. Přehledně se můžeš podívat na

 

Komentář Ivana Bartoše a Olgy Richterové

Víte, že se s Piráty věnujeme epidemii Covidu co nejzodpovědněji. Proto jsme od začátku chtěli data, proto prezentujeme fakta. Není zodpovědné vyvozovat závěry z několika málo pozitivních čísel minulého týdne, která navíc pochází z nestandardního týdne se státním svátkem. Není však ani důvod se přehnaně strašit - pokles nově diagnostikovaných opravdu může naznačovat pozitivní trend. V reportech mobility je jednoznačně vidět, že se občané omezili, není tak žádný důvod je v tomhle ohledu jako celek kritizovat, ale naopak všem poděkovat.

 

Vláda má výzvu komentovat objektivně. V nemocnicích se totiž odráží situace, která nastala reálně před 2 až 3 týdny. Nyní přibude v nemocnicích zhruba 400 pacientů s Covidem denně, zhruba 100 se jich podaří propustit a už okolo dvou set jich bohužel zemře.

 

Pacienti objektivně přibývají. V posledních dnech navíc výrazně přibývá nově diagnostikovaných seniorů, kteří se do nemocnic teprve dostanou v následujících týdnech, což vám potvrdí asi každý zdravotník zapojený do řešení současné situace. Pokud vám někdo ve zdravotnictví bude tvrdit opak, pravděpodobně pracuje v té nejmodernější nemocnici v podstatě bez limitace na kyslíková lůžka (kyslík je zaveden k většině lůžek) a nereflektuje celkový stav v ČR. A takových nemocnic v ČR bohužel moc není.

 

Pravda bolí

Stejným, nebo možná ještě větším nebezpečím, než samotný virus, jsou dezinformace a hoaxy, které bez ověření přebírají lidé na internetu. Ať už to jsou antirouškaři, nebo lidé přesvědčení o čipování mozku skrze testy na Covid-19.
Ne všechny takové kachny jsou na první pohled zřejmé. Proto budeme rádi, když se zapojíš do následující výzvy:
Koluje internetem něco, co ti přijde jako nesmysl, ale spousta tvých známých tomu věří? Pošli nám odkaz nebo celý příspěvek na mail daniel.galuszka@pirati.cz a my informaci ověříme, nebo ji zařadíme do dalšího dílu našeho seriálu #PravdaBolí.

 

Čti a vzdělávej se

Až 20 procent pacientů v nemocnicích s koronavirem tuto intenzivní péči přímo nepotřebuje. Tím blokují kapacity nemocnic, především personálu. Od pondělí se rozjelo efektivní přesouvání pacientů do rehabilitačních a jiných zařízení.

 

V uplynulých 14 dnech bylo nově diagnostikováno cca 25 600 osob ve věku 65+ a cca 12 400 osob ve věku 75+, což je nejvíce negativní jev na vývoji epidemie. V příštích 10 dnech pak odhadem přibude v nemocnicích 9 000 pacientů, z toho asi 2 tisíce projde intenzivní péčí. Pravděpodobnost hospitalizace je u lidí 65+ 32 procent a u 75+ a více až 40 procent. (zdroj: https://www.uzis.cz/)

 

Právě tento vývoj velmi reálně ohrozí české nemocnice z hlediska nedostatku personálu nebo volných lůžek.

 

To by bylo pro tento týden všechno, ale ne úplně.
Jak už víš třeba z celostátního newsletteru, pomáháme sbírat počítače a příslušenství pro děti, aby se mohly účastnit alespoň distanční výuky. Tak prohrabej skříně, zeptej se rodiny, známých. Kam věci donést se dozvíš tady - https://www.facebook.com/events/353675985847334/.

 

Sleduj taky náš stále funkční web https://koronavirus.pirati.cz/, oficiální informace čerpej z www.koronavirus.mzcr.cz, obecnější informace jsou pak na webu www.pirati.cz

 

Za mediální odbor:
Marek Valko
marek.valko@pirati.cz

Za tým zdravotnictví:
Petr Třešňák, Olga Richterová, Radek Holomčík
Josef Pavlovic, Jan Novák, Bára Malíková,

Za personální odbor:
Jana Kolaříková
jana.kolarikova@pirati.cz