Interní newsletter: Vedení krajů, IT sbírka a práce ve Sněmovně (zpět)

Uf, to byl zase týden, co? Kromě nového ministra zdravotnictví nemůžeme ani chodit ven po deváté večer. Nosíme roušky, bojujeme s domácí výukou našich dětí. Naštěstí víme, jak odpočívat, třeba s pirátským newsletterem. Tak si uvař kafe nebo čaj, zabal se do deky a přečti si, co se u Pirátů za poslední týden přihodilo. Slibuju, nebude tě nudit a zabere ti jen něco kolem pěti minut!

Měsíc po volbách

V Senátu se podařilo udržet klub Senátor 21 a Piráti. Dosavadní senátor Lukáš Wagenknecht se stane předsedou stálé Senátní Komise pro poskytování dotací (navíc zůstane i v dosavadních výborech a komisích), zatímco se čerstvá senátorka Adéla Šípová bude věnovat Výboru pro sociální politiku a Komisi Senátu Voda-Sucho. Pirátská politika tak bude v Senátu ještě silnější, a to je super!

Zhruba měsíc po krajských volbách jsou už ve většině krajů upečené koalice a díky našim výsledkům se budeme podílet na řízení sedmi krajů v republice. V Olomouckém kraji, kde jsme kandidovali společně se STAN, dokonce bude vládnout náš hejtman Josef Suchánek (STAN).
Ve Středočeském máme dva radní, v Libereckém náměstka i radního pro resort životního prostředí. V Královéhradeckém kraji bude náš volební lídr Pavel Bulíček prvním statutárním náměstkem, povedeme i oblast školství a sportu, dále zde máme radního pro regionální rozvoj a dotace.
V čele Vysočiny bude působit lídryně Hanka Hajnová na postu první náměstkyně, získali jsme také post radního. Jihomoravský kraj bude spravovat Lukáš Dubec jako první náměstek pro oblast životního prostředí, otevřenosti a participace občanů. Získali jsme také pozice dvou radních. Na Zlínsku připadne Haně Ančincové za Piráty post první náměstkyně hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Abych nezapomněl, na Plzeňsku a Karlovarsku ještě jednání probíhají, tak držíme palce!

Co je nového ve straně?

Organizujeme sbírku počítačů pro děti. Všichni víme v jaké žijeme době, bohužel. Mezi námi jsou ale děti, které se nemohou bez počítačů a příslušenství účastnit distanční výuky. Promysli si tedy jestli nemůžeš pomoci a nějaký laptop darovat. Pomoci můžeš i webkamerou, myší, sluchátky nebo klávesnicí. Řekni o tom rodině i kámošům a podívej se kam můžeš svůj dar donést nebo poslat. Buďme solidární.

Vybrali jsme zástupce do předsednictva evropských Pirátských stran. Ve druhém kole volby jste 240 hlasy vyslali do předsednictva Mikuláše Peksu! Záda mu pak budou krýt Lukáš Doležal a Jan Mareš.
No a právě evropští Piráti hledají dobrovolníka pro zvládnutí agendy, přípravu materiálů a budování mezinárodního pirátského hnutí. Tak opraš angličtinu a zažij Pirátství na evropské úrovni.

Tahej za nitky i ty. Na našem darovacím webu dary.pirati.cz máš nově možnost poslat peníze konkrétním lidem. Můžeš podpořit své zastupitele, krajské pirátské centrum, nebo své místní sdružení. Je to jen na tobě!

Piráti ve Sněmovně

Děním v dolní komoře Parlamentu opět hýbal Koronavir. Vzhledem ke kritickým počtům nakažených jsme podpořili krátkodobé prodloužení nouzového stavu. Od kabinetu ale žádáme jasný plán uvolnění a hlavně kompenzační mechanismy k pokrytí ztrát občanů a podniků.

Mikuláš Ferjenčík navrhuje zdanění příjmů 19 procenty a zvýšení slevy na poplatníka ve výši 33 tisíc ročně. Tento návrh by přinesl úspory všem pracujícím bez ohledu na výši příjmu.

I během koronaviru se díváme pod prsty Andreji Babišovi. Doplnili jsme naše trestní oznámení na střet zájmu. Ten znovu potvrdila Evropská komise, Agrofert ale stále dostává miliardové zakázky od státu.

Polsko ještě víc omezilo právo na interrupce. Nově musí ženy donosit i těžce postižený plod. František Kopřiva tak vyzval vládu, ať umožní Polkám tento zákrok podstupovat u nás. Ženy musí mít právo rozhodovat o svém těle a budoucnosti!

Interpelace online. Spolu s poslaneckým klubem Starostů a nezávislých jsme se ve čtvrtek, pravidelném dni pro interpelace, obrátili s dotazy na členy vlády online. Otázky jsme nahráli formou videí a vyzvali členy vlády k odpovědi prostřednictvím sociálních sítí.

Borec na konec

Dnešní borkyní na konec se stává Katka Stojanová z Ústeckého kraje. Katka je nejen úspěšnou studentkou Právnické fakulty UK, ale také je zodpovědnou 1. místopředsedkyní ústeckého krajského sdružení a předsedkyní MS Litoměřicko. Katka je milá, přátelská, lidská, chytrá a pro druhé by se rozkrájela.

Katka se letos stala zastupitelkou Ústeckého kraje, kandidovala z 2. místa. Nejenže se Katka během kampaně aktivně účastnila různých akcí a kontaktní kampaně, ale hlavně stihla zazářit v několika předvolebních debatách s ostřílenými politiky.

Přejeme, ať se ti v nové životní etapě daří!

Samozřejmě se toho ve straně děje mnohem, mnohem víc, ale slíbil jsem 5 minut, že?

Dobře, pokud ještě nemáš dost, můžeš si založit vlastní místní sdružení, nebo změnit stávající předsednictvo. https://wiki.pirati.cz/ao/pravidla/ms
Stejně tak si příští středu na https://pitube.pir-test.eu/play/pha můžeš poslechnout Jakuba Michálka v debatě s Janem Farským o spolupráci Pirátů a STANu v Praze. Ve stejném tématu spolupráce se STAN můžeš napsat na kristina.kubcova@pirati.cz a přidat se k oponentuře právě projednávané Analýzy možných postupů pro volby 2021.