Interní newsletter: Pirátský newsletter 42/2020 (zpět)

Ahoj Pirátko / Piráte / Piráťata!

S blížícím se koncem pracovního týdne ti přinášíme čerstvou porci zajímavých a poučných informací. Neboj, vezmeme si jen pár minut tvého času, dozvíš se však to podstatné, co ti možná uniklo, nebo taky ne, ale víš co se říká - správný Pirát ví!

Co by ti rozhodně nemělo uniknout na fóru:

Tento týden se udály hned tři velice důležité celostranické události.

Tou první je spuštění Voleb do předsednictva Evropské Pirátské strany, kam kandidují hned čtyři uchazeči. Pročti si jejich kandidátské řeči, nezbytnou rozpravu, a hlavně odevzdej svůj hlas!

 

Druhou událostí s celo- i mimostranickým dosahem bylo zveřejnění Analýzy ve věci možné budoucí koalice se STAN do sněmovních voleb 2021. Celou analýzu včetně obsáhlých příloh vykopl předseda Ivan Bartoš. Tyhle dokumenty musíš rozhodně vidět!

 

A na předloženou analýzu navázalo zahájení jednání celostátního fóra ve věci postupu ve sněmovních volbách 2021. V tomto jednání celostátní fórum rozhodne, zda mají Piráti kandidovat samostatně či vyjednávat s hnutím STAN o volební koalici.

 

Hlášení z mediálního odboru

Také tento týden se mediální odbor věnoval prezentování našeho programu, idejí a zastupitelů. Co se událo v prostředí Poslanecké sněmovny?

Pirátská poslankyně Dana Balcarová začátkem týdne upozornila na další zbytečné vyhazování peněz vládou: kromě kontroverzního projektu kanál Dunaj-Odra-Labe chce i navýšit počet přehrad. To přitom problému sucha nepomůže. Návrhy efektivnějších opatření jsme představili v červnu v plánu Vodu řešíme teď (https://voda.pirati.cz/).

Pozitivní zprávou naopak bylo, že se vyplatil dlouhodobý tlak poslance Vojtěcha Pikala upozorňujícího na skandální aféry předsedy antimonopolního úřadu. I po jeho kritice vláda přistoupila na to, že se nový šéf instituce bude vybírat v otevřeném výběrovém řízení, a ne v rámci podezřelých zákulisních dohod, jak to původně vypadalo.

Stejně tak se povedlo poslankyni Lence Kozlové, aby vláda umožnila širšímu okruhu žadatelů z kulturního sektoru čerpat ze záchranného balíčku Covid – Kultura II.

Poslanec Ondřej Profant zase zveřejnil alarmující skutečnost, že kabinet již minimálně od srpna věděl o hrozící epidemiologické pohromě, vyplývá to z informací Ministerstva zdravotnictví.

Ve čtvrtek byla pak členům Pirátské strany představena dlouho avizovaná analýza dopadů možné předvolební spolupráce s hnutím STAN, na které se mediální odbor samozřejmě spolupodílel.

 

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti, aneb dobrým návodem se nic nezkazí!

Také tento týden jsme pro tebe připravili návod, který ti může ulehčit vnitrostranický život.

Povolební vyjednávání:
Většina z vás má poslední povolební vyjednávání v krajích již zdárně za sebou a v mnoha krajích se nám podařilo dosáhnout na místa v krajských koalicích. Určitě však nebude od věci si zásady vyjednávání koalice osvěžit nebo se poučit.

 

Tak co, postupovali jste správně?

 

Strana tě potřebuje!

Jak jinak najít správného člověka než přes Newsletter?
Doneslo se nám, že čerstvě zvolená 100% Pirátorka Adéla Šípová hledá tu pravou / toho pravého na pozici své(ho) osobní(ho) asistenta/ky!
Tak na co ještě čekáš? Přihlaš se sám nebo o tom řekni všem svým kamarádům!

 

Dobrovolník dvakrát Pirátem jest. Krajské sdružení Praha, konkrétně jeho volební štáb, hledá na dlouhodobou spolupráci volebního analytika. Baví tě data, marketing nebo prognózy? Potom jsi to právě ty!

 

Respekt je profi

Covid necovid, i tak se většina členů skupiny Respekt je profi setkala v online prostoru, aby rokovala nad stavem a možnostmi vylepšení vnitrostranické kultury.
Cílem setkání bylo začít se bavit o interních hodnotách strany a jak tyto hodnoty využít pro prevenci některých problémů a nastaveni fungující komunikace mezi všemi členy. V úvodu byli členové a členky vyzvání k sebereflexi hodnot, které jsou pro ně důležité. Ty se dále konfrontovaly s hodnotami ostatních ve skupině. Byla to zároveň skvělá příležitost procvičit si hledání konsensu, a to hned online. S výslednými hodnotami se bude dále pracovat při dalších setkáních a budeme se o ně, spolu s příklady dobré praxe, opírat při vymýšlení řešení konfliktních situací. Cool, že?

 

Krizový štáb volá o pomoc!

Ale neboj se, nechceme po tobě peníze, ani nechceme, abys jezdil do Mali.
Krizový štáb totiž potřebuje znát tvé příklady best-practice pomoci v době Covidové. Výstupem bude tzv. dobrovolnický stream.

Chceme posbírat informace od vás z terénu, zda vyvíjíte nějaké aktivity či nad nějakými přemýšlíte. Nebo jste něco dělali v první vlně. Zamyslete se prosím krátce nad tím, co by se dalo dělat.
Budeme moc rádi, když se o vaše nápady podělíte. Zároveň dejte prosím vědět v případě, že něco děláte, ale narážíte na nějaké problémy (legislativa, zdroje, veřejnost).

S čím se obracet na Krizový štáb?
- jakákoliv IT pomoc, shánění notebooků pro sociálně znevýhodněné, pomoc ve školách s online výukou
- potravinová pomoc, roznos jídla, sbírka
- pomoc seniorům - venčení zvířat, donáška potřeb, komunikace
- pomoc nemocnicím, domovům seniorů, dobrovolnická výpomoc v těchto zařízeních
- pomoc samoživitelkám, hlídání dětí, online čtení pohádek
- pomoc lokálním firmám a živnostníkům
- plus cokoli, co vás napadne

Vaše podněty sbíráme na adrese zuzana.kudlackova@pirati.cz

 

Borec na konec

Dnešním Borcem na konec je Josef Břečka. Že ho neznáte? Ale kdeže! Je to ten, který objel s autobusem tisíce kilometrů a rozdal desetitisíce pirátských listů po celé republice. Pepa je ročník 53 a během cesty v Olomouci dokonce dostal malou mozkovou příhodu a strávil několik dní v nemocnici na pozorování, aby se vzápětí zase vrátil na cesty autobusem. Celé toto absolvoval bez jakéhokoliv nároku na odměnu nebo s vidinou osobního profitu, jelikož sám ani nekandidoval - jako dobrovolník odvedl neuvěřitelný kus práce a myslíme, že si zaslouží obrovské díky a pochvalu!

 

Za personální a mediální odbor
Adéla Hradilová a Marek Valko

adela.hradilova@pirati.cz
marek.valko@pirati.cz