Resortní tým Spravedlnost: Jak jsme si vedli v posledních měsících (zpět)

Milí čtenáři newsletteru,

pokračujeme v informování o tom, co se stalo v posledním čtvrt roce v pirátském poslaneckém klubu v oblasti justice a spravedlnosti.

Průběh všech projektů, na kterých v rámci rezortního týmu pracujeme, naleznete zde.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o oblast spravedlnosti a justice. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, tento výběr zrušte.

Zpřístupnili jsme technické normy pro tisíce řemeslníků, živnostníků a firem zdarma

Zpřístupnili jsme technické normy pro tisíce řemeslníků, živnostníků a firem zdarma. Stavaři, elektrikáři a další řemeslníci tak díky tomu ušetří tisíce korun. Dlouholetá snaha zejména našich poslanců Jakuba Michálka a Martina Jiránka konečně přinesla své ovoce. Naplňujeme tak základní princip, že právně závazná může být pouze norma, která je vyhlášená a lidem bezplatně dostupná.

 

Vláda po našem tlaku slíbila otevřené výběrové řízení na šéfa antimonopolního úřadu

Po tlaku Pirátů se vláda rozhodla vyhlásit otevřené výběrové řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Oznámil to Andrej Babiš. Původně to totiž podle informací z médií vypadalo, že si kabinet a prezident Miloš Zeman už vybrali svého favorita, a to bez transparentního zdůvodnění. Piráti se proti tomuto postupu ohradili. Současný šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj rezignoval po řadě skandálů minulý týden, i k jeho odvolání museli Piráti vládu přes rok vybízet.

 

Prosadili jsme udělování dotací pouze firmám se známými vlastníky

Prosadili jsme větší stupeň transparentnosti do procesu udělování dotací. Náš poslanec František Navrkal totiž protlačil Sněmovnou dva pozměňovací návrhy k novele zákona proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Podařilo se nám tak prosadit, aby dotace dostávaly jen společnosti s jasně definovanými skutečnými vlastníky. Druhý schválený návrh Pirátů umožňuje zadavateli veřejné zakázky odstoupit od smlouvy s podnikem, který měl v evidenci nesprávné údaje. Obě dvě podané úpravy schválil také Rozpočtový výbor. Původní návrh stejného obsahu předložil pirátský poslanec Jakub Michálek již v roce 2018.

 

Vláda převzala další náš nápad: Pandemický semafor pro české regiony

Po měsících čekání se vláda konečně inspirovala naším návrhem a v červenci zavedla systém stupňů pohotovosti při rozšíření epidemie koronaviru v regionech. Takzvaný pandemický semafor totiž už v dubnu navrhl a 28. května představil Jakub Michálek. V červnu pak Sněmovna na návrh Pirátů uložila Ministerstvu zdravotnictví, aby tento semafor vypracovalo. Vládní semafor však má dosud nedostatky, že reaguje se zpožděním a s jednotlivými stupni nejsou spojena jasná opatření.

 

Zajistili jsme, aby lidé v karanténě nepřišli o své volební právo

Podařilo se nám zajistit, aby v proběhlých krajských a senátních volbách mohli občané v karanténě volit pomocí tzv. drive-in, tedy z vozu na zvláštních volebních stanovištích, a také na místě v pobytových zařízeních nebo prostřednictvím zvláštní přenosné volební schránky. Všechny zvláštní způsoby hlasování byly umožněny pod přísnými hygienickými opatřeními.

 

Po našem upozornění opravila vláda chybu v nařízení diskriminujícím registrované partnery

Vláda opravila chybu, na kterou jsme upozornili s hnutím Jsme Fér. Ve vládním nařízení, kterým Česko na začátku pandemie uzavřelo své hranice cizincům, bylo několik výjimek. Ty se vztahovaly mimo jiné na “manžele a nezletilé děti”, ale nikoli na registrované partnery. Stejnopohlavní páry byly tedy tímto nařízením znevýhodněny, a tím se pro ně uzavřené hranice staly nepřekonatelnými. Poslanec Jan Lipavský interpeloval v této otázce premiéra Babiše, aby na chybu upozornil. Následující nařízení vlády bylo poté rozšířené i o registrované partnery.

 

Po našich urgencích začne Český statistický úřad zveřejňovat data o registrovaných partnerstvích i četnosti jmen

Český statistický úřad oznámil, že začne zveřejňovat data o registrovaných partnerstvích i četnosti jmen a příjmení. Stalose tak po urgencích pirátského poslance Ondřeje Profanta, který se problematikou jmen, statistiky a otevřených dat dlouhodobě zabývá. Podle ředitele ČSÚ Marka Rojíčka se od roku 2021 počítá s publikováním každoročních populačních statistik včetně dat o registrovaných partnerstvích. Nový systém rovněž umožní vytvářet agregovanou statistiku četností jmen a příjmení, včetně jejich územního rozložení. Při jejich publikování bude prý vždy věnována maximální pozornost ochraně osobních údajů.

 



Připomínáme, že uvítáme aktivní právníky, kteří by byli ochotni nám svou prací pomoci.

Pokud máte nápad, návod na jeho zpracování najdete na našem webu Šance pro nové nápady.

Seznam našich výsledků od začátku volebního období najdete na webu pirati.cz/vysledky.

Pokud možno klidné podzimní dny přeje Jakub Michálek, vedoucí rezortního týmu Spravedlnost

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.