Interní newsletter: Pirátský newsletter 41/2020 (zpět)

Ahoj Pirátky, Piráti a Piráťata!
Volby jsou ve většině krajů za námi a chtělo by se říct, že si teď můžeme vydechnout. Ve většině krajů taktéž skončila povolební vyjednávání, ať už to pro nás znamená koalici nebo opozici.
Proto nastává ideální doba na to vychutnat si šálek oblíbeného nápoje a k tomu si přečíst pár pirátských novinek.

Kampaň (ne)skončila!

Ačkoli máme po krajských volbách, senátní volby ještě neskončily. V pátek a v sobotu jsou některé volební místnosti otevřeny znovu a někteří z vás mají jedinečnou možnost hodit hlas svému favoritovi na senátora. Využijte svého volebního práva a vyražte na procházku se zastávkou ve volební místnosti! Z pirátských kandidátů můžete podpořit Adélu Šípovou (Kladno) a Daniela Kůse (Plzeň-město). S podporou Pirátů pak kandiduje David Smoljak (Praha 9).

 

Primární volby do předsednictva Evropské pirátské strany

Bylo zahájeno řádné jednání ve věci zástupců v PPEU.
Návrh usnesení: Celostátní fórum nominuje do volby předsednictva Evropské pirátské strany Lukáše Doležala, Jana Mareše, Mikuláše Peksu a Martina Karima, bez konkrétního pořadí.
Více informací se dozvíte v jednacím vlákně.

 

Aktualizace stanoviska k migraci

Bylo zahájeno jednání týkající se aktualizace stanoviska k migraci. Aktualizované stanovisko a další informace se můžete dočíst na fóru.

 

Co komunikujeme?

Volební víkend znamenal pro Piráty 99 obsazených zastupitelských míst v krajích a dva postupující kandidáty do druhého kola senátních voleb – Adélu Šípovou a Daniela Kůse.
Téma vyjednávání povolebních koalic v médiích narušila pondělní zpráva z vlády, která chce vyhodit 15 miliard korun za první etapu stavby kanálu Dunaj-Odra-Labe, čímž se rozumí zadávání studií a analýz. Slovy Dany Balcarové, Ondřeje Polanského i Zuzany Klusové jsme tento nesmyslný projekt odmítli.
Před středeční mimořádnou schůzí Sněmovny jsme zdůraznili nutnost systematického kurzarbeitu, ošetřovného pro živnostníky a také náš návrh na zmrazení platů ústavních činitelů. Neochotu platy řešit pak na plénu projevily ODS a TOP 09.
Ve středu jsme reagovali na odstoupení předsedy ÚOHS Petra Rafaje. Jeho odvolání jsme žádali více než rok. Vojtěch Pikal v této věci několikrát interpeloval premiéra Babiše, když upozorňoval na celou řadu kauz, které jsou v rozporu s posláním antimonopolního úřadu. Důrazně žádáme, aby nový šéf úřadu vzešel z otevřeného výběrového řízení.
Markéta Gregorová ve čtvrtek spustila kampaň proti dezinformacím s názvem Pravda bolí. Kampaň probíhá na sociálních sítích a v online médiích. 27. října se k tématu uskuteční konference.
V sobotu budeme napjatě sledovat výsledky senátních voleb v Kladně s Adélou Šípovou a v Plzni s Danielem Kůsem. A také budeme držet palce Davidu Smoljakovi na Praze 9, kde kandiduje s naší podporou.

 

Chystáme Pirátský letní kemp 2021!

Není čas ztrácet čas, a proto je na čase otevřít téma příprav Pirátského kempu 2021.
To, že se akce uskuteční, je takřka jisté. Prvním krokem je výběr místa.
Objevili jsme nádherný kemp v České Kanadě. U velkého rybníka, s kvalitním zázemím a s výbornými referencemi na stravu.
Chcete ho? Chcete se zúčastnit? Chcete více informací?

 

Pirát/ka ví!

A proto personální odbor neúnavně pracuje na projektu zaměřeném na vzdělávání. Minule jsme vám ukázali Youtube kanál, kam postupně přibývají další návody. Pokud budete mít tip na návod, který tam ještě není, ozvěte se. Stejně tak se ozývejte se záznamy ze zajímavých pirátských přednášek.
Tipy můžete zasílat na jana.kolarikova@pirati.cz nebo marketa.kafkova@pirati.cz

 

To ale není všechno. Připravujeme pirátský e-learning a pracujeme na struktuře webinářů.
Co vás čeká? Mnoho zajímavých okruhů, například:
1) Pirátské systémy
2) Vnitřní fungování strany (jednací řád, stanovy)
3) Mediální komunikace
4) Soft skills
5) Odborná témata
6) Volnočasová témata
Dále dojde k naplánování konkrétních vzdělávacích bloků pro specifické role ve straně (zastupitelé, předsedové, koordinátoři, hospodáři...).
Můžete se těšit na interaktivní vzdělávání, zajímavé profesionálně vedené a natočené webináře, nástroje k ověření vašeho pochopení tématu a mnoho dalšího! Bude to velké.
Pokud vše půjde dobře, na konci října bychom chtěli mít připravený pilotní kurz, do konce roku pak komplexně zpracovat celý vzdělávací systém.

Tímto děkujeme všem dobrovolníkům, kteří se zapojují, bez vás by to nešlo!
Pokud se chceš zapojit také, napiš na jana.kolarikova@pirati.cz nebo linda.kasparkova@pirati.cz. Případně se rovnou podívej na Zulip PO (téma e-learning).

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešní borkyní na konec se stává Eva Tichá. Eva pochází z Ústí nad Labem, již přes tři desítky let ale žije na Praze 6, kde je i zastupitelkou.
Je předsedkyní Kontrolního výboru a členkou komise Životního prostředí a Nebytové (dislokační). Působí také v krajském pirátském expertním týmu (KET) a celorepublikovém Resortním týmu Pirátské strany pro životní prostředí. V rámci Prahy 6 iniciovala a provozuje aktivity "Praha 6 neplastuje" (FB stránka Praha 6 neplastuje).
Profesí je Eva ekonomická poradkyně a vedoucí styku s veřejností v Praze 11. Vedle práce v zastupitelstvu na Šestce spolupracuje s pirátským týmem na magistrátu Prahy. Ve svém volném čase se věnuje klasické hudbě, četbě klasické literatury a básní, forenzním vědám, cestování, přírodě a zahradničení. Je dobrovolnicí v Domově pro seniory Elišky Purkyňové; každou druhou neděli ji můžete potkat, když rozdává Pirátský guláš pro potřebné.
Během kampaně do krajů a Senátu jste ji často mohli potkat s novinami v ruce, a to i v brzkých ranních hodinách. Eva velmi aktivně podporovala jak naše kandidáty do Senátu, tak i krajské kandidáty. Velmi často jste ji mohli potkat také u Pirátského autobusu.
I přes svou velkou vytíženost si Eva udělala čas a pomáhala, jak uměla.
Moc děkujeme Evi, jsi borec!

 



Za Personální odbor Pirátů

Jana Koláříková
vedoucí Personálního odboru
tel.: +420 770 113 643
mail: jana.kolarikova@pirati.cz