Interní newsletter: Pirátský newsletter 40/2020 (zpět)

Žádný pozdrav, žádné zdržování: Je to tu!

Tři možné světy:
a) Čteš to a už jen jednou se vyspíš do výsledků voleb.
b) Od výsledků tě dělí pouze pár předlouhých hodin.
c) Už to není to nejnapínavější tajemství v roce Piráta.

Každopádně kampaň je za námi. Úplně celá, a nastal čas se plácat po zádech, připíjet, možná trochu lamentovat, ale především si říct, že jsme to dali.

No a co teď? Teď nás čeká genderově nevyvážená volba předsednictva PPEU, dobrodružství spojené s Venezuelou, nepřetržité sledování vzdělávacího kanálu na YouTube a trocha četby nějakého toho reportu.

Tak vzhůru na to.

Vzdělávací kanál na YouTube

Přinášíme vzdělávací kanál PO na YouTube. Jedeš ve vlaku a tentokrát vyžaduješ i vizuální stimul, a proto nemáš chuť na podcast? Chceš se zlepšit v oblasti soft skills, aniž bys musel/a opustit pohodlné obejmutí huňaté deky pro podzimní večery? Nuže, karanténa, nevlídné počasí a ledový svit obrazovky nikdy nebyli tak přínosné, a to na jednom místě!

Kanál obsahuje tématické celky. Nalezneš zde záznamy PirateConů, přednášky soft skills, videa zaměřená na komunikaci a PR nebo prosté a tolik potřebné návody pro práci s pirátskými systémy.

Klikni a zkus. Třeba najdeš to, cos dlouho hledal/a.

 

Pirát ví

Nějakou dobu na nás budou po volbách opět intenzivně upřené různé oči. Umět správně komunikovat s médii a skrze média není samozřejmostí. Naštěstí v tom nejsme sami a i následujcí povolební vyjednávání můžeme zúročit.

Pár úžasných a nadčasových tipů, které ti mohou pomoci, nalezneš ve videu níže. Školení má sice hodinu, nicméně obsahuje kvalitní materiál od schopné Karolíny Sadílkové.

 

PPEU je (teď) pro borce

Nominace do předsednictva PPEU letos už dobíhají opravdu do cílové rovinky. Snadný rozcestník proč a jak podpořit nominace najdeš na fóru, stejně tak můžeš klást zájemcům všetečné otázky. Zájemci jsou bohužel jen muži, zato všeho věku, zkušeností i stáří stranické knížky. A v jejich dobrovolnické snaze v PPEU je jistě podpoří i to, že jim dáš najevo podporu palcem nebo slovem!

 

Pirátská online "misie" do Venezuely

Chceš zažít dobrodružství? Pomoci budovat opoziční stranu lidem, které režim rozehnal po celém světě? Přinést pirátské hodnoty do VENEZUELY? Můžeme slíbit jenom skřípání klávesnic, dobrovolnickou práci bez odměny a pocit, že jsi pomohl/a možná bezvýznamné věci. Tak by se na to asi koukal cynik. Ale naše sklenice je spíš plná. Můžeme tedy slíbit podíl na něčem, co opravdu zlepší život pár lidem v zemi, kde to je vážně špatné.

 

Vzdělání pro každého

Máme odhadem tak asi milion postupů, systémů a předpisů. Je čas to pojmout tak, aby to dávalo smysl. Vsadím se, že i ty jsi plný/á poznatků, zkušeností a je něco, v čem jsi prostě dobrý/á. Proto se snažíme vytvořit flexibilní strukturu, která bude vycházet z nás všech. Vytváříme neformální online vzdělávání. Těšit se můžeš na webináře, Pirátský Moodle a další formy e-learningu zaměřené na témata, která rezonují našim společenstvím (mimochodem díky všem, kteří se podíleli na průzkumu a vyplnili dotazník nebo se s námi o tom pobavili).

Ještě nás na tom čeká hodně práce a co nám chybí, to jsi ty. Hledáme jedince, kteří se chtějí podílet na tvorbě tohoto systému. Můžeš předat vědomosti, vytvářet systém vzdělávání, připomínkovat, navrhovat...

Pro zapojení nám, prosím, napiš na PO. Jasně, řešíme smlouvy, výběrka, ale taky vzdělávání, a to, jak řekla jedna moudrá Pirátka, to musí jít především z nás všech. Díky za každý dobrý podnět bez ostychu.

 

Zápis jako honba za věděním

Někdy by se zdálo, že je slovo "zápis" synonymní s nudou. Paralela ovšem není nutná. Dychtíš po informacích přímo od zdroje? Cítíš toho dobrodružného ducha při honbě za tím, co se kde šustne? Pak se slovo "zápis" stává vydatnou dávkou toho, co potřebuješ.

V zápise republikového výboru nalezneš vše, po čem tvoje srdce prahne. Obsahuje update ohledně reformy odborné sekce strany, report z přípravy programu do PSP 2021 a reflexi zkušeností s volebním dohledem ve volbách do zastupitelstev krajů.

 

Co komunikujeme?

Superdebaty
V médiích proběhlo několik superdebat před krajskými a senátními volbami. Předseda Pirátů Ivan Bartoš se zúčastnil diskuze na Nově, v Blesku, Českém rozhlasu i České televizi s velmi pozitivními reakcemi od diváků.

Životní prostředí je místem, kde žiješ
Tento týden také pokračovala Sněmovna. Pirátský poslanec František Elfmark se zajímal o vývoj vyšetřování ekologické havárie v řece Bečvě. Interpeloval ministra životního prostředí Richarda Brabce a vyžádal si informace od Inspekce životního prostředí. Předsedkyně Výboru pro životní prostředí Dana Balcarová po roce konečně přiměla vládu, aby se zaobírala kauzou dolu Turów a začala bránit české občany, kterým polská těžba vysává vodu ze studní a znečišťuje vzduch.

Druhá vlna v Evropě
Druhá vlna pandemie nezmítá pouze Českem, ale celou Evropou. Pirátský místopředseda EP Marcel Kolaja a poslanec Petr Třešňák vyzývají vládu, aby ve spolupráci s evropskými partnery vytvořila funkční pandemický semafor, který by dal občanům přehled o možnostech cestování v rámci Unie.

Korupce
Piráti rovněž začali sbírat podpisy na mimořádnou schůzi Sněmovny, kde by se konečně projednaly zásadní protikorupční zákony, jež vláda dlouho blokuje. Ve středu se na plénu povedl velký úspěch, protože prvním čtením prošel pirátský pozměňovací návrh, aby dotace mohly dostávat pouze firmy s jasným koncovým majitelem.

Schodek a antimonopolní úřad
Piráti ve čtvrtek donutili vládu složit účty občanům a debatovat o státním závěrečném účtu za minulý rok. Ten skončil schodkem 28,5 miliardy korun, přestože ekonomika dlouhodobě rostla. Piráty tak zajímalo, jak vláda peníze občanů využila a zda šlo o smysluplné investice. V médiích se rovněž objevily spekulace o tom, že už je rozhodnuto o novém šéfovi antimonopolního úřadu. Má jím být náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Piráti vyzývají vládu, aby pozici obsadila skrz otevřené výběrové řízení, a zlepšila tak důvěryhodnost úřadu v očích veřejnosti.

Hlasuji
V pátek a sobotu budou dlouho očekávané krajské a senátní volby. Všem kandidátům přejeme štěstí a milé Piráty a Pirátky vyzýváme: Pojďme všichni volit!

 

Borec na konec

Z mnoha adeptů, kteří odvedli neskutečně mnoho práce na předvolební kampani, je dnešním borcem na konec pracovitá předsedkyně KS Vysočina Blanka Lednická. Blanka se toho nebála a odvedla obrovský kus práce na kampani. Celý týden jste ji mohli potkat například jako koordinátorku volebního autobusu. Nutno ovšem dodat, že její přínos daleko přesahuje období voleb. Blanka je totiž systematický dříč.

Blanka původně pochází z Prahy, nicméně následovala své rodové kořeny a přestěhovala se na překrásnou Vysočinu. Zde žije v pořádné chalupě s permakulturní zahradou, za kterou mimochodem získala plaketu od spolku Přírodní zahrada, což znamená, že je Blančino hospodářství ekologické a trvale udržitelné. Není tedy divu, že se Blanka aktivně zajímá o životní prostředí a je členkou KET Životní prostředí a zemědělství.

Blanka má ovšem i jiné zájmy. Tak například je historičkou. V praxi se ji podařilo skloubit to, o čem všichni sníme. Její práce je jejím koníčkem, neboť se živí psaním rodokmenů. Letos to bohužel trochu šidí. Stejně tak už ji nepotkáte tak často na motorce. Čas nyní věnuje Pirátům v boji za to, v co věří. My ji proto přejeme, aby se do konce roku ještě stihla projet na motorce a projít pár archivů.

Děkujeme ti za tvoji usilovnou práci, která je vidět. Díky, Blanko.

 

Za personální odbor Pirátů

Adéla Hradilová
zástupkyně vedoucí personálního odboru
tel.: +420 608 517 171
mail: adela.hradilova@pirati.cz