Interní newsletter: Pirátský newsletter 39/2020 (zpět)

Ahoj!
Blíží se konec volební kampaně. Čeká nás ještě poslední týden v ulicích, poslední týden, kdy bude jezdit pirátský autobus, poslední týden rozdávání pirátských listů. Pokusíme se to shrnout jednou větou: Ještě 2x se vyspíte a budou volby! :D Až přijde příští newsletter, budete ho číst z pohodlí domova nebo z volební komise. Všichni pak budeme sledovat, jak se veškeré naše snažení přetaví ve skvělý volební výsledek.

Děkujeme dárcům!

Budoucnost začíná teď.
Den voleb se blíží a nám se od Vás dostává maximální (nejen finanční) podpory, která nám velmi pomáhá.
Je úžasné zažívat tuhle jízdu s Vámi. Nejsme strana velikých sponzorů nebo tajných podnikatelů, ale jste to právě Vy, kdo nám pomáhá a za to Vám chci upřímně poděkovat!
V tuto chvíli jsou Pirátky i Piráti všude v regionech a i přes obtížnou situaci, ve které se celá společnost nachází, vedou po práci kontaktní a zodpovědnou kampaň.
Každá Vaše další pomoc je více než vítána.
Nyní je poslední příležitost zabrat, dotlačit tenhle autobus do cíle a změnit budoucnost!

 

Co komunikujeme?

Krajské a senátní volby jsou za rohem, v médiích tak probíhá řada předvolebních debat. Tento týden se jich účastnil předseda Ivan Bartoš na TV Nova nebo v Deníku N, krajští lídři představovali své plány pro region v diskuzích ČT, Blesku nebo Deníku.
Piráti také upozornili na to, že Středočeský kraj nakoupil pro školy nebezpečné resuscitační sady, které by mohly podle expertů ohrozit bezpečnost dětí. Hejtmanka ANO Pokorná Jermanová odmítla situaci řešit, a tak pirátská kandidátka do Senátu Adéla Šípová musela podat trestní oznámení. Druhé trestní oznámení pak podala v týdnu kandidátka na hejtmanku ve Zlínském kraji Hana Ančincová, v tomto případě kvůli ekologické katastrofě v řece Bečvě, kde byly kyanidem otráveny desítky tun ryb.
Ve Sněmovně se Piráti postavili proti kontroverzní vyhlášce k inkluzi, která by zrušila nárok na asistenta pedagoga pro žáky se specifickými poruchami učení, tělesně postižené žáky nebo děti s těžkou vadou řeči. Poslanec Lukáš Bartoň prosadil na Podvýboru pro regionální školství usnesení, aby vláda tento záměr zastavila. Pirátskému poslanci Františkovi Navrkalovi se také povedlo prosadit na Rozpočtovém výboru zásadní změny týkající se přidělování dotací a proplácení veřejných zakázek - dotace mají nově dostávat jen firmy s jasně definovanými skutečnými vlastníky.
Ústavně právní výbor ale naopak smetl klíčový pozměňovací návrh Pirátů a dalších opozičních stran k zákonu o evidenci skutečných majitelů. Ten měl přitom zabránit Andreji Babišovi, aby mohl využít účelové mezery v legislativě pro podniky zaparkované ve svěřenských fondech a tvrdit, že skutečným majitelem Agrofertu není on. Úspěchem neskončilo ani jednání na Ústavně právním výboru Sněmovny ohledně reformy exekucí, kterou pirátský poslanec Lukáš Kolařík dlouhodobě prosazuje a mohla by ulevit statisícům Čechů. Výbor odmítl podpořit princip teritoriality - 1 dlužník = 1 exekutor v místě bydliště.
V onlinu pak naše kampaň vrcholí. Chystáme mobilizační příspěvky, naboostováno máme přes sto postů, krásně nám šlape volební videjko a jedeme kampaň na Nalodění a fundraising (krajská kampaň a kniha Česko insPirativní). Pokud jste ještě nepřispěli, tak přijďte aspoň omrknout darovací web :)

 

Piratecon k distančnímu vzdělávání

Tímto bychom vás rádi pozvali na chystaný online Piratecon o distančním vzdělávání, který proběhne ve středu 30.9.2020 od 17:00.
Rádi bychom vás také požádali o pomoc při sestavení nejvhodnější skupiny diskutujících z vašich krajů.
Formát diskuze bude v online panelu, kde by měli být max. 4 diskutující + moderátor.
Chceme dát prostor především kandidátům na kraj a do senátu, kteří mají školství či vzdělávání ve své gesci, ale samozřejmě hledáme všechny experty, kteří by se chtěli a mohli zapojit.
Přednost mají odborníci z řad Pirátů, kteří mohou v odborné debatě diskutovat, následně budeme zvát i další experty, rodiče, studenty a další veřejnost na sledování online streamu, kde bude možnost pokládat otázky.
Celý Piratecon bude také nahráván. Výstup z Pirateconu by měl být ve formě doporučení metodiky distanční výuky.

Plánovaný program:
17.00-17.45 Metody a doporučení pro školy, platformy, nástroje, rozvrh
17.45-18.30 Formáty výuky předmětů online (matematika, fyzika, hudebka)
18:30-18:45 Pauza
18.45-19.30 Individuální práce mezi hodinami, jak nezahltit
19.30-20.15 Volnočasové aktivity v době koronaviru

Pokud máte jakékoli dotazy nebo potřebujete více informací, pište na klara.kocmanova@pirati.cz

 

Nechte ježky spát!

Už třetím rokem se Piráti v městském obvodě Ostrava-Jih zabývají kampaní na podporu ježků (i ve spolupráci s obcí). V minulém roce se od nich inspirovali i jiné obvody Ostravy a další města. No a inspirace není nikdy dost. Proto se rozhodli rozjet informační web "Nechte ježky spát". V současnosti připravují obsah tohoto webu.
Jak se můžete zapojit? Podělte se o své příběhy, co děláte pro ježky ve vašich obcích!
Více informací vám poskytne gabriela.maceckova@pirati.cz

 

Zprávy z personálního odboru

Personální odbor pracuje na spoustě nových projektů.
Před časem jsme vám zasílali dotazník týkající se vzdělávání. Mnozí z vás odpověděli, že by rádi pomohli (např. s přípravou webinářů), nicméně nám na sebe nedali kontakt :D A proto nyní vyzýváme: ozvěte se! Mailem (jana.kolarikova@pirati.cz), telefonicky (770113643) nebo třeba potrubní poštou (výsledek nejistý).

Pracujeme ale nejen na webinářích. Testujeme pirátský moodle a ve spolupráci s technickým odborem ho budeme ladit do takové formy, která bude přívětivá pro všechny.
Vytváříme kanál s výukovými videi.
Neustále pracujeme na zvyšování kvality psaných návodů.
Již brzy tak vznikne ucelený vzdělávací systém, ve kterém si každý najde obsah i formu, která ho baví!

Více informací o PO a aktuálním dění v odboru si můžete přečíst na Wiki.

 

Zprávy z technického odboru

Potřebujete bezpečné heslo, které si zapamatujete? Používejte heslové fráze (passphrase). Jako heslo si vymyslete nějakou ideálně nesmyslnou větu, například: "Pirátská truhla snědla černé brambory". Je to výrazně těžší na prolomení, než složitě zapamatovatelná hesla jako třeba "Pas5w0rd1". Chcete důkaz? Tady je!

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešním borcem na konec se stává Filip Sequens!
Filip je osmatřicetiletý plzeňák. Jeho profesní dráha byla dlouho spojena především se školstvím a sportem. Získal též pracovní praxi v oblasti obchodního oddělení, marketingu, finančního poradenství a facilitace. Po absolvování střední odborné školy a státní jazykové školy nastoupil v roce 2009 na FPE ZČU v Plzni a později na PedF UK v Praze, kde dokončuje obor učitelství Biologie. Je absolventem trenérské školy při FTVS UK v Praze, kde získal nejvyšší stupeň trenérského vzdělání. Je vášnivým milovníkem přírody a sportovním nadšencem. Od roku 2018 je Pirátským zastupitelem za městský obvod Plzeň 2. Filip je aktuálně na pátém místě na kandidátní listině do krajských voleb v Plzeňském kraji.
No a předvolební kampaň bere opravdu vážně. Pochopitelně nejen ve svém rodném kraji, ale pomáhá také v rámci Pirátské autobus tour v šesti dalších krajích Česka! Jako dobrovolníka jste ho mohli u autobusu potkat ve Středočeském kraji, na Vysočině, v Jihomoravském, Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji. Nevynechal pochopitelně ani výkop kampaně v Praze. S autobusem tak najezdil tisíce kilometrů a pomáhal Pirátům v desítkách měst. No a příště snad tu druhou půlku republiky ;-).
Filip je Pirátem srdcem i duší a věříme, že to tak i zůstane.
Filipe, jsi borec!

 



Za Personální odbor Pirátů

Jana Koláříková
vedoucí Personálního odboru
tel.: +420 770 113 643
mail: jana.kolarikova@pirati.cz