Mimořádný členský zpravodaj: Koronavirus - update pro členy pirátů (zpět)

Pirátky, Piráti a piráťata,
přinášíme další díl informací o vývoji Covid.
V tomto emailu naleznete:
1. Update stavu ke 24. 9. 2020
2. Co tento týden očekáváme
3. Naše mediální výstupy
4. Informace, které se můžou hodit

Na začátek znovu připomeneme 4R, které je vhodné dodržovat.
Ty první 3R už určitě znáte: Roušky, Ruce a Rozestup. Za Piráty také přidáváme ještě čtvrté: Rozum!

1) Update ke 24. 9. 2020

„Číslo R se blíží z 1,59 v intervalu k 1,8. Je zde hrozba, že se může dostat až ke 2, a to už by byl stav, který je krizový,“ uvedl na TV Prima Roman Prymula. „Obavy mít musíme, jsme ve fázi epidemického šíření s explozivním přírůstkem.“

 

Shrnutí TZ 23. 9. - Prymula o omezování akcí

Ministr zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci řekl, že situace ohledně covidu-19 v Česku není uspokojivá. „Jsme v situaci, kdy vidíme nárůst případů. A když se srovnáme s jednotlivými zeměmi v Evropě... nebudu chodit do světa. Je zřejmé, že naše data nejsou uspokojivá,“ uvedl.
Problémem jsou podle Prymuly hromadné akce, kde podle něj dochází k přenosu nákazy. „V zahraničí se například hromadné akce nekonají vůbec.“ zdůraznil. Opatření ale nejsou tak restriktivní, že by znemožňovala konání kulturních aktivit.
„Běžných divadelních představení by se to dotknout nemělo. 500 osob v jednosektorovém režimu. Ve vícesektorovém omezení 1000 osob.“ uvedl ministr.
Zopakoval, že restaurace a bary budou muset zavírat ve 22 hodin. „Důvod je zřejmý. Je to otázka nejrizikovějších aktivit, které probíhají. Pod vlivem alkoholu dochází k četnějším kontaktům, nedodržování opatření.“ vysvětlil. Opatření má platit 14 dnů.
Všechna opatření jsou podle Prymuly na hraně a už nemohou být benevolentnější.
Prymula doplnil, že ministerstvo nezasahuje do provozu škol. „Pouze jsem doporučil ředitelské volno v pátek.“ dodal.
Počet testování na covid-19 je podle ministra průběžně zvyšován. „Dostali jsme se nad 22 tisíc (testů) přirozeným způsobem. Jsme blízko kapacitě blížící se 30 tisícům, zapojuje se akademický sektor.“ řekl.
Prymula zdůraznil, že v Česku je dostatečná kapacita nemocnic. „Největší nakupení případů je v Praze.“ uvedl společně s informací, že je Praha nejrizikovější oblastí v ČR, která má ne zcela pozitivní vliv na ostatní regiony. „Nasává občany z jiných regionů, kteří poté odjíždí do okolí.“ vysvětlil.
Počet návštěvníků venkovních sportovních a kulturních akcí se omezí na 2000, vnitřní akce jsou limitovány 1000 sedících lidí v případě, že se jedná o akce s více sektory.
Problémem jsou podle Prymuly i kontakty lidí po zápasech kolem stadionů. Venkovní akce na stání se budou moci konat pouze do účasti 50 osob, řekl dále Prymula. Nadále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí.
„Někteří namítají, že by chtěli, aby to bylo poměrově, a ne limitováno na 2000, aby na velkých stadionech to bylo více. My si toto uvědomujeme, ale zcela záměrně je limitace na tomto počtu, protože v takovýchto případech dochází k poměrně blízkým kontaktům po ukončení zápasu kolem stadionu. To je důvod, proč tady nejsou rozdíly.“ poznamenal ministr.

Další mimořádná opatření se podle ministra Romana Prymuly budou týkat kadeřnictví a holičství. Dostanou další pokyny pro provoz.
V těchto zařízení musí probíhat dezinfekce a musí být k dispozici zákazníkům. „Pokud má kadeřník příznaky, nemá vykonávat činnost. neměli by tam chodit lidé, kteří jsou nemocní.“ prohlásil Prymula na tiskové konferenci.

Omezení diváků se podle Prymuly divadel příliš nedotkne. Výjimkou je ovšem Národní divadlo. Naopak dopady na festivaly budou velké, zřejmě z tohoto důvodu nebyly vyloučeny možné kompenzace.
„Naše opatření nejsou tak restriktivní, že by znemožňovala konání kulturních aktivit. Běžných divadelních představení by se to dotknout nemělo, bude platit omezení 500 osob v jednosektorovém režimu, ve vícesektorovém omezení 1000 osob.“ uvedl ministr.

 

Komentář Ivana Bartoše

Naše obavy o příchodu tvrdých opatření s nástupem pana Prymuly do čela Ministerstva zdravotnictví se bohužel potvrzují. Oznámená tvrdší opatření jsou důsledkem selhání řešení trasování a doposud nedostatečného testování pro zamezení komunitniho šíření. Přesně před tím jsme opakovaně varovali už před prázdninami.

Od začátku epidemie voláme po tom, aby nařízená opatření byla založená na přesných číslech a datech. Kolik lidí se nakazilo na venkovních akcích za poslední 3 týdny? Kolik lidí na vnitřních akcích, kolik v MHD a kolik ve školách? Nic z toho se však bohužel nedozvídáme! Na základě čeho tedy dnes pan Prymula plošně přitvrzuje?

I když vláda tvrdí, že prioritou je pro ně ochrana seniorů, tak nechce testovat zaměstnance sociálních služeb. Místo toho hledá jiné možnosti. Jaké konkrétně ale neříká. Přitom otestovat zaměstnance těchto služeb je nejúčinnější ochranou našich blízkých z rizikových skupin. Proč tak vláda nečiní?

Zopakuji, že nyní je nezbytné, aby vláda nezapomněla na posílení nemocnic tak, abychom zvládli přicházející vlnu pacientů bez toho, abychom museli omezit jinou péči. V tom vidím největší vládní úkol, před kterým teď stojíme.

 

Poznej nepřítele aneb co si všechno myslíme, že už o COVIDu víme?

• Zánět plic spojený s tzv. ARDS, který umí tento virus vyvolat, je potenciálně život ohrožující.
• Virus napadá v plicích alveolární buňky typu 2 díky jejich ACE2 receptoru.
• Přes plicní kapiláry se umí dostat do krevního oběhu a napadnout endotelové buňky dalších cév v těle.
• Z krve se umí virus dostat do dalších tkání jako jsou srdce, ledviny nebo mozek.
• Virus umí vyvolat tvorbu krevních sraženin, které mohou ucpat cévy, a poškodit tak příslušné orgány.
• U části těžkých případů umí virus vyvolat přehnanou reakci imunitního systému (tzv. cytokinovou bouři).

Přinášíme zajímavé shrnutí od MUDr. Šimona Reicha.

 

Kapacity v nemocnicích? Jsou!

Pražské nemocnice jsou připraveny pro nemocné s covidem-19 vyhradit další lůžka.
ČTK to sdělili mluvčí jednotlivých nemocnic. Bulovka má aktuálně kapacitu pro pacienty s covidem naplněnou na 80 procent, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) kapacitu JIP a ARO na 90 procent.
Podívejte se, jaká je kapacita lůžek ve vašem kraji!

 

Jak chytrá je chytrá karanténa?

Máme kompletní přehled, jak si stojíme s trasováním (data jsou k 21. 9.). Z grafu je patrné, který kraj stíhá a který ne. Tato čísla jsou důvodem, proč i tento týden školíme další lidi na trasování.

 

Švédsko

Švédská opatření proti Covid nikdy neměla za cíl vybudovat kolektivní imunitu, ani promořit společnost, ale zavést dlouhodobě udržitelná opatření a doporučení, kterými se bude společnost řídit po dobu trvání epidemie.

 

2) Co tento týden očekáváme?

Od pondělí platí nová pravidla pro školy: povinná výuka v rouškách kromě 1. stupně, v Praze budou VŠ učit distančně, pro některé okresy platí, že i při venkovních akcích (nad 100 osob) budou povinné roušky.

Komentář:
Spousta rodičů toto opatření nebude chtít akceptovat, začnou se objevovat rodiče, kteří odmítnou dítě do školy poslat. Média se na to pravděpodobně budou zaměřovat.
Pomalu nám budou stoupat počty pozitivních. Denně i přes tři až čtyři tisíce. Otevírají se nová odběrová místa, tudíž počty budou narůstat (pátek dva tisíce, sobota dva tisíce, a to byly rozbité e-žádanky a mnoho testů nebylo provedeno).

 

Jediné místo, kam může vláda rychle a efektivně sáhnout, aby omezila pohyb obyvatel, jsou školy, svatby, sportovní události a plesy. Je vysoce pravděpodobné, že tato omezení přijdou během příštího týdne.

„Já jsem viděl videa ze sportovních utkání, jsou tam na lidé na těsno. Byly nějaké koncerty. Ty budou zřejmě další v pořadí.“ uvedl Vojtěch v ČT v neděli 20. 9. 2020.

Kolaps a rozklad hygieny - toto množství pozitivních se už nedá zvládat dotrasovat. I proto se spouští sebetrasování (jako první Olomoucký kraj - prakticky je to formulář, kam člověk napíše své kontakty a hygiena se jim postupně ozve).

Josef Pavlovic, Pirát, který se problematice věnuje, k tomu dodává: "Během léta jsme neviděli zásadně masivnější přírůstky. Jedním z důvodů je to, že hygieny rámcově dobře fungovaly, uvalovaly dostatečně rychle karantény (kromě pár pochybení) a rychle eliminovali clustery. Vzhledem k návratu velkého množství lidí z ciziny (např. Chorvatsko) došlo k plošnému importu a prakticky nemožnému úkolu dotrasovat tisíce a tisíce lidí denně."

 

eRouška

Ministerstvo by mělo začít masivně propagovat eRoušku, aplikaci, která pomáhá s trasováním.
Pokud se někdo nakazí a používá eRoušku, hygiena mu zašle unikátní kód. Ten mu v aplikaci odemkne možnost anonymně varovat ostatní uživatele.
Přinášíme manuál (nejen) pro praktické lékaře:

 

Momentální situace

S ohledem na personální a testovací kapacity se zvažuje, že lidé v karanténě nebudou muset před jejím skončením chodit na druhý test a že se doba karantény zkrátí z nynějších deseti na sedm dní. Informovala o tom ve čtvrtek ČTK.

Nejvyšší počet hospitalizovaných je v Praze a na jižní Moravě. V Praze je záložní kapacita kolem 15 %. “Blížíme se 10 %, tedy momentu, kdy se musí aktivovat všechny možné záložní kapacity, aby nedocházelo k omezení běžné péče. Snížení kapacity v Praze je největší.” komentuje situaci prof. Černý.

Na území celého Zlínského kraje také od zítřka hygienici nařídili poskytovatelům pobytových zařízení sociálních služeb přijímat nové klienty pouze na základě negativního PCR testu na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2.

 

3) Mediální výstupy

 

Jsme konstruktivní opozice - Pirátský krizový štáb nabízí řešení!

Shrnutí
- Pokud neuděláme akční opatření teď během hodin, tak během dvou až čtyř týdnů bude nakažená tak velká část populace, že bude zahlcen zdravotnický systém, případně bude nutné znovu vypnout ekonomiku.
- Je třeba masivně a rychle investovat do rozšíření testovací a trasovací sítě, aby kapacita rostla geometrickou řadou úměrně počtu nakažených a nikoliv jen po jednotkách.
- Je nutné aktivovat národní program bleskových rychlokurzů pro zaškolení nových osob na testování a trasování, a to z dobrovolníků, nezaměstnaných, zaměstnanců na kurzarbeitu, dobrovolných hasičů a studentů vysokých škol s finanční motivací, a to za podpory Armády a Integrovaného záchranného systému.
- Měli bychom vyhlásit bleskový program pro zapojení soukromého kapitálu do testovacích a záložních kapacit (např. na náměstích, prověřit možnost u vybraných lékáren či hotelů, které jsou málo využity), zejména v oblastech typu II a výše.
- Je nutné zvýšení povinných rozestupů mezi jinými osobami než osobami společně navštěvujícími akci (rodinami a menšími skupinami) či různými zákazníky, na stadionech, hromadných akcích, v restauracích mezi stoly, a to ve všech regionech typu II a výše nebo pokud jde o akce přesahující 50 osob.
- Musíme testovat (v pravidelných intervalech, např. každý týden) všechny zaměstnance sociálních zařízení pro ohrožené skupiny v regionech typu II a výše.
- Bezplatná inzerce eRoušky.
- Urychleně projednat návrh zákona zjednodušující centrální veřejné zadávání předložený Piráty, KDU, ODS, STAN, TOP09 (sn. tisk 951).
- Aktivovat ústřední krizový štáb, zřídit logistickou kapacitu pro centrální poptávání zakázek a distribuci zdravotních pomůcek, přičemž distribuci delegovat na AČR a PČR.
- Aktivovat stav nebezpečí v Praze a v regionech postižených počínajícím komunitním přenosem (typ II). Pokud je to třeba pro opatření, aktivovat nouzový stav bez vypínání ekonomiky.
- Zveřejnit seznam všech odběrových míst včetně čekacích dob za účelem optimalizace jejich využití a snížení rizika nákazy.

Hlavní cíle a principy:
- Neprodleně učinit opatření ke snížení reprodukčního čísla, která jsou standardní v zemích zvládajících pandemii.
- Chránit rizikové skupiny obyvatel a seniory.
- Pozitivně motivovat k potřebnému jednání (např. zvýhodněním plateb vůči státu či vyšší odměnou), současně se dívat se dopředu, nejen reagovat. V případě očekávání krize včas vyhlásit krizový stav a využít pravomoci krizových orgánů k nařízení potřebných prací.
- Každá koruna vložená do odměňování lidí, kteří se na tom podílejí, je dobře investovaná, protože náklady na vypnutí ekonomiky jsou výrazně vyšší.
- Realizovat opatření odstupňovaně tam, kde očekáváme vyšší riziko (regiony typu I a výše).

Konkrétní opatření:
1. Doplnění personálních kapacit pro testování a trasování
Je potřeba masivně a rychle investovat do rozšíření testovací a trasovací sítě, aby kapacita rostla geometrickou řadou úměrně počtu nakažených a nikoliv jen po jednotkách.
Aktivovat národní program bleskových rychlokurzů pro zaškolení nových osob na testování a trasování, a to z dobrovolníků nezaměstnaných, zaměstnanců na kurzarbeitu, dobrovolných hasičů a studentů vysokých škol s finanční motivací, a to za podpory Armády a Integrovaného záchranného systému - městské policie, hasičů, dobrovolníků, pracovníků finanční správy původně vyčleněných na elektronickou evidenci tržeb a další osoby, aby bylo umožněno zvednout personální kapacity pro trasování.
Vyhlásit bleskový program pro zapojení soukromého kapitálu do testovacích a záložních kapacit (např. na náměstích, prověřit možnost u vybraných lékáren či hotelů, které jsou málo využity), zejména v oblastech typu II a výše. Viz návrh ZHMP.
Okamžitě zapojit další externí call centra, aby se co nejrychleji trasovalo.

2. Chytrá opatření snižující společenský kontakt bez vypnutí ekonomiky
Zvýšení povinných rozestupů mezi jinými osobami než osobami společně navštěvujícími akci (rodinami a menšími skupinami) či různými zákazníky, lidmi na stadionech, hromadných akcích, v restauracích mezi stoly, a to ve všech regionech typu II a výše nebo pokud jde o akce přesahující 50 osob.
Zrušení všech hromadných akcí, které pořádá veřejná správa - stát musí jít příkladem.
Převést maximum státních zaměstnanců na homeoffice, je-li to možné, a umožnit vyřídit si věci s úředníkem přes videokonferenci.
Doporučit zrušení hromadných akcí v soukromém sektoru.

3. Ochrana zranitelných částí obyvatel
Testovat (v pravidelných intervalech, např. každý týden) všechny zaměstnance sociálních zařízení pro ohrožené skupiny v regionech typu II a výše, aby se včas zjistili případní infikovaní, a tak se zabránilo nekontrolovatelnému šíření mezi jejich klienty. (Prakticky to znamená vytvořit mobilní odběrové týmy a s nimi objíždět městské části v Praze, každý den v týdnu např. jiné dvě velké části.)

4. Rozšíření aplikace eRouška a významu hygienických pravidel
Zpropagovat nezbytná hygienická pravidla a zásady bezpečného kontaktu mezi lidmi v době pandemie včetně zdravení a používání aplikace eRouška 2.0 pomocí bezplatné inzerce v České televizi, v Českém rozhlase, v komerčních televizích a v periodickém tisku na základě § 6 tiskového zákona, § 31 odst. 1 písm. k) zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, a to politicky neutrální osobou s odbornou autoritou (např. z Akademie věd), aby byl zajištěn všeobecný respekt.
Vyzvat zaměstnavatele, aby zvážili použití aplikace eRouška 2.0 pro své zaměstnance při vstupu na pracoviště, případně vyzvat další provozovatele prostor, kde je větší koncentrace osob, např. nákupní centra, kulturní akce, restaurace k jejímu dobrovolnému použití.

5. Schválení potřebných změn pro lepší zásobování a proti přehlcení
Urychleně projednat návrh zákona zjednodušujícího centrální veřejné zadávání, který byl předložený Piráty, KDU, ODS, STAN, TOP09 (sn. tisk 951).
Prověřit, jak funguje elektronické zasílání rozhodnutí o karanténě, aby bylo plně automatizováno a nevytěžovalo kapacity personálu.

6. Omezení šíření koronaviru ve školách
Postupovat důsledně v souladu s vypracovaným metodickým manuálem pro školy, který byl vypracován ministerstvy školství i zdravotnictví, a dává obecná opatření na školách i konkrétní opatření při jednotlivých stupních dle semaforu. Řeší opatření roušek i uzavírání škol v návaznosti na jednotlivé stupně ohrožení. Toto není třeba řešit plošnými opatřeními, která do vypracovaného systému vnášejí zmatek. Je třeba aktualizovat manuál dle potřeby.
Nezavádět opatření nad rámec metodického manuálu povinně pro všechny skupiny žáků, neboť z období jarní vlny víme, že daná opatření nejsou splnitelná pro některé skupiny žáků (děti v MŠ, žáci ve spec. školách, atd.).
Řešit hlídání dětí, zejména pro strategicky významné zaměstnance jako jsou zdravotníci, a ošetřovné pro rodiče dětí do deseti let v povinné distanční výuce.

7. Odborné řízení antiCovidového programu
Aktivovat ústřední krizový štáb a zřídit logistickou kapacitu pro centrální poptávání zakázek a distribuci zdravotních pomůcek. Distribuci delegovat na AČR a PČR.
Aktivovat stav nebezpečí v Praze a regionech postižených počínajícím komunitním přenosem (typ II). V případě potřeby pro opatření, aktivovat nouzový stav bez vypínání ekonomiky.
Průběžně zveřejňovat dostupnou kapacitu lůžkové péče všem zdravotníkům.
Zveřejnit seznam všech odběrových míst včetně čekacích dob za účelem optimalizace jejich využití a snížení rizika nákazy
Zveřejnit plán možných opatření, které vláda zvažuje při současné situaci, a zvažovaných opatření při zhoršení situace, a to ve vazbě na regiony v pandemickém semaforu.
Jmenovat jednu osobu odpovědnou za komunikaci všech budoucích opatření, která bude opatření komunikovat jasně a v předem daných časech.
Legislativně postavit najisto otázku náhrady škody vzniklé v důsledku krizových opatření.

 

Echo od Pirátů

Jak by Piráti postupovali v případě trasování? Podporovali by striktní zavírání potenciálních nakažených do karantény i za tu cenu, že je to velmi neefektivní? Jaký nejefektivnější způsob by volili při testování? Jaká nejtvrdší ekonomická opatření by dopustili, kdyby se situace vyvíjela špatně? Jednali by Piráti při letním téměř úplném uvolnění opatření jinak než vláda, i přes to, že by lidé omezující opatření odmítali?
Na to všechno budeme odpovídat pro Echo24.

Plány Pirátů jsme představili na webu www.budoucnostresimeted.cz, pro čtenáře naše návrhy krátce shrneme i zde. Naším hlavním mottem je zabránit zbytečným obětem na životech a zdraví. Upozorňovali jsme, že během léta je nezbytné zvýšit testovací kapacitu a trénovat hygieniky do zálohy. Jako cíl jsme doporučovali nastavit kapacitu 30 000 testů denně.

Zásadním by mělo být zveřejnění epidemiologických modelů pro ČR, podrobná data, scénáře, úrovně pohotovosti/alertů a odpovídající opatření dle konkrétních epidemiologických ukazatelů. Cílem musí být umožnit podnikatelům a obyvatelům ČR se lépe připravit na situaci v delším časovém horizontu.
Za vládu ČR a Ministerstvo zdravotnictví by měla komunikovat jedna osoba v předem daných časech. Opatření by měla být důkladně vysvětlena, nikoliv jen vyhlášena.

Co se týče testování, zaměřili bychom se mimo jiné na pravidelné preventivní testování tam, kde jsou nejvíce ohroženy rizikové skupiny - například v domovech seniorů a odděleních LDN.

Co se týče konkrétních kroků, které jsme podnikli, tak již 4. 6. Poslanecká sněmovna přijala na návrh Pirátů 11 usnesení, která vyzývají vládu ke konkrétním krokům v přípravě na podzim. Bohužel polovina z nich není dodnes splněna. Dnes (ve středu 16. 9.) budeme o tom na půdě sněmovny diskutovat a ptát se proč jsou tato usnesení ignorována.

Na mimořádném Výboru pro zdravotnictví, který byl o prázdninách svolán na popud Pirátů, jsme předložili Ministerstvu zdravotnictví seznam 11 otázek k naplnění personálních a testovacích kapacit, na které jsme chtěli znát odpověď. Bohužel i přes osobní slib ministra nám odpovědi nebyly zaslány.

V průběhu dubna a května jsme oslovovali české výrobce ochranných zdravotních pomůcek. Zjistili jsme, že objednávku od státu dostalo méně než 10 procent firem, které nám odeslaly odpověď, z čehož vyplývá, že vláda kupovala vadné a předražené roušky z Číny, zatímco české výrobce téměř ignorovala. Toto šetření bylo zahrnuto do podnětu, který předseda Pirátů Ivan Bartoš podal NKÚ.

V Pirátských centrech v Plzni a Ostravě jsme na 3D tiskárnách vyráběli masky pro zdravotníky a další rizikové profese v reakci na nezvládnutou distribuci ochranných pomůcek.

Na závěr zmíníme, že pokud sdílíte verifikovaná data, prognózy, tak máte důvěru veřejnosti. Když máte důvěru veřejnosti, tak si můžete dovolit doporučovat nejvhodnější opatření jako například ve Švédsku.

U nás jsme bohužel zvolili zmatečnou komunikaci, nezveřejňování dat, ignorovní vědců a plošná nařízení vynucovaná policií ČR, která mají tolik výjimek, že vám na ně téměř nestačí abeceda.

 

Olga Richterová reaguje na výmysly Andreje Babiše

 

Vzkaz lidem i současné vládě

"Jsem si jistý, že v krizi je hlavní důvěra. Důvěra mezi lidmi vychází zejména z otevřené komunikace a schopnosti držet dané slovo. Jak ale mají občané rozumět a důvěřovat vládě, která není schopna držet slovo, natož otevřeně komunikovat? Zároveň je v aktuální situaci máloco tak důležité. Jen pokud bude ve společnosti oprávněná důvěra, budou se moci opatření ukončovat a omezení mizet. Ale k důvěře je třeba mít důvod. Nebere se sama od sebe."
To, i mnoho dalšího, řekl Ivan Bartoš ve svém vzkazu lidem i současné vládě.
Poslechněte si celý jeho projev.

 

Jmenování Romana Prymuly

Jmenováním Romana Prymuly do čela Ministerstva zdravotnictví se očividně premiér rozhodl nastolit nejtvrdší linii řešení epidemie, neboť pan Prymula je jejím zastáncem. Podle jeho dosavadních výroků a jeho konání totiž můžeme očekávat velmi razantní a tvrdá opatření, která ekonomicky zasáhnou celou zemi. Doufejme, že opatření budou cílená, nikoliv plošná a že pan Prymula opustil svůj nápad z jara, který se týkal promoření.

Osobnost pana Prymuly je navíc zatížena střetem zájmů z farmacie. Jemu blízká společnost poskytovala blíže nespecifikované služby farmaceutickým společnostem v hodnotě desítek milionů. Už samotný fakt, že Roman Prymula nedostal bezpečnostní prověrku, je zarážející a měl by být varovným signálem, že by neměl být ministrem, který má přístup k tajným materiálům.
To, že si pořídil oprávnění na výrobu zdravotnických pomůcek, je pak jen doplňkem do této skládačky podivných vztahů kolem pana Prymuly.

V dopise premiérovi Prymula musel přiznat to nejpodstatnější, že totiž ve firmě Biovomed, která patřila jeho dceři a rodině a který vydělala obchodováním s farmaceutickými firmami desítky miliónů korun během několika málo let, zastával statutární funkci. Jak se později ukázalo, nepřiznal tuto skutečnost ani v přehledu, který byl povinen odevzdávat na ministerstvo zdravotnictví. „Jediný konflikt vnímám v dřívější roli prokuristy, kterou jsem plnil zejména po dobu nepřítomnosti dcery v republice. Na vaše doporučení jsem byl z funkce prokury odvolán a již byl proveden formální zápis v obchodním rejstříku, takže zde nadále nefiguruji.“ píše Sobotkovi Prymula. Je to důkaz, že profesorův konflikt zájmů byl závažný problém, jímž se musel zabývat premiér a Prymula se funkce v soukromé společnosti vzdal až na jeho výslovné „doporučení“.

 

4) Informace, které se mohou hodit

 

Když hygiena nevolá

Měl/a jste symptomy, šel/šla jste na Covid test, a ten je pozitivní. Hygienická stanice nevolá a ještě asi pár dnů volat nebude. Čas je v tomto případě zcela zásadní.
Co dělat a jak se se situací vyrovnat?

 

Když máš Covid a nikdo tě nechce

Ačkoli vláda tvrdí, že je na další nárůst nemocných covid-19 připravena, zkušenosti zdravotníků z terénu ukazují opak. Poslední dny mají problém „udat“ pozitivní pacienty na infekční jednotky. Lůžka na infekcích, která nemocnice zřídily zj ara, už byla vesměs zase dávno zrušená. A specializované nemocnice nechtějí přijímat.

 

Jak zkrotit epidemii?

Čísla opět strmě stoupají. Co s tím můžeme dělat? V principu máme pět možností: omezení sociálních kontaktů, osobní ochranu, vakcinaci, omezení importu infekce ze zahraničí a zrychlení izolace nakažených. Která z těchto možností je v dané situaci nejefektivnější? Čtěte!

 

Činnost a složení krizových štábů a epidemiologických komisí na všech úrovních v ČR v případě vážné pandemie

Je možné sloučit Krizový štáb a epidemiologickou komisi? Na úrovni krajů ano!

 

Rouška za tvá ouška

1) Aktuálně má roušky v nějaké formě povinně 130 států světa [1]. ✅
2) Doporučuje je většina předních zdravotnických organizací - americká CDC, německý Robert Koch Institute, britská NHS či Světová zdravotnická organizace WHO [2,3,4,5]. ✅
3) Vyšlo několik nových studií, které jejich účinnost potvrdily, např. multioborová studie, na které se podíleli i vědci z Akademie věd ČR (Dr. Ždímal), závěry této studie podpořili dva nositelé Nobelovy ceny, z toho jeden za virologii [6]. Případně studie z Oxfordu [7] plus mnoho dalších [8]. ✅
4) Argumenty proti se málokdy zakládají na vědeckém základě, většinou jde pouze o názory lidí, které nejsou podloženy výzkumem. Objevují se také mnohokrát vyvrácené hoaxy, např. ten o CO2 [9]. ✅

Zdroje:
[1] https://masks4all.co/what-states-require-masks/
[2] CDC: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html
[3] RKI: https://www.thelocal.de/20200402/latest-face-masks-in-public-could-help-to-reduce-spread-of-coronavirus-says-germanys-robert-koch-institute
[4] NHS: https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/social-distancing/what-you-need-to-do/
[5] WHO: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks
[6] https://www.preprints.org/manuscript/202004.0203/v3
[7] https://www.ox.ac.uk/news/2020-07-08-oxford-covid-19-study-face-masks-and-coverings-work-act-now
[8] https://masks4all.co/facts/
[9] https://vitals.lifehacker.com/do-masks-make-you-breathe-too-much-carbon-dioxide-1843421831 či + https://www.snopes.com/fact-check/masks-dangerous-health/

 

Děkujeme za přečtení newsletteru, budeme rádi za zpětnou vazbu a jeho případné šíření.
Pro případ jakýchkoli problémů či dotazů se obracejte na Radka Holomčíka (radek.holomcik@pirati.cz, 728 034 460).
Hodně sil a pevné nervy!
Váš
Covid-info tým