Interní newsletter: Pirátský newsletter 38/2020 (zpět)

Ahoj,

je tu víkend a s ním další novinky o tom, co se dělo, děje a dít se bude.

Tak například už víme, že celkem hromadně migrujeme zpět do onlinu, což je po zkušenostech z jara celkem pohoda. Pokud se tedy někam chystáš, mrkni níže, zda se nestačí jen připojit. Také zde najdeš jedno jednoduché pravidlo proti spamu, pravý empirický pokus a ne jednoho, ale hned víc borců na konec.

Respekt je profi (i online)

"Vzhledem k rychlosti šíření koronavirové nákazy jsme v současné době byli nuceni na chvíli přerušit osobní setkání pracovní skupiny Kultura a Komunikace v Pirátské straně. Skupina ale nezahálí a v mezičase se sejde alespoň online - k diskuzi některých důležitých témat.

To říjnové se bude věnovat Pirátským hodnotám. Těšíme se na plodnou diskuzi o této palčivé látce."

 

RV zasedá na Mumble

Zasedání republikového výboru v sobotu 19. 9. se uskuteční online na Mumble.

Co nás během zasedání čeká a nemine?
Tak například:
- příprava programu 2021
- dohled ve volbách do zastupitelstev krajů
- jednací řád RV

 

Pirate digital conference 2020

I karanténa se dá využít k získání informací. Zahraniční odbor chystá na prosinec Digitální konferenci na současná klíčová témata. Můžete se sami přihlásit nebo bedlivě sledovat, jaké experty vám představíme.

 

Pirát ví

Sdílení je aktem lásky. Může být lásky moc?

Může. Je totiž rozdíl mezi milovníkem a prachsprostým spammerem. U toho se totiž zdá, že nás všechny nejenom nemiluje, ale přímo nás nemá rád.

 

Roadtour pokračuje

Dny horké fáze kampaně ubývají. Už jsi viděl/a pirátský autobus?

Kdy a kde to ještě jde:
21. 9. - Chlumec n. Cidlinou, Nový Bydžov, Nová Paka, Dvůr Králové
22. 9. - Jaroměř, Dobruška, Třebechovice
23. 9. - Holice, Sezemice, Lázně B., Přelouč, Heřmaňák
24. 9. - Chrast, Luže, Vysoké Mýto, Litomyšl, Svitavy
25. 9. - Olomouc, Prostějov, Přerov
26. 9. - Frýdek Místek, Ostrava, Opava
27. 9. - Břeclav, Brno
28. 9. - Kroměříž, Zlín

29. 9. - Jihlava
30. 9. - Český Brod, Říčany, Jesenice, Černošice, Beroun
1. 10. - Rakovník, Praha

 

Co komunikujeme?

Covid
V týdnu proběhlo první řádné zasedání Sněmovny po letní přestávce. Hlavním tématem byla zhoršující se epidemiologická situace. Piráti navrhli zařazení mimořádného bodu ke koronaviru, kde by se projednala preventivní opatření i nedostatečný postup vlády. Stejně tak na plénu představili řadu usnesení, ve kterých se snažili zavázat kabinet, aby konal ve věci rostoucí nákazy, zajistil adekvátní ochranu obyvatelstva a mírnil chaos. Tato usnesení bohužel vláda smetla. Piráti tak v pátek vystoupili na tiskové konferenci a představili souhrn návrhů, které je nutné okamžitě zavést, pokud nemá dojít k přetížení zdravotnického systému a zmrazení ekonomiky. V souvislosti s pandemií upozornila pirátská poslankyně Lenka Kozlová i na nedostatečnou podporu kulturního průmyslu ze strany státu. Právě toto odvětví přitom patří mezi nejvíce zasažené.

Podezřelé nominace
Tématem tohoto týdne ale nebyl jen koronavir. Piráti rovněž upozornili na podezřelé vládní nominace do Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV), které vzbuzují obavy, že si tam premiér Andrej Babiš dosazuje cíleně své vlastní lidi bez ohledu na jejich kompetence.

Zákaz klecového chovu slepic
Velký úspěch pak zaznamenali Piráti ve středu, když prošel zákaz klecového chovu slepic od roku 2027, o který se dlouhodobě zasazovali.

Omezení plýtvání vodou
Úspěch si připsali také u novely vodního zákona. Pirátskému poslanci Radku Holomčíkovi se povedlo prosadit omezení plýtvání vodou i zveřejňování dat o jejích zásobách.

Technické normy zdarma
Díky iniciativě Pirátů budou nově zdarma přístupné technické normy. Živnostníci a další tak ušetří tisíce korun na poplatcích.

FJT
V Evropském parlamentu se také odhlasovalo zřízení Fondu spravedlivé transformace (JTF), který v příštích deseti letech přivede do Česka miliardy – tuzemsko bude čtvrtým největším příjemcem peněz v Evropské unii. Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa se chce zasazovat o to, aby miliardové investice byly využity smysluplně a hospodárně.

 

Borci na konci

Někdy je více méně a někdy je více prostě více. Určitě jste všichni zaznamenali vydání knížky Česko insPirativní. Tím by se zdálo, že je vše hotovo, nicméně kromě inspirativní četby, kterou teď máme všichni nadosah, bychom měli ještě jednou poděkování všem borcům a borkám, kteří probděli své noci nad korekturami (Martin Kučera), kteří neváhali a rychle a přitom pečlivě pročetli knihu jako celek (Rosťa Řeha), protože když skládáte něco z kousků, ne vždy to úplně dává smysl, a vůbec děkujeme všem, kteří oponovali a autorizovali texty, protože poslední stádium příprav, to byl vskutku sprint a bez vás všech by to nešlo. Takže ještě jednou díky.

Konkrétně díky Martinovi Kučerovi. Ono totiž vytvořit knihu, a co víc, kvalitní knihu, která odolá různým druhům kritiky, to není jen tak. Nejlepší cesta, jak vyzkoušet odolnost a kvalitu, je přímý empirický pokus. A tak jsme odměřili přesně 0,04 l H2O a tekutinu vylili na vnější obal knihy. Přestože je tento typ snahy o znehodnocení díla velmi agresivní a nejedna celistvost knih by vzala za své, Česko insPirativní odolalo. Obal je bez jediné barevné a strukturální změny. A za to patří díky Martinovi, který domlouval samotnou realizaci knihy.

Kromě profesionality v oblasti tisku knih Martina pravděpodobně známe z jeho neúnavného střežení procedur a postupů na fóru. Martin je také milovníkem kníh. Rád se začte do sci-fi nebo fantasy, řeši hlavolamy a rybaří. Společně s Rosťou Řehou, se kterým se znají už pěknou řádku let, rádi hrají dračí doupě. Vlastně oba hrají nejenom dračí doupě, ale i jiné hry. Zkrátka hraví Piráti se smyslem pro řád.

 

Za personální odbor Pirátů

Adéla Hradilová
zástupkyně vedoucí personálního odboru
tel.: +420 608 517 171
mail: adela.hradilova@pirati.cz