Interní newsletter: Pirátský newsletter 37/2020 (zpět)

Ahoj!
Září je v plném proudu a je to kampaň. Ráno berete do jedné ruky kafe a do druhé balík pirátských listů, věšíte po balkonech bannery, nafukujete skákací hrady, pořádáte besedy, jezdíte po kraji. O víkendu pak přichází zasloužený odpočinek v podobě ještě větší pirátské akce.
Že je vám to povědomé?
Do zářijové kampaně dejme všechno. Vždycky totiž platí, že každý tým je jen tak silný, jako jeho nejslabší článek. Nemáme miliony na kampaň, máme však něco, co Babiš nikdy mít nebude - nepokřivený charakter a hlavně lidi, o které se můžeme opřít, aniž bychom upadli.
Kampaň nás má zejména bavit, tak si ji pojďme společně užít!

A pokud máte přeci jen chvilku volnou, můžete ji využít k načerpání nových informací z vnitrostranického dění.

Posílejme prachy na volby

Možná jste už na facebooku nebo jinde zaregistrovali naše fundraisingové kampaně na podporu Krajských voleb. Sdílejte, prosím, fundraisingové posty na svém Facebooku, mluvte o našem snažení nebo třeba pošlete odkaz svým přátelům a rodině. Zvýší to dosah a podpoříme tím cíl vybrat 1 milion korun. Ivan bude určitě taky rád, protože se už nemůže dočkat, až si skočí z mostu (pro fanoušky jiných politických stran a hnutí a pro předcházení fámám různého druhu dodáváme, že na laně :D).

 

PPEU

Zajímá vás evropská politika? Rádi se seznámíte s Piráty z jiných zemí? Chcete mít užitečný koníček?
Pokud jste odpověděli 3x "ano", možná vás bude zajímat následující informace. Blíží se čas nominací do předsednictva PPEU (Evropské pirátské strany).
Zajímá vás to? Zvažujete přihlášení? Znáte někoho, koho by to zajímalo?
Pak čtěte dál!

Zatím máme pouze dva kandidáty na tři místa. A přitom sedět v celoevropském předsednictvu Pirátů je věc, která vám dá, jak spoustu zkušeností, tak nějakou tu prestiž. Zvažte, podpořte kandidáty v okolí a v případě jakýchkoli nejasností se ptejte. Bez vašeho zájmu se ta otevřená demokracie neudělá!

 

Zasedání republikového výboru

V sobotu 19. 9. od 10:00 se bude konat zasedání republikového výboru. Vzhledem k současné epidemiologické situaci bude v pondělí rozhodnuto, zda se bude zasedání konat prezenčně nebo online. Nicméně vzdálený přenos přes Mumble bude zajištěn v každém případě.

Program zasedání:
10:05-10:20 Kontrola úkolů z minulého zasedání
10:20-10:50 Odborná sekce strany - prezentace shod a neshod v pracovní skupině, nedávná usnesení RP a stav věcí
11:00-12:00 Report o přípravě programu 2021, problémy s přípravou, harmonogramem a plánem, transparence a související diskuse
12:00-12:20 Jednací řád RV: délka doby na rozmyšlenou a hlasování (bez usnesení)
12:20-13:20 Oběd
13:30-14:30 Odvolání Petry Smutné
14:40-15:10 Zkušenosti s volebním dohledem ve volbách do zastupitelstev krajů (bez usnesení)
15:20-16:20 Koordinace vystoupení/pozic na SVÝT

 

Úprava procesu členského podnětu

Institut členského podnětu je nezastupitelným prvkem naší vnitrostranické demokracie, zakotveným ve stanovách a dalších předpisech (například některé návrhy může podávat pouze skupina členů). Jelikož se jedná o nástroj nejvyššího stranického orgánu, mělo by na jeho použití docházet pokud možno až tehdy, nelze-li navrhovanou věc řešit "na nižší úrovni" jinou cestou - rychlejší, snazší, přímočařejší, smířlivější, s méně emocemi apod.
Pracovní skupina (ve složení František Navrkal, Jakub Michálek, Vojtěch Pikal) se pokusila připravit návrh procesních změn členského podnětu, které by podporovaly zmíněné hledání nekonfliktních řešení na nižší úrovni, samozřejmě aniž by omezovaly právo členů podněty zakládat.
Máte připomínky? A mohli bychom je vidět?

 

Zprávy z technického odboru

Potřebujete jednoduchý obsahový web? Připravili jsme pro vás Uniweb - šablonu pro jednoduché pirátské weby, které si můžete vytvářet sami v pirátském CMS Maják, a to bez znalosti programování! Máme i ukázku (a můžete ji vidět). Klikněte na odkaz a dozvíte se více!

 

Zprávy z mediálního odboru

Mediálně klíčovou událostí byl v tomto týdnu slavnostní křest první pirátské knihy „Česko Inspirativní“, který proběhl za přítomnosti 1. místopředsedkyně Olgy Richterové, jež byla iniciátorkou celého projektu. Akce se zúčastnili i někteří autoři a novináři. Z hlediska epidemiologické situace vše probíhalo za přísných hygienických podmínek.

V pondělí také poprvé zasedala ve Sněmovně komise pro hybridní hrozby, která má zvýšit obranyschopnost Česka. Její součástí je i pirátský poslanec Jan Lipavský. Během týdne se řešila rovněž ekologická témata jako boj proti suchu nebo odklon od těžby uhlí. O tom informovala veřejnost předsedkyně Výboru pro životní prostředí a Pirátka Dana Balcarová.

Mediální pozornosti se dostalo i kauze hongkongského disidenta Simona Chenga pronásledovaného čínskými orgány, kterého Praha 3 pozvala na návštěvu České republiky. Pirátský místostarosta Prahy 3 Štěpán Štrébl žádal po ministrovi zahraničí záruky, že nebude Chengovi během pobytu u nás hrozit zatčení. Garancí se ale nedočkal. Naopak bylo disidentovi od ministra doporučeno zrušení návštěvy.

Před čtvrteční mimořádnou schůzí Sněmovny vystoupili poslankyně Olga Richterová a poslanec Mikuláš Ferjenčík s několika opatřeními, jež by mohla ulevit během pandemie například živnostníkům, začínajícím podnikatelům nebo menším start-upům. Také představili tři návrhy, jak stabilizovat narůstající chaos ohledně koronaviru. V médiích se rovněž objevila zpráva, že byl jeden z pirátských poslanců - František Navrkal - bohužel pozitivně otestován na covid-19. Tímto přejeme brzké uzdravení!

V rovině sociálních sítí jedeme stovky reklam spojených s krajskou kampaní. Kromě stávajícího obsahu a seriálů jsou novinkou fundraisingové kampaně: na dary.pirati.cz můžou lidé přispět nejenom na krajskou kampaň, ale i na zmíněnou knihu Česko inspirativní. Držte palce, ať se nám podaří vybrat cílové částky. Za podporu budeme rádi!

 

Zprávy z personálního odboru

Vzdělávání? Tak určitě!
Personální odbor vytvořil dotazník týkající se preferencí ve vzdělávání.
Máte jedinečnou příležitost ovlivnit vzdělávání uvnitř České pirátské strany. Můžete se do něj zapojit nebo nám pomoci uzpůsobit vzdělávací plány tak, aby vám co nejvíce vyhovovaly.
Předem moc děkujeme za vyplnění dotazníku. Sběr dat poběží do 20. 9.

 

Respekt je profi!

Příjemné pracovní prostředí je základem pro dobře odvedenou práci. Z výzkumu, který v minulých týdnech v rámci projektu Kultura a komunikace v Pirátské straně proběhl, vyplývá, že i v této oblasti je u Pirátů co zlepšovat, aby se členky a členové a všichni zaměstnanci a dobrovolníci v práci cítili dobře. Jak zadávat pracovní úkoly, aby nedocházelo k nedorozuměním, jak vymezovat kompetence, aby nedocházelo ke konfliktům a jak sdělovat zpětnou vazbu tak, aby byla konstruktivní a dobře přijímaná? Nesmíme také zapomínat na chválení a oceňování lidí za dobře odvedenou práci nebo na pocit bezpečí, že když si s něčím nevím rady, můžu se na někoho obrátit.
To jsou témata, která aktuálně řešíme.
V příštím setkání se skupina bude věnovat právě oblasti pracovního prostředí.
Nově budeme o projektu pravidelně informovat také na fóru, kde se vždy můžete dočíst nejnovější informace.

 

A je tu váš oblíbený borec na konec

Jana Michailidu se narodila v Karviné do smíšené řecko-české rodiny. Bydlela až do svých 20 let v Petrovicích v Karviné a nyní můžete Janku potkat v Praze. Vystudovala magisterský obor Biotechnologie léčiv na Vysoké škole chemicko-technologické. Na stejné VŠ v současnosti pokračuje v doktorském studijním programu Biochemie a biotechnologie.
Členkou Pirátů se stala v roce 2012 po absolvování několika demonstrací proti ACTA. Po vstupu po dobu jednoho roku setrvávala víceméně neaktivní, až na účast na schůzích KS Praha. Následně odjela na tři týdny do Švédska pomáhat zahraničním Pirátům. Tamní zážitky ji nabily natolik, že se po návratu naplno pustila do aktivní práce pro stranu.
Nejprve se začala podílet na přípravě programového bodu Psychotropní látky. V této skupině také zakotvila jako zástupkyně garanta programového bodu. Na podzim roku 2013 kandidovala do předsednictva KS Praha a byla zvolena na pozici 2. místopředsedkyně. Nicméně v prosinci byla nominována jihočeským krajským sdružením do republikového předsednictva, kam byla v lednu zvolena na pozici 3. místopředsedkyně, a tak musela PKS Praha s velkým žalem opustit.
Po ukončení angažmá v Republikovém předsednictvu se nadále účastnila aktivit pracovní skupiny při programovém bodu Psychotropní látky. Letos se navíc stala garantem tohoto programového bodu a vede meziresortní tým Návykové chování.
Janka se mimo jiné podílela na tvorbě knihy Česko InsPirativní, zejména korekturami. Působí v republikovém výboru a dělá spoustu další práce, která sice není vidět, ale určitě byste si všimli, pokud by nebyla hotová.
Jance moc děkujeme za všechno, co dělá!
Jsi borka!

 



Za Personální odbor Pirátů

Jana Koláříková
vedoucí Personálního odboru
tel.: +420 770 113 643
mail: jana.kolarikova@pirati.cz