Interní newsletter: Pirátský newsletter 36/2020 (zpět)

Ahoj!
Začal nový školní rok a rodičům tedy další shon. Aby to nerodičům nebylo líto, probíhá horká fáze kampaně, která nabídne shon úplně každému!
Přínášíme nové hlasování, zajímavé informace o zahájení kampaně, projektu Respekt je profi, o pirátském kempu nebo třeba o nabídkách k zapojení.
Je to prostě nabité jako pirátské kolty!

Zahájili jsme kampaň!

Pirátská strana oficiálně zahájila horkou fázi kampaně do krajských voleb. Do těch jdeme s heslem „Šance změnit budoucnost“. Během tiskové konference vystoupilo všech 13 krajských lídrů se svojí hlavní prioritou, kterou chtějí v regionu řešit.

 

Aktualizace stanoviska k Euru

Bylo zahájeno hlasování o aktualizaci stanoviska k Euru.

 

Zasedání RV

V sobotu 19. 9. od 10:00 se bude v pražském Pirátském centru (Na Moráni 360) konat zasedání republikového výboru. Program bude finalizován nejpozději 10. 9. Vzdálený přenos přes Mumble je zajištěn. Více informací již v příštím newsletteru!

 

Nový jednací řád kontrolní komise

Kontrolní komise má nový jednací řád, a vy si ho můžete přečíst (a nastudovat) na pirátské wiki.

 

Respekt je profi!

Prvního setkání pracovní skupiny projektu Kultura a komunikace v Pirátské straně "Respekt je profi” se zúčastnilo 20 členů a členek napříč kraji. Konsent skupinu seznámil s prvními anonymizovanými výsledky dotazníku zaměřeného na atmosféru a kulturu v Pirátské straně. Pracovní skupina na základě výsledků zformulovala konkrétní oblasti, kterým se bude v průběhu dalších setkání detailně věnovat. Pro problematické situace bude hledat účinná řešení i doporučení, která jim pomohou předcházet. Skupina vytvořila modelové příběhy, které využije při formulování doporučení a postupů. Ty se pak stanou součástí best practice brožury. Skupina se blíže seznámila s problematikou a její členové měli prostor definovat a vzájemně se seznámit se svými postoji k jednotlivým jevům a začala se zamýšlet nad pojetím možných řešení. V dalším setkání se bude skupina věnovat formulování hodnot, z nichž bude vycházet při hledání všech řešení a doporučení první z problematických oblastí. Členové a členky skupiny budou o setkání skupiny detailněji informovat na krajských setkáních.

 

Střípky z Pirátského kempu

Pirátský kemp je za námi a celé PO je šťastné, že se relativně povedl!
Přinášíme vám zpětnou vazbu účastníků kempu. Proč? Abychom vás navnadili na příští rok a příště to udělali ještě lépe!

 

Pirátský kemp nabídl účastníkům nejen zábavu, ale také mnoho užitečných informací v podobě školení a seminářů.
Přinášíme prezentaci Karolíny Sadílkové, jejíž školení zaznamenalo velký úspěch. Věříme, že bude ku prospěchu i vám.

 

Kdo nerad čte, může si prohlédnout alespoň fotky!

 

MMM

Zveme vás na Million Marihuana March!
Tradiční pochod za legalizaci konopí Million Marihuana March letos proběhne v Praze v sobotu 5. září. Piráti u toho pochopitelně nesmí chybět!
Cílem MMM i Pirátské strany je prosazovat smysluplnou drogovou politiku, včetně ukončení nesmyslné represe uživatelů konopí.
Pochod, do kterého se Piráti zařadí s pojízdným soundsystémem, bude vyrážet z Karlova náměstí ve 13 hodin. Poté budeme pokračovat centrem Prahy. Pochod skončí po 15. hodině na Klárově.
Večer od 20 hodin navážeme pirátskou párty v klubu Cross v pražských Holešovicích, kam jste taktéž srdečně zváni (prostor v patře za kavárnou).

MMM
 

Výběrová řízení

Bylo vypsáno několik nových výběrových řízení. Zaujalo vás některé z nich? Je vám některá pozice ušita na míru nebo znáte někoho, komu by sedla?
Přihlaste se nebo sdílejte (Sdílení je aktem lásky!).

 

Zprávy z technického odboru

Ve spolupráci s kanceláří jsme do ostrého provozu spustili portál dary.pirati.cz V něm můžete vy i veřejnost jednorázově či pravidelně darovat Pirátům na různé projekty, na krajská sdružení, a brzy i více cíleně třeba na místní sdružení. Děkujeme Marku Klosovi a Alešovi Krupovi za projektové vedení a spolupráci při vývoji darovacího portálu. A také všem ostatním, kdo se na projektu podíleli.

Některé naše služby přestaly fungovat poté, co Google změnil politiku pro publikaci dat. Odstraňujeme vzniklé problémy a plánujeme snížit závislost těchto služeb (a tím i Pirátské strany) na korporátních cloudech. Není to skvělé? Je to skvělé!

 

Editorský tým pro sněmovní volby 2021

Hledáme parťáky do editorského týmu. Předpokládáme, že by šlo o čestné, tedy neplacené funkce, s výjimkou práce koordinátora. Nicméně benefity jsou jiné než finanční!
Budeš u toho!
Budeš spolupracovat se skvělou partou lidí!
Naučíš se spoustu nových věcí!

 

Co komunikujeme?

Nejdůležitější událostí tohoto týdne z mediálního hlediska bylo úspěšné zahájení ostré fáze kampaně do podzimních voleb, které se odehrálo na pražském Výstavišti za přítomnosti Ivana Bartoše, krajských lídrů, senátorů i pirátského autobusu budoucnosti. Akci vysílala živě ČTK, Česká televize, referovala o ní řada médií a celkově na ni byly kladné ohlasy.

Co se týká aktivit ve Sněmovně, Piráti v pondělí předložili pozměňovací návrhy k daňové legislativě vlády, které mají za cíl zejména snížení zdanění práce a úpravu majetkových daní. Poslanec Lukáš Bartoň upozornil také na to, že začátek školního roku bohužel opět doprovází chaos kvůli nejasným pravidlům ošetřovného či distanční výuky, před čímž Piráti Ministerstvo školství dlouhodobě varují a navrhují alternativní řešení. Pirátský poslanec Lukáš Černohorský ve středu uspořádal kulatý stůl k uzavření Dolu Frenštát, kam sezval zástupce ministerstev, těžařské společnosti OKD, státního podniku DIAMO a starosty obcí spadajících do dobývacího prostoru. Diskuze byla konstruktivní. Hledala se řešení, jak dokončit uzavření dolu co nejrychleji. Během týdne se v médiích výrazně řešila i zahraniční politika - konkrétně výhrůžky Číny směrem k Česku kvůli tuzemské delegaci na Tchaj-wan, které se účastní i primátor Zdeněk Hřib. Tyto hrozby Piráti jasně odsoudili a znovu zdůraznili prospěšnost spolupráce s Tchaj-wanem.

Piráti rovněž rozeslali médiím informaci o tom, že se i letos zúčastní pochodu Million Marihuana March za legalizaci konopí. Také pozvali veřejnost a novináře nejen na zmíněný průvod, ale i na následnou odbornou diskuzi, ve které vystoupí poslanci Tomáš Vymazal, František Kopřiva a Ondřej Profant.

Konečně vyšla první pirátská kniha: Česko inspirativní aneb 37 příkladů pirátské dobré praxe nejen z radnic. Tu najdete v Pirátských centrech, případně si ji můžete objednat přes web. Všichni jste srdečně zváni na její slavnostní křest 9. 9. 2020 od 16:00 v Pirátském centru Praha.

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Borkou na konec je dnes Helča Buchtová z Prahy 4. Helča je doma v horách a lesích. Část dětství prožila na samotě v Jeseníkách, pak žila v Mníšku pod Brdy, aby nakonec skončila v Praze. Helča miluje přírodu a zvířata, hlavně svoji fenku Cyrilku. Vystudovala pražskou Přírodovědeckou fakultu a teď je doktorandkou neurověd na 3. lékařské fakultě. V poslední době ji však podle jejich slov dává větší smysl práce pro Piráty.
Je jednou z nejaktivnějších pirátských dobrovolnic - minulý měsíc například spolutáhla přípravy pirátské reprezentace na festivalu Prague Pride. Helča je velmi technicky zdatná - spolu s Honzou Hamalem Dvořákem a Honzou Jurikem řešila audiovizuální produkci a streaming na několika akcích, třeba na čtvrtečním zahajení horké fáze kampaně.
Aby toho nebylo málo, je také velmi činná ve svém místním sdružení na Praze 4. Je zde mediální spojkou - stará se o medializaci činnosti místního pirátstva.
Čerstvě je Helča asistentkou vedoucího Technického odboru, takže se stará, aby všechny vaše požadavky na TO byly řešeny včas a k maximální spokojenosti.
Helčo, díky že jsi tu s námi a nabíjíš nás svojí energií! Jsi borka!

 



Za Personální odbor Pirátů

Jana Koláříková
vedoucí Personálního odboru
tel.: +420 770 113 643
mail: jana.kolarikova@pirati.cz