Resortní tým Evropská unie, zahraničí, obrana: Zářijový newsletter (zpět)

Děkujeme za projevení zájmu o novinky z Evropské unie, zahraničí a obrany.

Co je nového si můžete přečíst níže.

Světla a stíny Lukašenkova Běloruska

Letošní prezidentské volby v Bělorusku nenaplnily žádnou ze základních náležitostí demokratických voleb. Jejich oficiální výsledek také zdaleka neodpovídá reálnému rozložení volebních preferencí. Průběh voleb považují Piráti za skandální i na poměry země, která dlouhodobě uplatňuje útlak svobodně smýšlejících lidí. „Bělorusům je odepírána řada základních lidských i politických práv, a to nejen v období voleb. Ty letošní provázelo odepření účasti opozičních kandidátů, zatýkání i brutální policejní zákroky proti pokojným demonstrujícím. Běloruský režim ztratil poslední zbytky legitimity a podpory vlastních obyvatel, a proto se opakovaně uchyluje k totalitním praktikám a útokům vůči vlastním občanům.”

„Pirátská strana odmítá užívání násilí proti pokojným demonstrantům v Bělorusku. Stejně tak odsuzujeme omezování svobody slova včetně masivního vypínání internetu. Vše je o to hrozivější, že se tak děje na hranicích Evropské unie a jen pár set kilometrů od českých hranic. I tato evropská země si zaslouží, aby o jejím osudu rozhodovali občané ve svobodných volbách. Protože v Česku žije řada Bělorusů, kteří před současným režimem emigrovali, je i naší povinností zasadit se o to, aby v Bělorusku proběhly změny ve prospěch prosazení občanských a politických práv,” uvedl poslanec Jan Lipavský.

Zároveň bylo vydáno společné prohlášení europoslanců, které odsuzuje výsledky voleb v Bělorusku. "Pozorně jsme sledovali vývoj související s přípravou a organizací prezidentských voleb v Bělorusku, včetně komunikace s běloruskými občanskými a politickými aktivisty a členy diaspory v našich příslušných zemích. Kvůli omezením uvaleným běloruským režimem, porušování základních svobod, lidských práv a podvodným volebním postupům, neuznáváme prezidentské volby konané dne 9. srpna v Bělorusku ani jako svobodné a spravedlivé, ani jako legitimní," deklarují europoslanci.

Na toto téma naše europoslankyně Markéta Gregorová sepsala článek Světla a stíny Lukašenkova Běloruska v roce 2020, který rozhodně stojí za přečtení.

Piráti se také účastnili Pochodu za solidaritu a domonstrace v Brně.

 

Gregorová: Pokud Čína vyhrožuje Česku, vyhrožuje celé Evropské unii

Návštěva českých politiků a podnikatelů na Tchaj-wanu, včetně předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila či pražského primátora Zdeňka Hřiba, měla výrazné diplomatické důsledky. Čínský ministr zahraničí, Wang I, na adresu Vystrčila mimo jiné prohlásil: „Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování.“ Na tuto nepřijatelnou pohrůžku již zareagoval český ministr zahraničí, za Českou republiku se ale musí postavit i Evropská unie. Europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová proto zaslala otevřenou výzvu Vysokému představiteli pro zahraniční a bezpečnostní politiku, Josepu Borrellovi, aby dal za Evropskou unii jasně najevo, že jsme jednotnou ekonomickou i politickou silou.

„Jsem ráda, že česká reakce na sebe nenechala dlouho čekat a výrok takto za hranou Ministerstvo zahraničních věcí odsoudilo a řešilo s čínským velvyslancem. Pokud by však od silových vyjádření mělo dojít k činům, má miliardová Čína nad Českou republikou navrch. My ale nejsme pouze jednou zemí, jsme členskou zemí Evropské unie, a Čína si musí uvědomit, že pokud vyhrožuje jedné, vyhrožuje tím všem,“ uvádí europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová.

„Napsala jsem otevřenou výzvu Vysokému představiteli pro zahraniční a bezpečnostní politiku, Josepu Borrellovi, aby dal za Evropskou unii jasně najevo, že jsme jednotnou ekonomickou i politickou silou. A když někdo vyhrožuje jedné zemi, nesmí se to obejít bez evropské reakce,“ dodává Gregorová.

 

Na popud Pirátů podpořila Sněmovna běloruské občany. Žádá propuštění politických vězňů i prošetření brutalit Lukašenkova režimu

Pirátům se na mimořádné schůzi Sněmovny povedlo prosadit dvě usnesení k dramatické situaci v Bělorusku, která nastala po tamních prezidentských volbách. První vyzývá k jasnému odsouzení násilí páchaného na tamních občanech, druhé pak mimo jiné žádá propuštění politických vězňů a nezávislé prošetření postupů režimu Alexandra Lukašenka.

„Za Piráty jsme navrhli na jednání dnešního pléna zařadit i bod k situaci v Bělorusku. Letošní prezidentské volby v zemi totiž nesplnily žádnou ze základních demokratických náležitostí a následné represe Lukašenkova režimu vůči jeho vlastním občanům jsou nepřijatelné. Proto jsme spolu se zástupci KDU-ČSL, TOP 09 a STAN prosadili usnesení, aby Sněmovna jasně odsoudila násilné a zjevně nepřiměřené policejní zásahy vůči běloruským obyvatelům. Tito lidé se neprovinili ničím jiným, než že protestují proti nedemokratickému a neférovému průběhu prezidentských voleb v jejich vlastní zemi,“ uvedl pirátský poslanec František Kopřiva, jeden z předkladatelů usnesení.

Druhé schválené usnesení vyzývalo Sněmovnu, aby vyjádřila solidaritu s rodinami usmrcených, stejně jako se zraněnými a mučenými běloruskými občany. „Rovněž požadujeme, aby došlo k propuštění politických vězňů a nezávislému vyšetření represí ze strany běloruského režimu. Věříme, že odsouzení násilí vůči pokojným demonstrantům ze strany totalitního režimu a solidarita s politickými vězni navazuje na český odkaz 17. listopadu a našeho boje za svobodu. Přijaté usnesení je také v souladu se stanoviskem ostatních států Evropské unie, což považuji za důležitý předpoklad silné jednotné zahraniční politiky EU,“ popsal Kopřiva, který působí jako místopředseda Výboru pro evropské záležitosti, s tím, že původně Piráti navrhovali ještě další usnesení. Ty ale vládní koalice zamítla.

 

Proč není dobrý nápad používat TikTok

Populární mobilní aplikace a sociální síť pro sdílení videí TikTok představuje obrovské bezpečnostní riziko pro své uživatele. Evropský sbor pro ochranu údajů kvůli této nebezpečné sociální sítí zřídil pracovní skupinu, která má prověřit zásady a postupy TikToku při zpracování osobních údajů. Existují totiž důkazy, že soukromá data milionů uživatelů míří přímo do Číny.

V posledních týdnech zakázala TikTok Indie, schyluje se k tomu v USA a je vyšetřován v EU. Co z toho je ale obchodní válka a co skutečný problém?

TikTok, který vlastní a vyvíjí čínská firma ByteDance, se v posledních pár letech stal oblíbeným nástrojem zejména mezi mladší generací uživatelů. Aplikaci si po celém světě stáhlo už přes dvě miliardy uživatelů a TikTok svým strmým vzestupem zaskočil tradiční sociální sítě a aplikace jako Facebook, Twitter nebo Snapchat. Formát příspěvků na TikToku (tedy krátká vtipná nebo zajímavá videa) přitahuje pozornost především dětí. Jen v České republice podle průzkumu Centra PRVok TikTok využívá více než čtvrtina dětí, nejčastěji ve věku 10–12 let.

Oblíbenost aplikace mezi dětmi už několikrát způsobila rozruch, protože na platformě se často vyskytují i sexuální predátoři. Problém s TikTokem je ale daleko hlubší. Samozřejmě že data za zvláštních okolností shromažďují i jiné společnosti: ty americké (třeba Facebook nebo Google) pak na obchodu s daty a sestavování osobních profilů postavily svůj byznys. Ekonomka a odbornice na informační technologie Shoshana Zuboff na základě toho dokonce nazvala poslední dekádu nástupem „sledovacího kapitalismu“. Stejně tak pokud tyto firmy požádá o informace příslušná americká agentura, bránit se jejich vydání je pro ně obtížné.

V čem je ale Tik Tok jiný a proč byste měli ještě víc zvážit jeho užívání?.

 

Evropská rada dosáhla důležitého kompromisu ohledně Fondu obnovy. Chybou je však snížení investic do výzkumu či zdravotnictví a hrozba zneužití peněz

Summit Evropské rady skončil úspěšně dohodou na Plán na podporu oživení Evropy. Unijní lídři dosáhli kompromisu, díky kterému bude možné znovu nastartovat ekonomiky členských států a Evropský jednotný trh, na který míří většina českého exportu. K podpoře Fondu obnovy vyzvali Piráti předsedu vlády usnesením Sněmovny 10. července. Piráti však považují za nešťastné snížení investic do výzkumu, zdravotnictví a Fondu spravedlivé transformace. Právě tyto fondy mohou totiž zvýšit konkurenceschopnost EU a připravit ji lépe na další krize. Piráti budou nadále prosazovat, aby unijní peníze určené pro občany a menší firmy nebyly zneužívány oligarchy.

„Plán na podporu oživení Evropy představuje pro EU i pro Česko klíčové řešení, jak se vypořádat s krizí po pandemii koronaviru. Je každopádně pozitivní, že unijní předsedové vlád našli kompromis a shodli se na společném evropském řešení krize,” komentuje závěry summitu místopředseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti František Kopřiva. „Je ovšem škoda, že nakonec došlo ke snížení podílu peněz na inovace, zdravotnictví a Fond spravedlivé transformace a naopak se navýšily například zemědělské dotace. Pozitivní zprávou je naopak úprava alokačního klíče, díky kterému může Česká republika čerpat z fondů více. Zde je ovšem nutné připomenout, že vláda stále nemá žádný realistický investiční plán. Proto jsme také usnesením Sněmovny vyzvali vládu, aby připravila podmínky pro snadné a spravedlivé čerpání evropských fondů," říká poslanec Kopřiva.

 

Dejme české zahraniční politice novou sílu – schvalme sankční zákon na ochranu lidských práv

Vyhrocená situace v Bělorusku potvrzuje, že česká i evropská politika potřebují další nástroje na posílení své lidskoprávní politiky. Tuto roli může zastat tzv. Magnitského zákon umožňující uvalovat sankce na lidské zrůdy porušující lidská práva. Zákon na ochranu lidských práv, tedy jeho českou verzi, předložím na podzim v Poslanecké sněmovně.

Na základě mnou navrženého zákona bude možné uvalovat personalizované sankce na jednotlivce, firmy i organizace, které se dopustí porušování lidských práv či se něm podílí. Může jít o lékaře zodpovědné za nucené odebírání orgánů, podnikatele provozující obchod s otroky, či, jako právě v Bělorusku, osoby podílející se na násilném potlačování pokojných demonstrací.

Své vlastní verze Magnitského zákona už přijaly země po celém světě: USA, Velká Británie, Kanada, Pobaltské státy, od začátku tohoto roku i Kosovo. V procesu příprav je i evropská verze, kterou podporuje i Česko. Zákon by měl být neodmyslitelným nástrojem zahraniční politiky každého státu, který se chce stavět na stranu obhájců lidských práv.

 

Piráti prosadili, aby premiér Babiš podpořil plán obnovy EU, vládní poslanci však odmítají důslednou kontrolu těchto fondů

Piráti, ve spolupráci s KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, prosadili usnesení Sněmovny, které ukládá premiéru Andreji Babišovi podpořit Plán na podporu oživení Evropy a vyjednat lepší podmínky pro Českou republiku. Vládní poslanci však odmítli návrh na důslednější kontrolu toku evropských financí. Peníze z evropských fondů, tzv. Next Generation EU, mají sloužit ke zmírnění krize po koronavirové pandemii. Plán obnovy může být také impulzem pro klíčové inovace a reformy českého hospodářství. Piráti souhlasí s návrhem Evropské komise, aby investice směřovaly primárně do inovací, digitalizace, udržitelnosti a vzdělávání. Bez důsledné kontroly a podmíněnosti finanční podpory však hrozí zneužívání peněz oligarchy a technologické zaostávání, které může ČR zadržovat v pozici montovny Evropy.

„EU může velkým výzvám čelit pouze při shodě na společném řešení. Je bezprostředně v zájmu ČR, aby se zotavila evropská ekonomika a jednotný trh, na který míří drtivá většina českého exportu. Plánované investice do inovací, digitalizace a udržitelnosti musí přijít tak jako tak a nyní je pro ně vhodná doba,“ komentuje místopředseda Výboru pro evropské záležitosti František Kopřiva a dodává: „Vyzvali jsme tedy premiéra, aby k návrhu přistupoval konstruktivně a vyjednal navýšení fondů, ze kterých můžeme financovat inovativní projekty v Česku. Evropskou komisi jsme pak vyzvali, aby kromě cílení investic kontrolovala, aby se peníze rozdělovaly spravedlivě. Bohužel se vládní poslanci přiklonili k variantě, která vyhovuje velkým koncernům, včetně těch napojených na předsedu vlády Babiše.“

 

Sexuální orientace jako důvod k diskriminaci? Otevřený dopis zastupitelstvům Mikulova a Dolního Benešova

V polských městech jsou vyhlašovány tzv. „zóny bez ideologie LGBT“. Evropská komise jim zastavila dotace, tamní vláda je však finančně kompenzuje a otevřeně podporuje. Jedním z takových případů je i Tuchów a Wilamowice, partnerská města Mikulova a Dolního Benešova. V otevřeném dopise proto žádají o rozvázání partnerských dohod místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja, poslanec Parlamentu ČR František Kopřiva i zástupci Pirátů v krajích Zuzana Klusová a Lukáš Dubec.

„Musíme se zasadit o práva lidí, kteří jsou kvůli své orientaci vyháněni z vlastních domovů,“ uvedl Kolaja. „Evropská komise na absurditu těchto zón již několikrát poukázala. Musíme vyvinout maximální úsilí, abychom se takové diskriminaci obloukem vyhnuli,“ dodává.

 

Evropa staví hráz proti nezaměstnanosti

Zamezení propouštění, modernizace ekonomiky a digitalizace společnosti. To jsou hlavní cíle Fondu obnovy, který svými hlasy dnes podpořili pirátští europoslanci. Jelikož OECD předpokládá v případě druhé vlny koronaviru meziroční pokles české ekonomiky o více než 13 % HDP, Evropa se za pomoci těchto prostředků snaží zajistit stabilitu zejména v oblasti zaměstnanosti a konkurenceschopnosti firem.

„Evropa vykročila správným směrem. Ukazuje to na schopnost najít v rámci evropského projektu kompromis a jednat efektivně i v krizových situacích. Přicházející propad ekonomiky bezesporu zasáhne i zaměstnance, a proto je třeba při využití peněz myslet zejména na jejich pracovní místa. Stejně tak firmy musí mít možnost investovat prostředky do zvýšení své konkurenceschopnosti, která v kombinaci s vhodnými reformami na státní úrovni zajistí lidem stabilitu na trhu práce,“ komentoval Fond obnovy pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Fond obnovy však není cílem, ale začátkem dlouhé cesty.

„Nejdůležitější nyní je, aby se peníze nerozkradly. Čerpání dotací musí být absolutně transparentní, včetně uvedení konečného příjemce dotací. Prostředky musí být čerpány v prostředí, které odpovídá zásadám právního státu a musí být investovány tam, kde přinesou největší užitek, ne do inovací linek na tousty firem premiéra,“ dodává Kolaja.

„Jsem rád, že se tento krok v krizové situaci podařilo udělat rychle. Věřím, že podpoří důvěryhodnost evropského projektu u nás i ve světě. Evropa je díky Fondu obnovy silnější,“ uzavírá předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

 

Cestou z krize je zvýšení digitální kvality života

Česko je jedna z nejhorších zemí v Unii, co se dostupnosti Internetu a elektronického provozu úřadů týče. Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja a pirátský poslanec Ondřej Profant proto vyzývají k vytvoření pozice ministra, který nám pomůže překonat změny na trhu práce i dopady pandemie.

„Venkovské oblasti mají nedostatečné připojení k Internetu, což snižuje jejich konkurenceschopnost a urychluje vylidňování. Pro úspěšné překonání podobných překážek je třeba zřídit pozici ministra, pod kterého budou spadat digitalizační a inovační agentury. V důsledku fungování takového úřadu se přestanou tříštit kompetence i odpovědnost státního aparátu. Navíc digitální agendy, tak podstatné pro budoucnost, si zajistí v rámci vlády důstojné zastoupení,“ uvedl Kolaja.

 

Markéta Gregorová iniciovala otevřený dopis Senátu USA týkající se zákona EARN IT

Europoslankyně Markéta Gregorová zaslala americkým senátorům otevřený dopis:

Vážení představitelé Senátu Spojených států amerických,
my, níže podepsaní poslanci Evropského parlamentu, podporujeme dlouhodobé partnerství a spolupráci mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými v duchu svobody jakožto naší společné základní hodnoty.

Naše století je poznamenáno vzestupem digitálního autoritářství a všudypřítomného hromadného sledování ze strany nepřátelských státních aktérů i soukromých a právnických osob. Jsme svědky čtrnáctého po sobě jdoucího roku, kdy se zhoršuje globálně svoboda. Soukromí a bezpečnost v digitální sféře jsou luxusem, který si mnoho lidí na světě nemůže dovolit, a je čím dál tím obtížnější jej dosáhnout. Soukromá a bezpečná komunikace je základem svobody projevu a svobodné demokratické společnosti. Pokud jsou občané zbaveni schopnosti spolu volně mluvit a volně za předpokladu neviny a beze strachu ze státního stíhání, nemohou demokratické kontroly a rovnováhy fungovat. Věříme, že Evropská unie a Spojené státy se musí spojit, aby zachovaly a prosazovaly bezpečnou a necenzurovanou svobodu slova a nabídly světu morální, legislativní a komerční alternativy digitálního autoritářství.

Cílem zákona EARN IT (S. 3398) je zabránit sexuálnímu zneužívání dětí online. Aktuálně projednávaný zákon ale pravděpodobně dosáhnutí tohoto naléhavého cíle příliš nepomůže; místo toho bude mít kalamitní důsledky pro svobodu projevu daleko za hranicemi Spojených států. Znepokojuje nás, že by tento zákon přímo ovlivnil způsob, jakým americké společnosti shromažďují a zpracovávají údaje od evropských zákazníků, a také to, jakým způsobem by evropské a jiné společnosti musely poskytovat své služby americkým občanům. Zákon by ve své současné podobě pravděpodobně porušil první a čtvrtý dodatek americké ústavy a vytvořil by pro poskytovatele, kteří poskytují online služby v dobré víře, konkurenční nutnost zahájit hromadnou cenzuru a sledování a vytvořil by zadní vrátka pro přístup k šifrované komunikaci svých uživatelů.

 

Další newsletter za 3 měsíce.