Interní newsletter: Pirátský newsletter 35/2020 (zpět)

Ahoj,

právě čteš newsletter posledního prázdninového víkendu.

A než se do toho pustíme, dovolíme si vtip pro připomenutí toho, proč vlastně děláme to, co děláme. Proč se vymezujeme vůči tradičním politikům a proč má význam se stále držet původní pirátské myšlenky a prostě to dělat trošku jinak.

"Letadlo plné politiků během letu havaruje. Na místo dopadu přijíždí záchranka a shledá, že nikde nejsou žádný ranění nebo mrtví, jen dookola jsou skypřená půda a hrobník opřený o lopatu.
Záchranář: ´To to vůbec nikdo nepřežil, že jste je všechny pohřbil?´
Hrobník: ´Někteří říkali, že jo, ale to víte, já těm politikům už vůbec nic nevěřím."

No a k tomu, aby se to náhodou nezvrtlo, je dobré znát například pravidla hospodaření, umět rozhodnout hlasováním (hlasujeme o vedení AO) nebo bojovat v MMM za své přesvědčení. Protože "Pěstujeme svobodu."

Tak s chutí do toho.

Volba vedoucí/ho AO

Je to tak trochu drama. AO měl vedoucího, AO nemá vedoucího a teď to vypadá, že by i mohl mít vedoucí. Říká se, že je prý změna život, ono se ostatně říká hodně věcí... Je ovšem fakt, že právě probíhá hlasování o nové vedoucí administrativního odboru.

Právě tento víkend, a to až do pondělních 22:00, máš jedinečnou příležitost hlasovat.

Ve vláknu nalezneš vizi působení Alice, nějakou diskuzi a Alicin profil. Prostě vše k tomu, abys mohl/a informovaně odpovědět na otázku: "Měla by být Alice Hamalová novou vedoucí AO?"

 

Přezkum stanoviska k euru

Mimo volbu vedoucí/ho AO probíhá také jednání celostátního fóra ve věci mimořádného přezkumu usnesení RV 29/2020 - Aktualizace stanoviska k Euru. Cílem mimořádného přezkumu je zrušení usnesení republikového výboru ve věci stanoviska k euru. Samotné hlasování proběhne od přístího pátku 4. 9. 2020 nejdříve od 10:00 hodin, a to až do pondělí 7. 9. 2020 do 22:00 hodin.

 

MMM

Nemůže být náhoda, že hodně věcí, který stojí za to v životě zkusit, začíná na M. Tak například Masáž, Maliny, jízda na Motorce,... a Million Marihuana March.

V sobotu 5. září se tam chystáme. Společně s pojízdným soundsystémem a s myšlenkou smysluplné drogové politiky bez zbytečných represí se zařadíme do pochodu. Vyrážíme v 13:00 z Karlova náměstí v Praze a od 20:00 děláme párty v klubu Cross v pražských Holešovicích.

Pokud se chystáš na MMM a chceš se zapojit, pak se ozvi pražskému KoKS Pavlovi Buršíkovi (pavel.bursik@pirati.cz).

Legalizuj srdcem! Legalizuj hlavou!

 

Primárky do předsednictva Evropské pirátské strany

Zahraniční odbor zahajuje interní primárky do předsednictva Evropské pirátské strany. A to znamená jedinečnou příležitost zkusit si práci na evropské úrovni, propojit se s dalšími Piráty a získat cenné mezinárodní zkušenosti pro sebe i pro stranu.

Jeden by řekl, že není na co čekat. Tak to zvaž! A určitě to řekni kamarádům. :)

 

Rozpočet řešíme teď!

A proto se ptáme. Jaký máš názor na podílení se krajů na financování sítě KoKS?

 

Česko (je) insPirativní

Říká se, že nejlepší část tvůrčí práce psaní je tisk. A my dodáváme, že nejlepší část je křest.

A právě ten nás čeká. Kniha Česko InsPIRATIvní je v té nejlepší fázi. Je hotová.

Ve čtvrtek 10. září od 16:00 budeme v pražském Pirátském centru (Na Moráni 360/3, 120 00, Praha 2) křtít. Na místě budou kniha, občerstvení, psavci a mnoho dalšího. Kvůli omezené kapacitě PiCe je třeba svoji účast potvrdit na e-mail veronika.smidova@pirati.cz.

 

Pirát ví

A zná pravidla hospodaření.

 

Upgrade Zulipu

TO upgradoval Zulip na verzi 3, která přinesla odkazy na citované zprávy, možnost přesouvat témata mezi kanály, a spousty dalších vylepšení. Nastavil také propojení Zulipu s Redmine, a díky tomu můžeš sledovat stream událostí z Redmine přímo v Zulipu - např. #Technický odbor - Redmine. A v neposlední řadě se automaticky generují odkazy do Redmine, pokud do zprávy napíšete číslo úkolu jako "R#1234" nebo "Redmine#1234".

Asi už všichní známe Zulip, ale kdyby náhodou... Zulip je hlavní Pirátský messenger pro operativní komunikaci. Můžeš v něm kontaktovat orgány jako #Technický odbor , #Administrativní odbor či #Republikový výbor. Zapojit se do práce různých pracovních skupin, odborných a resortní týmů. Diskutovat v rámci vašeho krajského či místního sdružení. A v neposlední řadě si nezávazně pokecat v #Podpalubí.

 

Co komunikujeme?

Stavební zákon
Ústředním tématem pondělní vlády bylo projednávání stavebního zákona. K novele MMR máme dlouhodobé výhrady, které jsme opět uvedli v tiskovém výstupu. Novela neřeší jednotné místo, kde lze online stavební povolení vyřídit, omezuje účast veřejnosti na stavebním řízení a také zavádí další stavební úřad s tisícovkami úředníků, přičemž jejich kompetence budou nejasné.

Distanční hlasování
V průběhu týdne jsme obdrželi dopis s peticí českých vědců za distanční možnost hlasování. Protože se jedná rovněž o silné pirátské téma, vydali jsme spolu s autorem dopisu a iniciátorem petice Ladislavem Půstem tiskovou zprávu.

Lidská práva
V závěru týdne jsme poslali komentář k přípravě obdoby Magnitského zákona, který má zlepšit možnosti podpory lidských práv ve světě formulováním sankcí proti těm, kdo lidská práva porušují. K návrhu zákona se bude v příštím týdnu pořádat kulatý stůl pod záštitou Jana Lipavského.

Dále jedeme kampaň na sociálních sítích, propagujeme cestu Pirátského autobusu, propagujeme jednotlivé kandidáty do senátních a krajských voleb prostřednictvím seriálu Humans of Piráti a tiskneme knihu Česko inspirativní. Máte se nač těšit!

 

Borec na konec

Už jsi slyšel/a o Standovi? Pokud jsi řešil/a OVKáčka, pak určitě ano. Bez Standy by to totiž letos nešlo. Byly to hodiny a hodiny práce, a ještě budou. Nicméně je třeba hrdě říci, že i na nás adminech a technicích to prostě stojí. A tak je třeba i nás někdy oslavovat. Jsme hrdými milovníky kryptografie, rádi programujeme, fandíme Linuxu (distribuce: Fedora a Ubuntu :), mnoho z nás nikdy nikam dobrovolně nenasadí kód Pixel od Facebooku a podobné šmírovačky a také metamorfujeme kafe na kódy a podobný srandy. Je to zkrátka čarovné a dává to smysl.

Celá tahle vrchní charakteristika sedí na Standu. Mimo to můžeš Standu potkat na městském sdíleném kole, v RVéčku nebo nově v AO. Standa má smysl pro humor, je obětavý, věcný, pořádný a promýšlí věci do detailu. A pokud bychom měli Standu více charakterizovat, pak asi stačí připomenout jeden příběh, který koluje v kuloárech a který nám všem dodává energii, když už jsme unavení.

Traduje se, že Standa dělal mnoho a mnoho práce pro TO jako dobrovolník, a to v množství větším než malém. Ale vždy se styděl si za to brát peníze, protože tvrdil, že by bylo nemorální brát si peníze, když to nikdo jiný v dosahu aktuálně neumí. No, a pak když v devět večer píšeme newslettery nebo odpovídáme na 1253. e-mail k OVK, víme, že hrdinové jsou mezi námi. Díky Stando, vážíme si tě!
Jsi borec!

 

Za personální odbor Pirátů

Adéla Hradilová
zástupkyně vedoucí personálního odboru
tel.: +420 608 517 171
mail: adela.hradilova@pirati.cz