Interní newsletter: Pirátský newsletter 34/2020 (zpět)

Ahoj!
Ačkoli je čas prázdnin a dovolených, Piráti nezahálejí a přináší spoustu novinek!
Probíhá pirátský letní kemp, dotazníkové šetření týkající se kultury komunikace, rozprava k volbě vedoucí/ho administrativního odboru, nějaké ty nové předpisy, rozbíhají se přípravy na zasedání celostátního fóra 2021 a mnoho dalšího.
Tento newsletter je nabitý, tak se pohodlně usaď a přečti si pravidelnou dávku informací!

Zasedání celostátního fóra

Velká Pardubická nebo třeba pardubický perník? Správně, CF 2021 proběhne v Pardubicích. Hlavní jednací den bude v sobotu 9. ledna.
Těšíte se? Kromě těšení se můžete také zapojit do týmu!
Pokud se chcete zapojit, napište ve vlákně nebo personálnímu odboru na jana.kolarikova@pirati.cz.

Také jsme začali sestavovat pořad jednání.

Launch horké fáze kampaně

Co zatím víme:
Zahájení proběhne 3. září 2020 v Praze na Výstavišti v Holešovicích, kousek od zastávek tramvají. Oficiální zahájení před kamerami České televize a dalších médií začne ve 14:00. Již od rána je ovšem zapotřebí chystat věci a trénovat produkci akce. “Pirátský sraz” tedy proběhne v 9:00 na tomto místě: https://mapy.cz/s/3gP0f
Přijede i pirátský autobus budoucnosti. Chlebíčky nečekejte, čekejte však spoustu zábavy!

Máte lídry? A mohli bychom je vidět?
V oficiální části je zapotřebí účast VŠECH krajských lídrů a kandidátů do senátu, kteří budou také mít nějaké ty proslovy.

Volba vedoucího AO

Stále probíhá rozprava k volbě vedoucí/ho administrativního odboru.
Momentálně je přihlášena jedna kandidátka.
Máš rád/a administrativu a pirátské systémy? Oplýváš pečlivostí a trpělivostí?
Přihlas se!
Oporu budeš mít ve skvělém týmu, který tě nenechá na holičkách.

Pravidla k provádění výběrových řízení

Předpisy, pravidla, to máte pořád něco. Pokud se však chystáte dělat výběrová řízení, následující odkazy by se vám mohly hodit.
Žádný učený z nebe nespadl, ale vyhlášky jako by shazovali.

Předpis o interním auditu

No a protože předpisů není nikdy dost, byl schválen předpis o interním auditu.

Zábory x politická shromáždění

Začíná se nám stávat, že nám některá města zamítají zábory na náměstích a podobně. Toto se dá obejít oznámením o politickém shromáždění, které nepodléhá schvalování a k jehož zamítnutí musí mít radnice zákonné důvody. V našem případě by tak mohli shromáždění zamítnout pouze v případě, že by na místě byla již nahlášena jiná akce, kterou bychom tím rušili. Máme-li nahlášené shromáždění, automaticky tím máme povolené i umístění stanu. Na autobus to ovšem nejspíš neplatí (nezkoušeli jsme to).

Co komunikujeme?

Aktivně jsme přistoupili k agendě vlády, která se podruhé sešla po prázdninách. Komentovali jsme ústy Ondřeje Polanského navrženou úpravu bodového systému, Lukáš Bartoň se vyjádřil k návrhu o distančním vzdělávání a zajištění techniky pro výuku, Lukáš Černohorský komentoval postoj vlády, která se negativně postavila k návrhu na ochranu whistleblowerů. Reagovali jsme také na tiskovou konferenci ministra Vojtěcha, který na začátku týdne oznámil znovuzavedení restriktivních opatření proti koronavirové pandemii a povinnost nosit roušky kromě MHD i ve školách a v restauracích. Ve středu se k tomuto tématu střetl Ivan Bartoš s ministrem Adamem Vojtěchem v televizním vysílání, kde ministr Vojtěch nošení roušek obhajoval, aby druhý den po schůzce s premiérem svá plošná opatření opět odvolal. Ve středu jsme na tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny zdůraznili téma zmrazení platů politiků, zjednodušení průběhu krajských voleb pro lidi v karanténě a také jsme informovali o návrhu usnesení k situaci v Bělorusku. Část z návrhů usnesení poté na schůzi prošla hlasováním. Po iniciativě Pirátů se sešel Výbor pro zdravotnictví, kde měl ministr Vojtěch odpovědět na dotazy Pirátů zaslané v dopise, učinil tak však pouze u čtyř případů z jedenácti. Výše zmíněná témata zároveň tvořila majoritní část obsahu pro naše sociální sítě, kde jsme pokrývali nejzásadnější dění. Mimo to jsme nadále pokračovali v propagaci cesty pirátského autobusu po regionech a v neposlední řadě jsme také připravovali sérii infografik k připravované knize Česko inspirativní.

Zprávy z kempu

Na podzim minulého roku jsme se začali v PO bavit o tom, že uděláme tábor pro děti a dospělé a hele, je to tu! Kemp probíhá v areálu Dřevotvarka u Podhradí nad Dyjí a věříme, že si ho užívají malí i dospělí! Nechybí táborová hra (dětská i dospělácká), sebevzdělávání v oblasti mediální komunikace, týmové spolupráce a mnoha dalších odvětvích nebo třeba výlety po okolí. Pro účastníky jsme uspořádali stezku odvahy - a protože Piráti jsou odvážní, stále hlásíme plný počet účastníků.
Akci podobného typu děláme poprvé, takže všechny účastníky poprosíme o cenné postřehy, co na příště zlepšit!
A jedno už teď víme jistě - rádi bychom podobnou akci zopakovali příští rok.
A to chceš!
V dalším newsletteru se můžete těšit na fotoreport, nyní přikládáme alespoň Kempoviny.
Příjemné čtení!

Dotazník Pirátů - klíčová témata pro seniory

V rámci systematické přípravy na volby do Poslanecké sněmovny je pro Piráty velmi důležitá zpětná vazba od všech věkových skupin. Připravili jsme proto interní dotazník, který míří na seniory, což je skupina, která je od průměrného věku Pirátů nejvíce vzdálená.

Pokud máte ve svém rodinném, blízkém či jakémkoli jiném okolí osobu, která je v seniorském věku, rádi bychom Vás poprosili o vyplnění dotazníku, který připravili analytici v Poslanecké sněmovně. Dotazník bude ideální vyplnit s dotazovaným společně, nicméně mělo by to jít i samostatně (není nutnost google account).
Sběr dat probíhá do 6.září.

Všem moc děkujeme a tímto zdravíme i seniory, kteří si na nás našli chvíli času a dotazník vyplnili.

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešním borcem na konec se stává Antonín Pokorný!
Slyšeli jste už o facebookové stránce "Piráti pro máti"? Že ne?
Antonín Pokorný je senior ve věku 71 roků - tzv. pracující důchodce. V dávné době byl krajským manažerem Občanského fóra a později jeho posledním ústředním manažerem. Již dlouho se zabývá mobilitou pro osoby se zdravotním postižením. Ve styku se 'svými' seniory často vnímá, že prostě Pirátům nerozumí a jsou pod vlivem nejen předsudků, ale i nenávistných a dezinformačních kampaní. Ze zkušeností ví, že laskavá a empatická komunikace se seniory jim může otevřít oči. A o to se také snaží!
Přivedli nás na svět, vychovali a měli s námi trpělivost. Vraťme jim to. Zaslouží si naši pozornost a důstojný život, kde s nimi nikdo nemanipuluje výmysly a zlomyslnou lží, aby získal jejich hlas - například skrz řetězové maily.
No a přesně proto je tu stránka "Piráti pro máti", prostor, kde se mohou radit senioři, sdílet si mezi sebou tipy a různá témata.
Za tuto iniciativu Antonínovi moc děkujeme.
Jsi borec!

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Že už to tu bylo? Tohle není Déjà vu, jen máme prostě dneska borce dva.
Tím druhým je Honza Nezhyba, který byl nejdéle sloužícím garantem u Pirátů. Zaslouží si velký dík za jeho dlouholetou práci na programu životního prostředí, na propagaci myšlenek šetrného přístupu k naší planetě dovnitř strany i navenek i aktivní řešení celé řady kauz. Významným způsobem ovlivnil směřování Pirátské strany směrem k politice udržitelnosti.

Díky Honzo a těšíme se na další spolupráci.
Jsi borec!

Mějte krásný zbytek léta!

Za Personální odbor Pirátů

Jana Koláříková