Resortní tým Práce a sociální věci: Co se děje ve Sněmovně (a nejen tam) - léto 2020 (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

je tu vaše oblíbená pravidelně nepravidelná dávka informací!

Jde o shrnutí za léto. Dobrá věc se podařila, dohodáři nebudou na nule. Horší je to s péčí o malé děti: mají se vrátit jesle a ministryně práce a sociálních věcí chce zrušit dětské skupiny. Nesouhlasíme s tím. Olga se dále spolupodílí na návrhu, jak změnit klasické kojenecké ústavy. Ve Sněmovně je zákon o zálohovém výživném. A samozřejmě se stále dokola řeší Covid - máme plán/nemáme plán, testujeme/netestujeme, roušky/neroušky. A Karviná.

Organizačně: newsletter zasíláme přes nalodeni.pirati.cz. V případě zájmu tam najdete i starší vydání. Na dané stránce se můžete zaregistrovat, pokud chcete, aby vám newsletter chodil trvale (zaškrtněte zájem o soc. problematiku), nebo odhlásit, pokud o něj přestanete stát.
Na stejném místě můžete odběr i odhlásit.

_______________________________________________________________________________________________________

Dohodáři - pozdě, ale přece

O tohle jsme se usilovali od začátku krize! Je neskutečné, že vládní koalice se nechala "ukecat" až ke konci července, konkrétně 22.7. Díky Mikimu Ferjenčíkovi za trpělivost, se kterou ta jednání táhl!

Je dobře, že bonus zabrání vrácení 25ky, a že je možný souběh s 25ky a dohody. Řada lidí se ale v nouzi registrovala na úřadu práce a zažádala o podporu v nezaměstnanosti, která je naopak s čerpáním bonusu neslučitelná. Dojde u nich tedy k výraznému propadu příjmů. Tomu měl právě bonus zabránit, jenže to by musel přijít včas.

Zamýšlíme se proto s odborným pracovním týmem k pracovnímu právu nad tím, jak do budoucna změnit fungování dohod jako takových. Zachovány ovšem být musí.

Díky Pirátům se dohodáři konečně dočkají kompenzačního bonusu a podpory státu. Návrh schválil Senát.

Tam v Karviné, v Karviné...

Může nás svým způsobem těšit, že na naše slova došlo, připomínka "my jsme vám to říkali" má ale v daných souvislostech trochu hořký podtext. Díky Zuzce Klusové, že to nevzdala!

Situace v Karviné názorně ukázala neschopnost rychle reagovat na vznik lokálních ohnisek nákazy, zajistit dostatečné kapacity testování nebo neprodleně zapojit využití aplikace Chytrá karanténa. Ta prý byla testována už v květnu, jenže funkční není dodnes. Prý koncem září.

Podrobnosti v článku Sněmovna po urgencích Pirátů projednává sílící epidemii v Karviné i selhání vlády ohledně Chytré karantény a testování nakažených

O chybějícím plánu vlády mluvila Olga i na jednání Sněmovny.

Dětské skupiny nedáme!

Paní ministryně Maláčová tak dlouho měnila zákon o dětských skupinách, až to dopadlo jak v té pohádce o dědečkovi, co měnil, až vyměnil.

Sice se vláda tváří, že budou jesle - aniž by řekla, kde je zřídit a zda se najde se dost zdravotníků, kteří tam půjdou pracovat, stávající dětské skupiny jsou ale odsouzeny k zániku. Pěkně šup zpět do škatulek: jesle, MŠ, ZŠ... Nic mezi. Žádnou anarchii, vážení!

S dětskými skupinami by rodiče přišli nejen o možnost volby, ale i o alternativu pro děti, které to v jeslích nebo školkách nezvládnou třeba ze zdravotních důvodů. Problém bude v malých obcích, kde se jesle ani školka nevyplatí a dostupná zařízení jsou prostě daleko. Chybět budou i firemní dětské skupiny, díky kterým dnes matky z rodičovské dovolené mohou lépe naplánovat návrat do práce.

Mimochodem - věděli jste, že samo Ministerstvo práce a sociálních věcí zřídilo pro své zaměstnance tři (sic!) dětské skupiny?

O kojeňácích a o pěstounech

Ideální stav je, když se malé děti, které nemohou vyrůstat v biologické rodině, dostanou přímo do rodinné péče. K tomu je třeba mít dostatek pěstounských rodin a zajistit jim účinnou podporu. Realita je ale jiná - desítky dětí ročně stále končí v neosobních ústavech a pěstounů je rok od roku méně.

Situaci pěstounů má řešit novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, jak to ale zatím dopadá, popisuju v článku Navýšení odměn pro pěstouny a doprovázející organizace nepokryje ani inflaci, zaveďme valorizaci

Zároveň se dnes opomíjí situace rodin s dětmi, které jsou vážně zdravotně handicapované a chybí například odlehčovací pobyty. Pro takové případy by měla fungovat Centra komplexní péče pro děti se zdravotním znevýhodněním, která zavádí poslanecký návrh, na kterém jsem se podílela. Sněmovna by jej měla projednat na podzim!

Náměty na další možné změny v této oblasti jsem čerpala na návštěvě v Chrudimi.

Bude zálohované výživné?

Kdo ví. Vláda sice projednala návrh na jeho zavedení, jestli se ale v navržené podobě dočká širokého využití v praxi, je otázka.

Článek v Blesku to popsal kupodivu docela dobře:-)

Užívejte léta!

Olga & Zuzana

Více na: piratipracuji.cz