Interní newsletter: Pirátský newsletter 30/2020 (zpět)

Ahoj,

je tu víkend a s ním další novinky o tom, co se dělo, děje a dít se bude.

Tento týden přinášíme info o dovolbě KK, volbě vedení AO, tipy k CF, info o komunikaci MO a schůzku ZO.

Otázka: Vynechali jsme nějakou ze zkratek, která se v newsletteru nachází?

Dovolba KK

Měl/a jsi někdy ambici být členem/kou kontrolní komise? Víš o někom, kdo by se do KK hodil?

"Kandidovat může libovolný člen nebo registrovaný příznivec. Kandidáty může navrhovat usnesením krajské fórum, nebo skupina členů. Kandidát musí mít aktuální a pravdivou osobní prezentaci na webu strany (tj. např. ve wiki.pirati.cz/lide, na lide.pirati.cz, na webu oblastního sdružení apod) se svým úplným jménem, podobenkou a životopisem. Kandidát musí přednést kandidátskou řeč, podle níž bude možné zhodnotit, zda splňuje předpoklady pro výkon funkce."

Kontrolní komise má v současné době 4 členy a podle Stanov čl. 7 může mít maximálně 7 členů.

Doba pro navrhování potrvá do 26. 7. včetně a lze ji bez vlivu na termín rozhodujícího hlasování prodloužit až do 28. 7. včetně. Pokud se během této doby přihlásí aspoň jeden kandidát splňující podmínky, bude následovat doba na rozmyšlenou do 30. 7. a poté rozhodující hlasování od 31. 7. 10.00 do 3. 8. 22.00. V případě, že bude zapotřebí i druhé kolo hlasování, proběhne od 7. 8. 10.00 do 10. 8. 22.00.

 

Volba vedoucí/ho AO

Bylo zahájeno jednání k volbě vedoucí/ho administrativního odboru. Důvodem svolání jednání je rezignace dosavadního vedoucího AO.

Cítíš se jako nový/á vedoucí AO?
Pro kandidaturu je třeba splnit tyto podmínky:
- získat řádnou nominaci,
- být členem,
- nominaci potvrdit formou příspěvku ve vlákně,
- předložit kandidátskou řeč.

Lhůta pro navrhování kandidátů je do 31. 7. (v případě nedostatečného počtu kandidátů může být prodloužena, a to i opakovaně).
Rozhodující hlasování proběhne od 7. 8. 10.00 do 10. 8. 22.00, případné druhé kolo pak od 14. 8. 10.00 do 17. 8. 22.00.

 

Pirát ví

Pirát ví, že až do konce měsíce je možné Šárce Altmanové (sarka.altmanova@pirati.cz) hlásit návrhy na místo konání příštího CF.

Ne každý Pirát ví, jak CF uspořádat.

Minulé CF bylo na fantastickém místě (v noci jeden vzpomínal na festivaly a přes den myslel na monumentálnost těžebního průmyslu), a tak asi není špatným nápadem se učit od těch, co to zvládli na výbornou (díky MSK!). Pokud se rozhodneš pořádat CF nebo tě zajímá, jak na velké akce, pak by tě neměl minou Manuál na CF (dočasně na G docs).

 

Spouštíme nový fundraisingový web Podpoř Piráty a dárcovské CRM!

V noci z pátku na sobotu spouštíme do testovacího provozu úplně nový fundraisingový web Podpoř Piráty, který je propojen s CRM od firmy Bit Carvers s.r.o. (které používá třeba Amnesty International, Arnika nebo Linka bezpečí).

Je to už rok, co se snažíme vytvořit funkční fundraising Pirátů a teď nás čeká velký krok vpřed.

 

Schůze ZO

Člověk neustále čte, že nejsme klasická tradiční strana. Všímáš si ale, že i newsletter začíná zahrnovat již poněkud tradiční zprávy?

Tak například tuto neděli 26. 7. od 18:00 bude v pražském PiCe schůze zahraničního odboru. Řešit se budou probíhající aktivity ZO a příprava podzimních primárek do zahraničních organizací.

"Tak se přijď podívat, dokud do virus umožňuje!"

ZO
 

Co komunikujeme?

Netransparentní dostavba Dukovan
Předposlední červencový týden jsme zahájili tiskovou konferencí Pirátů a hnutí STAN, na které jsme upozornili na to, že smlouvy na dostavbu Dukovan jsou připravovány zcela bez možnosti kontroly veřejnosti a hrozí, že vše dopadne jako kauza solárních baronů. Vládu jsme vyzvali k uveřejnění materiálů.

Kompenzace dohodářům
Obrovský úspěch jsme minulý týden oslavili ve chvíli, kdy Senát schválil kompenzační bonus i pro lidi pracující na dohody, tento návrh Piráti usilovně prosazovali již od března. Jde až o sto padesát tisíc lidí, kteří se díky Pirátům dočkají pomoci.

Summit Evropské rady
Důležitým tématem uplynulého týdne pak byly výstupy Summitu Evropské rady, kde došlo k dohodě na Plánu pro oživení Evropy. Agendu obšírně komentovali v médiích, jak čelní představitelé strany a poslanci, tak i naši europoslanci. I přesto, že Piráti obecně plán podporují, považujeme za nešťastné snížení investic do výzkumu, zdravotnictví a Fondu spravedlivé transformace.

Předražená IT zakázka
Poslanec Ondřej Profant pak upozornil na další předraženou IT zakázku na úpravu Daňového informačního systému (ADIS), u které má ministerstvo financí v plánu zaplatit přes 130 milionů korun z kapes daňových poplatníků.

Odvolání ředitelele Národní knihovny
Poslankyně Lenka Kozlová mediálně vystoupila ve věci odvolání generálního ředitele Národní knihovny Martina Kocandu.

Epidemie COVID-19
Velkým mediálním tématem konce týdne pak byla zhoršující se situace ohledně epidemie COVID-19. Upozornili jsme proto znovu na nepřipravenost vlády na další vlnu pandemie. Svoláváme Výbor pro zdravotnictví, aby projednal současnou situaci i další postup. Budeme žádat, aby byl představen plán testování, zvýšila se jeho kapacita až na 30 tisíc vzorků denně, zapojeny byly konečně laboratoře, zavedeny byly čtyři stupně pandemické pohotovosti a zprovozněn systém chytré karantény.

Život v onlinu
Na sociálních sítích k tématům připravujeme infografiky a ankety, aby byli občané zábavnou metodou informováni.

TO asistuje s nasazováním krajských webů. Do rodiny senátních webů přibyl web kandidáta do Senátu - Cyrila Kokyho.

Provádíme sjednocení webů piratipracuji.cz a pirati.cz/vysledky do jedno výsledkového superwebíku.

Jedeme sprint knihy Česko inspirativní.

 

Analýza spolupráce se STANem

RP chce vypracovat analýzu, která by měla shrnout klady a zápory jednotlivých forem případné předvolební spolupráce s hnutím STAN. RV na žádost RP právě hlasuje o tom, jestli požádá CF o schválení v referendu. To by mělo proběhnout příští víkend.

 

Volební dohled

Republikový výbor upozorňuje, že kandidáty, kteří nesplní podmínky kandidatury, bude nucen odvolat z kandidátních listin. Každý kandidát musí být ověřený (!) člen nebo registrovaný příznivec. Musí mít veřejný profil s fotografií a životopisem (!), případně osobními prioritami, na lide.pirati.cz, wiki nebo krajském webu. Prosíme PKS, jakožto organizátory primárních voleb za toto zodpovědné, o bezodkladné doplnění nedostatků.

 

Borec na konec

Dnešní borkou na konec je Šárka Rousová z Ústeckého kraje. Šárka je předsedkyní místního sdružení Teplice, které vzniklo teprve několik týdnů zpět, a to díky Šárce.

Šárka se narodila v Teplicích a po odchodu z rodného města vystudovala Střední zdravotnickou školu obor Zdravotní laborant v Ústí nad Labem. V roce 2017 ukončila specializační studium v Brně, obor Klinická biochemie. Své praktické zkušenosti sbírala ve FN Motol, DL Teplice, Aeskulab k.s., kde se věnovala mikrobiologii, klinické biochemii a hematologii. V současnosti pracuje jako laborantka hematologie v Krajské zdravotní Teplice. Se svým manželem Vítem a dcerou Emou žijí v nedalekém městě Dubí, kde jsou oba aktivní ve veřejném prostoru.

Přestože svůj volný čas ráda tráví s rodinou na výletech, v přírodě anebo sebevzděláváním ve svém milovaném oboru, Šárka se také angažuje i v celé řadě dalších prospěšných projektů. Za zmínku stojí vaření pro lidi bez domova, platforma ProDubí (ochrana životního prostředí) a KET Zdravotnictví. Kromě toho Šárka peče skvělé dezerty na pirátské akce, je svědomitá, přátelská a vždy se na ni můžeme obrátit.

Děkujeme ti, Šárko, že jsi aktivní a nejednou jsme měli díky tobě příjemně plná bříška.

 

Za personální odbor Pirátů

Adéla Hradilová
asistentka personálního odboru
tel.: +420 608 517 171
mail: adela.hradilova@pirati.cz