Interní newsletter: Pirátský newsletter 28/2020 (zpět)

Ahoj,

je tu víkend a s ním další novinky o tom, co se dělo, děje a dít se bude.

Tento týden přinášíme návod na dvoufázovou autorizaci, informace o vzniku nového meziresortního týmu Duševní zdraví, výsledky členské ankety a přehled důležitého dění v zahraničí od ZO.

Všechno je to tu, tak scrolluj.

Co se děje v zahraničí?

Stále se něco děje, a to nejenom tady, ale i v zahraničí. Pravdou bohužel je, že už tak je informací tolik, že není v lidských silách je všechny pojmout a důležité dění plně sledovat. Nově dělá zahraniční odbor společně s dobrovolníky krátké čtrnáctidenní shrnutí toho, co by nám v informačních kanalech nemělo zapadnout.

Dnes přinášíme první informační přehled.

"Tohle jsme připravovali s Nelou Chudovou a Honzou Brandejsem, pokud se chcete zapojit do dalšího, bude to skvělé. Pokud chcete sledovat zahraniční věci, třeba vám pomůže jako drobný servis. Pokud naopak rádi o zahraniční politice mluvíte, tak příprava shrnutí může být fajn cvičení jak se zapojit do věcí a něco při tom udělat. :)"

Meziresortní tým Duševní zdraví

Z iniciativy Lukáše Doležala vzniká nový meziresortní tým Duševní zdraví. Cílem je tomuto tématu věnovat více pozornosti v rámci programu, a to nejen do dalších voleb.

Případní zájemci o zapojení se mohou hlásit, buď ve vlákně na fóru a Zulipu, nebo přímo Lukášovi (lukas.dolezal@pirati.cz).

Výsledky členské ankety

Taky jste jako členi hlasovali v anketě k programu pro sněmovní volby v roce 2021?

Už máme výsledky.

(Pro zobrazení je třeba být přihlášený člen.)

Piráti na Pridu

Vzhledem k tomu, jak bylo divoké a nestálé letošní jaro, byla divoká a nestálá i sama organizace Prague Pridu. Přesto Pride bude a my budeme na něm. Ještě se tak úplně neví, zda se poplavíme na lodi (letos se uskuteční průvod na Vltavě), rozhodně se ale ví, že budeme součástí Pridu.

Hlavní program se uskuteční 8. srpna, nicméně týden před samotným festivalovým vyvrcholením třpytek, duhy a hrdosti, budeme v pražském Pirátském centru pořádat různé diskuze a přednášky.

Chci se zapojit:
- stačí napsat mail pražskému KoKS Pavlovi Buršíkovi (pavel.bursik@pirati.cz), a stát se dobrovolníkem,
- připojit se do organizační skupiny na fb,
- přijet a bavit se.

Co komunikujeme?

Kompenzační bonus pro dohodáře
Pirátům se po několikaměsíčním tlaku podařilo konečně prosadit kompenzační bonus i pro pracující na dohody, což zaujalo také média.

Epidemie v Karviné
Rovněž byla na náš popud ve Sněmovně projednána kritická situace ohledně epidemie koronaviru v Karviné společně se stále nefunkčním systémem Chytré karantény a nedostatečným testováním. Apelovali jsme u vlády o nápravu.

Obří schod rozpočtu
Tento týden byl opět tématem státní rozpočet s obřím schodkem, k čemuž Piráti navrhli tři varianty snížení deficitu.

Protikorupční novela
Prvním čtením prošla zásadní protikurupční novela o evidenci skutečných majitelů firem, ke které Piráti podávají pozměňovací návrhy. Cílem je především stav, ve kterém nebude premiérovi umožněno skrývat střet zájmů. Také by bylo snazší rozplétat majetkové poměry firem.

Dostavba Dukovan
Ivan Bartoš vyzval vládu, aby postupovala transparentně ohledně Dukovan, a zveřejnila smlouvy související s projektem dostavby dalšího reaktoru.

Zrušení daně z nemovitosti
Po dvou letech od předložení pirátského návrhu na snížení či zrušení daně z nemovitosti, k jejímu zrušení konečně došlo.

Přehled MO za červen
Také přikládáme decentní prezentaci s nedecentním obsahem.

Zatímco obří schodky jsou bezpochyb něčím, o co člověk nestojí, obří výsledky v pirátském dosahu na sítích, to zní o dost líp. Přehled obsahuje také nové "ofiko" barvy do grafického manuálu (černá a bílá jsou klasika, ale přece jen náš svět není černobílý) a "styleguide" k webům (i těm krajským). Díky tomu můžeme stále držet "brand" a být jednotní.

Malá hádanka na konec: Kdo z Pirátů se nejčastěji objevuje v médiích?
První místo je asi jasné, ale ta další... jsou v přehledu.

Pirát ví

Zádávat hesla je únavný a tlačítko "uložit heslo" je tak lákavé... Jenomže jednoduchá řešení vždy nejsou ta správná. Nebo dlouhodobě prospěšná. Většina z nás má přístup ke snadno zneužitelným informacím a čím víc rosteme, tím víc informace získávají na atraktivitě.

Proto přínášíme jednoduchý návod na nastavení dvoufázové autorizace u pirátské identity, která slouží jako univerzální klíč do většiny našich systémů.

Borec na konec

Tento týden není borcem na konec jeden Pirát nebo jedna Pirátka, ale hned celý tým. Děkujeme Báře Branné, Danielu Galuszkovi, Janu Hoškovi, Jance Michailidu, Michaele Skokanové a Tomáši Vymazalovi za vypracování a sdílení stanoviska k projektu Revolution train.

Revolution train je projekt, který se prezentuje jako primární prevence v oblasti drogové závislosti.

Díky práci Báry, Dana, Honzy, Janky, Míši a Tomáše nebudou muset pirátští zastupitelé věnovat svůj čas vyhledávání informací, neboť volně šiřitelný dokument obsahuje neprůstřelné a přitom základní argumenty proč odmítnout Revolution train, a to i s odkazy na relevantní zdroje.

Mimo vypracování tohoto dokumentu tým také vytvořil "filtrování", které umožní zastupitelům vyhledávat organizace zabývající se prevencidrogové závislosti v kraji.

Právě tyto společné zlepšováky nám ve výsledku usnadňují práci. Jsou zkrátka spoluprací v praxi. Díky.

Za personální odbor Pirátů

Adéla Hradilová