Interní newsletter: Pirátský newsletter 27/2020 (zpět)

Ahoj,

je tu víkend a s ním další novinky o tom, co se dělo, děje a dít se bude.

Tento týden přinášíme vymazlený videonávod na kultovní lavičku z palet, začínáme se bavit o místě příštího CFka, sbíráme materiály do archivu a mnoho dalšího.

Všechno je to tu, tak scrolluj.

Bloggeři, správci stránek, SEO experti: Potřebujeme vaši pomoc

Pomoz nám dostat na první stránku vyhledávačů, jako je třeba Google, pirátská řešení důležitých společenských témat: exekucí, transparentního hospodaření státu a dalších.

Co pro to můžeš udělat? Přidat odkaz na svůj blog či stránky - ale ne ledajaký. Na tom, které klíčové slovo zrovna "upirátíme", se domlouváme na Zulipu.

Internet je naše moře - je načase obsadit pár nových pobřeží.

 

Bude další CF ve tvém domovském kraji?

Nastává doba plánování celostátního fóra. Víš o skvělém místě a troufáš si na jednu z nejoblíbenějších akcí celého roku?

Pokud jsi odpověděl/a dvakrát "ano", možná je ta správná chvíle pustit se do toho.

Republikové předsednictvo:

1) Konstatuje, že preferovaný termín zasedání celostátního fóra 2021 je 9. 1. 2021.

2) Souhlasí s vnitrostranickou poptávkou místa zasedání na CF 2021 a pověřuje provedením asistentku RP Šárku Altmanovou.

3) Navrhuje finanční limit na pořádání z centrály 400 tis. Kč a žádá vedoucího kanceláře, aby toto zahrnul při přípravě návrhu rozpočtu 2021.

3) Konstatuje, že pokud kraj při organizaci přesáhne předem schválenou částku z rozpočtu centrály, jdou ostatní náklady za krajem.

Požadavy na prostory:

- preferovaný termín 9. 1. 2021,

- kapacita až 1000 osob včetně novinářů,

- reprezentativní prostory,

- dobrá dostupnost pro členy z celé republiky,

- na hlavní program potřebujeme v této kapacitě jeden nerozdělený prostor.

Pokud jsi to dočetl/a až sem (oficiality jsou nedílnou součástí CF) a stále se zajímáš, pak bys měl/a vědět, že kraje mohou své tipy a nabídky včetně cenové kalkulace zasílat na mail sarka.altmanova@pirati.cz nejpozději do 31. 7. 2020. Kdo ví, třeba se potkáme právě ve tvém kraji.

 

Setkání zahraničního odboru

Zahraniční odbor bude mít další setkání. Uvidíme se 26. července v PiCe Praha.

Tentokrát budeme dávat dohromady seznamy přání, co chceme od mezinárodních organizací, a doladíme a schválíme si do nich podobu primárek.

Jestli chcete bojovat o honosně znějící posty v mezinárodních pirátských projektech, je nejlepší doba se zapojit!

ZO
 

Pirát ví

A taky dost často umí. Už jsi viděl/a Ivana a Adélu stavět kultovní pirátskou lavičku "Na billboard si nesedneš"? Videonávod obsahuje všechno: kohouta, co snáší vejce, právničku s pilou, ale hlavně praktickou a srozumitelnou ukázku toho, jak si z pár palet vyrobit lavičku.

Pak už stačí jen zábor a posedět si na sluníčku. Venku je zase hezky.

 

Program PirateConu ke zdravotnictví

O PirateConu Zdravotnictví, který se koná 11. 7. v PiCe Praha, už jsme psali. O čem jsme se ale nezmínili, to byl podrobný program.

Tak teď a tady a pak možná i v sobotu 11. na Moráni 360/3, Praha 2.

 

Nemáš doma poklad?

Všechny politické strany mají ze zákona povinnost archivovat své materiály, které mapují jejich činnost. Tato povinnost je, jak to tak bývá, nevymahatelná. V praxi to vypadá tak, že se to moc neřeší.

My ale nejsme tradiční. Od přelomu tohoto roku oficiálně spolupracujeme s Národním archivem, který nám vytváří vlastní fond.

Proto sbíráme veškerý volební merch. Archiváliemi jsou například leták, který jste v kraji vytvořili k další akci, tužka se jménem vašeho senátní/ho kandidátky/a a v neposlední řadě důležitá mutace krajských Pirlistů.

Pokud máš čím přispět, stačí napsat mail Adéle Hradilové (adela.hradilova@pirati.cz), určitě vymyslíte předávku.

Děkujeme.

 

Deadline sběru dokumentů ke krajským volbám

Republikový výbor upozorňuje kraje, že se blíží termín, kdy mají dodat k volebnímu dohledu všechny náležitosti týkající se krajských voleb.

Jedná se zejména o tyto dokumenty:
- kandidátní listiny
- krajské volební programy
- povolební strategie
- kodexy pro veřejnou funkci
- jednotlivé volební programy kandidátů do Senátu
- smlouvy s kandidáty do Senátu, včetně smluv o podpoře
- jiné smlouvy o volební spolupráci (koalice, výpomoc v kampani, atd.)
- oznámení o záměru uzavřít smlouvu o volební spolupráci

Výše zmíněné je potřeba doručit do podatelny RV v pirátském Redmine s dostatečným předstihem před termínem přihlášení.

Pokud ti není něco jasné (například, zda nějaký dokument přijatý KF vyžaduje volební dohled) není nic jednoduššího, než se zeptat. Třeba na Zulipu.

Děkujeme za součinnost.

 

Co komunikujeme?

Pirátům se po několikaměsíčním tlaku podařilo konečně přesvědčit vládu o potřebnosti kompenzačního bonusu pro dohodáře.

Velkým tématem byl i tento týden státní rozpočet a obří plánovaný schodek. Navrhli jsme tři varianty snížení deficitu.

Poslanec Lukáš Bartoň inicioval založení Podvýboru pro regionální školství k zajištění finanční podpory školám pro online výuku. Také oficiálně po mnoha měsících práce spolupředložil zákon o eutanazii a paliativní péči.

Důležité bylo také jednání o dostavbě Dukovan, ve kterém Piráti doručili premiérovi několik požadavků, jak zajistit lepší strategickou bezpečnost pro stát a udržet rozumnou cenu energií pro spotřebitele.

Medializovali jsme také agendu Dany Balcarové ohledně problematiky vodních nádrží či možného dopadu stavebního zákona na životní prostředí.

Mediálně vzbudila velkou pozornost razie u dodavatelů zdravotních pomůcek pro ministerstvo, což je kauza, na kterou Piráti od jara upozorňovali a podali i podnět na NKÚ a FAU.

Pokračují práce na knize Česko insPirativní.

Na FB sponzorujeme posty do krajských kampaní.

Videonávod, kde Ivan Bartoš sestavuje lavičku, vidělo víc než půl milionu uživatelů.

 

Borec na konec

Dnešním borcem na konec je Pavel Štěpánek.

Právě díky Pavlovi jsme měli efektní zahájení kampaně ke krajským a senátním volbám (také zejména díky mediálnímu odboru, volebnímu výboru, včetně volebního koordinátora, krajských týmů a všech dobrovolníků). Pavel má jako celostátní volební koordinátor na starost, aby do sebe zapadala kampaň ve všech krajích a dávalo to celé smysl na úrovni celostátu. Nám to smysl dává, a to je moc dobře. Díky, Pavle.

Pavel je také neuvolněným místostarostou města Chrudim zodpovědným za dopravu, odbor sociálních věcí a stavební odbor. Angažuje se v aktivitách souvisejících s kulturou nebo se sociální prací. Pavel rád organizuje hudební festivaly, má rád adrenalinový sport, hudbu, filosofii, osobní rozvoj a duchovno. Pavla zajímá, jak otázka lidské svobody, tak i udržitelný rozvoj.

U Pirátů je od roku 2010 a několik let zastával funkci předsedy kraje. Pavel pochází z města Chrudim, prošel Hradcem Králové, Brnem, Prahou, Islandem, Špindlerovým Mlýnem a nyní žije opět v Chrudimi se svou ženou a dvěma dětmi.

 

Za personální odbor Pirátů

Adéla Hradilová
asistentka personálního odboru
tel.: +420 608 517 171
mail: adela.hradilova@pirati.cz