Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace z RT Zemědělství (červen, červenec) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil devátý newsletter z resortního týmu zemědělství.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o zemědělství. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr zemědělství zrušte.

 

Pomozte nám pomáhat krajině, lesům i zvířatům! Zapojte se do týmu pro zemědělství

Potřebujeme odborníky na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodáře, právníky, ekonomy a dalším specialisty, abychom společně pracovali na zlepšení situace v České republice. Pro studenty vysokých škol nabízíme možnost se naučit a poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi vás pozveme na naše setkání.

 

Pirátský zemědělský PiknikCon

Přijeďte na neopakovatelnou pracovně-edukačně-společenskou akci Resortního týmu Zemědělství. Akce je pro členy a příznivce Pirátů a spolupracující experty. Můžete těšit na bohatý mix přednášek, workshopů a pracovních setkání v krásném prostředí Biofarmy Sasov. Exkurze, ani závěrečná afterpárty nebude chybět!
Základní strava bude zajištěna, ubytování v místě ve stanech, pod širákem, nebo po vlastní ose v okolí.

 Program naleznete zde.  

 

Vodu řešíme teď: představili jsme plán na boj s extrémními projevy změny klimatu

Před mimořádnou schůzí Sněmovny ohledně sucha jsme představili svůj třífázový plán „Vodu řešíme teď“. Ten přináší celou řadu ucelených návrhů, jak se v Česku vypořádat s extrémními projevy změny klimatu. Řešení jsou rozdělena do čtyř tematických sekcí: dostupná a kvalitní pitná voda, zdravá krajina, živá i udržitelná města a motivovaný hospodář. V souladu s těmito záměry předloží Piráti na plénu také konkrétní legislativní návrhy, které mají za cíl zlepšit současný stav. Záznam z tiskové konference naleznete zde

 

Bojujeme za zákaz klecového chovu slepic

Zemědělský výbor navzdory slovům premiéra Andreje Babiše nesouhlasil se zákazem klecového chovu slepic. Přestože Babiš uvedl, že zákaz klecového chovu podpoří, jeho poslanci tak zatím nečiní. Kromě toho výbor v novele zákona na ochranu zvířat proti týrání rozhodl, že je sice správné zamezit týrání skotu, ale zároveň nepodpořil omezení vazného ustájení v případě koní. Koně se podle vládních poslanců patrně týrat mohou. Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání je sledovanou novelou, která nyní míří do třetího čtení. Celkem jsme podali 16 pozměňovacích návrhů, které se zaměřují na zákaz klecových chovů a dalších opatření ke zlepšení života hospodářských zvířat, lepší možnosti odhalovat nelegální množírny (například vstup policie do obydlí), či omezují mrzačení ptáků.

 

Plníme náš plán na řešení sucha

Zemědělský výbor na svém posledním jednání schválil pozměňovací návrhy pirátského poslance Radka Holomčíka k novele vodního zákona. První z nich má napomoci lepšímu využití tzv. šedé vody ve veřejných budovách, což je voda například z umyvadel, sprch, dřezů, kterou by se dalo opětovně splachovat. Druhý zlepší zveřejňování informací o umístění a stavu systémů odvodňování polí.

 

Navrhli jsme reálné kompenzace pro majitele kožešinových farem, napravují tak návrh ANO ovlivněný lobbisty

Ve druhém čtení jsme předložili návrh, který přiznává kompenzace pro provozovatele kožešinových farem, oproti předimenzovanému návrhu ANO však v reálných hodnotách. Vyplácení kompenzací je důsledkem změny podmínek pro podnikatele, kterým stát nyní vyplatí újmu, kterou přinesl konec jejich podnikání. Zákaz kožešinových farem prošel Sněmovnou již v minulém volebním období, v platnost vešel na začátku roku 1. února 2019. Návrh kompenzací z dílny poslankyně ANO Margity Balaštíkové však počítal s přehnanými částkami, a i když ho původně Ministerstvo zemědělství podporovalo, po kritice od návrhu dal resort ruce pryč. Dle zjištění CNN Prima News byl návrh poslankyně napsán zástupci lobby kožešinových farem. S naším kompromisním návrhem ušetříme přes 100 milionů korun.

 

Získali jsme podporu pro naše projekty

Resortní tým Zemědělství uspěl s několika projekty v grantové soutěži v rámci Strany. Uspěli jsme s s projekty Kuchařka pro krajinu a Konference Krajina 21.

 

Na čem pracujeme?

Připravujeme se na velké boje kvůli nastávajícímu projednávání novel mysliveckého zákona a zákona o ekologickém zemědělství, ale také připravovaného ústavního zákona na ochranu pitné vody. Čeká nás také druhé a třetí čtení novely zákona o potravinách.

Mimo legislativní práce připravujeme koncept krajinného plánování, řešíme decentralizaci distribučních sítí v potravinářství (tedy podporu alternativ vůči nadnárodním supermarketům) a připravujeme se na mimořádně těžký a důležitý střet při pokusech ministerstva novelizovat zákon o významné tržní síle..

Krásné léto!

Za RT zemědělství Martin Huňady

 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216