Resortní tým Práce a sociální věci: Co se děje ve Sněmovně (a nejen tam) - květen 2020 (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

Poslanecká sněmovna i v květnu stále ještě žila tématy spojenými s epidemií. Svedli jsme tuhý boj o poskytnutí anonymizovaných souborů dat vědcům pro další výzkum. Nadále jsme upozorňovali na ty skupiny obyvatel, které hluboce zasáhl výpadek příjmů spojený s koronavirovou krizí, ale vláda je nechala "ve štychu". Usilovali jsme o vyjasnění podmínek pro čerpání ošetřovného v době znovuotevření škol. A nakonec - vystavili jsme vládě po-koronavirové vysvědčení.

Organizačně: newsletter zasíláme přes nalodeni.pirati.cz. V případě zájmu tam najdete i starší vydání. Na dané stránce se můžete zaregistrovat, pokud chcete, aby vám newsletter chodil trvale (zaškrtněte zájem o soc. problematiku), nebo odhlásit, pokud o něj přestanete stát.
Na stejném místě můžete odběr i odhlásit.
_______________________________________________________________________________________________________

Data pro odborníky

Vláda zpočátku zveřejňovala jen souhrnná data, bez konkrétních údajů. To pro obecné povědomí obyvatel určitě stačí, pro zodpovědné plánování, jak předejít v budoucnu zmatkům a ztrátám, už bohužel ne. K tomu, aby mohli vědci modelovat odhady možného vývoje a navrhovat plány nejvhodnějších nebo variantních postupů, potřebují dat víc. Ve světě je naprosto běžné, že stát anonymizovaná data vědcům poskytuje - ve Velké Británii, Rakousku nebo Švýcarsku, tedy vyspělých demokratických zemích, se o to nikdo handrkovat nemusí. Tamější vlády totiž chápou, že je v jejich zájmu mít možnost se dobře připravit na případné příští průšvihy.

Postupně se nám povedlo vládu přimět, aby změnila postoj, dlouho to ale vypadalo, že u nás demokracie zase dostane na frak. Jak s tím souvisí demokracie? Jednoduše: neinformovaný volič, krotký volič. To my ale nejsme, takže data budou!

Jak to celé bylo, popisuju v blogu.

 

Na koho vláda zapomněla?

Přes naše trpělivé vysvětlování se vláda stále snažila tvářit, jako by některé skupiny obyvatel u nás neexistovaly. A tak pořád dokola vysvětlujeme, že na dohody nedělají jen brigádníci, že je tu spousta odvětví, kde dohody suplují klasické zaměstnanecké smlouvy. Už to samo o sobě je špatně. Je s podivem, jak dlouho trvalo alespoň narovnání takového nesmyslu, že ani člověk, který si dobrovolně platil nemocenské pojištění, neměl nárok na ošetřovné. U těch ostatních bojujeme dál.

Mrzí mne, že nechtějí ani slyšet o lidech, kteří živoří s nízkými důchody, zejména u těch invalidních v prvním a druhém stupni to je do očí bijící. Jsem ráda, že tématu se začal systematicky věnovat můj kolega František Navrkal se svým asistentem Lukášem Bartíkem. Nebude to jednoduché, ale snad se postupně dopídíme nějakého zlepšení!

Téma Padesátikoruna jako státní dávka mimořádné okamžité pomoci? vás možná pobaví svou absurditou (kdyby to nebylo tak smutné). Ještě lepší je pak milionová kampaň vybízející k žádostem právě o tuto dávku.

Naše návrhy a bitvy o ně si můžete prohlédnout skrz záznam v redminu.

 

Hrozba dluhové pasti pro nájemce i pronajímatele

Už v minulém newsleteru jsme psali o problémech lidí, kteří kvůli epidemii nemají na nájem. Jak to řeší vláda? Odložením nájemného, tj. vytvořením dluhu, který tito lidé budou muset uhradit nad rámec svého běžného nájmu už na podzim. Příspěvek na bydlení, který to podel vlády měl vyřešit, ale tak úplně nefunguje. Lidé, kteří nájemné přestanou platit, na něj paradoxně později nebudou mít nárok- nedoloží platby nájemného za uplynulé období. Začarovaný kruh. Co tedy dělat? Nájem NEpřestat platit a později zpětně zažádat o onen příspěvek na bydlení.

Tisková zpráva k tématu: Vláda opět zapomněla řešit situaci tisíců nájemců ohrožených dluhovou pastí. Piráti žádají nápravu.

 

Hamlet by záviděl: poslat, či neposlat dítě do školy / školky?

Od 25. května mohli rodiče poslat děti z prvního stupně zpět do školy. Většina mateřských škol znovu otevřela k tomuto datu také. Rodiče ale prakticky do poslední chvíle nevěděli, jestli jim zůstane nárok na ošetřovné. Od začátku přitom bylo jasné, že škola celodenní nebude a za daných podmínek ani být nemůže, takže v poledne je ratolest venku a pak si s ní mámo / táto dělej, co chceš. S prací neslučitelné. Jsme rádi, že nakonec zvítězil zdravý rozum a pro rodiny zůstala možnost volby, jak řešit jejich konkrétní situaci zachována. Jen si neodpustíme povzdech - proč to opět muselo trvat tak dlouho?

Video: Ošetřovné a otevírání škol a školek. Jak to bude?

 

Účet vládě za období pandemie

První vlna epidemie je podle dostupných dat za námi. Je načase zhodnotit dosavadní vládní postupy a požadovat plán do budoucna. A protože už víme, že přípravě takových věcí se vláda brání jak ďas, trochu jsme jí pomohli. Ve Sněmovně jsme vládě vystavili účet a představili návrh možných stupňů pohotovosti - možná lepší než VYP / ZAP systém, co říkáte?

Tisková zpráva: Piráti vystaví vládě účet za období pandemie
Podrobný účet vládě

 


Zdraví

Olga & Zuzana

Více na: piratipracuji.cz
Informace a rozcestník ke koronaviru: koronavirus.pirati.cz
twitter, facebook

Kontakt: freitas.zuzana@gmail.com (asistentka)