Resortní tým Vnitro a bezpečnost: Zbraně, dezinformace, kyberbezpečnost a váš RTVB (zpět)

Vážení členové, příznivci, dobrovolníci a odběratelé,

dovolte nám, abychom Vás tradičně seznámili s kvartální činnosti resortního týmu Vnitro a bezpečnost. Budeme rádi, pokud obětujete pár chvil svého času k přečtení tohoto newsletteru.

Obsah

  • Co je nového v oblasti zbraní?
  • Pirátský boj proti dezinformacím v dlouhodobějším horizontu
  • Konference o kybernetické bezpečnosti
  • Vnitro ve sněmovních volbách 2021
  • Prezident podepsal zákon o obecní policii
  • Uspořádali jsme konferenci o konopí
  • Návrh na informační povinnost u odposlechů získal podporu

 

Co je nového v oblasti zbraní?

Piráti se podíleli na projednání a schválení novelizace zákona č. 119 (zákon o zbraních) a nového "nadstavbového" zákona v 1. čtení. Tím ČR do budoucna vyřeší svou povinnost implementovat směrnici 2017/853 Evropského parlamentu a zároveň zajistí, že neomezí práva držitelů zbraní, na které by jinak tato nešikovně formulovaná směrnice uvalila zbytečná omezení. Dále pokračuje příprava komplexní novely (tzv. maxinovely), která přinese další dva nové zákony na místo stávajícího zákona č. 119. Dokončením maxinovely bychom měli mít dlouhodobé řešení, které umožňuje zachovat aktuální nastavení práv a povinností a k tomu přinést administrativní zjednodušení a digitalizaci mnoha procesů, které se dnes řeší papírovými formuláři a osobními návštěvami.

Zároveň byl v minulém týdnu na půdě Senátu ČR přijat návrh na včlenění následující věty do Ústavy: "Právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon". Zda Piráti ve sněmovně tuto změnu mají či nemají podporovat diskutujeme na fóru. Hlavním cílem diskuse je najít společný názor na to, jestli právo na použití zbraně má být symbolicky včleněno do ústavy či nikoliv.

Máte-li na problematiku názor, podělte se o něj s námi.

 

Pirátský boj proti dezinformacím v dlouhodobějším horizontu

Resortní tým Vnitro a bezpečnost připravuje Pirátskou ideovou konferenci na téma Konstruktivní boj proti dezinformacím.

Termín realizace: v průběhu července 2020, aby byly připomínky a výstupy konference zapracovány s časovým předstihem k termínu uzavření programových priorit (konkrétní termín budeme vybírat po konzultaci s Kanceláří Poslanecké sněmovny)
Místo: Konference bude realizována víkendovým pobytem ve sněmovním provozně-účelovém zařízení v Lipnici nad Sázavou.
Zapojené osoby: organizace RT Vnitro a bezpečnost + zástupci KET Bezpečnost (pokud kraj nemá, vyšle 1-2 libovolné zástupce určené PKS) + vybraní přednášející hosté (RT Školství, RT EZO, RP, EP)
Provázanost s programem: Ideová konference je jednou z klíčových matic k finalizaci programového bodu “Konstruktivní boj s dezinformacemi” v kapitole Vnitro a bezpečnost v rámci voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2021.
Cíl projektu: Ukotvit postavení České pirátské strany v otázce dezinformací a přístupu k nim. Připravit návrh k vnitrostranické diskuzi na aktualizaci ideových a programových dokumentů strany.
Závěrem: Akce bude z rozpočtových důvodů limitovaná pro 40 hostů a členů realizačního týmu. Volná místa budou nabídnuta Celostátnímu fóru. Nad tento limit se mohou členové strany účastnit pouze po individuálním řešení rozpočtového krytí (např. příslušné kapitoly krajských rozpočtů).

 

Konference o kybernetické bezpečnosti

Česká pirátská strana reflektuje četné kyberútoky na kritickou infrastrukturu státu. Téma je hojně diskutováno napříč politickým i mediálním spektrem. Vážnost problémů prohlubuje nedávná zkušenost s pandemií koronaviru COVID-19. RT Vnitro a bezpečnost ve spolupráci s RT IT proto pořádá konferenci na téma Posílíme kybernetickou společnost. Na setkání byli pozváni jako zástupci všech politických stran, tak odborné, veřejné i státní sféry. Cílem je sjednotit znalost tématu mezi zákonodárci, pojmenovat konkrétní problémy a diskutovat o možných legislativně-exekutivních řešeních.
Termín: 25. června 2020
Místo: Z důvodu opatření přijatých Kanceláří poslanecké sněmovny v souvislosti s koronavirem se konference uskuteční v alternativních prostorách - v Pirátském centru v Praze.

Ze setkání bude pořízen výstup.

 

Vnitro ve sněmovních volbách 2021

Příprava programu pro volby do Poslanecké sněmovny zdárně pokračuje. Nyní se věnujeme analytické precizaci všech konkrétních bodů programu dle schválených priorit resortního týmu. Nejbližší setkání k programu se uskuteční v pátek 19. června od 15:00 v Pražském pirátském centru. O týden později bude následovat odborná konference ke kybernetické bezpečnosti a v průběhu července ideová konference ke konstruktivnímu boji proti dezinformacím. Máte-li chuť a čas pomoci nám s analytickou prací, budeme rádi, když nás kontaktujete na mail: daniel.galuszka@pirati.cz

 

Prezident podepsal zákon o obecní policii

Prezident Miloš Zeman podepsal na konci května novelizaci zákona o obecní policii, kterou předložila skupina poslanců (mezi nimi Piráti) 15. července 2019. Úprava precizovala technické nedokonalosti předchozího znění zákona a přidala obecním strážníkům tzv. odchodné, na které budou mít nárok po 15 letech služby. Mnozí Piráti, kteří dnes sedí v exekutivních obecních funkcích, nám jistě dají za pravdu, že personální kapacity obecních strážnických sborů nejsou dostatečné. Touto novelizací se tak snad podaří nalákat více kvalifikovaných zájemců do řad strážců obecního pořádku.

 

Uspořádali jsme konferenci o konopí

Spojil se s námi poslanec Patrik Nacher z Hnutí ANO, kterého zjevně zaujal velmi nešťastný a často absurdní stav regulace konopí u nás. Shodli jsme se, že je potřeba téma představit co největšímu množství poslanců a ukázat jim, že spousta lidí konopí pěstuje pro svou naprosto oprávněnou zdravotní potřebu. Proto jsme pro naše kolegy i zájemce z řad veřejnosti uspořádali kulatý stůl jménem “Samopěstování konopí v době pokoronavirové”, kde jsme s odborníky na téma a konopnými pacienty diskutovali, co a proč je špatně. Ve snahách dovzdělat v této problematice další poslance budeme nadále pokračovat.

 

Návrh na informační povinnost u odposlechů získal podporu

Podali jsme návrh, který by po schválení vedl k tomu, že občané budou mít možnost bránit se zavčasu nelegálním odposlechům ze strany bezpečnostních složek. To je zajištěné tím, že povinnost informovat o odposleších by byla uložena jen Státnímu zastupitelství a byla by vyžadována už na konci přípravného řízení. Ústavně právní výbor náš návrh již podpořil, takže je jistě šance, že návrh projde. Třetí čtení ve kterém se bude probírat je za dveřmi.

Konkrétní znění našeho pozměňovacího návrhu naleznete na str. 13-14 níže odkazovaného dokumentu.

 

Děkujeme, že jste dočetli až sem.

Nezapomeňte, že jsme vždy otevřeni zájemcům o odbornou či pracovní spolupráci. Jsme ochotni i konzultovat založení KET Bezpečnost v jednotlivých krajích, či vznik pracovních podtýmů.

Za resortní tým Vnitro a bezpečnost,

Lukáš Kolářík a Daniel Galuszka
Poslanecký klub České pirátské strany